Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 23 Μαρτίου 2021

Ο χρυσός στην Ελλάδα και στην Χαλκιδική. Ο ορυκτός πλούτος μας, που με την συνέργεια του πολιτικού προσωπικού λεηλατείται απο τις πολυεθνικές.

Στην ανάρτησή μας αυτή παρουσιάζουμε κάποια γενικά στοιχεία για τον χρυσό στην Ελλάδα και κατόπιν τον χρυσό και τα πολύτιμα μέταλλα στην Χαλκιδική. Έχουμε γράψει πολλές φορές ό,τι η Ελλάδα μας είναι πάμπλουτη σε ορυκτό πλούτο (δείτε σχετικά εδώ, εδώ κι εδώ). Δυστυχώς ο ξένος παράγοντας και η πέμπτη φάλαγγα (ένα μέρος του κράτους που είναι ανθελληνικό) εντός Ελλάδας δεν θέλουν να δουν την πατρίδα μας να στέκεται στα πόδια της και να αναπτύσσεται οικονομικά. Και όχι μόνον αυτό. Μέσω του υψηλού δανεισμού, των μνημονίων, της καταστροφής της εγχώριας παραγωγής, την καταστροφή της βιομηχανίας, της κτηνοτροφίας και της γεωργίας λόγω προδοτικών πολιτικών του εγχώριου εντολοδόχου πολιτικού προσωπικού πολυεθνικές παίρνουν μέσα απο τα χέρια μας τον ορυκτό μας πλούτο (ενδεικτικά εδώ, εδώ κι εδώ) και όχι μόνον. Καιρός να ενημερωθούμε, καιρός να ενδιαφερθούμε για τον τόπο μας, καιρός να αντιδράσουμε. 

Τα στοιχεία που παρουσιάζουμε προέρχονται απο το έργο ''Ο ορυκτός πλούτος της Ελλάδος'' του καθηγητή τμήματος Γεωλογίας Α.Π.Θ. δρ. Τσιραμπίδη Ανανία. Επιπλέον, στοιχεία αντλήσαμε απο την μοναδική έκδοση ''Ο Ελληνικός Ορυκτός Πλούτος'' Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, Αθήνα 1979. Σημειώσεις, επισημάνσεις με bold, υπογραμμίσεις και παραπομπές σε αντίστοιχα άρθρα του blog μας είναι δικές μας. 
 
***
Ο χρυσός της Ελλάδας

Η Ελλάδα εξαιτίας της γεωτεκτονικής της θέσης και της γεωλογικής της δομής παρουσιάζει έναν μεγάλο αριθμό εμφανίσεων και κοιτασμάτων χρυσού. Τα σημαντικότερα βρίσκονται κυρίως στην Θράκη και συγκεκριμένα στο Πέραμα Έβρου, στις περιοχές Κώνου, Οχιάς και Αγίου Δημητρίου Ροδόπης [1] και στην Μακεδονία (Ολυμπιάδα, Μαύρες Πέτρες, Μαντέμ Λάκκος και Σκουριές Χαλκιδικής, Βάθη, Γερακαριό και Ποντοκερασιά Κιλκίς, Αλμωπία, Ορεινή, Βροντού και Άγκιστρο Σερρών, Παγγαίο, Σύμβολο, Παλιά Καβάλα και Λεκάνη Καβάλας και Φαρασινό Δράμας. 
 
Στην υπόλοιπη Ελλάδα εμφανίσεις χρυσού αναφέρονται στα νησιά Εύβοια, Σίφνο, Μήλο, Σάμο, Λέσβο και Λήμνο. Στα ιζήματα του Στρυμονικού Κόλπου υπάρχουν σημαντικά αποθέματα ιλμενίτη, σπάνιων γαιών και προσχωματικού χρυσού. 

Εμφανίσεις μεταλλοφορίας χρυσού και αργυρού επιθερμικού τύπου μέσα σε χαλαζιακές φλέβες έχουν εντοπιστεί στις Σάπες και Πετρωτά Ροδόπης, στην Αισύμη, Κίρκη, Πέραμα και Πετρωτά Έβρου, στον Φακό Λήμνου καθώς και στον Προφήτη Ηλία της Μήλου. Θειούχος μεταλλοφορία με χρυσό υπάρχει στην περιοχή Στανού Χαλκιδικής. Στρωματέγκλειστη χρυσοφόρος μεταλλοφορία έχει εντοπιστεί στα μεσοζωικά πετρώματα της Ξυλαγανής Ροδόπης. Χρυσοφόρος θειούχος μεταλλοφορία έχει εντοπιστεί στα γνευσιακά πετρώματα του Μυριόφυτου Κιλκίς, στις περιοχές Μαύρα Λιθάρια και Άγιος Κωνσταντίνος Αγκίστρου, καθώς και στα Μέταλλα Σερρών και στην Θυμαριά Καβάλας. Αυτοφυής χρυσός έχει εντοπισθεί σε σχηματισμούς τύπου σκάρν στα Κιμμέρια της Ξάνθης.

Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021

Το δράμα για τον ορυκτό μας πλούτο στην Χαλκιδική και ο αγώνας των κατοίκων της περιοχής εναντίον της νέας αποικιοκρατικής σύμβασης με την παρούσα κυβέρνηση συνεχίζεται. Νέα ληστρική σύμβαση της κυβέρνησης με την Eldorado Gold. Ξεπούλημα του ορυκτού μας πλούτου στην πολυεθνική.

Πολλές φορές αναφερθήκαμε αναλυτικά τα προηγούμενα χρόνια στον τιτάνιο αγώνα που δίνουν οι κάτοικοι των χωριών της Χαλκιδικής εναντίον της Eldorado Gold και των αποικιοκρατικών συμβάσεων με το ελληνικό κράτος που έχουν σαν πρώτα αποτελέσματα την καταλήστευση του ορυκτού πλούτου της Χαλκιδικής και την ολοσχερή καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος.

Μπορείτε αναλυτικά να ενημερωθείτε από όσα γράψαμε τα προηγούμενα χρόνια εδώ, εδώ, εδώ, εδώ κι εδώ.
****
Δυστυχώς τις ημέρες αυτές έχουμε μια πολύ άσχημη εξέλιξη. Η κυβέρνηση της ν.δ. υπέγραψε μια άθλια ληστρική σύμβαση με την πολυεθνική Eldorado Gold επι της παρουσία των πρέσβεων ΗΠΑ και Καναδά. Το ελληνικό Δημόσιο παραχωρεί γην και ύδωρ στην πολυεθνική, εταιρία την οποία καθιστά κράτος εν κράτει στα Μεταλλεία της Κασσάνδρας.

Η σχετική ενημέρωση* έχει ως εξής (επισημάνσεις και υπογραμμίσεις δικές μας):
 
Μέγα σκάνδαλο! Ληστρική σύμβαση με την Ελληνικός Χρυσός #skouries
 

Το βράδυ της Παρασκευής 5 Μαρτίου κατατέθηκε στη Βουλή προς κύρωση η επενδυτική συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ελληνικός Χρυσός. Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος αναμένεται να κυρωθεί και να αποκτήσει ισχύ νόμου η συμφωνία που υπεγράφη πριν από ακριβώς έναν μήνα μεταξύ των δύο μερών, παρουσία μάλιστα των πρέσβεων του Καναδά και της Αμερικής. Προφανώς η χρήση στα επίσημα κείμενα του χαραστηρισμού «Ελληνική Δημοκρατία» γίνεται κατ’ ευφημισμόν, αφού μια πρώτη ανάγνωση της τροποποιημένης σύμβασης παραπέμπει ευθέως σε χώρα μπανανία.

Ενδεχομένως να μην έχει υπάρξει περισσότερο ληστρική, εξευτελιστική, αποικιοκρατική σύμβαση, με την οποία το Ελληνικό Δημόσιο απεμπολεί κάθε δικαίωμα και δυνατότητα οφέλους. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, το γεγονός ότι τηρήθηκε απόλυτη μυστικότητα κατά τη διαπραγμάτευση της νέας σύμβασης και του νέου επενδυτικού σχεδίου από τον Νοέμβριο του 2019 έως και την κατάθεσή της την περασμένη Παρασκευή. Η Ελληνικός Χρυσός απαίτησε την τροποποίηση της σύμβασης, καθώς επικαλέστηκε αδυναμία υλοποίησης της μονάδας μεταλλουργίας, αυτής δηλαδή που θα παρήγε καθαρά πολύτιμα μέταλλα και σημαντικά φορολογικά έσοδα για το κράτος.
Η Eldorado Gold καρπώνεται με ληστρική σύμβαση τον ορυκτό μας πλούτο και μετατρέπει την Χαλκιδική και τα παρθένα δάση της σε κρανίου τόπο.

