Σε πολλές από τις αναρτήσεις μας έχουμε επισημάνει την ανάγκη ανάπτυξης γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής στην πατρίδα μας, ώστε αυτή να καταστεί αυτάρκης αλλά και εξαγωγός χώρα. Το παράδειγμα των μεγάλων δυνάμεων ως οι Η.Π.Α., Ρωσία, Αγγλία, Γαλλία κ.α. που έχουν ανεπτυγμένη γεωργία και κτηνοτροφία -ως βάση των ισχυρών οικονομιών τους- δείχνει τον δρόμο αλλά και ελέγχει τους -επι δεκαετίες- κυβερνώντες, κυρίως τα δυο (πρώην) μεγάλα κόμματα που δεν έκαναν τίποτε για την ισχυροποίηση της πατρίδας μας.
Σχετικά με το ότι η κτηνοτροφία και η παραγωγή ζωοτροφών είναι τεράστια πηγή πλούτου μπορεί ο αναγνώστης να μελετήσει εδώ, στην ίδια ανάρτηση θα δει και τις τραγικές ελλείψεις που παρουσιάζει η χώρα μας σε βασικά αγαθά όπως: το γάλα, το τυρί, το βόειο κρέας, το χοιρινό κρέας κ.α. που καλύπτονται με εισαγωγές.
Επιπλέον ο αναγνώστης μπορεί να μελετήσει εδώ σχετικά με την σπουδαιότητα της σόγιας, η οποία είναι το νούμερο ένα στρατηγικό φυτικό προϊόν στον κόσμο και πρώτο σε περιεκτικότητα πρωτεϊνών. Είναι αδιανόητο η πατρίδα μας να μην καλλιεργεί την σόγια και να εισάγει χιλιάδες τόνους ετησίως. Στον ίδιο σύνδεσμο μπορείτε να διαβάσετε μια συνέντευξη του κ. Π. Πεβερέτου, Προέδρου του Συνδέσμου της Ελληνικής Κτηνοτροφίας, ο οποίος και παρουσιάζει την δύσκολη έως τραγική κατάσταση που έχει αυτή περιέλθει.
***
Ωστόσο, για να αναπτύξουμε την γεωργία και κτηνοτροφία στην πατρίδα μας και να αποκτήσουμε αυτάρκεια στα περισσότερα βασικά είδη απαιτούνται προϋποθέσεις. Μια βασική εξ' αυτών είναι η αξιοποίηση των υδροδυναμικών πόρων της πατρίδας μας (ποταμών, λιμνών, χειμάρρων, πηγών που εκβάλλουν απο τα βουνά και καταλήγουν στη θάλασσα κ.α.) με κατάλληλους τεχνικούς - επιστημονικούς τρόπους (αρδευτικά κανάλια, δημιουργία φραγμάτων και τεχνιτών λιμνών, μεταφορά πηγών σε τεχνιτές λίμνες κλπ.)
Οι δυνατότητες που μάς παρέχει ο φυσικός υδάτινος πλούτος της πατρίδας μας είναι ασύλληπτες. Δυστυχώς όμως επί 60-70 χρόνια είναι ανεκμετάλλευτες αν και έλληνες επιστήμονες είχαν επισημάνει την σπουδαιότητα τους και δυστυχώς ξένες εταιρείες μελέτησαν και απέσπασαν αποικιακού τύπου συμβάσεις από το Δημόσιο για την εκμετάλλευσή τους. Για περισσότερα βλέπε εδώ και εδώ.
***
Ὁ ποταμός Ἁλιάκμονας στήν Μακεδονία μας, ἔχει τά πρωτεῖα σέ μῆκος (297 χλμ.) |
Οδηγός μας στη παρουσίαση του θέματος των υδροδυναμικών πόρων της πατρίδας μας θα είναι τό πόνημα του Σ. Σοφιανόπουλου, πρώην ιδιοκτήτη της Φαρμακοβιομηχανίας και Οπλοβιομηχανίας ΧΡΩ.ΠΕΙ. "Οι "Άγνωστες" πλουτοπαραγωγικές πηγές της Ελλάδος και η πολιτική τους σημασία". Το θέμα θα παρουσιάσουμε σε συνέχειες. Ο αναγνώστης θα παρατηρήσει ότι κατά την παρουσίαση του θέματος θίγονται και άλλες πτυχές όπως της γεωργίας, κτηνοτροφίας και βιομηχανίας δεδομένου ότι είναι αλληλένδετα. Στο τέλος παραθέτουμε δικές μας σημειώσεις για την καλύτερη κατανόηση. Οι υπογραμμίσεις και επισημάνσεις με bold είναι δικές μας.
Γράφει ο Σ. Σοφιανόπουλος:
Νερά και Άρδευση
Μόνο ποτίζοντας τα 20.000.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης (1) της Ελλάδος (2) μπορούμε να αυξήσουμε σημαντικά το Α.Ε.Π. της χώρας μας και στον πρωτογενή και στον δευτερογενή τομέα, αλλά και στον τομέα των υπηρεσιών (μεταφορά). Παράγοντας δηλ. 20.000.0000 τόνους καλαμπόκι χρειαζόμαστε για τη μεταφορά του 40.000 φορτηγά αυτοκίνητα.