Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Μηδική - Η ''βασίλισσα των κτηνοτροφικών ψυχανθών'', ένα σπουδαίο κτηνοτροφικό φυτό για την παραγωγή ζωοτροφής πλούσια σε πρωτεΐνες. Η θρεπτικότερη ζωοτροφή για τα γαλακτοπαραγωγά ζώα. Σημαντική η συμμετοχή της στη διαμόρφωση του Εθνικού Εισοδήματος. Ά μέρος

Συνεχίζουμε να γνωρίζουμε την πατρίδα μας και τις οικονομικές δυνατότητες που έχει εστιάζοντας με την ανάρτησή μας αυτή σε ένα ευρέως γνωστό -στην πατρίδα μας- γεωργικό προϊόν: τη μηδική. Ωστόσο με τη μελέτη μας αυτή θα αναφερθούμε στη μονοετή και την πολυετή Μηδική αλλά και -στην σχεδόν άγνωστη- στον Ελληνικό λαό δενδρώδη μηδική.  Η μελέτη μας θα κατανεμηθεί σε τρεις συνέχειες.

Το πλαίσιο εντός του οποίου παρουσιάζουμε τη μηδική και τις ποικιλίες της είναι αυτό της αναβάθμισης και επέκτασης του γεωργικού προϊόντος στην Ελλάδα ώστε η χώρα μας να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες διατροφής του πληθυσμού της, των ζωοτροφών για το ζωϊκό κεφάλαιό της και εν συνεχεία να γίνει μια -όπως θα έπρεπε ήδη να είναι λόγω των πολλών στρατηγικών πλεονεκτημάτων της (κλίμα, γεωγραφική θέση, εδαφολογία κλπ.) - μεγάλη εξαγωγός χώρα. 

Θυμίζουμε για μια ακόμη φορά ότι ο Σ.Σοφιανόπουλος (φαρμακοβιομηχανία και οπλοβιομηχανία ΧΡΩ.ΠΕΙ. με πέντε εργαστήρια Εφαρμοσμένης Ερεύνης και Αναπτυξιακής Τεχνολογίας) επισημαίνει πως: η γεωργία και η κτηνοτροφία στην πατρίδα μας αποτελούν "τεράστια πηγή πλούτου". Εδώ μπορείτε να διαβάσετε σχετικά με την σπουδαιότητα της γεωργίας και κτηνοτροφίας στην πατρίδα μας, αλλά και στοιχεία εισαγωγών της χώρας μας που δείχνουν δυστυχώς ότι δεν έχουμε αυτάρκεια σε βασικά προϊόντα, δείτε εδώ
Μηδική ή τριφύλλι
Οδηγός μας στην προσπάθεια παρουσίασης της μηδικής, και των λοιπών θεμάτων που άπτονται αυτής, θα είναι το βιβλίο του Σ. Σοφιανόπουλου: "Οι ''Άγνωστες" πλουτοπαραγωγικές πηγές της Ελλάδος και η πολιτική τους σημασία". Οι επισημάνσεις με bold και οι υπογραμμίσεις στο κείμενο του βιβλίου είναι δικές μας, ενώ παραθέτουμε και υποσημειώσεις με λοιπά στοιχεία που μάς βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα το θέμα. Γράφει ο Σ. Σοφιανόπουλος: 

"Μονοετής-Πολυετής-Δενδρώδης Μηδική

Ο ελληνικός λαός και ιδιαιτέρως οι γεωργοί γνωρίζουν ότι υπάρχουν 2 ειδών τριφύλλι ή μηδική, όπως λέγεται επιστημονικώς, και τα οποία καλλιεργούνται και σήμερα. Υπάρχει το μονοετές τριφύλλι και το πολυετές, το οποίο συνήθως διαρκεί από 5 εώς 7 χρόνια. Η πατρίδα μας έχει μεγάλη παραγωγή τριφυλλιού, η οποία ανέρχεται σε περίπου 2,5 εκατομμ. τόνους. (1) Είναι ένα φυτό που τρώγεται από όλων των ειδών τα ζώα, μονογαστρικά και μυρηκαστικά, αλλά συνήθως χρησιμοποιείται για τα μυρηκαστικά. (3) Ο λόγος για τους οποίους το τριφύλλι είναι μια καλή τροφή είναι η περιεκτικότητα της σε πρωτεΐνες, από 17-23%.

