Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Δενδρώδης Μηδική, το ιερό φυτό των αρχαίων Ελλήνων, υψηλής πρωτεϊνικής αξίας, προσφερόμενο για βόσκηση όλο τον χρόνο μπορεί να διαθρέψει εκατομμύρια ζώα στα πετροβούνια της Ελλάδας και τα νησιά μας, Γ' Μέρος

Για την Μηδική, το τόσο σπουδαίο αυτό κτηνοτροφικό φυτό με τις άφθονες πρωτεϊνούχες ουσίες και βιταμίνες Α και Δ κάναμε την πρώτη (Α' μέρος) παρουσία εδώ Στο Β' Μέρος σχετικά με τη Μηδική μελετήσαμε το πως η Ευρωπαϊκή Ένωση με εισήγηση και υπογραφή των κυβερνώντων (τότε) υπονόμευσαν την μεγάλη παραγωγή Μηδική στην χώρα μας, η οποία έφθανε τους 2.5 εκατομμύρια τόνους (σύμφωνα με τον Σ. Σοφιανόπουλο) αποδεχόμενοι ποσόστωση 50.000 τόνων, βλέπε εδώ

Με την παρούσα ανάρτησή μας θα ασχοληθούμε με μια άλλη ποικιλία της Μηδικής, άγνωστη στους περισσότερους Έλληνες, πασίγνωστη, ως ιερό φυρό όμως, στην αρχαιότητα. Πρόκειται για την δενδρώδη Μηδική. Οδηγό στην προσπάθεια μας θα έχουμε το βιβλίο του Σ. Σοφιανόπουλου "Οι "Άγνωστες" πλουτοπαραγωγικές πηγές της Ελλάδος και η πολιτική τους σημασία". Ακολουθεί το κείμενο της μελέτης του Σ. Σοφιανόπουλου, οι υπογραμμίσεις δικές μας : 

Δενδρώδης Μηδική

"...Υπάρχει και μια τρίτη ποικιλία, η δενδρώδης μηδική, η οποία ήταν ιερό φυτό για τους αρχαίους και το οποίο αντέχει πάρα πολλά χρόνια, πάνω από 20-30, αλλά είναι άγνωστο σχεδόν στον ελληνικό λαό. Παρόλα αυτά υπάρχει σε πολλές περιοχές της Ελλάδος και το χρησιμοποιούν ως καλλωπιστικό φυτό. (1) Δεν ξέρω ούτε ένα στρέμμα της Ελλάδος να είναι καλλιεργημένο με δενδρώδη μηδική προς βοσκή ζώων. 

Η δενδρώδης μηδική είναι ένα καταπληκτικό φυτό και θα μπορεί να διαθρέψει εκατομμύρια ζώα, εάν προηγουμένως φροντίσουμε να φυτέψουμε τα πετροβούνια της Ελλάδος με αυτό. Παράγει ένα κίτρινο λουλουδάκι και είναι ανθεκτικό σε όλα τα πετρώδη εδάφη. 

Επίσης, επειδή είναι δένδρο και έχει βαθειές ρίζες, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθή και ως ξερικό φυτό, πρωτίστως στα νησιά μας και να αποτελέσει την δυνατότητα αυξήσεως της κτηνοτροφίας μας σε μεγάλο βαθμό. 

Όσον αφορά το θέμα της δενδρώδους μηδικής, η Ελλάς έπρεπε να κάνει το εξής. Πηγαίνοντας π.χ. από την Αθήνα στη Λαμία από την Εθνική Οδό βλέπουμε διάφορα μικρά, βουνά δεξιά και αριστερά του δρόμου. Πρέπει ένα βουνό από αυτά να φυτευθή με δενδρώδη μηδική, να μπουν μόνιμες εγκαταστάσεις αρδεύσεως (κανόνια) με πλαστικούς σωλήνες, τα οποία κανόνια θα αρδεύουν 20 στρέμματα και θα είναι ελληνικής παραγωγής (π.χ. Regen) βλέπετε σχετικά εδώ Όταν η δενδρώδης μηδική μείνει 3-4 χρόνια για να ριζώσει καλά και να κάνει γερό κορμό και αφού έχουμε μαντρώσει την περιοχή με κοτετσόσυρμα ύψους 1,2 μέτρο και με σιδεροπασσάλους οικοδομής, οι οποίοι τοποθετούνται ανά 4 μέτρα κάνοντας απλώς μία τρύπα όταν υπάρχει βράχος, αφήνουμε μέσα πρόβατα ή κατσίκια ελεύθερα. Σε διάφορες περιοχές του βουνού πρέπει να υπάρχουν και δεξαμενές όπου τα ζώα θα πίνουν νερό και τότε μετά από καιρό μπορούμε να έχουμε 3 ζώα ανά στρέμμα και αναλόγως του μεγέθους του βουνού εύκολα υπολογίζεται ο αριθμός των ζώων. 

Πρέπει επίσης να γνωρίζουμε ότι η δενδρώδης μηδική είναι αειθαλές φυτό, (2) άρα προσφέρεται για τροφή όλον το χρόνο, αφού όμως πρώτα συνηθίσουν τα ζώα να το τρώνε χλωρό για να μην παθαίνουν τυμπανισμούς. Πρέπει για 1-2 μήνες τα ζώα να τρώνε από λίγο, για να αλλάξει η μικροβιακή χλωρίδα της μεγάλης κοιλίας, ώστε να μην παθαίνουν τυμπανισμούς. Όταν η εγκατάσταση γίνει σωστή, είναι εύκολο δύο άνθρωποι ή μία οικογένεια να εξυπηρετεί χιλιάδες στρέμματα και χιλιάδες ζώα. Είναι απόφαση μας να διαλέξουμε αν τα ζώα αυτά θα είναι γαλακτοφόρα, οπότε θα πρέπει και να αρμέγονται ή εάν θα είναι κρεατοπαραγωγά, οπότε δεν χρειάζεται άρμεγμα (θα παράγουν δηλ. τα θηλυκά λίγο γάλα για τα μικρά. (4) 

