Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 6 Μαΐου 2020

Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου, Τύρφη Φιλίππων, πετρέλαιο της Ζακύνθου. Αναφορές του Σωτήρη Σοφιανόπουλου

Στην παρούσα ανάρτηση παρουσιάζουμε -επιλεκτικά- κάποια αποσπάσματα από τις καταγραμμένες ερωτήσεις του κοινού και απαντήσεις του Σωτήρη Σοφιανόπουλου στην ομιλία του ''Ο Μύθος της Ψωροκώσταινας'' που έλαβε χώρα στο θέατρο Μουσούρη το 1979.

Έχουμε πολλά να διδαχθούμε και συνειδητοποιήσουμε από αυτήν την ομιλία, την οποία λόγω έκτασης παρουσιάζουμε τμηματικά. (α' μέρος, β΄μέρος, γ' μέρος, δ' μέρος)

Παρήλθαν από τότε πολλά χρόνια. Ο Σωτήρης Σοφιανόπουλος έφυγε από την ζωή, φαινομενικά ίσως αδικημένος και χωρίς δικαίωση των μεγάλων αγώνων του για την πατρίδα. Ωστόσο η πραγματικότητα είναι ό,τι δυστυχώς δικαιώθηκε όσον αφορά όλες του τις προειδοποιήσεις και τις έρευνες ότι η Ελλάδα μας είναι πάμπλουτη χώρα αλλά οι κυβερνήσεις της την πρόδωσαν και δεν αξιοποίησαν τις τεράστιες δυνατότητες του τόπου μας προς όφελος του λαού της.

Μνημόνια, ανεργία, μετανάστευση των ελλήνων κλπ είναι ο τραγικός επίλογος 70 χρόνων πολιτικής εξάρτησης από εξωθεσμικά κέντρα του εξωτερικού σε συνεργασία με το ντόπιο δωσιλογικό σύστημα πολιτικών και επιχειρηματιών.
****
Επιλεγμένα αποσπάματα από τις απαντήσεις του Σωτήρη Σοφιανόπουλου

-Ακροατής: Κύριε Σοφιανόπουλε, είμαι και γραμματεύς της επιτροπής αγώνα των Πετροχημικών στο Μεσολόγγι. Θίξατε προηγουμένως το θέμα της στρατηγικότητας της γεωργραφικής θέσης της Ελλάδας. Το Βυζάντιο χτίστηκε εκεί, διότι το Βυζάντιο ήταν το στρατηγικότερο σημείο. Είναι τέτοιο το στρατηγικό σημείο που δεν υπάρχει άλλο στον κόσμο. Οπωσδήποτε λοιπόν η οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας, όπως θαυμάσια θα έδινε και την ελευθερία της πατρίδος μας και περισσότερο έχω τη γνώμη είμαστε ίσοι απέναντι πολλών άλλων, οι οποίοι δεν έχουν τα προσόντα που έχει η πατρίδα μας.

Θα ήθελα να ξέρω κάτι άλλο γι' αυτήν την ανάπτυξη και την ένδειξη εφαρμογής τεχνικής δυνατότητας στη χώρα μας. Εζητήθει από το Μεσολόγγι, από τους Ισραηλίτες, οι οποίοι είναι και εκπαιδευμένοι στην κτηνοτροφία και ιχθυοπαραγωγή να αναλάβουν να εκμεταλλευθούν ένα τμήμα, ούτως ώστε με την πάροδο του χρόνου να μείνει στην πατρίδα μας. Ειλικρινά δεν δέχτηκαν να στείλουν ούτε έναν εμπειρογνώμονα. Και τι σημασία έχει αυτό; Σε 1050 στρέμματα τα οποία καλιεργούνται τώρα με τους Ιάπωνες τεχνικούς παράγονται 5.500 τόνοι τσιπούρες, όταν στην λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, μόνον στην Ελλάδα είναι 150.000 στρέμματα. Πολλαπλασιάστε την παραγωγικότητα στα 1000 στρέμματα για να δείτε τι εξαγωγικές δυνατότητες έχουν οι τσιπούρες.

Θα ήθελα να πω ότι το ίδιο συμβαίνει και στο πετρέλαιο, το οποίο κανείς από μας δεν γνωρίζει αν υπάρχει υπεύθυνα κυβερνητικός στη χώρα μας και οπωσδήποτε απορούμε γιατί να πληρώνουμε τόσο πολύ την ενέργεια καθ' ην στιγμή υπάρχει η Τύρφις των Φιλίππων. Υπάρχουν τόσες άλλες βιομηχανίες, αλουμινίου κλπ ανεκμετάλλευτες.
Τενάγη Φιλίππων αυτανάφλεξη (φώτο)
 -Σωτ.Σοφιανόπουλος: Ναι το θίξαμε το θέμα αυτό και κάπως το αναλύσαμε. Βεβαίως αυτό το οποίο λέτε τώρα είναι πιθανώς πράγματι πολύ μεγάλο και πολύ σοβαρό θέμα αλλά ξεφεύγει λίγο του αντικειμένου της σημερινής ομιλίας. Οι βιότοποι στον τόπο μας είναι πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση. Όλα τα νερά της Βαλκανικής χερσονήσου καταλήγουν στο Αιγαίο. Ό,τι και να αφήσεις μέσα αμέσως αναπτύσσεται. Έχουμε πράγματι τεράστιες δυνατότητες στο να αναπτύξουμε τα μαλάκια δηλαδή αχιβάδες, γαρίδες, τσιπούρες και όλα αυτά.

