Ο Δημήτρης Μπάτσης στο έργο του ''Η Βαρειά Βιομηχανία στην Ελλάδα'' αναφέρεται εκτενώς στην γνωστή σύμβαση ''παραχωρήσεως της εκμεταλλεύσεως των υδραυλικών δυνάμεων Αχελώου'' ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και αμερικανικό όμιλο εταιρειών. Η σύμβαση κυρώθηκε από τον αναγκαστικό νόμο 2220/1940 της κυβέρνησης Μεταξά της 4ης Αυγούστου και έμεινε γνωστή με το όνομα ''Κούπερ'' (βλέπε κι εδώ).
Με την σύμβαση αυτή παραχωρήθηκε στον αμερικανικό όμιλο το αποκλειστικό δικαίωμα να εκμεταλλευθεί τα νερά ορσιμένων ποταμών και να ιδρύσει υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις για παραγωγή ηλεκτρενέργειας. Της παραχωρήθηκε ακόμη -όπως σημειώνει ο Δ.Μπάτσης- το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει η ίδια και να μεταφέρει την ενέργεια για βιομηχανικούς και αστικούς καταναλωτικούς σκοπούς.
Εκείνο που κάνει εξαιρετική εντύπωση σημείωνει ο Δ.Μπάτσης- σχετικά με την σύμβαση Κούπερ και την παραχώρηση των υδραυλικών δυνάμεων στο αμερικανικό τράστ είναι η ''πλήρης απαλλοτρίωσις'' των δικαιωμάτων του ελληνικού δημοσίου προς όφελος του αμερικανικού ομίλου παρόλο που το ελληνικό δημόσιο είχε αυτοτελές έμπρακτο δικαίωμα στις υδραυλικές πηγές για παροχή ηλεκτρενέργειας με το Ν.Δ. 17/7/23. [βλέπε περισσότερα εδώ κι εδώ].
ο Δημ.Μπάτσης |
Στο πόνημα του ο Δημήτρης Μπάτσης εξετάζει εκτενώς την Σύμβαση Cooper τόσο από νομικής πλευράς όσο και οικονομικής και όχι μόνον. Στην υποενότητα του βιβλίου του για την : Δράση του ξένου κεφαλαίου στην χώρα μας, εξετάζει το δεύτερο μέρος της σύμβασης: ''Βιομηχανικαί εγκαταστάσεις και οικονομικοί όροι'' (άρθρα 52-62 της σύμβασης), που δίνει το δικαίωμα στην αμερικανική εταιρεία να ιδρύσει συγκρότημα ηλεκτρομεταλλουργικών και ηλεκτροχημικών βιομηχανιών.