Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

Ο Μύθος της Ψωροκώσταινας (δ΄μέρος) Σωτήρης Σοφιανόπουλος

Στην παρούσα ανάρτησή μας παρουσιάζουμε μια εξαιρετικά σημαντική, ακόμη και σήμερα νομίζουμε, ομιλία του ευπατρίδη βιομήχανου και ιδιοκτήτη της ΧΡΩ.ΠΕΙ. Σωτήρη Σοφιανόπουλου με θέμα: ''Ο μύθος της Ψωροκώσταινας'' αναφερόμενος στην Ελλάδα μας και τα όσα από συστάσεως ελληνικού κράτους διαδώθηκαν για το ότι είναι πτωχή και μικρή χώρα. Η ομιλία του Σωτήρη Σοφιανόπουλου έλαβε χώρα στο Θέατρο Μουσούρη το 1979.

Έχουμε πολλά να διδαχθούμε και συνειδητοποιήσουμε από αυτήν την ομιλία, την οποία λόγω έκτασης παρουσιάζουμε τμηματικά. (α' μέρος, β΄μέρος, γ' μέρος)

Ο Μύθος της Ψωροκώσταινας

Άφησα τελευταίο το θέμα της ατομικής ενέργειας. Το θέμα της ατομικής ενέργειας έχει πολυσυζητηθεί. Δεν θέλω να εμπλακώ στο πολιτικό μέρος του αντικειμένου αυτού και να παραμείνω μόνον στο επιστημονικό. Το επιστημονικό μέρος έχει ορισμένα συγκεκριμένα δεδομένα, τα οποία δεν θα πρέπει να παραγνωρίζονται και φοβούμαι ό,τι εγκληματούν εναντίον της πατρίδος όσοι επιπολαίως αντιμετωπίζουν το θέμα αυτό. Τα συγκεκριμένα επιστημονικά δεδομένα είναι: ουδείς μα ουδείς στον κόσμο κατάφερε ακόμη να καταστρέψει ή να εξαφανίσει αποτελεσματικώς τα απόβλητα αυτά των πυρηνικών εργοστασίων. Ως εκ τούτου παραμένει πάντοτε ο κίνδυνος να έχουμε επιπτώσεις επί της υγείας των ανθρώπων, των ζώων, των φυτών και γενικώς του περιβάλλοντος, θα μου πείτε όμως οι Σουηδοί όμως ψήφισαν υπέρ, μάλιστα αλλά οι Σουηδοί φοβάμαι ότι δεν έχουν ούτε στο ελάχιστο τις δυνατότητες άλλων ενεργειακών πηγών, τις οποίες έχουμε εμείς. Και όταν εκεί τούς έγινε φανερό ότι ή θα κάνουν ατομικούς αντιδραστήρες ή αλλιώς δεν υπάρχει λύση, τότε βέβαια, σωστά πιθανώς, οι Σουηδοί αποφάσισαν να κάνουν τους ατομικούς αντιδραστήρες. Προσφάτως ένα εργοστάσιο στην Ιαπωνία, το κλείσανε, επειδή είχε διαφυγή ραδιενεργών αποβλήτων.   
Κοιτάσματα Ουρανίου στην Ελλάδα (φώτο

Όλοι γνωρίζετε τον θόρυβο ο οποίος έγινε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής με κίνδυνο να εκραγεί εκείνο το εργοστάσιο και με άγνωστες επιπτώσεις αν πράγματι εγίνετο αυτή η έκρηξις. Ένα άλλο σημείο το οποίο γνωρίζουμε είναι ότι η πατρίδα μας έχει ραδιενεργά κοιτάσματα. Δυστυχώς η κρατική μηχανή έχει κρατήσει δι' εαυτήν το προνόμιο της ερεύνης αυτών των ραδιενεργών κοιτασμάτων και ως εκ τούτου σήμερα πάλι δεν γνωρίζουμε παρά ελάχιστα πράγματα. Η ιδιωτική πρωτοβουλία είναι εκείνη η οποία εις το παρελθόν έχει κάνει τις έρευνες κατά το μεγαλύτερό μέρος τους σε όλους τους τομείς και έστι έχουμε ορισμένα
αποτελέσματα αλλά και αυτά είναι όχι ικανοποιητικά. Να μην εκμεταλλευθούμε λοιπόν τα ραδιενεργά αποθέματα ουρανίου της πατρίδος μας, βεβαίως να τα εκμεταλλευτούμε, να τα εξορύξουμε και να τα πουλήσουμε σε άλλους. Αλλά να κάνουμε σήμερα την Ελλάδα να συζητούμε την ίδρυση πυρηνικών αντιδραστήρων, όταν ακόμα δεν έχουμε αξιοποιήσει τα τόσο απλούστερα αντικείμενα τα οποία έχουμε προ των οφθαλμών μας, για να καλύψουμε τα ελλείμματα αυτή της ενεργείας και του συναλλάγματος τα οποία έχουμε, αυτό επαναλαμβάνω ότι το θεωρώ εγκληματικό. Πρέπει να προσθέσω ότι ουτε βίδες δεν είναι εις θέσην ο τόπος μας να παράγει απ' αυτές που απαιτούνται να γίνει ατομικός αντιδραστήρας. Έχουμε άγρια μεσάνυχτα από το αντικείμενο. Θα πρέπει λοιπόν όλον αυτόν τον εξοπλισμό να τον πάρουμε απ' έξω να δώσουμε δισεκατομμύρια δολάρια, να είμεθα υποχείρια της ξένης τεχνολογίας. Θα επρότεινα να αξιοποιήσουμε τα άλλα που είμαστε εις θέσιν να αξιοποιήσουμε, να έχουμε την οικονομική άνεση να μάθουμε μόνοι μας πως γίνεται το θέμα, και όταν μετά από δυο τρείς γενεές πιθανώς η πατρίδα μας θα αντιμετωπίσει ενεργειακά
προβλήματα, οι τότε γενεές θα αποφασίσουν εάν εφ' όσον δεν υπάρχει καμμία άλλη πηγή, να φθάσουν εις το σημείο να κατασκευάσουν τους ατομικούς αντιδραστήρες. 