-Ακροατής: Κύριε Σοφιανόπουλε, τελευταία ακούστηκε ό,τι το Υπουργείο Συντονισμού διέθεσε 600 εκατ., κάτι τέτοιο άκουσα, για την έρευνα ή υπηρεσία ελέγχου ή υπηρεσία τεχνικής αναπτύξεως κάτι τέτοιο. Ήθελα να ρωτήσω αν έχετε υπόψιν σας εάν με αυτά τα ποσά έχει χρηματοδοτηθεί κανένα πρόγραμμα μελέτης γύρω από το ενεργειακό.

-Σωτ.Σοφιανόπουλος: Το μόνο που γνωρίζω είναι ότι πράγματι συνεστήθη αυτό το ίδρυμα εφηρμοσμένης ερεύνης κλπ. το οποίο όμως παρέμεινε καθαρά σε θέματα γραφείων, μολυβιών, χαρτιών κλπ. Δεν προχώρησε σε θέματα εφαρμογής. Δηλαδή αυτό το άφησαν να το κάνουν ορισμένοι άλλοι. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν πράγματι έχουν προχωρήσει σε εφαρμοσμένη έρευνα αυτού του είδους. Θεωρητικώς κατά νόμον και κατά διατάξεις χρηματοδοτούν. Τώρα κατά πόσο όμως έχει τεθεί στην πράξη αυτό ομολογώ δεν το γνωρίζω.

-Ακροατής: Κύριε Σοφιανόπουλε, για το θέμα των πετρελαίων μπορεί να δώσετε μια πιο συγκεκριμένη εικόνα;

-Σωτ.Σοφιανόπουλος: Είπαμε ότι το θέμα είναι ανεξάντλητο και ότι θα έπρεπε να μιλάμε πιθανώς ημέρες, εβδομάδες και μήνες για να το ολοκληρώσουμε. Νύξιν επί όλων των ενεργειακών πηγών έκανα και δεν έκανα ανάπτυξη επειδή για το θέμα πετρέλαιο λίγο ως πολύ όλοι το γνωρίζουν κατά κάποιο τρόπο δεν ήθελα να εντοπισθώ σε αυτό.

Το θέμα πετρέλαιο στην πατρίδα μας είναι είναι πολύ μεγαλύτερο απ' ότι πράγματι το έθιξα. Οι ποσότητες οι οποίες περικλείονται μέσα στην ελληνική γη είναι άγνωστες. Γιατί καθυστερεί τώρα τόσο πολύ η άντληση του πετρελαίου στην Θάσο, είναι κι αυτό μεγάλο ερωτηματικό. Στην βόρεια θάλασσα παραδείγματος χάριν πήρε δυο χρόνια, τρια, τέσσερα, πέντε, αλλά εμείς έχουμε από το 1973 που βολοδέρνουμε εκεί πέρα στην Θάσο και το 1933... αν θέλετε να πάμε και πιο πίσω ακόμη στον Ηρόδοτο και θα φθάσουμε στον Οδυσσέα ή στην Ζάκυνθο...

Πράγματι πότε βγάλαμε το πετρέλαιο στην Θάσο;. Βγήκε το 1973. Σήμερα έχουμε 1981. Έχουμε 8 χρόνια. Τελευταία άκουσα ότι οι πλατφόρμες δεν καθίσανε καλά διότι βρήκανε λέει κάτι ρήγματα. Ότι θα πρέπει, λέει, να τις ξανασηκώσουν και κάτι τέτοια ομολογώ πολύ περίεργα. Το βάθος είναι της τάξεως των 70 μέτρων πιστέψτε με και μόνος μου τόσα χρόνια θα τις είχα βάλει. Δεν ξέρω τι κρύβεται πίσω από την υπόθεση αυτή. Μπορεί να είναι σκοπιμότητες, μπορεί να είναι και πολλά άλλα. Εκεί υπάρχει ένα μεγάλο παιχνίδι το οποίο παίζεται.

Η πατρίδα μας είναι πιθανώς από τις λίγες χώρες οι οποίες έχουνε υπερδυνατότητες διϋλίσεως αργού πετρελαίου για την κάλυψη των εσωτερικών αναγκών. Δηλαδή τα διϋλιστήρια της Ελλάδος υπερκαλύπτουν κατά πολύ τις ανάγκες του τόπου και είναι σε θέση να κάνουν και πολύ μεγάλες εξαγωγές.