Το τριφύλλι αρχίζει να ανθίζει την άνοιξη και φτάνει μέχρι τον μήνα Οκτώβριο-Νοέμβριο. Όταν το ύψος του φτάσει τους 20-30 πόντους, ο γεωργός το κόβει με ένα κοπτικό μηχάνημα που προσαρμόζεται σε ένα τρακτέρ. Αφού κοπεί, ανάλογα πάλι με τις καιρικές συνθήκες, η θερμότητα του ηλίου το ξεραίνει. Όταν ξεραθεί καλά, δηλ. η υγρασία του είναι κάτω του 12% (ο γεωργός αυτό το καταλαβαίνει εμπειρικά) με ένα άλλο μηχάνημα προσαρμοσμένο σε τρακτέρ το μαζεύει σε σειρές. Εν συνεχεία, το τρακτέρ με το μπαλλιαστικό από πίσω του μπαλλιάζει το τριφύλλι. Μετά ένα φορτηγό φορτώνει τις μπάλλες, τις μεταφέρει σε αποθήκη. Οι μπάλλες είτε χρησιμοποιούνται για τροφή των ζώων ή πωλούνται σε εμπόρους ζωωτροφών. Οι μπάλλες κυμαίνονται από 25-30 έως και 40 κιλά. Επειδή η Ελλάς έχει μεγάλη ηλιοφάνεια και αυτό επαναλαμβάνεται κάθε φορά που το τριφύλλι θα μεγαλώσει περί τους 30 πόντους, έχουμε περίπου μέχρι και τον Οκτώβριο μήνα 5-7 κοπές. (2) Το σύνηθες είναι όμως να υπάρχουν, και έτσι υπολογίζονται επιστημονικώς 5 κοπές το χρόνο. Όταν το κόψουμε το τριφύλλι και τύχει να βρέξει, όπως είναι πλαγιασμένο επί της γης, θα «ανάψει» ή θα μουχλιάσει. Ακόμη χειρότερα είναι όταν βραχεί όντας μπαλλιασμένο. 


Χορτοσυνθλιπτικό μηδικής. Η σύνθλιψη εξασκείται στα στελέχη και όχι στα φύλλα. Μ’ αυτό τον τρόπο μειώνονται οι απώλειες κατά τη μάρανση και ξήρανση (φωτό Massey Ferguson). (πηγή)

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επειδή δεν έχει δυνατότητες στα βόρεια κλίματα να ξεραίνει εύκολα το τριφύλλι στον ήλιο έκανε μία τεχνολογική διαφοροποίηση, δηλ. αφού κόψουν το τριφύλλι το μεταφέρουν υγρό στις βιομηχανίες. Εκεί αλέθεται, μπαίνει σε ένα περιστροφικό ξηραντήριο και ξεραίνεται όπως ο πυρήνας της ελιάς και εν συνεχεία, ξερό πλέον, περνά από μία κοκκοποιητική (pelletizer) μηχανή και κοκκοποιείται. Να ληφθη υπ' όψιν ότι το τριφύλλι πρέπει να ποτίζεται τους καλοκαιρινούς μήνες, πράγμα το οποίο γίνεται συνήθως τώρα πλέον με καρούλια.
Συγκομιδή μηδικής με ειδικό κοπτικό μηχάνημα
(...)

