Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

Σωτήρης Σοφιανόπουλος για την Εμπορική Ναυτιλία του Ελληνισμού: Ουδείς σκλάβος εμεγαλούργησε ποτέ ως σκλάβος, παρά μόνον όταν ηλευθερώθη

Ο Σωτήρης Σοφιανόπουλος, διευθύνων σύμβουλος και ιδοκτήτης της ΧΡΩ.ΠΕΙ. συνέταξε, τέλης της δεκαετίας του '70, αρχές του '80 ένα ολοκληρωμένο πολιτικό πρόγραμμα για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδος. Για να γίνει αυτό εισηγήθηκε και τις αντίστοιχες νομοθετικές αλλαγές δεδομένου ό,τι όπως πολλάκις τόνιζε: ''η Ελλάδα καταστρέφεται δια των νόμων που ψηφίζουν τα κόμματα''. 

Ο Σωτήρης Σοφιανόπουλος δεν ήταν βέβαια φθηνός πολιτικάντης φευ! αλλά ευπατρίδης βιομήχανος και έγκριτος επιστήμων αλλά και υπεύθυνος πολίτης και μετήλθε όλων των τρόπων για να κάνει ό,τι μπορούσε για την πατρίδα μας. Ωστόσο, μόλις κατάλαβε ό,τι το πολιτικό σύστημα λειτουργεί ώς εντολοδόχο των ξένων συμφερόντων μετήλθε και της μεθόδου οργάνωσης πολιτικού φορέα υπό τον τίτλο: ''κόμμα Ελληνισμού''. Η πολιτική του αυτή προσπάθεια δεν βρήκε ανταπόκριση ωστόσο έκανε ένα τεράστιο έργο: προτάσεων, εισηγήσεων, μελετών που ακόμη μέχρι σήμερα μένει αναξιοποίητο


Με τα μνημόνια και τις ντιρεκτίβες της κομισιόν αλλά και τους νόμους που ψήφισαν οι κυβερνήσεις των τελευταίων 40 ετών η Ελλάδα μας κατέστει αποικία της Γερμανίας και των λοιπών δανειστριών χωρών μας. 

Μελετώντας κανείς τα κείμενα του Σωτήρη Σοφιανόπουλου βλέπει την -από τότε- αγωνία του να μην καταλήξουμε σε αυτό που καταλήξαμε σήμερα, αναπνέει αέρα ελευθερίας αλλά και μάς θέτει προ των ευθυνών μας. 

***

Παρακάτω κάποια κείμενα του Σωτήρη Σοφιανόπουλου για το τεράστιο ζήτημα της Εμπορικής Ναυτιλίας του Ελληνισμού.Έγραφε την δεκαετία του '90 ο Σ.Σ.: 

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020

Σωτήρης Σοφιανόπουλος - Ο Έλληνας, ο ευπατρίδης, ο βιομήχανος, ο επιστήμων και ο ερευνητής. Μια εκπομπή αφιέρωμα στη μνήμη του.

 


Μια εκπομπή αφιέρωμα στη μνήμη του Σωτήρη Σοφιανόπουλου. Ενός τεράστιου Έλληνα με μια τεράστια καρδιά που αγωνίστηκε με όλες του τις δυνάμεις για την πατρίδα μας την Ελλάδα και τους Έλληνες που τόσο αγάπησε. 
Πίστεψε στην Ελλάδα, την ιερή ιστορία της, τους σοφούς προγόνους μας και Ήρωες της αλλά και στις τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες που κρύβει ο τόπος μας. Δεν έβαλε νερό στο κρασί του, δεν φοβήθηκε, δεν συμβιβάστηκε. Δούλεψε άοκνα και σκληρά για την πατρίδα μας, υποστήριξε και απέδειξε στον πτοημένο ελληνικό λαό ό,τι: η Ελλάδα είναι η πλουσιότερη χώρα της Ευρώπης σε πλουτοπαραγωγικές πηγές και ορυκτό πλούτο. Η πρώτη σε ποσότητες υδάτων, με το καλύτερο και πιο εύκρατο κλίμα που δίνει στρατηγικό πλεονέκτημα στην γεωργία και κτηνοτροφία μας, Διηύθυνε την ΧΡΩ.ΠΕΙ. επί 11 χρόνια και με μοναδικά επιτεύγματα, που ζήλεψαν μεγάλες πολυεθνικές του εξωτερικού και γι΄αυτό τον πολέμησε το ντόπιο μεταπρατικό πολιτικό σύστημα και οι ξένες πολυεθνικές. 
 
παρουσιαστής εκπομπής: Ανδρέας Μπλάνος Ὑπτγος (εα), πρώην Δ/ντής Διεθνῶν Σχέσεων ΓΕΕΘΑ καί δημοσιογράφος τοῦ Ἀχελῶος TV
προσκεκλημένος: Αντώνης Καλόγηρος, οικονομολόγος-εκπαιδευτικός 
 

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020

Επιστολή του Σ.Σοφιανόπουλου προς τον πρώην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ.Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο για μείζωνα εθνικά και οικονομικά θέματα της πατρίδας μας.

Τον Ιανουάριο του 2000 ο Σωτήρης Σοφιανόπουλος σε μια διαρκή προσπάθεια να θέσει την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας μας προ των ευθυνών της αποστέλλει επιστολή στον τότε πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ.Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο. 

Στην επιστολή του ο Σ. Σοφιανόπουλος δεν θίγει μόνον οικονομικά θέματα αλλά και ιστορικά, εθνικά και ηθικά. Άλλωστε, χωρίς ήθος πολιτική ζωή τι άλλο μπορεί να είναι από μια καταστροφή και έγκλημα σε όλα τα επίπεδα, όπως την ζούμε σήμερα. 

Δεν ήταν η πρώτη ούτε η τελευταία επιστολή που έστειλε ο Σ.Σ. στον τότε πρόεδρο Κων. Στεφανόπουλο ο οποίος και προς τιμήν του απάντησε και ευχαρίστησε για την επιστολή και ενημέρωσε πως την προώθησε αρμοδίως για τα θέματα στα οποία αναφερόταν. Προώθηση αρμοδίως σημαίνει αποστολή στα αντίστοιχα υπουργεία και δεδομένου της ενημέρωσης που ήδη είχε κάνει ο Σ.Σοφιανόπουλος στον τότε πρωθυπουργό κ.Κ.Σημίτη -ο οποίος και ποτέ δεν του απάντησε- καταλαβένετε ό,τι, στην καλύτερη των περιπτώσεων πήγε (η επιστολή) στο αρχείο ή στον κάλαθο των αχρήστων (κατ' ουσίαν).  

Πραγματικά ο Σωτήρης Σοφιανόπουλος υπήρξε όχι μόνον μεγάλος Έλλην και ευπατρίδης αλλά και μελετητής της Ιστορίας του γένους μας γι' αυτό μπορούσε να θέτει τον δάχτυλον επι των τύπον των ήλων και να μιλάει για την ουσία των πραγμάτων πράγμα σπάνιο σήμερα στον δημόσιο λόγο. 

Η επιστολή του Σωτήρη Σοφιανόπουλου προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κο Κ. Στεφανόπουλο έχει ως εξής: 

****

Προς τον                                                                                                          Αθήνα, 30.1.2000

Πρόεδρον της Ελληνικής Δημοκρατίας

κ.Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο

Εξοχώτατε κε Πρόεδρε,

Το θεωρώ σκόπιμο να επικοινωνώ μαζί σας κατά ορισμένα χρονικά διαστήματα. Θα ήθελα σήμερα να σάς απασχολήσω με θέματα, όπου τα μεν θα σάς ευχαριστήσουν, τα δε πιθανώς θα σάς δυσαρεστήσουν. 

ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ.Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, έδειξε -προς τιμήν του- ενδιαφέρον για τις επιστολές του Σ.Σοφιανόπουλου και για τα θέματα του τόπου στις οποίες αναφέρονταν, ωστόσο η έλλειψη εκτελεστικών αρμοδιοτήτων του Προέδρου δεν του άφηνε περιθώρια ενεργειών έστω κι αν θα ήθελε.
 

1ον. Θα μου επιτρέψετε να σάς συγχαρώ, διότι εβάλατε στην θέσιν του, κατά τα εγκαίνια της εκθέσεως ''EL GRECO'', τον κ. καθηγητή της Ιστορίας της Τέχνης, του Πανεπιστημίου της Κρήτης. Το να αποκαλεί ένας Έλλην τον ''El Greco'', τον Δομίνικο Θεοτοκόπουλο, Ισπανό ζωγράφο πρέπει να είναι ή βαλτός ή πολιτικώς διεφθαρμένος με έξωθεν εντολάς. Το ό,τι τον βάλατε εις την θέσιν του με τον τρόπο σας, αυτό το επαίνεσε όλη η Ελλάς. 

Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2020

Επιστολή Σ.Σοφιανόπουλου προς τον πρωθυπουργό Γεώργιο Ράλλη που υπέγραψε το Νόμο 1083/30.10.1980 (ή νόμο πανωτοκίων) με τον οποίον καταστράφηκαν 50.000 μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις όλων των τομέων της οικονομίας της Ελλάδας.

Στις 18.9.1997 ο βιομήχανος και ιδιοκτήτης των ΧΡΩ.ΠΕΙ. Σωτήρης Σοφιανόπουλος αποστέλλει στον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Ράλλη επιστολή σχετικά με το Νόμο 1083/30.10.1980* ή νόμο πανωτοκίων όπως επικράτησε -και δικαίως- να λέγεται. 

Σημειώνουμε ό,τι ο Γεώργιος Ράλλης παρέλαβε την πρωθυπουργία -κατόπιν εκλογών- από τον προκάτοχό του Κωνσταντίνο Καραμανλή και κυβέρνησε από 10 Μαΐου 1980 έως 21 Οκτωβρίου 1981. Κατόπιν εκλογών στην πρωθυπουργία τον διαδέχτηκε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Ο Γιώργος Ράλλης είχε διατελέσει κατά την περίοδο 1978-1980 Υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή και την προηγούμενη από αυτή διετία Υπουργός Συντονισμού. Με λίγα λόγια ο Νόμος 1083 εισηγήθηκε και ψηφίστηκε από την κυβέρνηση (της νέας δημοκρατίας) και τους βουλευτές του προέδρου της και πρωθυπουργού Γεωργίου Ράλλη. Πλέον τούτων ο Γεώργιος Ράλλης κατείχε καίριες υπουργικές θέσεις τα προηγούμενα χρόνια οπότε γνώριζε τα δρώμενα και δεν μπορεί να μην ήξερε όσα υπέγραψε κι έγιναν. 

