Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Η TVX Gold άφησε την θυγατρική της να πτωχεύσει και το Πασόκ (Πάχτας) της χάρισε τα χρέη, η Eldorado Gold ισχυρίζεται ότι θα ανακτήσει χρυσό απο συμπύκνωμα αρσενοπυρίτη με 12% αρσενικό με πυρομεταλλουργία όταν το όριο δεν πρέπει να ξεπερνάει το 0,2%, η Eldorado παραποίησε τα επιστημονικά δεδομένα της Outotec για να πετύχει την έγκριση του επενδυτικού σχεδίου, η σχετική Περιβαλλοντική Μελέτη κυκλοφορήθηκε απο την Eldorado μόνον στα Ελληνικά ώστε το μέλλον της μεταλλουργίας...κατά την Eldorado, να μείνει κρυφό...ψευδείς οι αναφορές της εταιρείας ότι στο Pirdop της Βουλγαρίας λειτουργεί αντίστοιχη μονάδα, τα Ματ σε ρόλο πραίτωρα των μνημονιακών κυβερνήσεων και η λαμπρή εξαίρεση του αξιωματικού Μιχ.Ριζάκη, Μέρος Β'

Με την παρούσα ανάρτηση συνεχίζουμε την παρουσίαση της έκθεσης που υπογράφουν οι αγωνιζόμενοι κάτοικοι πολλών χωριών της Χαλκιδικής υπό το σωματείο ''Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων'' (ίδρυση 2006). Για το πρώτο μέρος της μελέτης μας μπορείτε να δείτε εδώ: http://hellas-economy.blogspot.gr/2016/03/eldorado-gold-1368-317000-16-11.html.

                                                                     ***
Όπως είναι γνωστό -από την σχετική τεκμηριωμένη ενημέρωση και τις αντιδράσεις των κατοίκων- η Eldorado Gold εξαγόρασε -το 2012- την Ελληνικός Χρυσός (του Άκτωρα) σε ποσοστό 95%. Έτσι απέκτησε τα εξορυκτικά δικαιώματα σε μια έκταση 317.000 στρεμμάτων (μεταλλεία Σκουριών, Ολυμπιάδας, Στρατωνίου). Η "Ελληνικός Χρυσός" με ένα τίμημα περί των 11 εκατ.ευρώ (μόνο!) είχε αγοράσει -από το ελληνικό δημόσιο- τα εξορυκτικά δικαιώματα στην ανωτέρω περιοχή. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε παράνομη τη μεταβίβαση εφόσον έγινε με απευθείας ανάθεση και πολύ κάτω από την αγοραία αξία. Μόνο στην περιοχή των Σκουριών τα βεβαιωμένα αποθέματα μεταλλευμάτων ανέρχονται σε 16 δις ευρώ! Το ίδιο ισχύει και για το μεταλλείο Μαύρων Πετρών στο Στρατώνι. Στο Στρατώνι υπάρχουν άνω του 1 εκατ. τόνους μετάλλευμα (άργυρος, μόλυβδος, ψευδάργυρος). Μια σχετική πρώτη αναφορά για τον ορυκτό πλούτο της Χαλκιδικής, το ξεπούλημα του απο τις κυβερνήσεις -της περιόδου του 1995 και μετά- και ιδιαίτερα τις τελευταίες μνημονιακές κυβερνήσεις είχαμε κάνει ως παρένθεση εδώ: http://hellas-economy.blogspot.gr/2014/09/blog-post_8.html

[Εδώ μπορείτε να δείτε ένα σχετικό βίντεο με τον αγώνα των κατοίκων ενάντια στην εξόρυξη, κατοίκων απο τις Σκουριές, την Ιερισσό, το Στρατώνι, την Μεγάλη Παναγιά και άλλα χωριά. Η παρουσία και δράση των δυνάμεων καταστολής, υπό τις εντολές του πρώην Υπουργού Προστασίας του Πολίτη και σχετιζόμενου με την οικογένεια Ρότσιλντ Ν.Δένδια είναι πέρα απο κάθε λογική:http://antigoldgr.org/blog/2014/09/06/%CE%BD%CF%8C%CE%BC%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%AC%CE%BE%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C-el-dorado-skouries/]