Επειδή γενικώς δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός ουσιαστικός, όλη αυτή η διαδικασία με τα διάφορα μηχανήματα για να καταλήξει το τριφύλλι σε κάποια αποθήκη για να το φάνε τα ζώα, θα μπορούσε να αποφευχθεί. Θα έπρεπε να γίνει δηλ. συνδυασμός γεωργίας και κτηνοτροφίας στον αγρό, με τα ζώα να βόσκουν μέσα στον αγρό, να τον λιπαίνουν με τα περιττώματα τους (οργανικό λίπασμα) και με τον τρόπο αυτό να γίνεται μεγάλη οικονομία σε μηχανήματα και σε σύρματα που απαιτούνται για το μπάλλιασμα. Επειδή όμως τον χειμώνα το τριφύλλι δεν μεγαλώνει και οπωσδήποτε πρέπει να υπάρχουν και ποσότητες για τους χειμερινούς μήνες, ιδιαιτέρως σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως βλέπετε και ακούτε κάθε τόσο στα ΜΜΕ, πρέπει να κάνουμε και την πρώτη διαδικασία, το μπάλλιασμα ή την κοκκοποίηση, αλλά όχι όπως γίνεται σήμερα. Π.χ. είναι ανεπίτρεπτον με τόσα νερά που έχει η Κρήτη και τόσο καταπληκτικό κλίμα για την καλλιέργεια του τριφυλλιού να εισάγουν τριφύλλι από την Μακεδονία. (4)
 
το ''μπάλιασμα'' της Μηδικής
                                                                      ***

Σημειώσεις (δικές μας): 

Σημείωση 1: Η σημασία της μηδικής (τριφυλλιού) για την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία είναι τεράστια. Αυτό διότι η ανάπτυξη και η βελτίωση του κτηνοτροφικού προϊόντος βασίζεται στην παραγωγή ντόπιων ζωοτροφών, πλούσιων σε θρεπτικά στοιχεία και βιταμίνες αλλά ταυτόχρονα χαμηλού κόστους. Διαβάστε εδώ για την σημαντικότητα των ζωοτροφών για την κτηνοτροφία και επομένως και την οικονομία.

Κάποια στοιχεία για τη σπουδαιότητα της μηδικής 

Η μηδική αποτελεί από τα σπουδαιότερα κτηνοτροφικά φυτά για την παραγωγή σανού. Διαθέτει άφθονες πρωτεϊνούχες ουσίες και σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Α και Δ. Μεγάλη είναι η σημασία της μηδικής και για το έδαφος που το εμπλουτίζει σε άζωτο και το προστατεύει από τη διάβρωση. 

Στη χώρα μας αναφέρεται ότι υπάρχουν 22 είδη μηδικής. Η χώρα μας λόγω ευνοϊκών κλιματικών συνθηκών, ιδιαίτερα θερμοκρασίας και ηλιοφάνειας, πλεονεκτεί έναντι άλλων χωρών στην καλλιέργεια κτηνοτροφικών φυτών -και της μηδικής- τόσο στις ποτιστικές εκτάσεις όσο και στις ξερικές που διατηρούν σχετική φυσική υγρασία. Στην Ελλάδα, πράγματι, επιτυγχάνονται υψηλές αποδόσεις παραγωγής μηδικής και παρασκευής ζωοτροφών αρίστης ποιότητας, που δεν μπορούν να παραχθούν σε πολλές άλλες χώρες. 

Με τη λειτουργία μεγάλων αρδευτικών δικτύων και με την εφαρμογή ομαδικών καλλιεργειών μπορεί να αξιοποιηθεί πλήρως το δυναμικό αυτό στοιχείο της γεωργίας της πατρίδας μας. 
(πηγή: Η καλλιέργεια της μηδικής, Γεώργιος Δασκαλάκης, Αθήναι 1973, δείτε  εδώ.

σανό μηδικής
Σημείωση 2:  

Οικονομική σημασία της μηδικής (βλέπε ως ανωτέρω: Γ. Δασκαλάκης, 1973)

