Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2021

Δρ.Άρης Ν.Πουλιανός: ένας μεγάλος Έλληνας επιστήμων-ανθρωπολόγος που ανέσκαψε, ανέδειξε και έδωσε ζωή στο σπήλαιο του Αρχανθρώπου και πολεμήθηκε λυσσαλέα από το προδοτικό πολιτικό προσωπικό και την πέμπτη φάλαγγα εντός Ελλάδας

Ο Σωτήρης Σοφιανόπουλος, ιδιοκτήτης της ΧΡΩ.ΠΕΙ. χημικός και ερευνητής ασχολήθηκε όσο λίγοι με την πατρίδα μας. Γνώριζε τους βιομηχάνους που είχαν στήσει βιομηχανίες εκ του μηδενός στην Ελλάδα μας και συνεργάστηκε πολλές φορές μαζί τους. Γνώριζε όμως και έλληνες που είχαν αγωνιστεί για την πατρίδα μας από άλλα μετερίζια όπως ο Άρης Πουλιανός που παρουσιάζουμε σήμερα.

Ο Σωτήρης Σοφιανόπουλος είχε επισκεφτεί επανειλημμένα το σπήλαιο του Αρχανθρώπου στο σπήλαιο Πετραλώνων Χαλκιδικής και μάλιστα, με τις μικρές οικονομικές του δυνατότητες ενίσχυε την Ανθρωπολογική Εταιρεία Ελλάδος, που ήταν όραμα και δημιούργημα του δρ. Άρη Πουλιανού.

Βέβαια όπως ακριβώς πολεμήθηκε ο Σωτήρης Σοφιανόπουλος, οι Έλληνες βιομήχανοι που καταστράφηκαν με τα πανωτόκια (Νόμος 1083/1980) το ίδιο μοχθηρά και λυσσαλέα διώχθηκε από αντίζηλους και κυρίως την πέμπτη φάλαγγα του ''ελληνικού'' δημοσίου υπό την διεύθυνση άνομων, ανθελλήνων, πολιτικών και ο δρ. Άρης Πουλιανός.

***

Δρ. Άρης Ν. Πουλιανός (βιογραφικό)

Ο Δρ. Άρης Ν. Πουλιανός γεννήθηκε στον Εύδηλο Ικαρίας στις 23 Ιουλίου 1924. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής πολέμησε (1942-1943) κάτω από τη σημαία του Ε.Λ.Α.Σ. και αργότερα (1948-1949) του Δ.Σ.Ε. Αυτή του η δράση προκάλεσε αμέτρητα ακροδεξιά παραληρήματα εναντίον τού επιστημονικού του έργου, τόσο εκ μέρους ντόπιων, όσο και κυρίως αλλοδαπών «ακαδημαϊκών» κύκλων, γεγονός που σφράγισε όλη του τη ζωή.

Ενδιάμεσα, τα έτη 1945-1948 σπούδασε Βιολογία στις Η.Π.Α. (Queen's College, Ν.Υ.) και μετά το 1950 Ανθρωπολογία στην τ. Σοβιετική Ένωση, όπου το 1961 υπερασπίστηκε τη διδακτορική του διατριβή (PhD) με το σημαντικότατο θέμα: "H Προέλευση των Ελλήνων". [ Στην πρ.Σοβιετική Ένωση έζησε αρχικά στην Τασκένδη, και μετά στη Μόσχα όπου πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές με διδακτορική του διατριβή στην ανθρωπολογία το 1960 και καθηγητή τον μεγάλο σοβιετικό ανθρωπολόγο Ντέμπετς. Ο τίτλος του διδακτορικού του ήταν: ''Η προέλευση των Ελλήνων: εθνογενετική έρευνα και υποβλήθηκε στο Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ'']. Αντικείμενο της έρευνάς του πάνω στους Σαρακατσάνους της νότιας Βουλγαρίας, ήταν η φυλετική καταγωγή των Ελλήνων με στόχο την απόδειξη της φυλετικής τους ομοιογένειας. (Το 1956 απέκτησε τον γιο του Νίκο, ο οποίος έγινε κι αυτός ανθρωπολογος με επιπλέον ~100 επιστημονικές εργασίες).