                                                                       ***

Η έκθεση του ''Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων'' φέρει τον τίτλο ''Μια τεκμηριωμένη πρόταση για αναστροφή της Σύμβασης Ελληνικός Χρυσός'' και υπότιτλο: ''Η Απάτης της Μεταλλουργίας Flash Smelting - αντί δημοσίου οφέλους καταλήστευση δημοσίου πλούτου και φυγάδευση αφορολογήτων κερδών 13,68 δις ευρώ''.

Μικρό ιστορικό της Μεταλλουργίας στα μεταλλεία Κασσάνδρας 

Την περίοδο 1996-2003 έχουμε την ίδρυση μεταλλουργίας χρυσού στην Ολυμπιάδα απο την Καναδική TVX GOLD. Η ''επένδυση'' δεν προχώρησε χάρη στις αντιδράσεις των κατοίκων και τις αποφάσεις τοτ ΣτΕ εκείνης της εποχής. Μετά την Απόφαση 613/2002 του ΣτΕ για τη μεταλλουργία χρυσού Ολυμπιάδας και για την εξόρυξη στη Στρατονίκη η TVX GOLD κήρυξε πτώχευση. Στην πραγματικότητα η Καναδική μητρική εταιρεία TVX GOLD άφησε την ελληνική θυγατρική της να πτωχεύσει και ο Υφυπουργός, τότε, κ.Πάχτας (Πασοκ) της χάρισε όλα τα χρέη μεταβιβάζοντάς τα στον Έλληνα φορολογούμενο, ενώ θα έπρεπε να τα διεκδικήσει απο τη μητρική που ήταν οικονομική εγγυήτρια της σύμβασης με το Δημόσιο. 

Το 2003 η κατασκευή και λειτουργία εργοστασίου μεταλλουργίας Χρυσού τέθηκε στη σύμβαση μεταβίβασης των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην Ελληνικός Χρυσός ως αναγκαία συνθήκη και η βασικότερη υποχρέωση της αγοράστριας, καθώς θεωρήθηκε ότι μόνο μέσω της καθετοποίησης της παραγωγής θα εξυπηρετηθεί το δημόσιο συμφέρον. (Κύρωση Σύμβασης με το Ν.3220/2004) 

Η κατασκευή και λειτουργία μονάδας μεταλλουργίας χρυσού είναι συμβατική υποχρέωση και όχι επιλογή για την Ελληνικός Χρυσός. Υποχρέωση και όχι επιλογή είναι και η χρήση της μεταλλουργικής μεθόδου της ακαριαίας τήξης (flash smelting). Η βέβαιη, σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, αδυναμία εφαρμογής της ακαριαίας τήξης όπως εγκρίθηκε, οδηγεί σε αδιέξοδο την επένδυση και σε μηδενισμό το δημόσιο όφελος. 

Το ΕΣΑ (Επενδυτικό Σχέδιο Ανάπτυξης) που κατατέθηκε απο την εταιρεία (27.1.2006) περιγράφει μεταλλουργική μονάδα που αφορά αποκλειστικά την ανάκτηση χρυσού απο αρσενοπυρίτες της Ολυμπιάδας χωρίς καμμία αναφορά ανάκτησης χαλκού-χρυσού απο το μεταλλείο Σκουριών. Για πρώτη φορά στα παγκόσμια μεταλλουργικά χρονικά προτάθηκε η ανάκτηση χρυσού σε βιομηχανική κλίμακα απο συμπύκνωμα αρσενοπυρίτη με 12% αρσενικό με πυρομεταλλουργία. 