 

...ο Σ.Σοφιανόπουλος όχι μόνον αγωνίστηκε και αποκάλυψε πως οι κυβερνώντες και εν τέλει ο διεθνής σιωνισμός (όπως σημείωνε ο Σ.Σ.) καταστρέφουν την πατρίδα μας αλλά και έθεσε -με την γνωστοποίηση και ανάλυση όσων νόμων ψήφισαν- τους πολιτικούς μας ενώπιον των ευθυνών τους. Κανείς δεν τόλμησε να αντικρούσει τις αποκαλύψεις του και τις αποδείξεις της καταστροφής που επέφεραν όσα αυτοί υπέγραψαν. Αυτή η στάση των κυβερνώντων υπήρξε μάλλον η μεγαλύτερη και τραγικότερη απόδειξη για τον τόπο μας, την Ελλάδα, ό,τι ο Σ. Σοφιανόπουλος έλεγε την αλήθεια...

Η επιστολή του Σωτήρη Σοφιανόπουλου φέρει ημερομηνία 18.9.1997 (οι υπογραμμίσεις και επισημάνσεις με bold δικές μας) και έχει ως εξής: 

Προς τον πρώην πρωθυπουργό                                                                     Αθήνα 18/9/1997

κ,Γεώργιο Ράλλη,

Αξιότιμε κε Πρόεδρε,

Επειδή θέλουμε να είμαστε ακριβοδίκαιοι ως προς τις νομικές ενέργειες που θέλουμε να αναλάβουμε κατά των υπευθύνων της Κυβερνήσεώς σας, για την τρομερή καταστροφή που επέφερε στον τόπο η δια νομοθεσίας αύξηση των επιτοκίων η οποία είχε σαν αποτέλεσμα, δια της τραπεζικής τοκογλυφίας, την καταστροφή περισσότερων από 50.000 επιχειρήσεων πάσης φύσεως, θέλουμε να μάς απαντήσετε εις τα εξής ερωτήματα: 

Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2020

Νόμος 1083/30.10.1980 ή νόμος πανωτοκίων. Η καταστροφή της βιομηχανικής και γεωργοκτηνοτροφικής παραγωγής. Επιστολή Σωτήρη Σοφιανόπουλου προς τον Κώστα Σημίτη, β' μέρος

Συνεχίζουμε με το δεύτερο μέρος (το πρώτο μέρος) της επιστολής του Σωτήρη Σοφιανόπουλου με ημερομηνία 27.9.1997 προς τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη για τον επαίσχυντο και καταστροφικό για την πατρίδα μας Νόμο 1083/30.10.1980 ή αλλιώς νόμο των πανωτοκίων. (Οι υπογραμμίσεις και επισημάνσεις με bold είναι δικές μας. Οι  υποσημειώσεις στο τέλος είναι αποσπάσματα από την όλη ανάλυση του καταστροφικού Νόμου 1083 που συνέγραψε ο Σωτήρης Σοφιανόπουλος).

Προς τον πρωθυπουργό                                                                              Αθήνα 27.9.1997

Κωνσταντίνο Σημίτη,

(συνέχεια από το πρώτο μέρος)

...

Επίσης πιστεύω ό,τι πρέπει με νομοθετική ρύθμιση να ανασταλούν πάραυτα όλοι οι πλειστηριασμοί που διενεργούνται από τις τράπεζες και το δημόσιο, συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών ταμείων εις βάρος αθώων Ελλήνων πολιτικών, όταν έχει αποπληρωθεί μέχρι σήμερα το κεφάλαιο και 30% επι πλέον ως τόκος. Η πρότασή μου αυτή δεν είναι αυθαίρετος, διότι δι' αυτού του τρόπου ούτε οι τράπεζες κινδυνεύουν αλλά και έναν λογικό τόκο, ως συμβαίνει παγκοσμίως, θα έχουν εισπράξει. 

Το μέτρο αυτό θα αναθερμάνει τα μέγιστα την οικονομία, αλλά πρωτίστως θα γεμίσει ελπίδες τους έλληνες επιχειρηματίες και παραγωγούς πάσης φύσεως, (γεωργούς, κτηνοτρόφους, βιοτέχνες, βιομηχάνους) τα προϊόντα των οποίων τόση ανάγκη έχει ο τόπος, διότι καταλήξαμε εις το απίστευτο αυτό σημείο, να εισάγουμε και ντομάτες από την πανάκριβη Ολλανδία και το Βέλγιο. Εκεί κε πρόεδρε ο τόκος, πρωτίστως για γεωργούς και κτηνοτρόφους είναι 1,7% ετησίως, όταν στην πατρίδα μας το δανειακό κεφάλαιο διπλασιάζεται ανά διετίαν και για 1.000.000 δρχ. σε 30 χρόνια το χρέος ανεβαίνει στο αστρονομικό ποσό των 32 δισεκατομμυρίων ενώ αντιστοίχως στην Ολλανδία θα ήταν μόλις 2.000.000 δρχ*. 

...μένουμε ακόμη ζωντανοί κι ας μάς πολεμούν εντολοδόχες κυβερνήσεις, διεφθαρμένα κόμματα και ο σιωνισμός...

Για τους καταστραφέντες μέχρι σήμερα κε πρόεδρε, από την τοκογλυφία των τραπεζών, θα πρότεινα κατόπιν επισταμένης μελέτης που έχω διεξαγάγει επι 5 χρόνια σε άπειρες περιπτώσεις πάλι δια νομοθετικής ρυθμίσεως να επιστραφούν τα ακίνητα, τα οποία βρίσκονται στην ιδιοκτησία των τραπεζών ακόμη**. Για τους λοιπούς, κατόπιν μελέτης, ν' αρχίσει μια σταδιακή αποπληρωμή, η οποία όμως δεν θα κλονίσει περαιτέρω την εύθραυστο οικονομία μας, δια της αξιοποιήσεως της ακινήτου περιουσίας τόσο των τραπεζών όσο και του δημοσίου***. 

Θα παρακαλούσα ιδιαιτέρως κε πρόεδρε, εφ' όσον θα είχατε τον χρόνο να με δεχθείτε σε μια σύντομη ακρόαση, στην οποία θα μπορούσα να σάς δώσω εν συντομεία περισσότερες διευκρινίσεις και αποδείξεις για το πως θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε την σημερινή οικονομική εικόνα του τόπου μας σε λίγα χρόνια.

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2020

Νόμος 1083/30.10.1980 ή νόμος πανωτοκίων. Η καταστροφή της βιομηχανικής και γεωργοκτηνοτροφικής παραγωγής. Επιστολή Σωτήρη Σοφιανόπουλου προς τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

Τον Σεπτέμβριο του 1997 ο ιδιοκτήτης των ΧΡΩ.ΠΕΙ. Σωτήρης Σοφιανόπουλος αποστέλλει στον τότε πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη επιστολή για τον εξωφρενικό Νόμο 1083/30.10.1980 ή αλλιώς νόμο των πανωτοκίων. 

Ο Σωτήρης Σοφιανόπουλος είχε δουλέψει σκληρά και ανιδιοτελώς όσο ελάχιστοι Έλληνες για να αποκαλύψει τους νόμους και τις ντιρεκτίβες τόσο των κυβερνήσεων όσο και της Ευρωπαϊκής Ενώσεως που κατέστρεψαν την βιομηχανική, κτηνοτροφική και γεωργική παραγωγή της χώρας μας. Τα συστημικά μέσα ενημέρωσης του απαγόρεψαν οποιαδήποτε παρουσία για να μην μάθει ο ελληνικός λαός την αλήθεια. Ελάχιστες γενναίες εξαιρέσεις που τον πρόβαλαν τηλεοπτικά ήταν από περιφερειακά ή μικρής εμβέλειας κανάλια. 

Ωστόσο ο Σωτήρης Σοφιανόπουλος δεν σταμάτησε τον αγώνα του. Γνωρίζοντας, όσο ελάχιστοι, την παραγωγική καταστροφή που συνετελέσθηκε στην Ελλάδα από τους νόμους των κυβερνήσεων μετά την μεταπολίτευση απευθύνθηκε στους κατά περιόδους πρωθυπουργούς, υπουργούς και Προέδρους της Δημοκρατίας. Βέβαια αυτοί τίποτε δεν έκαναν προς διόρθωσιν αλλά τουλάχιστον ο Σωτήρης Σοφιανόπουλος τους... ''αφαίρεσε'' την πρόφαση που χρησιμοποιούν ακόμη και σήμερα ως άλλη δικαιολογία -αν και είναι αδιανόητη σε κάθε νοήμονα άνθρωπο που αγαπάει την πατρίδα του, πολύ περισσότερο όταν έχει θέσει ευθύνης και έναν στρατό συμβούλων και υπαλλήλων να τον συνδράμουν- το : ΄΄δεν γνωρίζαμε'', ''δεν ξέραμε'', ''δεν μάς ενημέρωσαν''. 

Η επιστολή του Σ. Σοφιανόπουλου προς τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη έχει ως εξής (τα οικονομικά μεγέθη αναφέρονται σε δρχ όπως ίσχυαν τότε, οι υπογραμμίσεις και επισημάνσεις με bold δικές μας, στο τέλος η υποσημείωση δική μας): 

                                                                                                                Αθήναι, 27.9.1997

Προς τον Πρόεδρον της Κυβερνήσεως

κ.Κώνσταντίνο Σημίτη

Αξιότιμε κε Πρόεδρε,                                                 

Ο Αριστοτέλης μάς λέει, ό,τι ''πάντων δεινών τόκος εστίν''. Δυστυχώς η πατρίδα μας και δη δια νόμων και αποφάσεων, ηύξησε τους τόκους σε τέτοιο απίστευτο βαθμό, ώστε να καταστραφούν μέσα σ' αυτά τα 18 χρόνια, δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να έχουμε σήμερα μια τρομερή ανεργία, να μειωθεί η βιομηχανική παραγωγή σε σχέση με το ακαθάριστο εθνικό προϊόν εις το ήμισυ, να έχουν τρομερές δυσκολίες τα ασφαλιστικά ταμεία διότι δεν εισπράττουν ό,τι εισέπρατταν εις το παρελθόν και γενικώς να φθάσουμε εις το εξωφρενικό σημείο να αυξηθεί το χρέος της χώρας, εσωτερικό και εξωτερικό, από 114 δισεκατομμύρια δρχ που ήταν το 1974 σε 35 τρισεκατομμύρια το 1996 (στοιχεία Τραπέζης της Ελλάδος).


