Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Η Ελλάδα διαθέτει (μαζί με τη Νορβηγία) τα πιο πολλά ύδατα στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο. Εκμεταλλευόμενοι τα ύδατα των ποταμών και λιμνών με: αρδευτικά κανάλια, φράγματα και τεχνιτές λίμνες καθιστούμε τα 21 εκατ. στρέμματα αρόσιμης γης αρδευτικά, με 3 καλλιέργειες τον χρόνο και μετατρέπουμε σε καλλιεργήσιμα άλλα 20 εκατ.στρ.Το Α.Ε.Π. αυξάνεται κατακόρυφα. Σ. Σοφιανόπουλος, Ά μέρος

Σε πολλές από τις αναρτήσεις μας έχουμε επισημάνει την ανάγκη ανάπτυξης γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής στην πατρίδα μας, ώστε αυτή να καταστεί αυτάρκης αλλά και εξαγωγός χώρα. Το παράδειγμα των μεγάλων δυνάμεων ως οι Η.Π.Α., Ρωσία, Αγγλία, Γαλλία κ.α. που έχουν ανεπτυγμένη γεωργία και κτηνοτροφία -ως βάση των ισχυρών οικονομιών τους- δείχνει τον δρόμο αλλά και ελέγχει τους -επι δεκαετίες- κυβερνώντες, κυρίως τα δυο (πρώην) μεγάλα κόμματα που δεν έκαναν τίποτε για την ισχυροποίηση της πατρίδας μας. 

Σχετικά με το ότι η κτηνοτροφία και η παραγωγή ζωοτροφών είναι τεράστια πηγή πλούτου μπορεί ο αναγνώστης να μελετήσει εδώ, στην ίδια ανάρτηση θα δει και τις τραγικές ελλείψεις που παρουσιάζει η χώρα μας σε βασικά αγαθά όπως: το γάλα, το τυρί, το βόειο κρέας, το χοιρινό κρέας κ.α. που καλύπτονται με εισαγωγές.

Επιπλέον ο αναγνώστης μπορεί να μελετήσει εδώ σχετικά με την σπουδαιότητα της σόγιας, η οποία είναι το νούμερο ένα στρατηγικό φυτικό προϊόν στον κόσμο και πρώτο σε περιεκτικότητα πρωτεϊνών. Είναι αδιανόητο η πατρίδα μας να μην καλλιεργεί την σόγια και να εισάγει χιλιάδες τόνους ετησίως. Στον ίδιο σύνδεσμο μπορείτε να διαβάσετε μια συνέντευξη του κ. Π. Πεβερέτου, Προέδρου του Συνδέσμου της Ελληνικής Κτηνοτροφίας, ο οποίος και παρουσιάζει την δύσκολη έως τραγική κατάσταση που έχει αυτή περιέλθει. 
                                                                                 *** 
Ωστόσο, για να αναπτύξουμε την γεωργία και κτηνοτροφία στην πατρίδα μας και να αποκτήσουμε αυτάρκεια στα περισσότερα βασικά είδη απαιτούνται προϋποθέσεις. Μια βασική εξ' αυτών είναι η αξιοποίηση των υδροδυναμικών πόρων της πατρίδας μας (ποταμών, λιμνών, χειμάρρων, πηγών που εκβάλλουν απο τα βουνά και καταλήγουν στη θάλασσα κ.α.) με κατάλληλους τεχνικούς - επιστημονικούς τρόπους (αρδευτικά κανάλια, δημιουργία φραγμάτων και τεχνιτών λιμνών, μεταφορά πηγών σε τεχνιτές λίμνες κλπ.)

Οι δυνατότητες που μάς παρέχει ο φυσικός υδάτινος πλούτος της πατρίδας μας είναι ασύλληπτες. Δυστυχώς όμως επί 60-70 χρόνια είναι ανεκμετάλλευτες αν και έλληνες επιστήμονες είχαν επισημάνει την σπουδαιότητα τους και δυστυχώς ξένες εταιρείες μελέτησαν και απέσπασαν αποικιακού τύπου συμβάσεις από το Δημόσιο για την εκμετάλλευσή τους. Για περισσότερα βλέπε εδώ και εδώ.