Έως το 1965 εργάστηκε στο τμήμα Ανθρωπολογίας της Σοβιετικής Ακαδημίας, διδάσκοντας παράλληλα ως καθηγητής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μόσχας. Κατά τα πρώτα αυτά έτη της 10ετίας του '60 διετέλεσε επίσης διευθυντής αρχαιολογικών και κυρίως ανθρωπολογικών ερευνητικών αποστολών στη Ρωσία, Βουλγαρία, Γιουγκοσλαβία, Ρουμανία, Γεωργία-Καύκασο, Καζακστάν, Τουρκμενιστάν και Ουζμπεκιστάν. 
****
 
Στην ανωτέρω ταινία μικρού μήκους μιλάει ο ίδιος -υπέργηρος πλέον αλλά πάντα αρχοντικός και αξιοπρεπής-, δρ.Άρης Ν.Πουλιανός. Ξεχειλίζει η αγάπη του για το σπήλαιο του Αρχανθρώπου, το οποίο ανέσκαψε και μελέτησε. Ένας αγωνιστής ανθρωπολόγος των ανακαλύψεων και αποκαλύψεων απέναντι στο πανεπιστημιακό κατεστημένο, το σάπιο ανθελληνικό πολιτικό και την πέμπτη φάλαγγα εντός Ελλάδος. Θα ακούσετε ανέκδοτες μαρτυρίες και στιγμιότυπα από το ανελέητο, γεμάτο μίσος κυνηγητό από τους ανωτέρω μισέλληνες. 
****
 
Από το 1965 που επαναπατρίστηκε, συνεχίζει με νεότερες ανθρωπολογικές μελέτες τόσο στην Ελλάδα (Κρήτη, Αιγαίο, Ιόνιο, Πίνδο, Θράκη, Μακεδονία), όσο και στο εξωτερικό (Αϊνού Ιαπωνίας, Βάσκους Ισπανίας κ.α.). Οι μελέτες αυτές ρίχνουν φως στην καταγωγή όχι μόνο των βαλκανικών λαών, αλλά και της υπόλοιπης Ευρώπης.

Εκτός από τις εθνογενετικές έρευνες των σύγχρονων πληθυσμών, ασχολείται συστηματικά επίσης με τις παλαιοανθρωπολογικές ανασκαφές τού Σπηλαίου των Αρχανθρώπων στα Πετράλωνα Χαλκιδικής (το οποίο είχε ανακαλύψει ο Φίλιππος Χαντζαρίδης στις 10 Μαΐου του 1959) της ανοικτής θέσης Τρίλλιας Χαλκιδικής, καθώς και του προϊστορικού ελέφαντα στον Περδίκκα Πτολεμαΐδας. Το 1965 προσλαμβάνεται ως επιστημονικός συνεργάτης του υπουργείου Συντονισμού και το 1966 διατελεί μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Πατρών, καθώς και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας.

Λόγω της προηγούμενης ανάμειξής του σε δημοκρατικά - αντιφασιστικά κινήματα, το ξενοκίνητο δικτατορικό καθεστώς του 1967 τον απολύει από το Δημόσιο, τον φυλακίζει και τον εξορίζει (ο Άρης Πουλιανός έμεινε επί 8 έτη άνευ μισθού). Ο διωγμός αυτός του Δ-ρα Άρη Ν. Πουλιανού οδήγησε δημοκρατικούς ανθρωπολόγους από διάφορες χώρες, όπως τη Γαλλία, τις Η.Π.Α., τη Γερμανία κ.α.,να ζητήσουν με επιστολές την αποκατάστασή του τόσο στην κοινωνική ζωή, όσο και τις επιστημονικές δραστηριότητες.

Παρόλο που οι διαμαρτυρίες αυτές οδήγησαν στην απελευθέρωσή του (αποφυλακίστηκε ύστερα από πεντέμισι μήνες), όσον αφορά την επιστημονική του καριέρα δεν υπήρξε παρομοίως αίσια κατάληξη, καθώς αποκλείστηκε έως το 1975 από κάθε κρατική θέση.

Το 1968 εκλέγεται Αντιπρόεδρος του 8ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Ανθρωπολογίας στο Τόκιο, το 1971 ιδρύει την Ανθρωπολογική Εταιρεία Ελλάδος και το 1977 την Υπηρεσία Παλαιοανθρωπολογίας - Σπηλαιολογίας του Υπουργείου Πολιτισμού. Το 1979 εκλέγεται στην Τσεχία Πρόεδρος του επόμενου (3ου) Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Ανθρωπολογίας, το οποίο πραγματοποίησε τις εργασίες του στο Ανθρωπολογικό Μουσείο Πετραλώνων Χαλκιδικής το 1982.