Το πετρέλαιο της Ηπείρου υπάρχει, το γνωρίζετε, το πετρέλαιο της Ζακύνθου. Δεν θα ήθελα σκοπίμως να εμπλακώ στην υπόθεση της Ζακύνθου διότι με αφορά και προσωπικώς και ήθελα να το παραλείψω τελείως. Αλλά με αναγκάζετε με την ερώτησή σας. Βγάζαμε από εκεί πετρέλαιο. Τώρα πόσο βγάζουμε δεν ξέρω διότι δεν μάς αφήσανε να τελειώσουμε. Βγάζαμε εν πάσει περιπτώσει τρεις με πέντε τόνους την ημέρα. Τώρα μερικές πηγές αναβλύζουν μόνες τους και χύνεται στον βάλτο και δεν είναι για γέλια, είναι για κλάματα. Οι Εγγλέζοι έβγαζαν προπολεμικώς καμιά πενηνταριά, εξήντα τόνους με τα μέσα της εποχής.

Ο Ηρόδοτος αναφέρει εκεί συγκεκριμένα ό,τι το πετρέλαιο αυτό της Ζακύνθου είναι κάπως καλυτέρας ποιότητας και οσμής. Διότι άλλο από την μύτη του ο κακομοίρης ο Ηρόδοτος την εποχή εκείνη δεν είχε να ελέγξει το πετρέλαιο σε σύγκριση με εκείνο που βγαίνει έξω από την Κατερίνη. Δηλαδή ο Ηρόδοτος γνώριζε ότι το πετρέλαιο έχει φθάσει μέχρι την επιφάνεια και λέει: ''βρε 'σεις Έλληνες ελάτε πάρτε, βγήκα από μόνο μου πάνω...''

Τι γίνεται περαιτέρω γνωρίζετε όλοι, ακούτε γεωτρήσεις κλπ και τόνα και το άλλο αλλά μέχρι στιγμής τίποτε. Τώρα αν εσείς γνωρίζετε πόσο πετρέλαιο περικλείει η ελληνική γη μέσα της, πάω πάσο, εγώ δεν γνωρίζω. Το μόνο το οποίο μπορώ να βεβαιώσω είναι ότι για άγνωστους λόγους δεν προωθείται η υπόθεση αρκετά όσο θα έπρεπε και δια άλλους πάλι άγνωστους λόγους οι οποιεσδήποτε ιδιωτικές προσπάθειες που γίνανε να αξιοποιηθεί έστω κι ένα βαρέλι πετρέλαιο αυτές ανακόπησαν από την ελληνική κρατική μηχανή. Το ελληνική εγώ θα το βάλω μέσα σε παρένθεση. Τώρα ποιά συμφέροντα εξυπηρετούν και γιατί τα εξυπηρετούν, αν είναι επιτακτική ανάγκη ή είναι σκοπιμότητες της εξωτερικής πολιτικής κλπ πιστεύω ότι καλύτερα θα κάνανε να το λέγανε και λίγο να το ξέραμε κι εμείς αλλά με αυτή την σιωπή η οποία έτσι περικλείει το όλον θέμα...Νομίζω πιο πολύ ο κόσμος αμφιβάλλει και αγανακτεί παρά ενημερώνεται. Λοξή επικοινωνία την λέω αλλά θα ήθελα να σάς την αναλύσω άλλη φορά. 
 
Επιμέλεια: Ξενοφών Οικονμικός (6.5.2020)  ©
 
Copyright 4481/2017




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αγαπητοί αναγνώστες σημειώνουμε πως:
-ό,τι υπάρχει σε αυτό το blog είναι αποτέλεσμα μελέτης και έρευνας τόσο των έργων του Σωτήρη Σοφιανόπουλου όσο και άλλων επιστημόνων οι οποίοι αναφέρονται όπως και οι αντίστοιχες πηγές και βιβλιογραφία.
Ως εκ τούτου τα άρθρα μας αποτελούν πνευματικό κόπο της ομάδας μας ή μεμονωμένου συναδέλφου μας που τα συντάσσει.
Το δικαίωμα χρήσης και αναδημοσίευσης του υλικού από το blog μας καθορίζεται από τον αντίστοιχο νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας Ν. 4481/2017 σε συνέχεια του Ν. 2121/1993.
-Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου μας υπό την αυστηρή προϋπόθεση επισύναψης της πηγής μέσω ενεργού συνδέσμου και αναφοράς του blog και του ονόματος του συγγραφέως του άρθρου.
-Σχόλια θα εγκρίνονται όταν είναι σχετικά με το θέμα, εννοείται ό,τι δεν περιέχουν προσβλητικούς ή απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς και δεν περιέχουν συνδέσμους αμφιβόλου αξιοπιστίας.
-Όταν αποστέλλετε κείμενα μέσω σχολίων ή e-mail και δεν είναι δικά σας παρακαλείσθε να αναγράφετε την πηγή τους.
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία σας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.