                                                                                  ***
Ὁ ποταμός Ἁλιάκμονας στήν Μακεδονία μας, ἔχει τά πρωτεῖα σέ μῆκος (297 χλμ.)
Οδηγός μας στη παρουσίαση του θέματος των υδροδυναμικών πόρων της πατρίδας μας θα είναι τό πόνημα του Σ. Σοφιανόπουλου, πρώην ιδιοκτήτη της Φαρμακοβιομηχανίας και Οπλοβιομηχανίας ΧΡΩ.ΠΕΙ. "Οι "Άγνωστες" πλουτοπαραγωγικές πηγές της Ελλάδος και η πολιτική τους σημασία". Το θέμα θα παρουσιάσουμε σε συνέχειες. Ο αναγνώστης θα παρατηρήσει ότι κατά την παρουσίαση του θέματος θίγονται και άλλες πτυχές όπως της γεωργίας, κτηνοτροφίας και βιομηχανίας δεδομένου ότι είναι αλληλένδετα. Στο τέλος παραθέτουμε δικές μας σημειώσεις για την καλύτερη κατανόηση. Οι υπογραμμίσεις και επισημάνσεις με bold είναι δικές μας. 

Γράφει ο Σ. Σοφιανόπουλος:

Νερά και Άρδευση

Μόνο ποτίζοντας τα 20.000.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης (1) της Ελλάδος (2) μπορούμε να αυξήσουμε σημαντικά το Α.Ε.Π. της χώρας μας και στον πρωτογενή και στον δευτερογενή τομέα, αλλά και στον τομέα των υπηρεσιών (μεταφορά). Παράγοντας δηλ. 20.000.0000 τόνους καλαμπόκι χρειαζόμαστε για τη μεταφορά του 40.000 φορτηγά αυτοκίνητα.

Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Υδρενεργειακή Αξιοποίηση. Οι ξένες εταιρείες μελέτησαν συστηματικά τις υδροδυναμικές δυνατότητες της πατρίδας μας. Το ξένο κεφάλαιο -με την Σύμβαση Cooper- συνδύασε την εκεμτάλλευση των ενεργειακών δυνάμεων και μεταλλευτικών υλών της πατρίδας μας με μονοπωλιακά προνόμια. Η Σύμβαση Cooper ήταν ένα βήμα ακόμα προς την πλήρη οικονομική υποδούλωση της χώρας. Δ. Μπάτσης, Β' Μέρος

Με την ανάρτησή μας αυτή συνεχίζουμε την παρουσίαση της μελέτης του Δ. Μπάτση σχετικά με την Υδρενεργειακή Αξιοποίηση αναφερόμενοι στην πρώτη ενότητα: Πηγές ενέργειας - Γενικά χαρακτηριστικά μελέτης και εκμετάλλευσής τους ως τα σήμερα. Το πρώτο μέρος της παρουσίασης μπορείτε να μελετήσετε εδώ: http://hellas-economy.blogspot.gr/2015/01/blog-post_21.html 