Από το 1983 κι εδώ δέχεται λυσσαλέες επιθέσεις από οργανωμένα αντιεπιστημονικά και ανθελληνικά κυκλώματα, που δρουν κυρίως μέσω κρατικών φορέων. Προσφεύγει αμυνόμενος στην ελληνική Δικαιοσύνη και αποκρούει με επιτυχία τους επιτιθέμενους. Επί 10ετίες διατελεί μέλος του Μονίμου Διεθνούς Συμβουλίου Ανθρωπολογικών και Εθνολογικών Επιστημών της UNESCO και από το 1987 συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στα μέλη της Ακαδημίας Επιστημών της Ν. Υ. Έχει συμμετάσχει σε πάνω από 40 επιστημονικά συνέδρια ανά τον κόσμο, ανακοινώνοντας τις ανακαλύψεις και τα ανθρωπολογικά συμπεράσματά του. Στο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται 5 βιβλία και περισσότερες από 100 επιστημονικές εργασίες, δημοσιευμένες σε δεκάδες διεθνή και ελληνικά περιοδικά.

Κάποια από τα βιβλία του είναι: ''ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΟΥ ΑΡΧΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΩΝ ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ - Η ΑΝΑΣΑ ΤΗΣ ΣΠΗΛΙΑΣ'', ''Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ - ΕΘΝΟΓΕΝΕΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ, Η ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ'', ''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΚΡΗΤΩΝ-ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΛΕΒΕΝΤΙΑΣ'', ''ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΟΙ - Ο ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟΣ ΛΑΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ (Η ΑΠΩΘΗΜΕΝΗ «ΡΑΤΣΑ» Η Η ΣΠΙΘΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ) και άλλα (βλέπε σχετικά).

Το 2006 κυκλοφόρησε βιογραφία του, γραμμένη από την ιατρό σύζυγό του Δάφνη, με τίτλο ''Άρης Ν. Πουλιανός - Ανατροπές - Από τη ζωή και το έργο του''. Μετά το θάνατο του Κούμαρη ίδρυσε μια νέα οργάνωση, την Ανθρωπολογική Εταιρεία Ελλάδος.
 
 
Το σπήλαιο των αρχανθρώπων, η σημαντική ανακάλυψη.

Το σπήλαιο Πετραλώνων ανακαλύφθηκε το 1959 από τον κάτοικο της ομώνυμης κοινότητας Φίλιππο Χαντζαρίδη. Εκατό περίπου μέτρα νοτιότερα από τη σημερινή τεχνητή είσοδο (πίσω από το Μουσείο), βρίσκεται μία σχισμή τού βράχου τής οροφής, απ’ όπου συγχωριανοί τού μπάρμπα-Φίλιππα κατέβηκαν με σχοινιά και αντίκρισαν το καταστόλιστο με σταλακτίτες και σταλαγμίτες εσωτερικό του έγκοιλου, αντί για κάποια πηγή νερού που περίμεναν να βρουν.
Φώτο: Το σημαντικότερο παλαιοανθρωπολογικό εύρημα όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά ολόκληρης της προϊστορικής Ευρώπης βρέθηκε το 1960 στο σπήλαιο Πετραλώνων Χαλκιδικής. Αντιπροσωπεύεται από το απολιθωμένο κρανίο του «Αρχανθρώπου» (ενός προ-ανθρώπινου εξελικτικού σταδίου, που έχει εξάλλου αναφερθεί ως Homo neanderthalensis, Homo erectus, αρχαϊκός Homo sapience ή / και Homo heidelberghensis)
Το απολίθωμα αυτό σχετίζεται επίσης με τους «Αρχανθρώπους» των υπόλοιπων ηπείρων του παλαιού κόσμου και συνεπώς με όλους τους σημερινούς ανθρώπους. Ωστόσο κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, εκτός από τις προαναφερμένες διαφωνίες σχετικά με την ταξινόμηση, έχουν ανακύψει επίσης διάφορες άλλες, όπως παραδείγματος χάριν για το φύλο (κατά πόσο ανήκε σε άνδρα ή γυναίκα), τον παλαιολιθικό εργαλειακό του εξοπλισμό (ο οποίος κατά κάποιους δεν είναι παρά απλές πέτρες) και την ηλικία (που έχει εκτιμηθεί από 50.000 έως 700.000 έτη).
Πέρα από τις όποιες διχογνωμίες (αλλά για λόγους που σχετίζονται και με αυτές), σύμφωνα με πέντε παλαιοανθρωπολόγους (έναν Αμερικανό εξ ΗΠΑ, έναν Βρετανό, έναν Γερμανό και δύο Έλληνες) το εν λόγω εύρημα έχει υποστεί διάφορες ανεπανόρθωτες ζημιές. (βλέπε εδώ)
****
 