Η συμμετοχή της μηδικής στή διαμόρφωσι τοϋ Εθνικού ακαθαρίστου εισοδήματος είναι σημαντική. Υπολογίζεται ότι ή ετήσια ακαθάριστος άξία, ή οποία προέρχεται άπ’ τήν καλλιέργεια της μηδικής, ανέρχεται σε τρία δισεκατομμύρια δραχμές περίπου.
Έξ άλλου, η καλλιέργεια της αρδευομένης μηδικής σε σύγκριση με μερικές άλλες βασικές καλλιέργειες, όπως ό σϊτος, ό αρδευόμενος βάμβαξ καί ο αρδευόμενος άραβόσιτος (υβρίδια), δίνει τό μεγαλύτερο επιχειρηματικό κέρδος, όπως αυτό προκύπτει άπ’ τά στοιχεία τού κατωτέρω πίνακος:
                                                                          ΠΙΝΑΞ 3 
Έπιχειρηματικόν κέρδος μηδικής σέ σύγκρισι μέ άλλες καλλιέργειες 
 
Είδος καλλιέργειας -    Μέση άπόδοσι χιλ/στρ.-    Μέσο κόστος-     Κέρδος δρχ./στρ. 
Μηδική (ποτιστική)                    1.200                                   1,10                      430
Σίτος                                           210                                     2,40                        63
Βάμβαξ (ποτιστικός)                   250                                     7,80                        70

Η καλλιέργεια της μηδικής-Γεώργιος Δασκαλάκης-Αθήναι 1973 - See more at: http://www.ftiaxno.gr/2012/10/blog-post_5.html#sthash.IF49HKO7.dpuf
                                                                                    ***

Οικονομικά (σύγχρονα) στοιχεία για τη μηδική (2011)

Οσον αφορά την τιμή παραγωγού, για τη βιολογική μηδική, φτάνει κατά μέσο όρο τα 0,2 ευρώ το κιλό, αυξημένη κατά 20% περίπου σε σχέση με την αντίστοιχη μέση τιμή για τη συμβατική μηδική (0,17 ευρώ το κιλό). Η ελάχιστη τιμή που παρατηρήθηκε για τη βιολογική μηδική είναι 0,13 ευρώ ανά κιλό, ενώ η μέγιστη 0,26 ευρώ το κιλό. Η ελάχιστη τιμή για τη συμβατική μηδική είναι 0,12 ευρώ ανά κιλό και η μέγιστη 0,23 ευρώ το κιλό.

Κόστος παραγωγής συμβατικής και βιολογικής μηδικής

το μέσο κόστος παραγωγής της βιολογικής μηδικής φτάνει τα 206,5 ευρώ ανά στρέμμα.

Προκύπτει λοιπόν ότι το κόστος παραγωγής ανά κιλό συμβατικής και βιολογικής μηδικής είναι 0,15 ευρώ και 0,17 ευρώ αντίστοιχα. Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι το κόστος αγοράς της μηδικής και ιδιαίτερα της βιολογικής, είναι σημαντικά μεγαλύτερο (20%). Κρίνεται επομένως συμφέρουσα, για τις εκμεταλλεύσεις βιολογικής κτηνοτροφίας, η ιδιοπαραγωγή βιολογικής μηδικής, αφού με τον τρόπο αυτό μειώνεται το κόστος διατροφής των ζώων. 

Ακαθάριστη πρόσοδος - καθαρό κέρδος βιολογικής και συμβατικής μηδικής

Η μέση ακαθάριστη πρόσοδος ανά στρέμμα βιολογικής μηδικής ανέρχεται στα 317,8 ευρώ αυξημένη κατά 28,87% σε σχέση με αυτή της συμβατικής (246,18 ευρώ). Η ελάχιστη και η μέγιστη ακαθάριστη πρόσοδος στην περίπτωση της βιολογικής μηδικής είναι 84,82 ευρώ ανά στρέμμα και 643,61 ευρώ ανά στρέμμα αντίστοιχα. Οι αντίστοιχες τιμές για τη συμβατική μηδική είναι 73,02 ευρώ ανά στρέμμα και 457,49 ευρώ ανά στρέμμα. 

Η μέγιστη τιμή του καθαρού κέρδους είναι 437,01 ευρώ και 248,71 ευρώ για τη βιολογική και συμβατική μηδική αντίστοιχα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμβατική μηδική παρουσιάζει πιθανότητα αρνητικού κέρδους (ζημία) 28,34%. Η ζημία αυτή μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 135,76 ευρώ ανά στρέμμα.