                                                                     *** 

το παρθένο δάσος στις Σκουριές καταστράφηκε, ο ορυκτός πλούτος μας φυγαδεύεται στο εξωτερικό, το δημόσιο καταληστεύεται απο την φυγάδευση αφορολογήτων κερδών της Eldorado Gold
[Προκειμένου να μελετήσετε ολόκληρη την παρούσα έκθεση υπό τον τίτλο ''Μια τεκμηριωμένη πρόταση για αναστροφή της σύμβασης Ελληνικός Χρυσός'' μπορείτε να την βρείτε εδώ σε μορφή pdf: http://antigoldgr.org/wp-content/uploads/2015/02/HELLAS-GOLD-FS.pdf 



Ομοίως, στην επιστημονικά άρτια ηλεκτρονική βιβλιοθήκη του εν λόγω ιστοχώρου μπορείτε να βρείτε μελέτες σχετικά με: τα τοξικά συμπυκνώματα μετάλλων της Eldorado Gold, τους κινδύνους για τα νερά της Χαλκιδικής, για τις καταστροφές δασικών εκτάσεων, για την καταστροφή αρχαιοτήτων, για την φωτοαποτύπωση παραβιάσεων της Eldorado Gold κ.α. βλέπετε σχετικά εδώ: http://library.antigoldgr.org/

Παρακάτω ένα μικρό απόσπασμα απο την μεγάλη πορεία κατοίκων της Β.Ανατολικής Χαλκιδικής στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 5 Μαρτίου 2016, ενάντια στην εξόρυξη της Eldorado Gold

 
Για εκτενέστερη ενημέρωση σχετικά με την πορεία των κατοίκων ενάντια στην εξόρυξη της Eldorado Gold δείτε εδώ: https://soshalkidiki.wordpress.com/2016/03/07/%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%AC%CE%BB%CE%B7-%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%B5%CE%AF%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%B8%CE%B5%CF%83%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%BA%CE%B7-%CE%B5%CE%BD%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B9/

                                                                      *** 
Ο λόγος που προτάθηκε απο τον επενδυτή η πυρομεταλλουργική μέθοδος της ακαριαίας τήξης έναντι των δοκιμασμένων και ενδεδειγμένων για τους χρυσοφόρους πυρίτες της Ολυμπιάδας υδρομεταλλουργικών μεθόδων είναι προφανής για όλους εκτός της αδειοδοτούσας αρχής, ΕΥΠΕ/ΥΠΕΚΑ. Σε αντίθεση με την πυρομεταλλουργία, η υδρομεταλλουργία απαιτεί τη χρήση κυανίου, η οποία έχει αποκλειστεί κατηγορηματικά μετά την απόφαση 613/2002 του ΣτΕ. 

                                                    
Η θετική γνωμοδότηση της ΠΠΕ (Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης) δόθηκε στην εταιρεία απο τον τότε Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ.Γ.Σουφλιά τον Σεπτέμβριο του 2009, τρισήμιση ολόκληρα χρόνια μετά την υποβολή της και λίγες μόνο ημέρες πριν απο τις εθνικές εκλογές και την οριστική αποχώρησή του απο την πολιτική. 

Στις 8.7.2011, λίγες ημέρες μετά την ανάληψη του Υπουργείου ΠΕΚΑ απο τον Γ.Παπακωνσταντίνου δημοσιεύτηκε η (ΑΕΠΟ - Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων) και σε λίγες ημέρες η Κ.Υ.Α. 201745/26.7.2011 ''Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων''. Απο την δημοσίευση της ανωτέρω απόφασης η εφαρμογή της συγκεκριμένης μεταλλουργικής μεθόδου είναι πλέον υποχρεωτική και δεν επιτρέπεται ούτε αλλαγή μεθόδου ούτε καν ουσιώδης τροποποίηση της χωρίς νέα διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Το ίδιο επισημαίνει και η Απόφαση 1492/2013 του ΣτΕ: ''...ως εκ τούτου, η τυχόν εφαρμογή άλλης μεθόδου ή η ουσιώδης, ως προς τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, τροποποίησή της, σε οποιοδήποτε στάδιο και αν ανακύψει η ανάγκη αυτή, θα πρέπει να στηρίζεται σε νέα έγκριση περιβαλλοντικών όρων...''.