Σκοπός της παρουσίασης αυτού του τμήματος του έργου του Δ. Μπάτση - το τμήμα που μελετάμε προέρχεται από το πόνημα του Δ. Μπάτση: "Η βαρειά βιομηχανία στην Ελλάδα" - είναι να κατανοήσουμε: α. την τεράστια δυνατότητα παραγωγής ενέργειας από τις υδροδυναμικές δυνατότητες της πατρίδας μας (βλέπε το πρώτο μέρος της μελέτης μας σχετικά στον σύνδεσμο ανωτέρ) β.  ότι οι ξένες δυνάμεις (Η.Π.Α., Ιταλία, Γερμανία κ.α.) είχαν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για τους ποταμούς και τις λίμνες της Ελλάδος, κάτι που φαίνεται από το πλήθος ειδικών μελετών που πραγματοποίησαν, αλλά και από τις συμβάσεις που υπέγραψαν για την εκμετάλλευσή τους, όπως για παράδειγμα οι αμερικανικές εταιρείες Hugh Cooper & Co Inc. και η Chemical Construction Corporation που ανέλαβαν την εκμετάλλευση του Αχελώου. Αυτό το ενδιαφέρον των ξένων πρέπει να αποτελέσει ισχυρό κίνητρο για εμάς, ώστε να αντιληφθούμε την σπουδαιότητα των υδροδυναμικών μας δυνάμεων και να τις εκμεταλλευτούμε εμείς οι ίδιοι. γ. ότι για να υπάρξει στην πατρίδα μας ισχυρή πρωτογενής παραγωγή (εκμετάλλευση ορυκτών πόρων, δημιουργία βαρειάς βιομηχανίας, ναυπηγείων, διϋλιστηρίων, χαλυβουργειών κλπ) υπάρχουν προϋποθέσεις, μια εξ' αυτών είναι η εκμετάλλευση του φυσικού (υδροδυναμικού) πλούτου της χώρας μας που μας ανάγει σε μια χώρα με στρατηγικά πλεονεκτήματα. Γράφει χαρακτηριστικά ο Δ. Μπάτσης: "Τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια που λειτουργούν στη χώρα (Γλαύκος-Πάτρα, Χανιά, Κρήτη, Βέρροια, Νάουσα, Έδεσσα) δεν έδιναν το 1938 πάνω από 13.300.000 ΩΧΒ το χρόνο που είναι τουλάχιστον 300 φορές λιγότερο από το ελάχιστο ποσό ηλεκτρενέργειας που θα μπορούσαν να δίνουν οι υδατοπτώσεις της χώρας."

επιστημονικό περιοδικό "ΑΝΤΑΙΟΣ"

Στο επιστημονικό περιοδικό "ΑΝΤΑΙΟΣ" δημοσιεύτηκαν πολλά άρθρα σχετικά με την Σύμβαση Κούπερ, η οποία υπήρξε και συνεχίζει να είναι ένα έγκλημα κατά της πατρίδας μας.                                                                                
                                                                                      ***
Έχοντας θέσει ο Δ. Μπάτσης δυο βαρυσήμαντα ερωτήματα:  
 1. γιατί μέχρι σήμερα οι έρευνες που έγιναν δεν έδωσαν μια ολοκληρωμένη μελέτη για την υδρενεργειακή αξιοποίηση της χώρας; και 2. γιατί δεν πραγματοποιήθηκε καμιά σοβαρή εργασία, κανένα αξιόλογο τεχνικό έργο για την εκμετάλλευση των υδραυλικών μας δυνάμεων; 

Συνεχίζουμε την παρουσίαση της μελέτης του. Κατά την μελέτη των κατωτέρω, αν και γράφτηκαν από τον Δ. Μπάτση το 1947, ο αναγνώστης θα αντιληφθεί την ίδια νοοτροπία πολιτικών και κερδοσκόπων επιχειρηματιών, όπως αυτή που ζήσαμε τις τελευταίες δεκαετίες του δικομματισμού και της μνημονιακής πολιτικής. 

Οι υπογραμμίσεις και επισημάνσεις με bold είναι δικές μας.  Γράφει ο Δ. Μπάτσης:

- Όπως είδαμε και στο ζήτημα του μεταλλευτικού πλούτου, και στο λιγνιτικό η πολιτική της αστικής τάξης στη χώρα μας που έγινε "μεσάζων" του ξένου κεφαλαίου συνδεδεμένη στενά με την τάξη της έγγειας μεγαλοϊδιοκτησίας έτεινε πάντα στο να περιορίζει την δράση της στους τομείς εκείνους της οικονομίας που μπορούσαν να της εξασφαλίζουν το καπιταλιστικό κέρδος μέσα από μονοπωλιακές μορφές εξωπαραγωγικής απόμύζησης της οικονομίας. 