Η μέγιστη ζημία στην περίπτωση της βιολογικής παραγωγής είναι 121,72 ευρώ ανά στρέμμα όμως η πιθανότητα εμφάνισης ζημίας στη βιολογική μηδική είναι πολύ μικρή (6,68%). 
(για το πλήρες άρθρο από την εφημερίδα "Έθνος" δες εδώ)
η μηδική μπορεί να αποδόσει έως και 7 "κοπές" ετησίως
Σημείωση 3: 


Θρεπτική αξία της μηδικής

Η μηδική, που δικαίως ονομάζεται «βασίλισσα των κτηνοτροφικών ψυχανθών», είναι μία ζωοτροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, άλατα, βιταμίνες και σε μερικές άγνωστες ακόμα ουσίες, οι οποίες διεγείρουν την όρεξι και υποβοηθούν το χώνεμα των άλλων τροφών, πράγμα πού έχει σαν αποτέλεσμα τη γρηγορώτερη ανάπτυξι των ζώων. Για το λόγο αυτό η επιδιωκομένη ταχύρρυθμος ανάπτυξις της κτηνοτροφίας θα πρέπει να βασισθεί στην παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων σανού μηδικής.

Ειδικώτερα ο σανός της μηδικής - περιέχει τις εξής θρεπτικές ουσίες, σέ 100 χιλιόγραμμα τροφής:
ΠΙΝΑΞ 4 
Σύνθεσις σανοϋ μηδικής κανονικής άναπτύξεως άνά 100 χιλιόγραμμα τροφής 

Πρωτεΐνες                                                  6-20 χιλιόγραμμα
Λίπη                                                      1,8-2 χιλιόγραμμα
Μή άζωτοΰχσι έκχυλιστικαί ούσίαι             37 χιλιόγραμμα
Άμυλαξία                                               22,4 χιλιόγραμμα
ΠΙΝΑΞ 5
Θρεπτική άξία τοΰ χόρτου μηδικής σέ σύγκρισι μέ άλλες ζωοτροφές

Είδος ζωοτροφής   -      Μονάδες άμυλαξίας άνά χιλ. χιλ/μο  -   Πεπτά λευκώματα γρ./χιλ.

1. Χόρτον μηδικής                             300                                                   120
2. Καρπός αραβοσίτου                      800                                                     80
3. Καρπός κριθής                              700                                                     90
4. Καρπός σίτου                                740                                                   100
  

Έκ του πίνακος 5 προκύπτει ότι το χόρτο της μηδικής υπερτερεί σαφώς όλων των άλλων ζωοτροφών σε πεπτά (άφομοιώσιμα) λευκώματα. Από πειράματα προκύπτει ότι ο σανός της μηδικής αποτελεί τη θρεπτικώτερη ζωοτροφή για τις γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες, τούς παχυνομένους μόσχους, τα πρόβατα, τα πουλερικά, τους χοίρους κ.λ.π.
 
Η περιεκτικότης του σανού στη βιταμίνη «καροτίνη» και σε λοιπές βιταμίνες, συντελεί μεγάλως στην ανάπτυξη υγιών μοσχαριών.
 
Επίσης, λόγω της μεγάλης θρεπτικότητος και της νοστιμάδας του, ο σανός της μηδικής αυξάνει τον μυρικασμό τών παχυνομένων μόσχων με αποτέλεσμα τη γρήγορη αύξησι του βάρους των.
 
Σχετικά πειράματα τα όποια έγιναν στή Νεβάδα των Ηνωμένων Πολιτειών τής Αμερικής, απέδειξαν ότι οι μόσχοι στους οποίους δόθηκε αττοκλειστικά σανός μηδικής, αύξησαν το βάρος τους κατά 1 χιλιόγραμμον και 132 γραμμάρια ήμερησίως, πράγμα το οποίο δεν επιτυγχάνεται με καμμιά άλλη τροφή.
 