Υποσημείωση κειμένου (4): Επίσης έχει υποχρέωση το Υπουργείο Γεωργίας να φέρει και ζώα για την παραγωγή καλού μαλλιού (π.χ. μερινός) που είναι το καλύτερο πρόβειο μαλλί και κατσίκες μοχαίρ, το καλύτερο μαλλί του κόσμου. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η πατρίδα μας δεν έχει ούτε ένα πρόβατο μερινός ούτε μία κατσίκα μοχαίρ.
Μηδική δενδρώδης στο Πόρτο Ράφτη **
                                                                          ***
Σημειώσεις δικές μας: 

Σημείωση 1: (Λίγα στοιχεία για την Δενδρώδη Μηδική.) Η Δενδρώδη Μηδική (Medicago arborea) αποτελεί έναν αειθαλή και πολυετή θάμνο που μπορεί να αναπτυχθεί κάτω από ευνοϊκές συνθήκες μεταξύ 2-4 μ. και ζει 20-30 χρόνια. Η ανάπτυξη του απαιτεί αρκετή ηλιοφάνεια και στεγνό ή καλά στραγγισμένο υγρό χώμα. Είναι πολύ ανθεκτική στην ξηρασία, αναπτύσσεται αρκετά καλά σε αμμώδη εδάφη και βρίσκεται σε ανθοφορία κατά τη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης. Εμπλουτίζει το έδαφος με άζωτο και έχει υψηλή αντοχή σε συνθήκες ξηρασίας. Επιπλέον, καλλιεργείται ως ζωοτροφή και ως καλλωπιστικό φυτό, ενώ αποτελεί εξαιρετική τροφή για όλα τα ζώα, αφού προσφέρεται για βόσκηση όλο το χρόνο. Εξαιτίας της προτίμησης της από μηρυκαστικά και βοοειδή, η Δενδρώδης Μηδική (Medicago arborea) αποτελεί έναν από τα πιο πολύτιμα φυτά.
Περιέχει πρωτεΐνες έως 18%, έλαιο σε 10% και 30-40% υδατάνθρακες. (πληροφορίες από εδώ)

Σημείωση 2: Τα πιο πολλά είδη φυτών από αυτή την οικογένεια είναι χαμηλά χορτάρια, όμως το συγκεκριμένο είδος μπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει τα 4 m σε ύψος. Τα φύλλα του είναι τριμερή όπως του τριφυλλιού. Τα άνθη είναι κίτρινα και σε συστάδες και οι σπόροι γίνονται μέσα σε χαρακτηριστικούς σπειροειδείς λοβούς. Αντέχει στην ξηρασία και φυτρώνει παντού, ακόμα και σε ξερές και βραχώδεις περιοχές. (πληροφορίες από εδώ
                                                                                  ***

Με την παρουσίαση και της Δενδρώδους Μηδικής κλείνουμε, προς το παρόν το θέμα της -μονοετούς, πολυετούς και δενδρώδους- Μηδικής. Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι η (σπουδαιότητα των ποικιλιών) της Μηδικής, ως κτηνοτροφικό φυτό που μπορεί να διαθρέψει εκατομμύρια ζώα στην πατρίδα μας και να συμβάλλει:  α. στη μείωση των εισαγωγών κτηνοτροφών από το εξωτερικό β. στην αναβάθμιση και αύξηση του γεωργικού προϊόντος ως συμμετοχή του στο παραγώμενο Α.Ε.Π. της ελληνικής οικονομίας γ. με την επέκταση της καλλιέργειάς της τόσο σε ποτιστικές όσο και σε ξερικές εκτάσεις και στα νησιά μας και δ. αφού καλυφθούν οι εσωτερικές ανάγκες της πατρίδας μας να προχωρήσουμε σε συστηματικές εξαγωγές.

*Φώτο πρώτη: πηγή 
**Φώτο δεύτερη: πηγή 

Επιμέλεια: Ξενοφών Οικονομικός (5.12.2014) ©
 
Copyright 4481/2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αγαπητοί αναγνώστες σημειώνουμε πως:
-ό,τι υπάρχει σε αυτό το blog είναι αποτέλεσμα μελέτης και έρευνας τόσο των έργων του Σωτήρη Σοφιανόπουλου όσο και άλλων επιστημόνων οι οποίοι αναφέρονται όπως και οι αντίστοιχες πηγές και βιβλιογραφία.
Ως εκ τούτου τα άρθρα μας αποτελούν πνευματικό κόπο της ομάδας μας ή μεμονωμένου συναδέλφου μας που τα συντάσσει.
Το δικαίωμα χρήσης και αναδημοσίευσης του υλικού από το blog μας καθορίζεται από τον αντίστοιχο νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας Ν. 4481/2017 σε συνέχεια του Ν. 2121/1993.
-Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου μας υπό την αυστηρή προϋπόθεση επισύναψης της πηγής μέσω ενεργού συνδέσμου και αναφοράς του blog και του ονόματος του συγγραφέως του άρθρου.
-Σχόλια θα εγκρίνονται όταν είναι σχετικά με το θέμα, εννοείται ό,τι δεν περιέχουν προσβλητικούς ή απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς και δεν περιέχουν συνδέσμους αμφιβόλου αξιοπιστίας.
-Όταν αποστέλλετε κείμενα μέσω σχολίων ή e-mail και δεν είναι δικά σας παρακαλείσθε να αναγράφετε την πηγή τους.
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία σας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.