Παγκόσμια γίνεται γνωστό το 1960, όταν ένας άλλος κάτοικος της κοινότητας Πετραλώνων, ο Χρήστος Σαρηγιαννίδης, βρήκε το περίφημο κρανίο του Αρχανθρώπου.

Οι συστηματικές ανασκαφές άρχισαν το 1965 από τον ιδρυτή της Α.Ε.Ε., καθηγητή Άρη Ν. Πουλιανό, ο οποίος απέδειξε ότι ο Αρχάνθρωπος των Πετραλώνων είναι 700.000 ετών και ότι αποτελεί αρχαϊκή μορφή τού σύγχρονου ανθρώπου (πρώιμο μεταβατικό εξελικτικό στάδιο από τις προγονικές ανθρωπιδικές μορφές στον σώφρονα Άνθρωπο – Homo sapiens). Οι έρευνες συνεχίζονται, παρά τις κατά καιρούς διακοπές, στα πλαίσια των δραστηριοτήτων τής Α.Ε.Ε., από τον ίδιο και το γιο του, Δρα Νίκο Α. Πουλιανό.

Η είσοδος του σπηλαίου είναι ένα τεχνητό τούνελ 100 περίπου μέτρων, που διανοίχτηκε μέσα σε επιχώσεις, οι οποίες λόγω διάβρωσης της πλαγιάς τού βουνού έχουν επικαλύψει την παλαιά φυσική είσοδο, σφραγίζοντας το έγκοιλο για πάνω από μισό εκ. χρόνια, μέχρι την ημέρα δηλαδή που ανακαλύφθηκε το 1959. Η εσωτερική θερμοκρασία παραμένει σταθερή γύρω στους 17 (+ 1) βαθμούς Κελσίου χειμώνα – καλοκαίρι. Δεξιά και αριστερά στα τοιχώματα του τούνελ υπάρχουν προθήκες, οι οποίες περιέχουν πέτρινα και οστέινα εργαλεία, καθώς και οστά, σιαγόνες και δόντια διαφόρων ζώων. 
 
Ο κύριος όγκος των ευρημάτων πάντως εκτίθεται στην αίθουσα εκθεμάτων τού Ανθρωπολογικού Μουσείου που έχει ανεγερθεί δίπλα στο σπήλαιο. Εκεί που σταματούν οι ράγες τού βαγονιού και τελειώνει το τεχνητό τούνελ αρχίζει το ίδιο το σπήλαιο, με πρώτη τη μικρή “αίθουσα της Ανθρωπολογικής Εταιρείας Ελλάδος”. Στο σημείο αυτό υπάρχει αριστερά μία υποθετική αναπαράσταση από τη ζωή των Αρχανθρώπων. Όπως και οι υπόλοιπες αναπαραστάσεις, κυρίως ζώων, αυτές έγιναν, υπό την συνεχή επίβλεψη του Δρα Άρη Πουλιανού, από την γλύπτρια Αγγέλικα Καλαϊντίδη – Κοροβέση. Δεξιά, στην ίδια αίθουσα, κάτω από ένα διαφανές πλαστικό, έχουν αποκαλυφθεί και παραμείνει στη θέση τους οστά αλόγου, μία σιαγόνα ελαφιού, μία σιαγόνα άγριου όνου και ένα παλαιολιθικό εργαλείο από χαλαζία. Σημειώνεται ότι οι ονομασίες των αιθουσών και των στοών διευκολύνουν τις ανασκαφικές κλπ επιστημονικές και τεχνικές εργασίες.
 