Η μηδική είναι η καλύτερη τροφή για όλα τα ζώα και τα προϊόντα που παράγονται, γι’ αύτό τό λόγο είναι αρίστης ποιότητος.


Σημείωση 4: Η καλλιεργούμενη έκταση μηδικής στη χώρα μας το 2006 ανήλθε σε 1.220.000 στρέμματα ενώ η βιολογική μηδική ανήλθε το 2004 σε 58.032 στρέμματα. (βλέπε εδώ

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης η καλλιεργούμενη έκταση μηδικής (τριφυλλιού), για ζωοτροφή, στην πατρίδα μας το 2013 ανήλθε σε 28.302,67 εκτάρια ήτοι 283.026,7 στρέμματα. (δείτε εδώ στο site του Υπ.

Στις δυο συνέχειες του θέματος της μηδικής θα μελετήσουμε: α. πως οι κυβερνώντες και η Ευρωπαϊκή Ένωση υπονόμευσαν την τεράστια παραγωγή τριφυλλιού (τόσο σημαντική για την ελληνική οικονομία) στην Ελλάδα β. την δενδρώδη μηδική, η οποία ήταν ιερό φυτό για τους αρχαίους προγόνους μας και σήμερα είναι σχεδόν άγνωστη στον ελληνικό λαό. 