Οι λεπτομέρειες οι επιστημονικές δεν έχουν μεγάλη βαρύτητα σε μια τέτοια συζήτηση. Θα ήθελα εδώ να σάς ευχαριστήσω και να κλείσω την σύντομη αυτή ομιλία για τις δυνατότητες της πατρίδος μας και ελπίζω ότι όλοι θα γίνετε φορείς και υποστηριχτές αυτής της προσπάθειας, η οποία τα μέγιστα έχει να ωφελήσει τον τόπο και ιδιαιτέρως τις επερχόμενες γενεές. Η αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών από μόνη την κρατική μηχανή μέχρι στιγμής δεν έδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Ο συνδυασμός της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και της κρατικής μηχανής, πιθανώς θα ήτο η ιδανική λύση. 

Εδώ παρ' όλο που δεν είναι άμεσο το θέμα με την ενέργεια, θα πρέπει να το θίξω όμως επ' ολίγον διότι το επληροφορήθην μόλις χθες, τα πετροχημικά τα οποία είναι και αυτό θέμα ενέργειας, άπτεται δηλαδή του θέματός μας, φύγανε από την Καβάλα και πάνε στο Μεσολόγγι, όλοι το γνωρίζετε, πιθανόν όμως να μην γνωρίζετε ότι το Μεσολόγγι είναι ένας από τους μοναδικούς βιότοπους τους οποίους έχει ο πλανήτης μας. Αν όχι ο πλανήτης μας, τουλάχιστον η Ευρώπη. Δεν θα έπρεπε ελαφρά τη καρδία, είμαι υπέρ της βιομηχανίας εις όσων βαθμών γίνεται, αλλά υπάρχουν τόσες άλλες περιοχές στην πατρίδα μας να αναπτύξουμε την βιομηχανία, δεν το θεωρώ σκόπιμο να πάμε να φτιάξουμε τα πετροχημικά μεγάλο θέμα, για τον τόπο στο Μεσολόγγι, διότι Μεσολόγγι δεύτερο στην Ελλάδα δεν υπάρχει.
Διάλογοι (μετά το πέρας της διαλέξεως) 
Λιμνοθάλασσα Μεσολλογγίου