Ο χρυσός στην Ελλάδα (όπως τον περιγράφει το 1979 ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχερήσεων)

Τα κοιτάσματα αυτοφυούς χρυσού στην Ελλάδα*

Κατά τις πολύχρονες έρευνες της εταιρείας ''Χρυσορυχεία Βορείου Ελλάδος'' στην Μακεδονία βρέθηκαν μια σειρά πρωτογενείς εμφανίσεις χρυσού. Οι κυριότερες περιοχές με τέτοιες εμφανίσεις είναι:

1. Η οροσειρά των Κρουσείων, με χαλαζιακές φλέβες, που έχουν ως 4 gr/t χρυσό μέσα σε κοιτάσματα πυρίτη υψηλής θερμοκρασίας καθώς και σε κοιτάσματα χαλκού και αρσενοπυρίτη με περιεκτικότητα 8 gr/t μεταλλεύματος.

2. Η οροσειρά του Αγγίστρου (Τσιγγέλι), όπου βρίσκονται συνδεδεμένα με όξινα εκρηξιγενή πετρώματα, κοιτάσματα χαλκού, μολύβδου και ψευδαργύρου με περιεκτικότητες σε χρυσό 3-7 gr/t.

3. Στην ίδια περιοχή υπάρχουν και κοιτάσματα μαγγανίου με γαληνίτη και βαριτίνη, που περιέχουν χρυσό 0,5-6 gr/t.

4. Τα κοιτάσματα που βρίσκονται βορειοανατολικά από το Κάτω Νευροκόπι και δυτικά, στο Μπακίρ Τεπέ, περιέχουν χρυσό 8 gr/t.

5. Στην οροσειρά του Μενοικίου, ανατολικά από τις Σέρρες, βρίσκονται σε πολλές θέσεις ίχνη από παλαιότερη μεταλλευτική δραστηριότητα. Τα εκεί μεταλλεύματα περιέχουν 3 gr/t.

6. Στην οροσειρά του Παγγαίου υπάρχουν πολλές εμφανίσεις και παλιές στοές απο μεταλλευτική δραστηριότητα, όπου βρέθηκε μετάλλευμα με περιεκτικότητα ως 37 gr/t.

7. Στα βουνά του Τσάλ-Ντάγκ, βόρεια από την Καβάλα, υπάρχουν μεταλλεύματα με περιεκτικότητα ως 11gr/t.

8. Στην οροσειρά του Συμβόλου, δυτικά από την Καβάλα, υπάρχουν επίσης μια σειρά από εμφανίσεις, με περιεκτικότητα γύρω στα 3 gr/t.

9. Στην Χαλκιδική διαπιστώθηκαν πολλά κοιτάσματα και εμφανίσεις χρυσοφόρων μεταλλευμάτων με περιεκτικότητα 3-10 gr/t. Εδώ ο χρυσός είναι συνδεδεμένος με τα μεταλλεύματα χαλκού και πυρίτη, όμως υπάρχουν κάπου κάπου και χρυσοφόρες χαλαζιακές φλέβες.

10. Εμφανίσεις χρυσοφόρων μεταλλευμάτων είναι γνωστές και στην οροσειρά του Βερμίου, δυτικά από τη Νάουσα, καθώς και στην Θράκη με περιεκτικότητα σε χρυσό ως 30 gr/t.

Η περιεκτικότητα σε χρυσό των μεταλλευμάτων της Αττικής, νότια από την Αθήνα, και της Πελοποννήσου παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία κυμαινόμενη από 0,5 ως 20 gr/t και τ' αποθέματά τους εκτός απο κάποιες εξαιρέσεις δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικά. 

Τα Κρούσσια όρη (αναφέρεται εσφαλμένα και ως Δύσωρο είναι χαμηλή οροσειρά της Κεντρικής Μακεδονίας που βρίσκεται στα ανατολικά του νομού Κιλκίς.

Αποτελείται από δύο κύριους ορεινούς όγκους, το Δύσωρο όρος και το Μαυροβούνι. Η οροσειρά έχει κατεύθυνση από Βορειοδυτικά προς Νοτιοανατολικά και αποτελεί φυσικό όριο μεταξύ των νομών Κιλκίς και Σερρών. Βορειοανατολικά, το Δύσωρο απολήγει στη λίμνη Δοϊράνη και νοτιοανατολικά το Μαυροβούνι χωρίζεται από το όρος Βερτίσκος από το πέρασμα Λαχανά. Βόρεια, η οροσειρά χωρίζεται από την Κερκίνη από τα Στενά της Δοβήρου (Ντοβ τεπέ). Η ψηλότερη κορυφή των ορέων είναι στο Μαυροβούνι, στα 1.179 μέτρα.

****