Επιμέλεια: Ξενοφών Οικονομικός (20.11.2014) ©
 
Copyright 4481/2017
Άπ’ την άποψι αύτή, ή μηδική άποτελεϊ τό πλέον ενδιαφέρον καί άξιόλογον γιά τη χώρα μας κτηνοτροφικό φυτό για παραγωγή σανοϋ, γιατί έχει άφθονες πρωτεϊνοϋχες ουσίες καί σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Α καί Δ. 'Η σπουδαιότης πού έχει ή μηδική γιά τήν Κτηνοτροφία καί ή μεγάλη σημασίας της γιά τό έδαφος πού τό εμπλουτίζει σέ άζωτο καί τό προστατεύει άπ’ τή διάβρωσι, έκτιμήθηκαν ιδιαιτέρως απ’ τούς παραγωγούς καί είχαν σάν άποτέλεσμα τήν εντυπωσιακή έπέκτασι τής καλλιεργείας της τά τελευταία δέκα χρόνια.
Ή χώρα μας λόγω ευνοϊκών κλιματικών συνθηκών, ιδιαίτερα Θερμοκρασίας καί ήλιοφανείας, πλεονεκτεί έναντι άλλων χωρών στην καλλιέργεια κτηνοτροφικών φυτών καί ιδίως τής μηδικής, τόσο στις ποτιστικές εκτάσεις όσο καί στις ξηρικές που διατηρούν σχετική φυσική υγρασία. Στήν Ελλάδα πράγματι επιτυγχάνονται υψηλές αποδόσεις καί ζωοτροφές άρίστης ποιότητος, που δέν μπορεί νά παραχθοϋν σέ πολλές άλλες χώρες.
Τό δυναμικό αυτό στοιχείο δέ μπόρεσε νά άξιοποιηθή πλήρως μέχρι σήμερον λόγω δυσχερειών στήν έπέκτασι πού όφείλοντο κυρίως στήν έλλειψι ΰδατος καί τούς μικρούς γεωργικούς κλήρους. Οί δυσκολίες αυτές μέ τήν έγκατάστασι καί τή λειτουργία τών μεγάλων αρδευτικών δικτύων καί μέ την εφαρμογή τών ομαδικών καλλιεργειών, μπορούν νά ξεπεραστούν καί οί "Ελληνες παραγωγοί σήμερα, έφόσον έφαρμόσουν τις οδηγίες καί χρησιμοποιήσουν τά μέσα πού τούς παρέχονται, μπορούν νά επιτύχουν τις μεγαλύτερες δυνατές αποδόσεις υψηλής ποιότητος χόρτου μηδικής. - See more at: http://www.ftiaxno.gr/2012/10/blog-post_5.html#sthash.IF49HKO7.dpuf
Άπ’ την άποψι αύτή, ή μηδική άποτελεϊ τό πλέον ενδιαφέρον καί άξιόλογον γιά τη χώρα μας κτηνοτροφικό φυτό για παραγωγή σανοϋ, γιατί έχει άφθονες πρωτεϊνοϋχες ουσίες καί σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Α καί Δ. 'Η σπουδαιότης πού έχει ή μηδική γιά τήν Κτηνοτροφία καί ή μεγάλη σημασίας της γιά τό έδαφος πού τό εμπλουτίζει σέ άζωτο καί τό προστατεύει άπ’ τή διάβρωσι, έκτιμήθηκαν ιδιαιτέρως απ’ τούς παραγωγούς καί είχαν σάν άποτέλεσμα τήν εντυπωσιακή έπέκτασι τής καλλιεργείας της τά τελευταία δέκα χρόνια.
Ή χώρα μας λόγω ευνοϊκών κλιματικών συνθηκών, ιδιαίτερα Θερμοκρασίας καί ήλιοφανείας, πλεονεκτεί έναντι άλλων χωρών στην καλλιέργεια κτηνοτροφικών φυτών καί ιδίως τής μηδικής, τόσο στις ποτιστικές εκτάσεις όσο καί στις ξηρικές που διατηρούν σχετική φυσική υγρασία. Στήν Ελλάδα πράγματι επιτυγχάνονται υψηλές αποδόσεις καί ζωοτροφές άρίστης ποιότητος, που δέν μπορεί νά παραχθοϋν σέ πολλές άλλες χώρες.
Τό δυναμικό αυτό στοιχείο δέ μπόρεσε νά άξιοποιηθή πλήρως μέχρι σήμερον λόγω δυσχερειών στήν έπέκτασι πού όφείλοντο κυρίως στήν έλλειψι ΰδατος καί τούς μικρούς γεωργικούς κλήρους. Οί δυσκολίες αυτές μέ τήν έγκατάστασι καί τή λειτουργία τών μεγάλων αρδευτικών δικτύων καί μέ την εφαρμογή τών ομαδικών καλλιεργειών, μπορούν νά ξεπεραστούν καί οί "Ελληνες παραγωγοί σήμερα, έφόσον έφαρμόσουν τις οδηγίες καί χρησιμοποιήσουν τά μέσα πού τούς παρέχονται, μπορούν νά επιτύχουν τις μεγαλύτερες δυνατές αποδόσεις υψηλής ποιότητος χόρτου μηδικής. - See more at: http://www.ftiaxno.gr/2012/10/blog-post_5.html#sthash.IF49HKO7.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αγαπητοί αναγνώστες σημειώνουμε πως:
-ό,τι υπάρχει σε αυτό το blog είναι αποτέλεσμα μελέτης και έρευνας τόσο των έργων του Σωτήρη Σοφιανόπουλου όσο και άλλων επιστημόνων οι οποίοι αναφέρονται όπως και οι αντίστοιχες πηγές και βιβλιογραφία.
Ως εκ τούτου τα άρθρα μας αποτελούν πνευματικό κόπο της ομάδας μας ή μεμονωμένου συναδέλφου μας που τα συντάσσει.
Το δικαίωμα χρήσης και αναδημοσίευσης του υλικού από το blog μας καθορίζεται από τον αντίστοιχο νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας Ν. 4481/2017 σε συνέχεια του Ν. 2121/1993.
-Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου μας υπό την αυστηρή προϋπόθεση επισύναψης της πηγής μέσω ενεργού συνδέσμου και αναφοράς του blog και του ονόματος του συγγραφέως του άρθρου.
-Σχόλια θα εγκρίνονται όταν είναι σχετικά με το θέμα, εννοείται ό,τι δεν περιέχουν προσβλητικούς ή απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς και δεν περιέχουν συνδέσμους αμφιβόλου αξιοπιστίας.
-Όταν αποστέλλετε κείμενα μέσω σχολίων ή e-mail και δεν είναι δικά σας παρακαλείσθε να αναγράφετε την πηγή τους.
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία σας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.