Η απάτη της μεταλλουργίας flash smelting στα Μεταλλεία Κασσάνδρας 

Στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Ελληνικός Χρυσός, η χρήση της μεθόδου της ''ακαριαίας τήξης'' (flash smelting) της Φινλανδικής εταιρείας Outotec στα συγκεκριμένα μεταλλεύματα της Β. Χαλκιδικής παρουσιάζεται ως μια ώριμη, ευέλικτη και εξελιγμένη τεχνολογία με αποδεδειγμένη βιομηχανική εφαρμογή. 

Απο τα στοιχεία της έκθεσης όμως προκύπτει πως η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός σκόπιμα παραποίησε τα επιστημονικά δεδομένα της κατασκευάστριας εταιρείας Outotec σχετικά με το βαθμό τεκμηρίωσης της μεθόδου, με σκοπό να πετύχει την έγκριση του επενδυτικού της σχεδίου και ταυτόχρονα να αποκομίσει τεράστια οικονομικά οφέλη σε βάρος του Δημοσίου. Σύμφωνα με διαβεβαιώσεις της ίδιας της Outotec η περιεκτικότητα αρσενικού στο μίγμα των συμπυκνωμάτων που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ως τροφοδοσία στο σχεδιαζόμενο εργοστάσιο του Μαντέμ Λάκκου είναι Απαγορευτική για τροφοδοσία σε οποιαδήποτε άλλη μονάδα πυρομεταλλουργίας ακαριαίας τήξης παγκοσμίως. 

Σχετικά ο μηχανικός μεταλλείων Γ. Ψυχογυιόπουλος σε μελέτη που κατατέθηκε στο ΥΠΕΚΑ (Ιανουάριος 2013) γράφει -μεταξύ άλλων-: ''...η χρησιμοποίηση της ακαριαίας τήξης για την αξιοποίηση τέτοιων δυσκατέργαστων συμπυκνωμάτων σιδηροπυριτών με τέτοιες υψηλές περιεκτικότητες σε αρσενικό φαίνεται, απο τη σχετική έλλειψη βιβλιογραφίας και αναφορών, να επιχειρείται για πρώτη φορά... ένα απο τα πλέον τοξικά στοιχεία θεωρείται το αρσενικό... γι' αυτό οι μεταλλουργίες χαλκού θέτουν σαν όριο το υπο κατεργασία συμπύκνωμα να μην περιέχει πάνω απο 0,2% αρσένιο (As). Για κάθε επιπλέον 0,1% As τίθεται πρόστιμο και, πάντως, αν το συμπύκνωμα υπερβαίνει το 0,5% As δεν γίνεται αποδεκτό απο τις περισσότερες απ' αυτές. 

Η Κίνα έχει θέσει ως όριο την απαγόρευση εισαγωγής συμπυκνώματος χαλκού με περιεκτικότητα μεγαλύτερη απο 0,5% As...Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε αρσενικό η μεταλλουργία θα αντιμετωπίσει αυξημένα περιβαλλοντικά προβλήματα και στα μετέπειτα στάδια επεξεργασίας converting και ηλεκτρόλυσης που απαιτούν πολύπλοκες επεξεργασίες και ως εκ τούτου πρόσθετες επενδύσεις... απο τις 100 και πλέον μεταλλουργίες, που υπάρχουν στον κόσμο και επεξεργάζονται συμπυκνώματα χαλκού, ελάχιστες είναι αυτές που ακόμη δέχονται να επεξεργάζονται συμπυκνώματα μα πάνω από 0,5% As...''