Εις το εξωτερικό χρέος, που αυτό βασικώς μάς ενδιαφέρει, διότι ο τόπος εκβιάζεται από τους έξω δανειστές, η εικόνα δεν είναι καλύτερη, διότι από 700 εκατομμύρια δολάρια που ήταν το 1974, αυξήθηκε σε άνω των 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 1996. Δηλαδή, κάθε Έλλην χρωστούσε 2.100 δρχ το 1974 για να ξεχρεώσει η πατρίδα μας, και σήμερα χρωστάει 1.100.000 δρχ. (στοιχεία Τραπέζης της Ελλάδος)

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020

''Μεσσιανικός'' Σιωνισμός και Παγκοσμιοποίηση, β' μέρος, Σωτήρης Σοφιανόπουλος

Με την παρούσα ανάρτηση παραθέτουμε το δεύτερο μέρος (το πρώτο μέρος εδώ) του κειμένου του Σ. Σοφιανόπουλου '' ''Μεσσιανικός'' Σιωνισμός και Παγκοσμιοποίηση''. Πρόκειται για ένα κείμενο το οποίο έγραψε λίγο πριν τις ευρωεκλογές του 1999 για να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για τους πραγματικούς κινδύνους κατά της πατρίδος μας και τα πραγματικά θέματα που θα έπρεπε να απασχολούν τον ελληνικό λαό. Το κείμενο είναι σίγουρα πολιτικό αλλά με την ουσιαστική και Αριστοτελική έννοια και όχι την ευτελισμένη σημερινή. Αξίζει πραγματικά να μελετήσουμε τις προειδοποιήσεις και την αγωνία του ιδιοκήτη των ΧΡΩ.ΠΕΙ., χημικού και ερευνητή Σωτήρη Σοφιανόπουλου, που τόσο πάσχισε για την πατρίδα μας. Άλλωστε στην ουσία των πραγμάτων ελάχιστα έχουν αλλάξει από τότε. (οι υπογραμμίσεις και επισημάνσεις με bold είναι δικές μας)

''Μεσσιανικός'' Σιωνισμός και Παγκοσμιοποίηση (συνέχεια)

Οι Έλληνες ποτέ δεν υπήρξαμε ρατσιστές, ποτέ δεν κάναμε φυλετικές διακρίσεις, αντίθετα, πάντα αγκαλιάζαμε όλους τους λαούς από τους οποίους και παίρναμε και μεταφέραμε γνώσεις και πολιτισμό. Πάντοτε τείναμε χέρι φιλίας και προστασίας στους κατατρεγμένους, όπως η προστασία πρός τους Έλληνες πολίτες Εβραίους κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ένα άλλο σημείο του ανθρωπισμού των Ελλήνων είναι ό,τι οι φτωχοί και εξαθλιωμένοι λαοί της Αφρικανικής ηπείρου, λόγω της δυτικής αποικιοκρατίας, έχουν να πουν τα καλύτερα λόγια για το Ελληνικό στοιχείο, διότι τα ελληνόπουλα έπαιζαν με τα παιδιά των μαύρων, πράγμα που ήταν αδικαιολόγητο στους Άγγλους, Γάλλους κ.τ.λ. 

Οι Έλληνες εκείνο που αρνούνται να κάνουν σε άλλους λαούς, αρνούνται βεβαίως να το υποστούν οι ίδιοι. Η φύση και ο πολιτισμός του Έλληνα τον οδηγεί στην έντονη αμφισβήτηση του οποιουδήποτε εξουσιαστού, οποιονδήποτε πολιτικό μανδύα και αν αφορά και σε οποιανδήποτε φυλή κι αν ανήκει. 

Οι Έλληνες πιστεύουμε βαθύτατα στην ελευθερία, την ισονομία, την δημοκρατία, την ισηγορία, την δικαιοσύνη και την αγάπη προς τον πλησίον. Είμεθα πατριώτες, ναι. Αγαπούμε την πατρίδα μας, αλλά ΔΕΝ μισούμε τους άλλους λαούς. Λέμε ως εκ τούτου ΝΑΙ στους Εβραίους αλλά βροντοφωνάζουμε ΟΧΙ στους Σιωνιστάς. 



Είδαμε τελευταία ό,τι η ολοκληρωτική και ''Μεσσιανική'' αντίληψη του ''αλάθητου'' ερμηνευτή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων...της δημοκρατίας... και της... νέας τάξεως πραγμάτων υιοθετήθηκε και από την συμμαχία του ΝΑΤΟ χωρίς καμία διαμαρτυρία, έστω και για τα προσχήματα από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία υπέγραψε τους βομβαρδισμούς αλλά τάχα κόπτεται κατά αυτών και ότι πασχίζει για την προάσπιση των συμφερόντων της Ελλάδας. 

Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020

''Μεσσιανικός'' Σιωνισμός και Παγκοσμιοποίηση, Σωτήρης Σοφιανόπουλος

Τον Μάϊο του 1999 ο Σωτήρης Σοφιανόπουλος είχε γράψει και δημοσιεύσει ένα κείμενο υπό τον τίτλο: '' ''Μεσσιανικός'' Σιωνισμός και Παγκοσμιοποίηση''. Ήταν ένα κείμενο το οποίο έγραψε λίγο πριν τις τότε ευρωεκλογές για να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για τους πραγματικούς κινδύνους κατά της πατρίδος μας και τα πραγματικά θέματα που θα έπρεπε να απασχολούν τον ελληνικό λαό. Το κείμενο είναι σίγουρα πολιτικό* αλλά με την ουσιαστική και Αριστοτελική έννοια και όχι την ευτελισμένη σημερινή. Αξίζει πραγματικά να μελετήσουμε τις προειδοποιήσεις και την αγωνία του ιδιοκήτη των ΧΡΩ.ΠΕΙ., χημικού και ερευνητή Σωτήρη Σοφιανόπουλου, που τόσο πάσχισε για την πατρίδα μας. Άλλωστε στην ουσία των πραγμάτων ελάχιστα έχουν αλλάξει από τότε. (οι υπογραμμίσεις και επισημάνσεις με bold δικές μας)

 ''Μεσσιανικός'' Σιωνισμός και Παγκοσμιοποίηση 

Η προσπάθειά μου εκφράζει συγκεκριμένες πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές επιταγές καθώς και τις πάγιες πολιτισμικές αξίες των Ελλήνων, τις οποίες δυστυχώς τα κόμματα του υπάρχοντος πολιτικού κατεστημένου έχουν σκόπιμα νοθεύσει, διαστρεβλώσει και αποκρύψει όταν ειδικώς πρόκειται για οικονομικές δυνατότητες. 

Το πολιτικό κατεστημένο με έξωθεν καθοδήγηση, οδηγεί τον λαό μακρυά από τα πραγματικά του συμφέροντα, τις πολιτισμικές του αξίες και τα οράματά του. Αυτό συμβαίνει  διότι στόχος τους είναι η νομή της εξουσίας προς όφελος των ξένων αφεντικών τους. 

Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η εξουσία και όχι η κοινωνία, η πολιτεία και ο Ελληνισμός εν γένει. 

Ελληνίδες και Έλληνες, τον τελευταίο καιρό και ιδιαίτερα μετά το Κυπριακό, το Βορειοηπειρωτικό, την παράδοση του Οτσαλάν, τον βομβαρδισμό της Σερβίας και το νέο επιθετικό πρόσωπο του ΝΑΤΟ, είμαστε μάρτυρες της πλήρους καταρράκωσης του διεθνούς δικαίου. Δεν είναι μυστικό ό,τι το διεθνές δίκαιο βασίζεται σε θεμελιακούς θεσμούς του Ελληνικού πολιτισμού, όπως αυτός των Αμφικτιονιών, κορυφαίο παράδειγμα ελεύθερης και ισότιμης συνεργασίας μεταξύ των πόλεων-κρατών, των διαφόρων Ελληνικών φυλών στα οποία, παρά τις έντονες διαφορές των μελών τους, επικρατούσε αλληλοσεβασμός και πιστή τήρηση των συμφωνηθέντων όπως π.χ. η απαγόρευση καταστροφής του υδραγωγείου της αντιπάλου πόλεως και πολύ περισσότερο η καταστροφή αυτή της ίδιας της πόλεως. Οι παραβάτες ετιμωρούντο αυστηρότατα. 

Κυριακή 2 Αυγούστου 2020

Χαρούπι: Ένα σημαντικό γεωργικό προϊόν με πολλαπλές εφαρμογές στην διατροφή και την τεχνολογία. Η Ελλάδα έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα να το καλλιεργήσει λόγω των κλιματολογικών συνθηκών της (Σωτήρης Σοφιανόπουλος), Ά Μέρος

Σε προηγούμενες αναρτήσεις μας έχουμε επανειλημμένα αναφερθεί στην σπουδαιότητα του γεωργό-κτηνοτροφικού τομέα στην πατρίδα μας. Αποτελεί μια τεράστια πηγή πλούτου η οποία -σε ένα πρώτο επίπεδο ανάπτυξης- θα μας οδηγήσει να αποχτήσουμε αυτάρκεια σε γεωργικά και ζωικά προϊόντα (γάλα, τυρί, κρέας) και σε ένα δεύτερο θα οδηγήσει σε εξαγωγές. Εξαγωγές που σημαίνει μείωση του αρνητικού εμπορικού ισοζυγίου από την αξιοποίηση των στρατηγικών τομέων της οικονομίας μας όπως είναι και αυτός της γεωργίας δεδομένου ότι χώρες με ψυχρά κλίματα όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Πολωνία κλπ δεν μπορούν να καλλιεργήσουν π.χ. σόγια (σημ. εννοώ φυσικό σπόρο και όχι μεταλλαγμένο), λούπινο κλπ.

Άλλωστε, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής[1], το 2009 πληρώσαμε ως χώρα για εισαγωγές τροφίμων (κρέατα νωπά, γάλα, τυρί, ψάρια, δημητριακά, φρούτα, κτηνοτροφές κλπ.) 4,9 δις. ευρώ. Το αντίστοιχο ποσό για την εισαγωγή αυτοκινήτων οικιακής χρήσης ήταν 2,3 δις ευρώ.