Ανθρωπολογικό Μουσείο

Δίπλα στη σημερινή τεχνητή είσοδο του Σπηλαίου Πετραλώνων (περίπου 50 μ. νότια) δημιουργήθηκε με έξοδα της Ανθρωπολογικής Εταιρείας Ελλάδος το Ανθρωπολογικό Μουσείο, όπου στεγάζονται τα ευρήματα των ανασκαφών της. Τα ευρήματα αυτά προέρχονται βασικά μέσα από το Σπήλαιο, αλλά και από άλλες έρευνες του εξωτερικού χώρου τόσο της Χαλκιδικής, όσο και από διάφορες περιοχές, όπως Αμύνταιο, Ικαρία, Κρήτη, Πτολεμαΐδα, Χίο κ.α.
 
Το μουσείο της Ανθρωπολογικής Εταιρείας Ελλάδος που κατασκεύασε με δικές του δαπάνες ο δρ. Άρης Ν.Πουλιανός δίπλα στο Σπήλαιο του Αρχανθρώπου

Στο ισόγειο βρίσκονται οι αποθήκες των ευρημάτων, τα εργαστήρια συντήρησης και καταγραφής, καθώς και σε χωριστή αίθουσα η βιβλιοθήκη του Μουσείου. Ο επάνω όροφος διαθέτει την Αίθουσα Εκθεμάτων και την Αίθουσα Διαλέξεων. Τα περίπου 2000 ευρήματα της Αίθουσας Εκθεμάτων φιλοξενούνται αντίστοιχα σε 370 προθήκες, και χωρίζονται σε δέκα ενότητες.

Ο διωγμός του δρ.Άρη Ν. Πουλιανού


Στο ανωτέρω βίντεο, πριν 3 χρόνια το 2018, ο Άρης Πουλιανός μιλάει για τον διωγμό του από το Σπήλαιο του Αρχανθρώπου στην Χαλκιδική και το Ανθρωπολογικό Μουσείο, τα οποία ο ίδιος ανέσκαψε και κατασκεύασε αντίστοιχα, με προσωπικά του έξοδα -τόσο περιουσία του πατρός του Νίκου Πουλιανού όσο και εκποιώντας την δική του προσωπική περιουσία-. Όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, μόνον οι εργασίες στο Σπήλαιο του Αρχανθρώπου ανήλθαν με δικές του δαπάνες άνω των 600.000 δολαρίων. 

Μετά από συνεχείς δικαστικούς διωγμούς από το ''ελληνικό'' κράτος -στις οποίες πρωτοστάτησε ο τότε υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος-  και την συνεχή δικαίωση του Άρη Πουλιανού από τα ελληνικά δικαστήρια ο εν λόγω -πλέον επίσημα- μνημονιακός καταστροφέας της Ελλάδας καταφέρνει το 2011 την έξωση του δρ. Άρη Πουλιανού από το Σπήλαιο του Αρχανθρώπου. 

Ο διωγμός του δρ.Άρη Ν.Πουλιανού υπήρξε πολυετής διότι έπρεπε να εξαλειφθεί κάθε τι που θα υποστηρίζει την εθνογενετική προέλευση των Ελλήνων πέρα από το συστημικό αφήγημα. Έπρεπε να παταχθεί: 
--η πρωτοβουλία του να ανασκάψει το Σπήλαιο του Αρχανθρώπου, 
--να δημοσιοποιήσει τα επιστημονικά ευρήματά του απέναντι στο ''καθεστώς'' της πανεπιστημιακής κοινότητας (χωρίς να εννοούμε όλους), 
--να θέσει σε αμφισβήτηση παγκοσμίως την αφροκεντρική θεωρεία εξέλιξης του ανθρώπου που είναι το αφήγημα του πανεπιστημιακού κατεστημένου 
--να δώσει λαμπρό παράδειγμα επιστήμονα που εκποίησε ολόκληρη την περιουσία του για τον ιερό αυτό σκοπό και την Ελλάδα μας, 
--να δημοσιοποιήσει παγκόσμια τα ευρήματα αυτά, 
--να ανεγείρει ανθρωπολογικό μουσείο
--να αναζητήσει (όπως και προσπάθησε) ακόμη και ποινικές ευθύνες στους καθηγητές, ανώτατους υπαλλήλους του υπ.Πολιτισμού και στον λυσσαλέα πολεμήσαντα υπουργό του Πασόκ για την καταστροφή έως και 50% του κρανίου του αρχανθρώπου και την εξαφάνιση εκατοντάδων αρχαιολογικών ευρημάτων από το Ανθρωπολογικό μουσείο  και -την ακόμη μέχρι και σήμερα (αίσχος!)- απόκρυψη του κρανίου του αρχανθρώπου αφού δεν ενημερώνουν οι αρμόδιοι που το έχουν ενώ κανείς δεν μπορεί να το δει και
--να μεριμνήσει ως Έλληνας για την ακεραιότητα της όλης προσπάθειας την στιγμή μάλιστα που το ''ελληνικό'' κράτος και το Υπουργείο Πολιτισμού δεν έδωσε ούτε ένα ευρώ ως στήριξη για οποιαδήποτε ενέργεια και προαγωγή. Και όλα αυτά την στιγμή που κατασπαταλήθηκαν και σπαταλούνται εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από εσπα, επιδοτήσεις κλπ σε άκρως υποδεέστερες πολιτισμικές επενδύσεις τύπου ανακαίνισης τζαμιών κλπ. 
 