Συμπυκνώματα με πάνω απο 0,5% αρσενικό δεν γίνονται δεκτά σε κανένα εργοστάσιο πυρομεταλλουργίας στον κόσμο. Συμπύκνωμα με 11% αρσενικό όπως θα είναι τελικά η τροφοδοσία του εργοστασίου του Μαντέμ Λάκκου, δεν υπάρχει ούτε ένα εργοστάσιο πυρομεταλλουργίας στον κόσμο που θα το δεχόταν. 

Η υδρομεταλλουργική επεξεργασία είναι πιο αποδεκτή απο την θερμική και αυτό αποτυπώνεται και στις υψηλότερες ποινικές ρήτρες για το αρσενικό που χρεώνουν οι πυρομεταλλουργικές απο τις υδρομεταλλουργικές εγκαταστάσεις. Η ποινική ρήτρα αρσενικού στην πυρομεταλλουργία είναι $2,5 ανά τόνο συμπυκνώματος για κάθε 0,1% πάνω απο 0,2%. Η αντίστοιχη ρήτρα στην υδρομεταλλουργία είναι $ 1,5 ανά τόνο συμπυκνώματος για κάθε 0,1% πάνω απο 0,5%. Για το 11% του μίγματος συμπυκνωμάτων Ολυμπιάδας-Σκουριών, η ποινική ρήτρα θα ανερχόταν στα $ 2.700 ανά τόνο συμπυκνώματος! 

Συμπέρασμα: Δεν υπάρχει σήμερα καμία πυρομεταλλουργική τεχνολογία παραγωγής χαλκού απο συμπυκνώματα με υψηλό αρσενικό που να είναι οικονομική, ασφαλής, αξιόπιστη και εφαρμόσιμη σε βιομηχανική κλίμακα. 

Η Eldorado Gold/Ελληνικός Χρυσός θα παράγει στα Μεταλλεία Κασσάνδρας δυο διαφορετικά συμπυκνώματα: ένα ''καθαρό'' (χωρίς αρσενικό) συμπύκνωμα χαλκού-χρυσού απο τις Σκουριές και ένα ''βρώμικο'' συμπύκνωμα με 12% αρσενικό απο την Ολυμπιάδα. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι έχει βρει τη... μαγική λύση. Θα τροφοδοτεί την κάμινο της ακαριαίας τήξης και με τα δυο συμπυκνώματα και μάλιστα σε αναλογία 92% συμπύκνωμα Ολυμπιάδας και 8% συμπύκνωμα Σκουριών, γεγονός που ανεβάζει την αναλογία αρσενικού στο μίγμα στο δυσθεώρητο 11%

Σύμφωνα με όλα τα δεδομένα, αυτό δεν είναι επιστήμη, είναι επιστημονική φαντασία...
 
Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων με την περιγραφή της... καταπληκτικής μεθόδου που υπέβαλε η Eldorado/Ελληνικός Χρυσός κυκλοφορήθηκε μόνον στα ελληνικά. Έτσι οι συνάδελφοι των μηχανικών της Eldorado στο εξωτερικό στερήθηκαν την ευκαιρία να μελετήσουν και να αξιολογήσουν αυτό που υποτίθεται ότι είναι το μέλλον της μεταλλουργίας χαλκού. Βεβαίως, δεν έχασαν και τίποτε. Η περιγραφή της μεθόδου στη Μ.Π.Ε. καταλαμβάνει λιγότερο απο 8 σελίδες, στις οποίες δεν περιλαμβάνεται κανένα απο τα αποτελέσματα των δοκιμών που υποτίθεται ότι διεξήχθησαν και υποτίθεται ότι απέδειξαν ότι η μέθοδος δουλεύει...