Η σπουδαιότητα ανάπτυξης της γεωργίας και κτηνοτροφίας

Αξίζει για μια ακόμη φορά να καταγράψουμε τι σημείωνε σχετικά με τα ανωτέρω ο χημικός, ερευνητής, διευθύνων σύμβουλος και ιδιοκτήτης της ΧΡΩ.ΠΕΙ. Σωτήρης Σοφιανόπουλος μετά από πολυετής έρευνες με σκοπό την ανάπτυξη της παραγωγής στην Ελλάδα σε όλους τους τομείς, ξεκινώντας βέβαια από τον πρωτογενή τομέα της γεωργίας και κτηνοτροφίας (σημ. που πρωτίστως έχει ανάγκη φθηνών ζωοτροφών). Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα η πατρίδα μας εισάγει ετησίως 500.000 τόνους σόγιας κυρίως για ζωοτροφές. Έγραφε, λοιπόν, ο Σωτ. Σοφιανόπουλος:

‘’… το θέμα διατροφής των ζώων είναι το κυρίως μέλημα της ανθρωπότητος και απασχολεί όλους τους επιστήμονες της γης το πώς θα κάνουν περισσότερες και φθηνότερες ζωοτροφές. Η ζωοτροφή είναι εκείνο το προϊόν από το οποίο εξαρτώνται οι τύχες της ανθρωπότητας. Τα σοβαρότατα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν πολλοί πληθυσμοί της Αφρικής, της Ν. Αμερικής και της Ασίας οφείλονται ακριβώς στην έλλειψη αυτών των προϊόντων. Ο καθένας πρέπει να κατανοήσει ότι αυτό που έχει ανάγκη μία χώρα, πριν ακόμη και από την υψηλή τεχνολογία, είναι πολλές και φθηνές ζωοτροφές, οι οποίες θα δώσουν φθηνό γάλα, το σπουδαιότερο προϊόν του κόσμου και ως εκ τούτου φθηνό τυρί, κρέας, αυγά, δηλ. το πρωτεϊνικό μέρος της διατροφής του ανθρώπου, άνευ της οποίος ο άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει…’’

Και συνεχίζει: ''...θέλω λοιπόν να τονίσω ότι ο Έλλην ποιμένας πρέπει να γίνει καταρτισμένος κτηνοτρόφος. Μονό έτσι θα πλουτίσει η τάξη των αγροτών και κτηνοτρόφων, που ενώ είναι οι στυλοβάτες της οικονομίας και της κοινωνίας μας είναι παντελώς εγκαταλελειμμένοι από το κράτος. Μόνο έτσι θα πλουτίσει και θα γεμίσει με πληθυσμό η ελληνική επαρχία, που τώρα ερημώνει. Μόνον έτσι θα κερδίσει η χώρα μας αστρονομικές ποσότητες χρημάτων που τώρα ξοδεύει για να εισάγει ζωτικά προϊόντα όπως γάλα, τυρί και ζωοτροφές από ξένες χώρες, ενώ κάλλιστα η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι τουλάχιστον αυτάρκης στα προϊόντα αυτά λόγω κλίματος και φυσικού πλούτου...''

δένδρο Χαρουπιάς [2]
Η χαρουπιά

Με το παρόν άρθρο μας θα μελετήσουμε ένα σημαντικό δένδρο της Ελλάδας του οποίου ο καρπός έχει μεγάλη διατροφική αξία και μπορεί να επεξεργαστεί ώστε να προσφέρει ποικιλία προϊόντων. Πρόκειται για την Χαρουπιά. (δείτε τις πρώτες δημοσιεύσεις εδώ κι εδώ)

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020

Αναφορές του Σωτήρη Σοφιανόπουλου για το δημογραφικό, την κατασκοπεία των Γάλλων στην Μικρά Ασία υπέρ του Κεμάλ, την αξιοποίηση των εγχώριων πρώτων υλών, την διόρθωση της ξενομανίας μας και το να αγαπάμε την πατρίδα μας


Στην παρούσα ανάρτηση παρουσιάζουμε κάποια σημαντικά ακόμη αποσπάσματα από τις καταγραμμένες ερωτήσεις του κοινού και απαντήσεις του Σωτήρη Σοφιανόπουλου στην ομιλία του ''Ο Μύθος της Ψωροκώσταινας'' που έλαβε χώρα στο θέατρο Μουσούρη το 1979.

Έχουμε πολλά να διδαχθούμε και συνειδητοποιήσουμε από αυτήν την ομιλία, την οποία λόγω έκτασης παρουσιάσαμε τμηματικά. (α' μέρος, β΄μέρος, γ' μέρος, δ' μέρος)
Επιπλέον παρουσιάζουμε κάποια αποσπάσματα από τον διάλογο που ακολούθησε της ανωτέρω ομιλίας, από τα οποία μπορούν να εξαχθούν προβληματισμοί αλλά και σημαντική γνώση για την πατρίδα μας. Βλέπετε διαδοχικά τις αναρτήσεις εδώ κι εδώ


Βέβαια παρήλθαν από τότε (1979) πολλά χρόνια. Ο Σωτήρης Σοφιανόπουλος έφυγε από την ζωή, φαινομενικά ίσως αδικημένος και χωρίς δικαίωση των μεγάλων αγώνων του για την πατρίδα. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ό,τι δυστυχώς δικαιώθηκε όσον αφορά όλες του τις προειδοποιήσεις και τις έρευνες ότι η Ελλάδα μας είναι πάμπλουτη χώρα αλλά οι κυβερνήσεις της την πρόδωσαν και δεν αξιοποίησαν τις τεράστιες δυνατότητες του τόπου μας προς όφελος του λαού της. Αλλά και για να είμαστε ειλικρινείς και ο λαός, στο μεγαλύτερο μέρος του, δεν πόνεσε την πατρίδα μας και δεν δεχθήκαμε -ο καθένας από εμάς- να αναλάβουμε προσωπικό κόστος για να κρατήσουμε την Ελλάδα μας αυτάρκης, παραγωγική, οικονομικά ανεξάρτητη και τελικά ελεύθερη. Δε νομίζω όμως ότι κάποιος μπορεί να ισχυριστεί πως ο Σωτήρης Σοφιανόπουλος δεν το έκανε, με διαρκές μάλιστα προσωπικό κόστος σε όλο το μήκος της ζωής του και της ενεργής δράσης του πριν ασθενήσει και αποσυρθεί από τον δημόσιο βιο. Γι' αυτό νομίζουμε πως το όλο έργο του έχει μόνον όχι τεράστια επιστημονική αξία αλλά και ηθική.


****
Επιλεγμένα αποσπάματα από τις απαντήσεις του Σωτήρη Σοφιανόπουλου

Σωτήρης Σοφιανόπουλος: Ο απλός πολίτης μπορεί να προσφέρει πολλά στον τόπο του όταν γίνει λαμπαδοφόρος στο ό,τι ο τόπος μας δεν είναι φτωχός, είναι πάμπλουτος. Όταν λέμε αυτό όμως στην πατρίδα μας σημαίνει ό,τι πρέπει να κάνει μια στροφή 180 μοιρών και να βαδίσει από την άλλη μεριά. Πρώτο είναι αυτό. 

Δεύτερο θα πρέπει ο καθένας να έχει την δυνατότητα την προσωπική να βοηθήσει τον τόπο. Θα δυσαρεστήσω πολλούς παρευρισκόμενους αλλά δεν μάς χρειάζονται ούτε τα ούϊσκια, ούτε τα marlboro, τα Kent και τα λοιπά. Διώξαμε 400.000 Έλληνες από τα καπνοχώρια της Μακεδονίας διότι πάντοτε δεν ξέραμε τι να κάνουμε τον καπνό μας και τον καίγαμε. Και τώρα ενώ όλοι λένε τι θα γίνει μ' αυτήν την ξενομανία, όλοι αν βγάλουν τώρα τα πακέτα τα τσιγάρα από την τσέπη και τα σηκώσουν, φοβούμαι ότι θα μετρήσουμε πιο πολλά ξένα παρά ελληνικά. Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι τα ξένα τσιγάρα που παράγονται στον τόπο τους είναι ελληνικά. Δεν είναι. Διότι σε όλα αυτά πληρώνουμε χαράτσι και το χαράτσι είναι επί των πωλήσεων και όχι επι των κερδών. 


Ο συνδυασμός της κρατικής μηχανής με τους ιδιώτες εάν θα μπορούσε να αποτελέση μια μια αλυσίδα είναι η ιδανική λύση. Αυτό μέχρι στιγμής προσωπικώς δεν το έχω δει αλλά πιστεύω ότι θα το δούμε, dum spiro spero, ελπίζουμε. 
Κάτι ενδείξεις τελευταίως υπάρχουν τώρα για το άλλο που είπατε. Μόνο στον τομέα αυτό πιστεύω ότι ο καθένας μπορεί να βοηθήσει. Ας ξεχάσουμε λίγο την προσωπική μας καλοπέραση σε όλους τους τομείς. Δεν χρειάζεται. Καλοπερνάμε. Τα ταξίδια στο εξωτερικό για να ψωνίσουμε π.χ. στο Παρίσι. Ισχυρίζεται κάποιος το βρίσκει εκεί φθηνότερα. Ναι, αλλά αν υπολογίσουμε και το ταξίδι, το ξενοδοχείο κλπ έρχεται πολύ ακριβότερα. Και όλα αυτά τα έξοδα αν τα υπολογίσετε και τα σουμάρετε, στο τέλος μιλάμε για πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια τα οποία πετιώνται, δυστυχώς, έξω. Δεν έχουμε την πολυτέλεια στον τόπο μας να μπορούμε να τα έχουμε αυτά. 

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020

Αναφορές του Σωτήρη Σοφιανόπουλου για το πετρέλαιο, συνεργασία βιομηχανείας και ανωτάτων ιδρυμάτων, αξιοποίηση φυτών για ενέργεια όπως του φυτού φλόμος.

Στην παρούσα ανάρτηση παρουσιάζουμε κάποια ακόμη αποσπάσματα από τις καταγραμμένες ερωτήσεις του κοινού και απαντήσεις του Σωτήρη Σοφιανόπουλου στην ομιλία του ''Ο Μύθος της Ψωροκώσταινας'' που έλαβε χώρα στο θέατρο Μουσούρη το 1979.

Έχουμε πολλά να διδαχθούμε και συνειδητοποιήσουμε από αυτήν την ομιλία, την οποία λόγω έκτασης παρουσιάσαμε τμηματικά. (α' μέρος, β΄μέρος, γ' μέρος, δ' μέρος)

Παρήλθαν από τότε πολλά χρόνια. Ο Σωτήρης Σοφιανόπουλος έφυγε από την ζωή, φαινομενικά ίσως αδικημένος και χωρίς δικαίωση των μεγάλων αγώνων του για την πατρίδα. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ό,τι δυστυχώς δικαιώθηκε όσον αφορά όλες του τις προειδοποιήσεις και τις έρευνες ότι η Ελλάδα μας είναι πάμπλουτη χώρα αλλά οι κυβερνήσεις της την πρόδωσαν και δεν αξιοποίησαν τις τεράστιες δυνατότητες του τόπου μας προς όφελος του λαού της. Αλλά και για να είμαστε ειλικρινείς και ο λαός, στο μεγαλύτερο μέρος του δεν πόνεσε την πατρίδα μας και δεν δεχθήκαμε -ο καθένας από εμάς- να αναλάβουμε προσωπικό κόστος για να κρατήσουμε την Ελλάδα μας αυτάρκης, παραγωγική, οικονομικά ανεξάρτητη και τελικά ελεύθερη. Δε νομίζω όμως ότι κάποιος μπορεί να ισχυριστεί πως ο Σωτήρης Σοφιανόπουλος δεν το έκανε, με διαρκές μάλιστα προσωπικό κόστος σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Γι' αυτό νομίζουμε πως το όλο έργο του έχει μόνον όχι τεράστια επιστημονική αξία αλλά και ηθική. 

