Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Η σταφίδα στην πατρίδα μας και η προοπτική ανάπτυξής της. Η ένταξη της στην καθημερινή διατροφή μας και η κατασκευή μαρμελάδων (άνευ γλυκαντικής ουσίας) που την καθιστά περιζήτητη. Σ.Σοφιανόπουλος

Με την παρούσα ανάρτηση θα συνεχίσουμε την μελέτη μας σχετικά με τις γεωργικές και κτηνοτροφικές δυνατότητες της πατρίδος μας. Θα βασιστούμε -για μια ακόμη φορά- στο πόνημα του ιδιοκτήτη της ΧΡΩ.ΠΕΙ. Σωτήρη Σοφιανόπουλου ''Οι ''Άγνωστες'' πλουτοπαραγωγικές πηγές της Ελλάδος και η πολιτική τους σημασία''. 
 
Όπως έχουμε σημειώσει και σε άλλες αναρτήσεις μας, ο Σωτήρης Σοφιανόπουλος ασχολήθηκε επι δεκαετίες με τις οικονομικές δυνατότητες της Ελλάδας στην γεωργία, κτηνοτροφία, ιχθυοπαραγωγή και βιομηχανία τόσο στα εργαστήρια Αναπτυξιακής Έρευνας και Τεχνολογίας της ΧΡΩ.ΠΕΙ. όσο και εφαρμόζοντας πρακτικά τα πορίσματα του στο κτήμα του στην Ζάκυνθο αλλά και σε καλλιέργειες που ο ίδιος έκανε στην Μακεδονία, Λάρισα, Πελοπόνησσο και Κρήτη. 
 
Το ανωτέρω πόνημα του, το οποίο εξέδωσε το 2003, καταγράφει τα βασικά σημεία των ερευνών του. Ωστόσο συμπυκνώνει και παρουσιάζει στοιχεία από την δεκαετία του 1960 έως και την συγγραφή του βιβλίου. Είναι λοιπόν φυσικό κάποια -ελάχιστα δυστυχώς- να έχουν γίνει είτε από το κράτος είτε από την ιδιωτική πρωτοβουλία. Ωστόσο, από μακρο-οικονομικής σκοπιάς δεν έχουν γίνει αυτά που έπρεπε ώστε η Ελλάδα μας να αξιοποιήσει, μέρος έστω των στρατηγικών της πλεονεκτημάτων και να αυξήσει κατακόρυφα την αυτάρκειά της στα βασικά προϊόντα -αντί να κάνει τεράστιες εισαγωγές- καθώς και το γεωργικο-κτηνοτροφικό της ΑΕΠ. Ένα μόνον στατιστικό νούμερο τα δείχνει όλα:
Η Ολλανδία με έκταση τρεις φορές μικρότερης της Ελλάδας έχει πληθυσμό 17,5 εκατομμύρια και εξαγωγές σε γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα 105 δις ευρώ. Η Ελλάδα, τριες φορές μεγαλύτερη από την Ολλανδία, με πληθυσμό 11 εκατομμύρια -πολύ λιγότερο για τους ιθαγενείς Έλληνες- αν αφαιρέσουμε τις ροές μεταναστών και τις οικογένειές τους που εισήλθαν από το 1990 ήτοι Αλβανούς, Γεωργιανούς, Ουκρανούς, Βούλγαρους και εσχάτως εκατοντάδες χιλιάδες Πακιστανούς, Ινδούς, Μπαγκλαντεσιανούς κλπ, έχει εξαγωγές γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων 5 δις ευρώ!
σταφίδα ξανθή Κορίνθου
Στην παρούσα ανάρτηση θα μελετήσουμε το θέμα της Σταφίδας.  Οι υπογραμμίσεις και οι