η ελληνική(;)  αστυνομία σε ρόλο security της Eldorado Gold και πραιτωριανού των μνημονιακών κυβερνήσεων: καταστολή, ξύλο πέρα απο κάθε νομιμότητα, χημικά, διώξεις, εκφοβισμοί και τραμπουκισμοί σε οικείες αγωνιζόμενων κατοίκων
Ψευδής η αναφορά στο εργοστάσιο Pirdop της Βουλγαρίας 

Οι ισχυρισμοί των μηχανικών-στελεχών της Eldorado/Ελληνικός Χρυσός ότι στο εργοστάσιο της Aurubis στο Pirdop της Βουλγαρίας λειτουργεί μονάδα flash smelting για ανάκτηση χρυσού απο μίγμα συμπυκνωμάτων χαλκού και αρσενοπυρίτη χωρίς κυάνωση δεν ευσταθούν. Πρόκειται για σκόπιμο ψεύδος δεδομένου ότι στο Pirdop επεξεργάζονται μόνον καθαρά συμπυκνώματα με ελάχιστη περιεκτικότητα αρσενικού. 

Η πυρομεταλλουργική επεξεργασία στο Pirdop, κατά το παρελθόν, συμπυκνώματος απο το κοντινό μεταλλείο χαλκού-χρυσού Chelopech με περιεκτικότητα αρσενικού 5-6% προκάλεσε σημαντικά προβλήματα ρύπανσης της ευρύτερης περιοχής. Τον Δεκέμβριο του 1988, 200 τόνοι αποβλήτων με αρσενικό και βαρέα μέταλλα διέρευσαν μετά απο αστοχία φράγματος τελμάτων του εργοστασίου του Pridop στο Srednogorie δηλητηριάζοντας χωράφια και σκοτώνοντας πρόβατα και αγελάδες. Η βουλγαρική κυβέρνηση το έκρυψε για εννέα μήνες, ενώ προκλήθηκε σημαντική ρύπανση της κοιλάδας του ποταμού Topolnitsa με αρσενικό και βαρέα μέταλλα με την ρύπανση να ανιχνεύεται μέχρι τον ποταμό Μαρίτσα (Έβρος!), 100 χλμ πιο κάτω. Σχετικό άρθρο των N.Y.Times του Μαρτίου 1990 αναφέρει τρομακτικά ποσοστά δερματικών παθήσεων, καρκίνων, γενετικών παραμορφώσεων, παιδικής θνησιμότητας και χρόνιων νόσων των πνευμόνων και της στοματικής κοιλότητας. 

Την 1 Απριλίου 1990 απαγορεύτηκε με νόμο η πυρομεταλλουργική επεξεργασία του συμπυκνώματος του Chelopech εντός της Βουλγαρίας, λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε αρσενικό. Για να ξεπεράσει το εμπόδιο η νέα ιδιοκτησία D.P.M. πρότεινε την κατασκευή εργοστασίου υδρομεταλλουργικής επεξεργασίας (με κυάνωση) του συμπυκνώματος του Chelopech. Οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν ήταν μεγάλες καθώς πρώτη φορά στη Βουλγαρία θα γινόταν χρήση κυανίου. Το Βουλγαρικό Υπουργείο ενέκρινε την μελέτη αλλά το Συμβούλιο Επικρατείας της Βουλγαρίας την απέρριψε τον Απρίλιο του 2010. Η Eldorado Gold συνεχίζει να υποστηρίζει ότι το εργοστάσιο στο Pirdop της Βουλγαρίας αποτελεί μια απο τις πλέον σύγχρονες μεταλλουργίες χαλκού παγκοσμίως. Τα ψέμματα της Eldorado Gold συνεχίζονται...

Παρά τις επενδύσεις και τον εκσυγχρονισμό, το εργοστάσιο του Pirdop εξακολουθεί να μη δέχεται για επεξεργασία το αρσενικούχο συμπύκνωμα του Chelopech, αν και εξορύσσεται λίγα χιλίομετρα μακρύτερα. Ομοίως παραπλανητική είναι και η αναφορά απο την Eldorado Gold στο εργοστάσιο Harjavalta της Boliden στη Φινλανδία αφού και αυτό επεξεργάζεται μόνο ''καθαρά'' συμπυκνώματα, με περιεκτικότητα αρσενικού που δεν ξεπερνά το 0,25%.