**** 
Επιλεγμένα αποσπάματα από τις απαντήσεις του Σωτήρη Σοφιανόπουλου
 
Ακροατής: Δεν είμαι ειδικός στο θέμα πετρέλαιο κ.Σοφιανόπουλε, αλλά συμβαίνει να συγκρατώ στην μνήμη μου -διότι είχα μια περιέργεια υποκινημένη από ένα συγκεκριμένο περιστατικό πριν από 7-8 χρόνια- το περιστατικό ήταν το εξής: ο πρώτος χάρτης που εκτυπώθηκε για τα πετρέλαια, που περικλείει η Μεσόγειος και ο χώρος ο ελληνικός και η πληροφορία που έχω είναι από σημαντικό πολιτικό άνθρωπο της χώρας, εκτυπώθηκε αυτός ο χάρτης στο Ντάλλας του Τέξας. 
Ο πρώτος αυτός χάρτης, το πρώτο αντίγραφο πέρασε στα χέρια των Τούρκων και από εκείνη την ώρα οι Τούρκοι πέρα από την βουλιμία που έχουν εναντίον κάθε τι ελληνικού, προώθησαν την πολιτική τους, των διεκδικήσεων, σε βάρος μας στο Αιγαίο και σε όλους τους άλλους χώρους των ελληνικών συμφερόντων. Με βάση αυτό το περιστατικό, το μάτι μου επισημαίνει και κάθε φορά αποδελτιώνω και κρατώ από τον τύπο ορισμένα στοιχεία τα οποία λένε, ας πούμε το ΒΗΜΑ προ 8 μηνών, έγραφε ότι οι Αμερικανοί και Γερμανοί τεχνικοί στη Θάσο γελάνε ειρωνικά όταν ακούνε για 25 με 30.000 βαρέλια πετρέλαιο. Μιλάνε ότι εκεί το δέυτερο θαλάσσιο οικόεπεδο ή το πιο κάτω ή τα διπλανά μπορούν να δώσουν μέχρι 300.000 βαρέλια όταν οι ανάγκες της Ελλάδας είναι 190.000 μόνον. 
Εγκαταστάσεις άντλησης πετρελαίου στον Πρίνο της Θάσου
Οι Ρουμάνοι τεχνικοί στο Κατάκωλο έμειναν κατάπληκτοι όταν έκαναν το τεστ στην Κατερίνη που είπατε. Το ΒΗΜΑ πάλι έγραφε ότι η Ιταλική εταιρεία που έκανε τις έρευνες, ο ειδικός που ήταν στο καντράν όταν το γεωτρύπανο έφθασε στο χώρο του πετρελαίου έκανε σαν τρελός από τον ενθουσιασμό του και άλλα τέτοια πολλά έχουν γραφεί. 
Βέβαια είναι δημοσιογραφικά αλλά ήξερα στην υπόθεση πετρέλαιο υπάρχει κάτι πολύ σημαντικότερο απ' αυτό που εθίγη εδώ. Εδώ υπάρχει η αδυναμία των Ελλήνων να έχουμε μια αυτενέργεια στα παγκόσμια πράγματα και αυτή η αδυναμία προκύπτει από μια μορφή ενέργειας που την έχουμε αλλά που την δουλεύουμε λάθος. Είναι η ανθρώπινη ενέργεια. Οι Έλληνες τρωγόμαστε μεταξύ μας συνεχώς. Οι παρατάξεις που τρώγονται μεταξύ τους καμαρώνουν για δεκάδες χιλιάδες νεκρούς ήρωες που έχουν η κάθε μια απέναντι στην άλλη όταν απ' αυτές τις δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων θα ήταν δυνατόν να έχουμε μερικές χιλιάδες ειδικούς στα πετρέλαια, στο ουράνιο και σε άλλα θέματα επιστημονικά. Ώστε, νομίζω πως ένα σχόλιο απαραίτητο σε όσα πάρα πολύ ενδιαφέροντα μάς είπατε, είναι ότι πρέπει οι Έλληνες να καταλάβουμε ότι πρέπει να προγραμματίσουμε μακρόχρονη προσπάθεια μέσα από ομαλότητα, η οποία και μόνον θα μάς επιτρέψει να αξιοποιήσουμε αυτές τις πηγές της

Τετάρτη 6 Μαΐου 2020

Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου, Τύρφη Φιλίππων, πετρέλαιο της Ζακύνθου. Αναφορές του Σωτήρη Σοφιανόπουλου

Στην παρούσα ανάρτηση παρουσιάζουμε -επιλεκτικά- κάποια αποσπάσματα από τις καταγραμμένες ερωτήσεις του κοινού και απαντήσεις του Σωτήρη Σοφιανόπουλου στην ομιλία του ''Ο Μύθος της Ψωροκώσταινας'' που έλαβε χώρα στο θέατρο Μουσούρη το 1979.

Έχουμε πολλά να διδαχθούμε και συνειδητοποιήσουμε από αυτήν την ομιλία, την οποία λόγω έκτασης παρουσιάζουμε τμηματικά. (α' μέρος, β΄μέρος, γ' μέρος, δ' μέρος)

Παρήλθαν από τότε πολλά χρόνια. Ο Σωτήρης Σοφιανόπουλος έφυγε από την ζωή, φαινομενικά ίσως αδικημένος και χωρίς δικαίωση των μεγάλων αγώνων του για την πατρίδα. Ωστόσο η πραγματικότητα είναι ό,τι δυστυχώς δικαιώθηκε όσον αφορά όλες του τις προειδοποιήσεις και τις έρευνες ότι η Ελλάδα μας είναι πάμπλουτη χώρα αλλά οι κυβερνήσεις της την πρόδωσαν και δεν αξιοποίησαν τις τεράστιες δυνατότητες του τόπου μας προς όφελος του λαού της.

Μνημόνια, ανεργία, μετανάστευση των ελλήνων κλπ είναι ο τραγικός επίλογος 70 χρόνων πολιτικής εξάρτησης από εξωθεσμικά κέντρα του εξωτερικού σε συνεργασία με το ντόπιο δωσιλογικό σύστημα πολιτικών και επιχειρηματιών.
****
Επιλεγμένα αποσπάματα από τις απαντήσεις του Σωτήρη Σοφιανόπουλου

-Ακροατής: Κύριε Σοφιανόπουλε, είμαι και γραμματεύς της επιτροπής αγώνα των Πετροχημικών στο Μεσολόγγι. Θίξατε προηγουμένως το θέμα της στρατηγικότητας της γεωργραφικής θέσης της Ελλάδας. Το Βυζάντιο χτίστηκε εκεί, διότι το Βυζάντιο ήταν το στρατηγικότερο σημείο. Είναι τέτοιο το στρατηγικό σημείο που δεν υπάρχει άλλο στον κόσμο. Οπωσδήποτε λοιπόν η οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας, όπως θαυμάσια θα έδινε και την ελευθερία της πατρίδος μας και περισσότερο έχω τη γνώμη είμαστε ίσοι απέναντι πολλών άλλων, οι οποίοι δεν έχουν τα προσόντα που έχει η πατρίδα μας.

Θα ήθελα να ξέρω κάτι άλλο γι' αυτήν την ανάπτυξη και την ένδειξη εφαρμογής τεχνικής δυνατότητας στη χώρα μας. Εζητήθει από το Μεσολόγγι, από τους Ισραηλίτες, οι οποίοι είναι και εκπαιδευμένοι στην κτηνοτροφία και ιχθυοπαραγωγή να αναλάβουν να εκμεταλλευθούν ένα τμήμα, ούτως ώστε με την πάροδο του χρόνου να μείνει στην πατρίδα μας. Ειλικρινά δεν δέχτηκαν να στείλουν ούτε έναν εμπειρογνώμονα. Και τι σημασία έχει αυτό; Σε 1050 στρέμματα τα οποία καλιεργούνται τώρα με τους Ιάπωνες τεχνικούς παράγονται 5.500 τόνοι τσιπούρες, όταν στην λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, μόνον στην Ελλάδα είναι 150.000 στρέμματα. Πολλαπλασιάστε την παραγωγικότητα στα 1000 στρέμματα για να δείτε τι εξαγωγικές δυνατότητες έχουν οι τσιπούρες.

Θα ήθελα να πω ότι το ίδιο συμβαίνει και στο πετρέλαιο, το οποίο κανείς από μας δεν γνωρίζει αν υπάρχει υπεύθυνα κυβερνητικός στη χώρα μας και οπωσδήποτε απορούμε γιατί να πληρώνουμε τόσο πολύ την ενέργεια καθ' ην στιγμή υπάρχει η Τύρφις των Φιλίππων. Υπάρχουν τόσες άλλες βιομηχανίες, αλουμινίου κλπ ανεκμετάλλευτες.
Τενάγη Φιλίππων αυτανάφλεξη (φώτο)
 -Σωτ.Σοφιανόπουλος: Ναι το θίξαμε το θέμα αυτό και κάπως το αναλύσαμε. Βεβαίως αυτό το οποίο λέτε τώρα είναι πιθανώς πράγματι πολύ μεγάλο και πολύ σοβαρό θέμα αλλά ξεφεύγει λίγο του αντικειμένου της σημερινής ομιλίας. Οι βιότοποι στον τόπο μας είναι πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση. Όλα τα νερά της Βαλκανικής χερσονήσου καταλήγουν στο Αιγαίο. Ό,τι και να αφήσεις μέσα αμέσως αναπτύσσεται. Έχουμε πράγματι τεράστιες δυνατότητες στο να αναπτύξουμε τα μαλάκια δηλαδή αχιβάδες, γαρίδες, τσιπούρες και όλα αυτά.

Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

Ο Μύθος της Ψωροκώσταινας (δ΄μέρος) Σωτήρης Σοφιανόπουλος

Στην παρούσα ανάρτησή μας παρουσιάζουμε μια εξαιρετικά σημαντική, ακόμη και σήμερα νομίζουμε, ομιλία του ευπατρίδη βιομήχανου και ιδιοκτήτη της ΧΡΩ.ΠΕΙ. Σωτήρη Σοφιανόπουλου με θέμα: ''Ο μύθος της Ψωροκώσταινας'' αναφερόμενος στην Ελλάδα μας και τα όσα από συστάσεως ελληνικού κράτους διαδώθηκαν για το ότι είναι πτωχή και μικρή χώρα. Η ομιλία του Σωτήρη Σοφιανόπουλου έλαβε χώρα στο Θέατρο Μουσούρη το 1979.