Σ.Σ.: Θα παρακαλούσα όποιος έχει να ρωτήσει κάτι και είμαι σε θέση να απαντήσω, ευχαρίστως να το κάνω. 
Ακροατής: Κύριε Σοφιανόπουλε, με μεγάλη χαρά έχω εντυπωσιασθεί από την δική σας ορολογία, την πράσινη ενέργεια και ερωτώ όταν μάς λέτε νούμερα ''400 εκατομμύρια τόνους πετρέλαιο να βγει'' ή ''δυναμικότητα της ενέργειας αυτής, όταν η χώρα μας θέλει 20 εκατομμύρια'', γιατί σ' αυτό τον τομέα δεν έχει γίνει καμία απολύτως προσπάθεια; 
Σ.Σ.: Νομίζω ό,τι αρκούντως ανέλυσα το θέμα, δυστυχώς εις τον τόπο μας όχι μόνον στο θέμα της ενέργειας αλλά σ' όλους τους τομείς όλα τα θέματα λειτουργούν σ' ένα άλφα επίπεδο, με αναγκάζετε με την ερώτησή σας να επεκταθώ λίγο. 
Θα επεκταθώ, θα επαναλάβω φίλος Πλάτων, φίλος Σωκράτη, φιλτέρα η αλήθεια. Είμεθα αγαπητές κυρίες και κύριοι, ο προθάλαμος των στενών των Δαρδανελλίων και της Διώρυγος του Σουέζ καλώς ή κακώς η γεωγραφία του τόπου μας ενώνει την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική. Άλλη χώρα που να το κάνει αυτό στον κόσμο δεν γνωρίζω. Μερικώς και η φίλη (εντός παρενθέσεως αυτό) Τουρκία. Εάν η οικονομία, έρχομαι να σάς απαντήσω πιο συγκεκριμένα, αν η οικονομία σ' αυτόν τον τόπο ανέβει τότε το πρώτο που θα γίνει, θα σταματήσει η μετανάστευση γιατί ο Έλληνας σήμερα μεταναστεύει. Έχουν μεταναστεύσει περίπου 8.000.000 Έλληνες τα τελευταία 50 χρόνια. Θα σταματήσει η μετανάστευση και εν συνεχεία θα γίνει πόλος έλξεως και επαναπατρισμού και αυτών οι οποίοι μετανάστευσαν. 
Εάν είχαμε τον μέσο πληθυσμό της Κοινής Αγοράς θα έπρεπε να είμασταν 33.000.000, είμαστε μόλις 10.000.000. Οι δυνατότητες της οικονομίας είναι τα 33.000.000 αυτά να είναι σε πολύ καλύτερο βαθμό οικονομικό απ' όποιοδήποτε άλλο κράτος της Κοινής Αγοράς και της Ευρώπης. Δεν μιλώ για άλλα κράτη, τα συγκριτικά στοιχεία ενδιαφέρουν, αλλά αντιλαμβάνεστε ποιά θα ήταν η δύναμη της πατρίδος μας εάν είμασταν σήμερα 33.000.000, τα οποία λόγω της τεχνολογικής και οικονομικής εξελίξεως από μόνα τους θα διαβιούσαν εδώ καλύτερα απο όποιονδήποτε Ευρωπαίο. 
Δεν θα είχαμε προβλήματα, ούτε Αιγαίου, ούτε Ιουνίου, ούτε Στενών κλπ. Θα είμασταν κάποιοι και θα ερωτώμεθα για το τι γίνεται στον τόπο μας και αν θα πρέπει να γίνει. Σήμερα νομίζω όλοι διαισθάνεστε και γνωρίζετε ότι δεν ερωτώμεθα και πολύ για το πως, τι και πότε οι ορισμένοι ανά τον κόσμο κάνουν αυτό το οποίο κάνουν. Δεν ξέρω αυτό αν σάς ικανοποιεί σαν απάντηση αλλά η εφαρμοσμένη έρευνα και η τεχνολογία που είναι η βάση της οικονομίας στον τόπο μας και νομοθετικώς ακόμα δεν έχει καλυφθεί. Δηλαδή η συνεργασία ανωτάτων Ιδρυμάτων μετά της βιομηχανίας και της βιοτεχνείας, νομοθετικώς δεν καλύπτεται. Και έτσι οι καθηγητές των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ελευθέρως δεν έρχονται στην βιομηχανία και την βιοτεχνεία να ασχοληθούν με τα απλά πράγματα. Ως εκ τούτου το αποτέλεσμα είναι αυτό το οποίο γνωρίζουμε. 

Επιμέλεια: Ξενοφών Οικονομικός (29.4.2020) © copyright 4481/2017
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αγαπητοί αναγνώστες σημειώνουμε πως:
-ό,τι υπάρχει σε αυτό το blog είναι αποτέλεσμα μελέτης και έρευνας τόσο των έργων του Σωτήρη Σοφιανόπουλου όσο και άλλων επιστημόνων οι οποίοι αναφέρονται όπως και οι αντίστοιχες πηγές και βιβλιογραφία.
Ως εκ τούτου τα άρθρα μας αποτελούν πνευματικό κόπο της ομάδας μας ή μεμονωμένου συναδέλφου μας που τα συντάσσει.
Το δικαίωμα χρήσης και αναδημοσίευσης του υλικού από το blog μας καθορίζεται από τον αντίστοιχο νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας Ν. 4481/2017 σε συνέχεια του Ν. 2121/1993.
-Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου μας υπό την αυστηρή προϋπόθεση επισύναψης της πηγής μέσω ενεργού συνδέσμου και αναφοράς του blog και του ονόματος του συγγραφέως του άρθρου.
-Σχόλια θα εγκρίνονται όταν είναι σχετικά με το θέμα, εννοείται ό,τι δεν περιέχουν προσβλητικούς ή απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς και δεν περιέχουν συνδέσμους αμφιβόλου αξιοπιστίας.
-Όταν αποστέλλετε κείμενα μέσω σχολίων ή e-mail και δεν είναι δικά σας παρακαλείσθε να αναγράφετε την πηγή τους.
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία σας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.