                                                                         ***

Ήδη η συνεχής ροή ειδήσεων και αποκαλύψεων εις βάρος των μεθοδεύσεων της Eldorado Gold δεν έχει τελειωμό. Μια τελευταία είδηση είναι η απόκρυψη εκ μέρους της εταιρείας ύπαρξης αμιάντου, ορυκτού καρκινογόνου και εξαιρετικά βλαπτικού και για τους εργαζομένους, βλέπε σχετικά εδώ: http://antigoldgr.org/blog/2016/04/17/pos-i-hg-apekrypse-amianto/    

                                                                                 ***

Παρά τον πανάθλιο ρόλο της αστυνομίας και ειδικότερα των ''δυνάμεων'' καταστολής (Ματ κλπ.) εναντίον των αγνωνιζομένων κατοίκων, (βλέπε βίντεο στον ανωτέρω σύνδεσμο με τους αγώνες των κατοίκων) είναι θέμα αλήθειας και δικαιοσύνης να αναφέρουμε την λαμπρή εξαίρεση του απόστρατου πλέον Υποδιευθυντή της Αστυν.Διεύθυνσης Πολυγύρου κ.Μιχ.Ριζάκη (*). 

Είναι λίγο πολύ γνωστό το κλίμα που είχε δημιουργηθεί (απο την εταιρεία, την κυβέρνηση Σαμαρά που ζητούσε την πάταξη των αγωνιζομένων κατοίκων και την αστυνομία που εκτελούσε ρόλο πραίτωρα) εις βάρος των κατοίκων και η τροπή που πήρε μετά τις διαδηλώσεις τους στο ρέμα Καρατζά. Η χορηγούμενη οικονομικά και υλικοτεχνικά! απο την Eldorado Gold ελλην.αστυνομία και η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης κατασκεύασε κατηγορίες εις βάρος των αγωνιζόμενων κατοίκων και του τότε Προέδρου του Μεταλλευτικού Παρατηρητηρίου κ. Απαπαγεωργίου. Παράλληλα, η τότε δημοτική αρχή, βλέπε Πάχτας (Πασόκ) προχώρησε σε μηνύσεις δημοτών κατηγορώντας τους για ''εγκληματική οργάνωση''. 
ο εξαίρετος άνθρωπος και αξιωματικός κ.Μ.Ριζάκης
Η αστυνομία με φανταστικές υπόνοιες και βασιζόμενη στην διαστροφή της αλήθειας κατέδειξαν ως αρχηγό της οργάνωσης τον κ. Απ.Παπαγεωργίου (**). Ο τελευταίος, κάλεσε ως μάρτυρα προκειμένου να καταθέσει στον ανακριτή Χαλκιδικής τον εν λόγω αξιωματικό Μιχ.Ριζάκη. Και ο έντιμος αξιωματικός δέχτηκε και πήγε! Παρ' ότι η μήνυση είχε κατατεθεί απο τη Γενική Δ/νση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και μάρτυρες κατηγορίας ήταν μόνον αστυνομικοί της ασφάλειας Θεσσαλονίκης ο συνταγματάρχης Μ.Ριζάκης κατέθεσε για το ήθος του κ.Απ.Παπαγεωργίου, κατέθεσε ότι την ημέρα των επεισοδίων οι αγωνιζόμενοι κάτοικοι με ευγενικό και καλό τρόπο ζήτησαν απο την αστυνομία να αιτηθεί απο την Eldorado Gold τις άδειες για τα όσα έκαναν στο υδατόρεμα Καρατζά και υπερασπίσθηκε τους αγωνιζόμενους κατοίκους.  