Έχουμε πολλά να διδαχθούμε και συνειδητοποιήσουμε από αυτήν την ομιλία, την οποία λόγω έκτασης παρουσιάζουμε τμηματικά. (α' μέρος, β΄μέρος, γ' μέρος)

Ο Μύθος της Ψωροκώσταινας

Άφησα τελευταίο το θέμα της ατομικής ενέργειας. Το θέμα της ατομικής ενέργειας έχει πολυσυζητηθεί. Δεν θέλω να εμπλακώ στο πολιτικό μέρος του αντικειμένου αυτού και να παραμείνω μόνον στο επιστημονικό. Το επιστημονικό μέρος έχει ορισμένα συγκεκριμένα δεδομένα, τα οποία δεν θα πρέπει να παραγνωρίζονται και φοβούμαι ό,τι εγκληματούν εναντίον της πατρίδος όσοι επιπολαίως αντιμετωπίζουν το θέμα αυτό. Τα συγκεκριμένα επιστημονικά δεδομένα είναι: ουδείς μα ουδείς στον κόσμο κατάφερε ακόμη να καταστρέψει ή να εξαφανίσει αποτελεσματικώς τα απόβλητα αυτά των πυρηνικών εργοστασίων. Ως εκ τούτου παραμένει πάντοτε ο κίνδυνος να έχουμε επιπτώσεις επί της υγείας των ανθρώπων, των ζώων, των φυτών και γενικώς του περιβάλλοντος, θα μου πείτε όμως οι Σουηδοί όμως ψήφισαν υπέρ, μάλιστα αλλά οι Σουηδοί φοβάμαι ότι δεν έχουν ούτε στο ελάχιστο τις δυνατότητες άλλων ενεργειακών πηγών, τις οποίες έχουμε εμείς. Και όταν εκεί τούς έγινε φανερό ότι ή θα κάνουν ατομικούς αντιδραστήρες ή αλλιώς δεν υπάρχει λύση, τότε βέβαια, σωστά πιθανώς, οι Σουηδοί αποφάσισαν να κάνουν τους ατομικούς αντιδραστήρες. Προσφάτως ένα εργοστάσιο στην Ιαπωνία, το κλείσανε, επειδή είχε διαφυγή ραδιενεργών αποβλήτων.   
Κοιτάσματα Ουρανίου στην Ελλάδα (φώτο

Όλοι γνωρίζετε τον θόρυβο ο οποίος έγινε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής με κίνδυνο να εκραγεί εκείνο το εργοστάσιο και με άγνωστες επιπτώσεις αν πράγματι εγίνετο αυτή η έκρηξις. Ένα άλλο σημείο το οποίο γνωρίζουμε είναι ότι η πατρίδα μας έχει ραδιενεργά κοιτάσματα. Δυστυχώς η κρατική μηχανή έχει κρατήσει δι' εαυτήν το προνόμιο της ερεύνης αυτών των ραδιενεργών κοιτασμάτων και ως εκ τούτου σήμερα πάλι δεν γνωρίζουμε παρά ελάχιστα πράγματα. Η ιδιωτική πρωτοβουλία είναι εκείνη η οποία εις το παρελθόν έχει κάνει τις έρευνες κατά το μεγαλύτερό μέρος τους σε όλους τους τομείς και έστι έχουμε ορισμένα

Σάββατο 25 Απριλίου 2020

Ο Μύθος της Ψωροκώσταινας (γ' μέρος) Σωτήρης Σοφιανόπουλος


Στην παρούσα ανάρτησή μας παρουσιάζουμε μια εξαιρετικά σημαντική -όπως νομίζουμε- ακόμη και σήμερα, ομιλία του ευπατρίδη βιομήχανου και ιδιοκτήτη της ΧΡΩ.ΠΕΙ. Σωτήρη Σοφιανόπουλου με θέμα: ''Ο μύθος της Ψωροκώσταινας'' αναφερόμενος στην Ελλάδα μας και τα όσα από συστάσεως ελληνικού κράτους διαδώθηκαν για το ότι είναι πτωχή και μικρή χώρα. Η ομιλία του Σωτήρη Σοφιανόπουλου έλαβε χώρα στο Θέατρο Μουσούρη το 1979.


Έχουμε πολλά να διδαχθούμε και συνειδητοποιήσουμε από αυτήν την ομιλία, την οποία λόγω έκτασης παρουσιάζουμε τμηματικά. (Το α' μέρος και το β' μέρος)

Ο Μύθος της Ψωροκώσταινας 

Δεν μπορούμε να φθάσουμε στον Θεό, αλλά μια και δεν μπορούμε να τον φθάσουμε επιστημονικώς θα ήταν ορθό να τον εκμεταλλευθούμε. Ένα παράδειγμα το οποίο όμως έχει μπει στην πράξη, εκ των πραγμάτων διότι ήταν πάρα πολύ χονδρό να αγνοηθεί, από την ελιά της πατρίδος μας, είναι το πυρηνόξυλο, το πυρηνόξυλο σε ποσότητες της τάξεως των 300.000 τόνων συγκεντρωμένο σε περίπου 45 πυρηνελουργία όλης της χώρας, δύναται να υπολογιστεί σε περίπου 100.000 τόνους αντιστοιχίας πετρελαίου δηλαδή 700.000 βαρέλια με το 40 δολάρια, περίπου 3.000.000 δολάρια κερδίζει η πατρίδα μας ετησίως από το πυρηνόξυλο της ελιάς που είναι η ελιά μείον το λάδι, παίρνουμε το λάδι δηλαδή και αυτό το οποίο μένει, το καίμε. Βέβαια αυτή δεν είναι η σωστή αξιοποίηση του πυρηνόξυλου, θα πρέπει το μεγαλύτερο μέρος να γίνει ζωοτροφή με πολλαπλάν αξία αλλά τουλάχιστο κάτι γίνεται. 
Κουκούτσι πυρηνόξυλου χωρίς τη σκόνη και ψύχα
Ερχόμεθα τώρα σε μια άλλη πηγή ενέργειας, η οποία έχει σε πολλά μέρη του κόσμου αξιοποιηθεί, είναι τα σκουπίδια των πόλεων. Αν θα πάτε στο Μόναχο θα δείτε ένα πολύ μεγάλο εργοστάσιο, το οποίο καίει ημερησίως τα σκουπίδια του Μονάχου και παράγει ηλεκτρική ενέργεια. Στην Θεσσαλονίκη, προ ετών και συγκεκριμένα το 1962, ένας ελληνοαμερικάνος είχε φέρει τα λεφτά του από εκεί, έκανε ένα μεγάλο εργοστάσιο αξιοποιήσεως των σκουπιδιών της πόλεως της Θεσσαλονίκης. Ο κοπτικός σφυρόμυλος μόνο ήταν 250 ίππων. Μια τεχνολογία που την εποχή εκείνη ήταν πρωτοπόρος στον κόσμο να μετατρέψουμε τα σκουπίδια της Θεσσαλονίκης και να τα κάνουμε λίπασμα, ζωϊκό λίπασμα όμως όχι χημικό ανόργανο. Αυτό το εργοστάσιο δυστυχώς είχε κακή τύχη, μετά από λίγο καιρό έκλεισε, ο ελληνοαμερικάνος αυτός μπήκε φυλακή, επενέβη ο πρέσβυς, τον έβγαλε και εκ τοτε παραμένει κλειστό. 

Τα σκουπίδια της ππόλεως των Αθηνών έχουνε γίνει θέμα πολλών συζητήσεων, δαπανώνται δεκάδες εκατομμύρια για την απόρριψη αυτών των σκουπιδιών για να γεμίζουμε ρέμματα. Κάποτε οι μελέτες έδειχναν ότι δεν είναι και πολύ συμφέρουσα η

Τρίτη 7 Απριλίου 2020

Ο Μύθος της Ψωροκώσταινας (β' μέρος) Σωτήρης Σοφιανόπουλος

Στην παρούσα ανάρτησή μας συνεχίζουμε την παρουσίαση της εξαιρετικά σημαντικής νομίζουμε, ακόμη και σήμερα, ομιλίας του ευπατρίδη βιομήχανου και ιδιοκτήτη της ΧΡΩ.ΠΕΙ. Σωτήρη Σοφιανόπουλου με θέμα: ''Ο μύθος της Ψωροκώσταινας'' αναφερόμενος στην Ελλάδα μας και τα όσα από συστάσεως ελληνικού κράτους διαδώθηκαν για το ότι είναι πτωχή και μικρή χώρα. Η ομιλία του Σωτήρη Σοφιανόπουλου έλαβε χώρα στο Θέατρο Μουσούρη το 1979.

Έχουμε πολλά να διδαχθούμε και συνειδητοποιήσουμε από αυτήν την ομιλία, την οποία λόγω έκτασης θα παρουσιάσουμε τμηματικά (Το α' μέρος εδώ και σήμερα στο β μέρος).

Ο Μύθος της Ψωροκώσταινας

Θα μου πείτε το θέμα των ποσοστήτων λιγνίτου είναι αμφισβητούμενο και θα πρέπει κανείς να βασίζεται εις αυτά τα οποία λένε οι επίσημες αρχές. Δυστυχώς και εδώ θα πρέπει να ανατρέξω λίγο εις την ιστορία του τόπου μας διότι το παρελθόν κάνει το παρόν, και το παρόν κάνει το μέλλον. 

Στο βιβλίο του Δημήτρη Μπάτση, στη σελίδα 18, γραμμένο το 1947, σάς διαβάζω: ''Αποθέματα, εξόρυξη και παραγωγή λιγνίτου. Από μια έκθεση που έχει συντάξει το Ανώτατο Οικονομικό Συμβούλιο στα 1933, δηλαδή αυτό το οποίο σήμερα θα λέγαμε το Ανώτατο Ενεργειακό Συμβούλιο της χώρας, μαθαίνουμε πως οι συνολικοί αριθμοί για τις ποσότητες των ως τότε εξακριβωμένων κοιτασμάτων λιγνίτη, καθώς και των πιθανών και δυνατών αποθεμάτων για όλες τις περιοχές της χώρας είναι: 
σύνολο βεβαιωμένων ενεργών αποθεμάτων 5.000.000 τόνοι, πιθανόν βάσει εμφανίσεων 27.000.000 τόνοι και δυνατόν βάσει διαστάσεων λιγνιτοχώρου λεκάνης 156.000.000 τόνους.