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Νόμος 1083/30.10.1980 και η Απόφαση 289 της Ν.Ε. της Τραπέζης της Ελλάδος: το 1988 η ολομέλεια του Αρείου Πάγου παίρνει δυστυχώς, μια απόφαση υπέρ της κεφαλαιοποίησης των τόκων και την -με γεωμετρική πρόοδο- αύξηση του οφειλόμενου κεφαλαίου, χωρίς να ρωτήσει κάποιον ειδικό για το μαθηματικό αποτέλεσμα της Απόφασης 289 της Ν.Ε. Γ' Μέρος

Με την παρούσα ανάρτηση συνεχίζουμε με το Γ' μέρος της μελέτης μας σχετικά με τον καταστρεπτικό -για την ελληνική οικονομία- Νόμο 1083 της 30.10.1980, τον οποίο ψήφισε η Ν.Δημοκρατία και διατήρησε το Πασόκ και την Απόφαση 289 της Νομισματικής Επιτροπής της Τραπέζης της Ελλάδος, επίσης με ημερομηνία 30.10.1980. Συνέπεια αυτού του Νόμου και της ανωτέρω Απόφασης της Νομισματικής Επιτροπής ήταν η καταστροφή της ελληνικής παραγωγής: γεωργικής, αλιευτικής, κτηνοτροφικής, βιοτεχνικής, βιομηχανικής και τουριστικής. 

Ο εν λόγω Νόμος σε συνάρτηση με την ανωτέρω Απόφαση επέτρεψαν την κεφαλαιοποίηση των τόκων και την -με γεωμετρική πρόοδο- αύξηση του οφειλόμενου κεφαλαίου. Αποτέλεσμα αυτού ήταν μια επιχείρηση, η οποία είχε δανειστεί από εμπορική τράπεζα στα δυο μόλις χρόνια να οφείλει το διπλάσιο κεφάλαιο από το αρχικό, στα 10 χρόνια 32 φορές! το αρχικό κεφάλαιο και σε 20 χρόνια 32 φορές! το κεφάλαιο που όφειλε στα 10 χρόνια!

Τον ανωτέρω Νόμο 1083 υπέγραψαν ο Κων/νος Καραμανλής ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Ιωάννης Παλαιοκρασσάς ως Αναπληρωτής Συντονισμού, ο Μιλτιάδης Έβερτ ως Υπ. Οικονομικών, ο Υπ. Εμπορίου Αρ. Καλαντζάκος και ο Γεώργιος Σταμάτης ως Υπ. Δικαιοσύνης. Πρωθυπουργός τότε ήταν ο Γ. Ράλλης. 

Όπως υποστήριξε τόσο στα μέσα ενημέρωσης όσο και ενώπιον του Αρείου Πάγου ο πρώην ιδιοκτήτης της ΧΡΩ.ΠΕΙ. Σ. Σοφιανόπουλος ο Νόμος 1083/1980 και η Απόφαση 289 της Νομισματικής Επιτροπής έγιναν σκοπίμως για να διαλύσουν την ελληνική βιομηχανία και παραγωγή γενικότερα. Εδώ μπορείτε να μελετήσετε το Α΄ μέρος της μελέτης μας: http://hellas-economy.blogspot.gr/2015/01/1083-30101980.html ενώ εδώ το Β' μέρος http://hellas-economy.blogspot.gr/2015/01/108330101980-289.html

ο Σ. Σοφιανόπουλος αγωνίστηκε και πέτυχε την κατάργηση του Ν.1083

                                                                                   ***  
Αξιοποιώντας τα ενημερωτικά εγχειρίδια και ντοκουμέντα που έγραψε και χρησιμοποίησε  ενώπιον του Αρείου Πάγου ο Σ. Σοφιανόπουλος προκειμένου να πετύχει, αρχικά την τροποποίηση και τελικά την κατάργηση του εν λόγω Νόμου παρουσιάζουμε το Γ' μέρος της μελέτης μας. Παροτρύνουμε τους αναγνώστες μας να το μελετήσουν για να αντιληφθούν πως η Τράπεζα της Ελλάδος και το "ανθελληνικό" κράτος καταστρέφουν την πατρίδα μας. Κάποιες από τις υπογραμμίσεις και επισημάνσεις είναι δικές μας. 

Μέρος Γ'