Στην Ελλάδα της διαφθοράς, μπορεί κανείς να κατανοήσει, τι δύναμη ψυχής είχε αυτός ο υποδιευθυντής της Αστ. Δ/νσης Χαλκιδικής; Μπορεί να κατανοήσει ότι υπηρετεί την αλήθεια και ότι ο νους του δεν κοίταξε ποιοι είναι οι σχηματίσαντες τη δικογραφία, ποιοι είναι οι μάρτυρες κατηγορίας, τι λένε Εισαγγελέας και Ανακριτής; Δεν κοίταξε ποια οικονομικά συμφέροντα δήλωσαν ως πολιτική αγωγή; ότι η κυβέρνηση της χώρας είχε δηλώσει με «…κάθε κόστος»; 

Η μνημονιακή κυβέρνηση Σύριζα φρόντισε, μετά την μνημονιακή κυβέρνηση Σαμαρά για την αποστρατεία του Μιχ.Ριζάκη. Στο νου και τις καρδιές όμως, των κατοίκων της Χαλκιδικής και των Ελλήνων που πονάνε την πατρίδα τους θα μείνει ως λαμπρό παράδειγμα έντιμου και ακέραιου αξιωματικού που τίμησε τον ρόλο και την αποστολή του. Τέτοιοι άνθρωποι, σε μια χώρα όπου οι θεσμοί είναι διαβρωμένοι, οι κυβερνήσεις ξεπουλάνε την Πατρίδα μας και οι ιδιωτικές πολυεθνικές χρησιμοποιούν ως ανδρείκελα τους εκάστοτε κυβερνώντες πολιτικούς, τέτοιοι άνθρωποι σαν τον κ.Μιχ.Ριζάκη ανδρώνουν την ελπίδα που πάει να χαθεί. Εύγε του! 

*(για περισσότερα στοιχεία σχετικά με τον κ.Μιχ.Ριζάκη δείτε εδώ:https://vasilinos.wordpress.com/2016/02/20/%CE%BF-%CE%BA-%CE%BC%CE%B9%CF%87-%CF%81%CE%B9%CE%B6%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82-%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BF-%CF%83%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%B6%CE%B1-skourie/)  

**(σχετικά με την... χορηγούμενη αστυνομία απο την Eldorado Gold και τις νομικές διώξεις εις βαρος του κ.Απ.Παπαγεωργίου, δείτε εδώ: https://vasilinos.wordpress.com/2014/07/07/%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CF%83-%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CF%80%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BF%CF%83-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CF%86%CE%BF%CF%85%CF%81%CF%84%CE%BF%CF%85%CE%BD%CE%B1-%CF%86%CE%B1%CE%B9/) 

(η συνέχεια σε επόμενες αναρτήσεις) 

Επιμέλεια: Ξενοφών Οικονομικός (18.5.2016)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αγαπητοί αναγνώστες σημειώνουμε πως:
-ό,τι υπάρχει σε αυτό το blog είναι αποτέλεσμα μελέτης και έρευνας τόσο των έργων του Σωτήρη Σοφιανόπουλου όσο και άλλων επιστημόνων οι οποίοι αναφέρονται όπως και οι αντίστοιχες πηγές και βιβλιογραφία.
Ως εκ τούτου τα άρθρα μας αποτελούν πνευματικό κόπο της ομάδας μας ή μεμονωμένου συναδέλφου μας που τα συντάσσει.
Το δικαίωμα χρήσης και αναδημοσίευσης του υλικού από το blog μας καθορίζεται από τον αντίστοιχο νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας Ν. 4481/2017 σε συνέχεια του Ν. 2121/1993.
-Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου μας υπό την αυστηρή προϋπόθεση επισύναψης της πηγής μέσω ενεργού συνδέσμου και αναφοράς του blog και του ονόματος του συγγραφέως του άρθρου.
-Σχόλια θα εγκρίνονται όταν είναι σχετικά με το θέμα, εννοείται ό,τι δεν περιέχουν προσβλητικούς ή απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς και δεν περιέχουν συνδέσμους αμφιβόλου αξιοπιστίας.
-Όταν αποστέλλετε κείμενα μέσω σχολίων ή e-mail και δεν είναι δικά σας παρακαλείσθε να αναγράφετε την πηγή τους.
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία σας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.