Αν υπολογίσετε ότη η πατρίδα μας συντόμως θα παράγει 47.000.000 τόνους λιγνίτες βλέπουμε εδώ ότι με τις τότε επίσημες ανακοινώσεις, θα είχαμε λιγνίτη για τρια χρόνια, το πολύ τέσσερα, και ως εκ τούτου τα αποθέματα αυτά εάν πράγματι ήσαν τόσα όσα αναφέρονταν επισήμως την εποχή εκείνη, ουδείς θα ετόλμα να κάνει επενδύσεις για να αξιοποιήσει αυτά τα ελάχιστα αποθέματα. Νεότεροι όμως υπολογισμοί που έγιναν από τον Γερμανό καθηγητή Κέγκελ, έρευνα του λιγνιτικού προβλήματος της Ελλάδας, Τεχνικά Χρονικά αριθμός 176, του 1939, ανεβάζουν το σύνολο των δυνατών αποθεμάτων σε όλες τις γνωστές πλουσιότερες λιγνιτοφόρες περιοχές σε 7 δις εκατομμύρια διακόσια εκατομμύρια τόνους. Από στόματος υπευθύνου του ΙΓΜΕ στην Θεσσαλονίκη, άκουσα ότι τα πιθανά αποθέματα λιγνίτου στην πατρίδα μας, πρέπει να ξεπερνούν τα 10 δις εκατομμύρια τόνους.
Κάποιες από τις λιγνιτοφόρες περιοχές της Ελλάδας
Βλέπουμε λοιπόν ότι και στο σημείο αυτό, οι δυνατότητες της πατρίδος μας, είναι

Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

Ο μύθος της Ψωροκώσταινας (ο μύθος που επί δεκαετίες καλλιεργήθηκε για την έλλειψη πλουτοπαραγωγικών πόρων της πατρίδος μας και προβλήθηκε και υιοθετήθηκε από το εντολοδόχο πολιτικό σύστημα) Σωτήρης Σοφιανόπουλος


Στην παρούσα ανάρτησή μας παρουσιάζουμε μια εξαιρετικά σημαντική, ακόμη και σήμερα, ομιλία του ευπατρίδη βιομήχανου και ιδιοκτήτη της ΧΡΩ.ΠΕΙ. Σωτήρη Σοφιανόπουλου με θέμα: ''Ο μύθος της Ψωροκώσταινας'' αναφερόμενος στην Ελλάδα μας και τα όσα από συστάσεως ελληνικού κράτους διαδώθηκαν για το ότι είναι πτωχή και μικρή χώρα. Η ομιλία του Σωτήρη Σοφιανόπουλου έλαβε χώρα στο Θέατρο Μουσούρη το 1979.

Έχουμε πολλά να διδαχθούμε και συνειδητοποιήσουμε από αυτήν την ομιλία, την οποία λόγω έκτασης θα παρουσιάσουμε τμηματικά.

Ο Μύθος της Ψωροκώσταινας

Θέλω να σάς ευχαριστήσω για την σημερινή σας παρουσία και θα ήθελα όλοι μαζί με αυτή την σύντομη ομιλία, να προσπαθήσουμε να καταπολεμήσουμε το μύθο της Ψωροκώσταινας.

Ο τίτλος της διαλέξε
ως είναι σαφής. Νομίζω, ότι η ενέργεια σήμερα είναι η παράλληλος υπόθεση στη ζωή του ανθρώπου, αυτό θέλει μεγάλη ανάλυση. Αυτό το οποίο θέλει όμως διευκρίνιση, είναι ότι ενέργεια δεν σημαίνει πετρέλαιο, βεβαίως πιθανώς το πετρέλαιο να είναι η σημαντικοτέρα πηγή ενέργειας σήμερα στον κόσμο. Η ευκολία με την οποία προχώρησε με βάση το πετρέλαιο (σειρά άρθρων για το πετρέλαιο στην πατρίδα μας έως την δεκαετία του '70), έχει φθάσει σήμερα το πρόβλημα της ενεργείας σε δύσκολο σημείο. 
Λαμβανομένου υπόψιν μας ό,τι το πετρέλαιο σήμερα, όπως εμφανίζεται τουλάχιστον, λιγοστεύει ή και δυνατόν να σταματήσει εις το λιαν προσεχές μέλλον. Προσωπικά δεν το πιστεύω, αυτά ελέγοντο και προ πολλών ετών με το θέμα του άνθρακος, αλλά χρόνια πολλά πέρασαν κι ο άνθρακας δεν εξαντλήθηκε. Πρέπει όμως να εντοπίσουμε το θέμα μας εις τα πλαίσια της πατρίδος μας. 
Σήμερα ο περισσότερος κόσμος ακούει ότι όλα τα δεινά και ιδιαιτέρως τα οικονομικά, προέρχονται από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου και δεν παύει αυτό να έχει πράγματι μια ορθότητα. Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια πολλαπλασίως, εις ύψη θα μπορούσε να πει κανένας, δυσθεώρατα. Για να δούμε όμως, η πατρίδα μας πρέπει να εξαρτάται τόσο πολύ από το θέμα πετρέλαιο ή έχει δυνατότητες τέτοιες οι οποίες της επιτρέπουν και θα πρέπει να της επιτρέψουν συντόμως, όχι μόνον να παραβλέπει την υπόθεση πετρελαίου, αλλά και να μην την ενδιαφέρει ουσιαστικώς, αν αυτό ακριβήνει ή φθηνείνει. Η ενέργεια είναι κάτι το οποίο μάς χρειάζεται, βασικώς να κινηθούμε, να θερμανθούμε, να ψύξουμε, η ψύξη απαιτεί και αυτή ενέργεια. 

Μπορούμε ευκόλως να δούμε πόσο σημαντικό είναι αυτό και αν το κάνετε σαν μικρό

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020

Η υπονόμευση της ΧΡΩ.ΠΕΙ. και η καταστροφή της από το ''κράτος'' των κυβερνώντων. Μια καινοτόμα, παραγωγική και κερδοφόρα επιχείρηση κλείνει προς όφελος μόνον των πολυεθνικών. Επιστολή-απάντηση του Σωτήρη Σοφιανόπουλου (β' μέρος)

Το 1981 ο Σωτήρης Σοφιανόπουλος αποστέλλει κείμενο-απάντηση στην εφημερίδα ''Το Βήμα'' του συγκροτήματος Λαμπράκη σχετικά με προηγούμενη δημοσίευση όπου άφηνε υπονοούμενα για την ΧΡΩ.ΠΕΙ. και την όλη προσπάθεια της βιομηχανίας αυτής.(Το πρώτο μέρος της επιστολής εδώ)

Συνεχίζουμε να παρουσιάζουμε την επιστολή αυτή, από την οποία πολλά συμπεράσματα μπορούμε να εξάγουμε για το ποιοί και πως εμπόδισαν (και εμποδίζουν) την βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας μας και τελικά πέτυχαν να μετατρέψουν την Ελλάδα από μια πάμπλουτη σε ορυκτό πλούτο, γεωφυσική θέση και ανθρώπινο δυναμικό χώρα σε μια χρεοδουλοπαροικία. 

Γράφει λοιπόν στην επιστολή του ο Σωτήρης Σοφιανόπουλος: 

ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΊΑ 


‘’Άρχισε η προσπάθεια τον Αύγουστο του 1974 μετά το Κυπριακό. Επίστευα τότε και εγώ ότι πράγματι δεν είχαμε όπλα να πολεμήσουμε. Τώρα βλέπω ότι είχαμε και παρά είχαμε. Απλώς η κρατική μηχανή για πολλοστή φορά έλεγε ψέματα στον λαό για να δικαιολογήσει την στάση της έναντι της Τουρκίας κατ’ εντολή των δήθεν συμμάχων μας ως συνέβη και το 1922 (βλέπε Theodor Hertzel [1] απόφαση του Σιωνιστικού συνεδρίου Βασιλείας 1899 και δηλώσεις του Balfoor Υπουργού Εξωτερικών Μεγάλης Βρετανίας 1920 έχουσα σχέση με Κύπρο – Παλαιστίνη και Σινά).
Είχε δοθεί έγκριση αρ.145/3/5.1.77 της νομισματικής επιτροπής για δάνειο 100.000.000 δρχ. για όπλα και πυραύλους βαλλιστικούς, ακτίνας δράσεως σε α’ φάση 50 Km (κατασκευαστικά σχέδια στην κυριότητά μας), απόφαση Υπουργού Οικονομικών αρ.16715/70, ημερομηνία 22.2.1977. 

Θα βοηθούσε οικονομικά και πολιτικά την χώρα μας και οικονομικά την ΧΡΩ.ΠΕΙ. διότι εξεδηλώθει αμέσως ενδιαφέρον από τον Αραβικό κόσμο και με γράμματα μάλιστα (εις την διάθεση οποιουδήποτε) για παραγγελίες 200.000 όπλων αξίας 2 δισεκατομμυρίων δραχμών (2.000.000.000) τον Απρίλιο του 1975. Η επένδυση δεν ολοκληρώθηκε:
 
α. διότι μάς ενέπαιξε τόσο το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης (υπουργός κ. Αβέρωφ και υπουργός Ζαΐμης) ως και ολόκληρος η τότε κυβέρνηση (όλος ο φάκελος που αποδεικνύει το ισχυρισμό μου εις την διάθεση οποιουδήποτε).

β. διότι η Εθνική Τράπεζα παρ’ όλην την έγκριση της Νομισματικής Επιτροπής και την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και με καθαρά θέση της ΧΡΩ.ΠΕΙ. τότε, άνω των 2.500.000.000, δεν έδωσε τα χρήματα παρά μόνον μέρος αυτών κατόπιν εντολής προφανώς και η επένδυση παρέμεινε και παραμένει ημιτελής. Υπενθυμίζω ότι η τότε κυβέρνηση υπέγραψε μόλις τον Νοέμβριο του 1977 για το εργοστάσιο του Αιγίου με ξένον οίκο και μας αγνόησε παντελώς παρ’ όλο που εμείς είχαμε αρχίσει τον Αύγουστο του 1974 και προσφερθήκαμε αφιλοκερδώς να συμμετέχουμε σε διαπραγματεύσεις όπως και άλλες βιομηχανίες της πατρίδος μας π.χ. Καλυκοποιείο [2] (δεν μπορεί τον πατριωτισμό να τον μονοπωλούν ορισμένοι μόνον. Υπάρχουν και άλλοι πατριώτες και ας μην το διαφημίζουν). Υπήρχε δε η δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν οι εγκαταστάσεις των ΧΡΩ.ΠΕΙ. σαν υποκατασκευαστές για την Ε.Β.Ο. αλλά ούτε αυτό έγινε. Υπάρχουν δε και πολλά άλλα επ’ αυτού’’.