Μέχρι και χειροδικίες υπέστη αυτός ο άνθρωπος για να διωχθεί από τον ιερό αυτό χώρο, στον οποίο ανάλωσε την ζωή του (για πάνω από 55 χρόνια) και την περιουσία του. Ποιός στάθηκε δίπλα του; Που είναι οι καθηγητάδες των πανεπιστημίων και συνάδελφοί του; Που είναι οι πατριδοκάπηλοι πολιτικάντηδες που από την μια υπογράφουν οτιδήποτε αντεθνικό και από την άλλη συνθηματίζουν για μια θέση στην βουλή και τα...σχετικά προνόμια;
 
Έχουμε ευθύνη όλοι μας που δεν σταθήκαμε δίπλα σε τέτοιες προσπάθειες, τις αγνοήσαμε, τις περιφρονήσαμε, τις προσπεράσαμε. Και μαζί προσπεράσαμε την Ελλάδα μας, το έθνος μας, το γένος μας, την ιστορία μας, τα πάντα, όλα. Μοιραία επήλθε η καταστροφή μας. 
Ένα μικρό λήμμα όμως ακόμη ζει. Ελπίζουμε να αναστήσει συν Θεό την Ελλάδα μας και να τιμήσει αυτούς τους τεράστιους Έλληνες, τις τεράστιες ψυχές που τόσο αγάπησαν την Πατρίδα μας και της πρόσφεραν τόσα πολλά. Αμήν. Γένοιτο. 
 
Ξενοφών Οικονομικός (6.2.2021)
 
 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αγαπητοί αναγνώστες σημειώνουμε πως:
-ό,τι υπάρχει σε αυτό το blog είναι αποτέλεσμα μελέτης και έρευνας τόσο των έργων του Σωτήρη Σοφιανόπουλου όσο και άλλων επιστημόνων οι οποίοι αναφέρονται όπως και οι αντίστοιχες πηγές και βιβλιογραφία.
Ως εκ τούτου τα άρθρα μας αποτελούν πνευματικό κόπο της ομάδας μας ή μεμονωμένου συναδέλφου μας που τα συντάσσει.
Το δικαίωμα χρήσης και αναδημοσίευσης του υλικού από το blog μας καθορίζεται από τον αντίστοιχο νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας Ν. 4481/2017 σε συνέχεια του Ν. 2121/1993.
-Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου μας υπό την αυστηρή προϋπόθεση επισύναψης της πηγής μέσω ενεργού συνδέσμου και αναφοράς του blog και του ονόματος του συγγραφέως του άρθρου.
-Σχόλια θα εγκρίνονται όταν είναι σχετικά με το θέμα, εννοείται ό,τι δεν περιέχουν προσβλητικούς ή απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς και δεν περιέχουν συνδέσμους αμφιβόλου αξιοπιστίας.
-Όταν αποστέλλετε κείμενα μέσω σχολίων ή e-mail και δεν είναι δικά σας παρακαλείσθε να αναγράφετε την πηγή τους.
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία σας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.