Επίσης αναφέρω το θέμα πετρελαίου της Ζακύνθου όπου ενώ η ΔΕΗ είχε δώσει άδεια δια έρευνα πετρελαίου στη Ζάκυνθο στην ΧΡΩ.ΠΕΙ. και όταν μετά από 1 χρόνο μέσα στον Βάλτο του Κεριού (περιοχή της Ζακύνθου) αρχίσαμε να παράγουμε 3-5 τόνους πετρελαίου ημερησίως, κατέληξα στα δικαστήρια κατηγορούμενος για το έγκλημά μου κατ' εξακολούθησιν της παραγωγής αργού πετρελαίου, η δε Ε.Τ..Ε. απηγόρευσε την συνέχισιν των εργασιών, πράγμα που μετέφερε στο Δ.Σ. της εταιρείας ο οικονομικός παρατηρητής κ.Κόκκινος. Αντί δηλαδή να βοηθήσουν όλοι να βγεί από μόνον Έλληνες το πετρέλαιο, μάς σταμάτησαν. Μέχρι σήμερα και από τον Μάϊο του 1979 που μάς σταμάτησαν το ταμείο της

Δευτέρα 2 Μαρτίου 2020

Η υπονόμευση της ΧΡΩ.ΠΕΙ. και η καταστροφή της από το ''κράτος'' των κυβερνώντων. Μια καινοτόμα, παραγωγική και κερδοφόρα επιχείρηση κλείνει προς όφελος μόνον των πολυεθνικών. Επιστολή-απάντηση του Σωτήρη Σοφιανόπουλου.

Το 1981 ο Σωτήρης Σοφιανόπουλος, αποστέλλει στην εφημερίδα ''Το Βήμα'' του συγκροτήματος Λαμπράκη ένα εκτενές κείμενο-απάντηση στα υπονοούμενα και μομφές, προηγούμενου σχετικού άρθρου της εφημερίδος.

Μελετώντας αυτό το κείμενο-απάντηση ο αναγνώστης σήμερα, μπορεί ξεκάθαρα να καταλάβει το μεγάλο έργο που πρόσφερε τότε η ΧΡΩ.ΠΕΙ. (και άλλες 300 μεγάλες βιομηχανίες μόνον στην Αττική) όχι μόνον από τις εξαγωγές με την εισροή συναλλάγματος αλλά και τις καινοτομίες, την υψηλή ποιότητα προϊόντων ανταγωνιστικών ή ανώτερων των ξένων πολυεθνικών, την απασχόληση ανθρώπινου δυναμικού, την αξιοποίηση επιστημόνων και παραγωγή έργου τους με εφευρέσεις/καινοτομίες, την ενίσχυση συνολικά της εθνικής οικονομίας, την συνεργασία με άλλες ελληνικές βιομηχανίες ώστε η χώρα μας να έχει επάρκεια σε βιομηχανικά ήδη και να μην χρειάζεται να τα εισάγει κλπ.

Παράλληλα, στο κείμενο-απάντηση ο Σωτήρης Σοφιανόπουλος κατονομάζει ξεκάθαρα ποιοι και γιατί πολεμούν (πολέμησαν; διότι η ελληνική βιομηχανία έχει σχεδόν εκλείψει σήμερα) τις ελληνικές βιομηχανίες και εμποδίζουν την ανάπτυξη της υγειούς ελληνικής επιχειρηματικότητας.

Μελετώντας το κείμενο αυτό του Σωτήρη Σοφιανόπουλου μπορούμε να κατανοήσουμε, τουλάχιστον εν μέρη πως και γιατί κατέστρεψαν οι κυβερνώντες και οι εντολοδότες τους την ελληνική βιομηχανία. Φαίνεται πως και σήμερα, με κατεστραμμένη ολοσκερώς την οικονομία μας και την χώρα μας να έχει μετατραπεί σε χρεοδουλοπαροικία οι σχεδιασμοί που εφαρμόζει το πολιτικό προσωπικό της χώρας μας είναι το ίδιο καταστρεπτικοί.

Λόγω της μεγάλης έκτασης του κειμένου-απάντηση του Σωτήρη Σοφιανόπουλου θα το αναρτήσουμε σταδιακά. Τα θέματα που πραγματεύεται, παράληλα με την απάντησή του προς την εφημερίδα είναι: Καταλληλότης ορρών, Οικονομικά της ΧΡΩ.ΠΕΙ., Ζωοτροφές, Πολεμική Βιομηχανία ΧΡΩ.ΠΕΙ., έρευνα επί της Σόγιας, Κοινωνική πολιτική, χρεώσεις Τραπεζών (ΕΤΕ) στη ΧΡΩ.ΠΕΙ.   
****
διαφημιστικό του περίφημου παυσίπονου Αλγκόν της ΧΡΩ.ΠΕΙ.
Το κείμενο-απάντηση του Σωτήρη Σοφιανόπουλου προς την εφημερίδα του συγκροτήματος Λαμπράκη έχει ως εξής:

Αξιότιμε κε Διευθυντά,

Εδιάβ
ασα εις την έγκριτον εφημερίδα σας της 10.11.81 και εις την τελευταία σελίδα το άρθρο σας 650 αγωνιούν. Το περιεχόμενο με αναγκάζει να απαντήσω διότι ουσιαστικά αναφέρεται στο πρόσωπό μου. Θα πρέπει κάποτε σε συτόν τον τόπο να γράφεται η αλήθεια και όχι ότι οι καιροί υπαγορεύουν δια άλλους σκοπούς. 
Εμείς που πάντοτε και δη πει 100 χρόνια πολυ υπεύθυνα χειριστήκαμε αυτά τα θέματα με μεγάλη επιτυχία και αναγνώριση παγκοσμίως, διότι τα προϊόντα ΧΡΩ.ΠΕΙ. εξάγονται σε πολλές χώρες του κόσμου, δεν δίνουμε το δικαίωμα σε κανέναν να λασπολογεί εις βάρος

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020

Ο μεγάλος Έλληνας, ευπατρίδης βιομήχανος, χημικός, ερευνητής και διευθύνων σύμβουλος της ΧΡΩ.ΠΕΙ. Σωτήρης Σοφιανόπουλος δεν είναι πλέον μαζί μας. Ένας τεράστιος Έλληνας με μια τεράστια καρδιά για την Ελλάδα και τους Έλληνες. (ανανέωση με συνδέσμους)

Την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020 έφυγε από κοντά μας για την αιωνιότητα ο ευπατρίδης βιομήχανος, χημικός, ερευνητής και μεγάλος Έλληνας Σωτήρης Σοφιανόπουλος του Αριστοτέλους.
Ο Σωτήρης Σοφιανόπουλος αγωνίστηκε με όλες του τις δυνάμεις για την πατρίδα μας την Ελλάδα και τους Έλληνες, που τόσο αγάπησε. 
 
Πίστεψε στην Ελλάδα, την ιερή ιστορία της, τους σοφούς προγόνους μας και Ήρωες της. Δεν έβαλε νερό στο κρασί του, δεν φοβήθηκε, δεν συμβιβάστηκε. Δούλεψε άοκνα και σκληρά για την πατρίδα μας, υποστήριξε (μέσω εκπομπών σε -περιφερειακά κυρίως- τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά κανάλια) και απέδειξε στον πτοημένο ελληνικό λαό ό,τι: η Ελλάδα είναι η πλουσιότερη χώρα της Ευρώπης σε ορυκτό πλούτο που μπορεί να εξελιχθεί σε βιομηχανική χώρα, η πρώτη σε ποσότητες υδάτων και υδρενεργειακές δυνάμεις, με το καλύτερο και πιο εύκρατο κλίμα που δίνει στρατηγικό πλεονέκτημα στην γεωργία και κτηνοτροφία μας, με μια τεράστια έκταση σε διάσταση δεδομένου ότι η έκταση της -που ορίζεται στα 132.049 τετραγωνικά χιλιόμετρα- είναι σε προβολή και όχι η κανονική με την προσμέτρηση των πανύψηλων βουνών της και οροσειρών της, με στρατηγικά πλεονεκτήματα σε καλλιέργεια σόγιας, λούπινων κλπ που δεν μπορούν να επιτύχουν χώρες της βορείου Ευρώπης με ψυχρά κλίματα και τόσα άλλα.

 
Διήυθυνε την ΧΡΩ.ΠΕΙ. επί 11 χρόνια και με μοναδικά επιτεύγματα, που ζήλεψαν μεγάλες πολυεθνικές του εξωτερικού και γι΄αυτό τον πολέμησε το ντόπιο μεταπρατικό πολιτικό σύστημα και οι ξένες πολυεθνικές. Έδειξε τον δρόμο πως η Ελλάδα μπορεί να γίνει οικονομικά ανεξάρτητη και ο Έλληνας ελεύθερος.

Στα εργαστήρια Αναπτυξιακής Τεχνολογίας και Εφηρμοσμένης Ερεύνης, που ο ίδιος ίδρυσε και διήυθυνε στην ΧΡΩ.ΠΕΙ., μεταξύ άλλων: συνέθεσε το προωθητικό υγρό πυραύλων υδραζίνη, δημιούργησε πρότυπο εργοστάσιο κατασκευής ελληνικών όπλων, των πρώτων στη νεοτέρα ελληνική ιστορία, κατασκεύασε το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής πρωτεϊνούχων αλεύρων υψηλής περιεκτικότητας σε αμινοξέα, που εξήχθησαν σε Ευρώπη και χώρες της ανατολής. Σημειωτέον πως η Βουλγαρία ζήτησε την τεχνογνωσία αυτή της παραγωγής ζωοτροφών με αντάλλαγμα την μεταφορά τεχνογνωσίας παραγωγής κιτρικού οξέως αλλά το κράτος και οι κυβερνώντες ήταν εκεί για να διακόψουν την συνεργασία και να κλείσουν το εργοστάσιο. Στην ΧΡΩ.ΠΕΙ. κατασκεύασε πρωτοποριακό σύστημα καύσης απορριμάτων, που επίσης οι κυβερνώντες έκλεισαν. Κατασκεύασε εργοστάσιο παραγωγής κρεαταλεύρων με ημερήσια παραγωγή της τάξεως των 6,5 τόνων με εξαγωγές σε Αγγλία, Γερμανία, Αυστρία, Αφρική και Μέση Ανατολή. Και αυτή την προσπάθεια τού την κατέστρεψαν οι κυβερνώντες, πιθανότατα -όπως ο ίδιος έλεγε- για να ευνοηθεί η αγγλική εταιρία Spillers, που κατασκεύασε ένα εργοστάσιο συμπυκνωμάτων στην Εθνική Οδό στο ύψος των Θηβών, και να μην αξιοποιηθεί το ελληνικό πυρηνόξυλο.