Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021

Περί εκθέσεων οικονομικής ανάπτυξης τύπου Πισσαρίδη...

Πριν λίγες ημέρες ξεφυλλίσαμε την έκθεση της ομάδας Πισσαρίδη για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Κι επειδή τόσα έχουμε ακούσει δεκαετίες τώρα για ανάπτυξη που όλο έρχεται αλλά... άφαντη μένει. Κι επειδή μελετήσαμε την πρώτη έκθεση της ομάδας, το συμπέρασμα είναι απογοητευτικό. Δυστυχώς.
Θα γράψω ένα δυο σχόλια ενημερωτικά. Βέβαια η εν λόγω έκθεση έχει ήδη επιστημονικά αναιρεθεί από έγκριτους οικονομολόγους και όποιος θέλει μπορεί να αναζητήσει σχετική αρθρογραφία.
 
Η έκθεση της ομάδος Πισσαρίδη γράφτηκε σαν να μην υπήρξαν μέχρι τώρα 4 μνημόνια και αντίστοιχες δανειακές συμβάσεις που κατέστρεψαν της ελληνική οικονομία και χρεοκόπησαν: δημόσιο, τράπεζες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
 
Η εν λόγω έκθεση δεν αναφέρει πουθενά την εισβολή και κατοχή μας από την Τρόϊκα (έστω ως αναφορά), το μη βιώσιμο χρέος που οι δανειστές μας με την υπογραφή των δωσίλογων πολιτικών εκτόξευσαν, τις μνημονιακές υποχρεώσεις που μάς έχουν αλυσοδέσει και τα κόκκινα δάνεια των συνεχώς ανακεφαλαιοποιημένων τραπεζών, που κατάσχουν τις οικίες των συμπολιτών μας.
 
Η έκθεση αλλάζει την σχέση αιτίας και αιτιατού σε πολλά οικονομικά φαινόμενα πράγμα απαράδεκτο. Για παράδειγμα: η έκθεση εκθειάζει την επιβολή δημοσιονομικών πλεονασμάτων από την Τρόϊκα που αυξάνει το ιδιωτικό χρέος αλλά δεν φταίνε τα πλεονάσματα φταίνε...οι δομικές αλλαγές που δεν κάναμε εμείς...
 
Δεν χρειάζονται συστημικές εκθέσεις τύπου Πισσαρίδη που νομιμοποιούν το 4ο και 5ο μνημόνιο, βρίθουν κοινοτυπιών και κάνουν πως δεν βλέπουν την χρεοδουλοπαροικία που μάς μετέτραψαν οι δωσίλογοι πολιτικοί. Επιτέλους! Πρόκειται για την πατρίδα μας. Έχουν γραφτεί τόσα πολλά από έγκριτους επιστήμονες δεκαετίες τώρα (Μπάτσης, Σοφιανόπουλος, Αντ.Φώσκολος, Ηλ.Κονοφάγος, Γ.Κασιμάτης, Σπ.Λαβδιώτης κλπ). Ένα σχέδιο αξιοποίησης απαιτείται που μπορούν κάλλιστα να καταρτίσουν υπάλληλοι των αντίστοιχων υπουργείων αν τούς ανατεθεί και αφηθούν ελεύθεροι.
 
Φταίει για την χαμηλή παραγωγικότητα η εσωστρέφεια της οικονομίας και στοχοποιεί τμήμα των επιχειρήσεων αλλά... δεν φταίνε οι επιθέσεις των μνημονιακών κυβερνήσεων στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες προκειμένου το κομμάτι αυτό να αναλάβουν οι μεγάλες πολυεθνικές (βλέπε: κλάδος αυτοκινητιστών, φαρμακοποιών, φαρμακοβιομηχανιών κλπ) που μετά μανίας θέλησαν να διαλύσουν οι εν λόγω μνημονιακές κυβερνήσεις.
 
Και άλλα πολλά που κάποιος μπορεί να αντιληφθεί διαβάζοντας την έκθεση η οποία μάλλον έχει γραφεί για να ''απαλύνει'' την υπογραφή του 5ου μνημονίου από την σημερινή κυβέρνηση και να την νομιμοποιήσει.
 
Μάλλον αυτό δεν είναι επιστημονική έκθεση και προσβάλλει την οικονομική επιστήμη. Όσον αφορά τον κο Κρις Πισσαρίδη και το βραβείο Νόμπελ Οικονομικών που έλαβε με κάποιους άλλους ας διαβάσουμε σχετικό άρθρο (του 2010) του Γιάνη Βαρουφάκη (δεν είμαστε Μέρα25 ούτε ασχολούμαστε με κόμματα, ωστόσο το επιστημονικό έργο του Βαρουφάκη και η στάση του να μην υπογράψει το 3ο μνημόνιο δείχνουν μια εντιμότητα που τού την αναγνωρίζουμε) στο protagon ''Το Νόμπελ της Ντροπής''.

Ένα απόσπασμα από το εν λόγω άρθρο για το συμπέρασμα και την ουσία του πράγματος, για την επιχειρηματολογία μελετήστε το άρθρο: 

...Φανταστείτε ότι μια επιδημία βαριάς φυματίωσης έχει ξεσπάσει σε όλο τον κόσμο. Τώρα σκεφτείτε τι θα γινόταν αν, την ίδια χρονιά που τα θύματά της πολλαπλασιάζονται, η επιτροπή Νόμπελ αποφάσιζε να απονείμει το βραβείο ιατρικής σε τρεις επιδημιολόγους που όχι μόνο αγνοούσαν την φυματίωση σε όλη τους την καριέρα, αλλά και που συστηματικά απέκλειαν την πιθανότητα να επιστρέψει η φυματίωση ως επιδημία. Φαντάζομαι να συμφωνείτε ότι ένα τέτοιο Νόμπελ, εν μέσω κρίσης, θα εξόργιζε όλους. Κι όμως, μια τέτοια ανακοίνωση έγινε την περασμένη εβδομάδα αλλά κατακραυγή καμία...

...Καταλαβαίνετε τώρα τον παραλληλισμό της πρώτης παραγράφου μου με την επιδημία φυματίωσης; Το 2008 στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, και δύο χρόνια αργότερα εδώ στην Ελλάδα, ο διεθνής καπιταλισμός εισήλθε σε μια καταστροφική Κρίση. Την μεγαλύτερη από το 1929. Σήμερα, αυτή την στιγμή, κάθε μήνα πάνω από 250 χιλιάδες οικογένειες ζουν την ταπείνωση της έξωσης από τα σπίτια τους μόνο στις ΗΠΑ και την Βρετανία. Τουλάχιστον πενήντα εκατομμύρια είναι οι νέοι άνεργοι λόγω της Κρίσης στις ανεπτυγμένες χώρες. Πρόκειται για την επιδημία της εποχής μας που θέτει ανθρώπινες μάζες στην νεκρή ζώνη της ανέχειας και της ανεργίας. Την στιγμή λοιπόν που ακόμα και ο κ. Bernanke, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, είναι θορυβημένος από το φάσμα και την δυναμική της παγκόσμιας επιδημίας ανεργίας που εξαπλώνεται από την οικοδομή και τους αγρούς μέχρι τις βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας, οι τρεις καλοί οικονομολόγοι επιβραβεύονται για έρευνα του φαινομένου της ανεργίας που βασίζεται σε μοντέλα στα οποία μια Κρίση σαν την σημερινή είναι αδύνατη!  
 
Ξενοφών Οικονομικός (1.2.2021)

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αγαπητοί αναγνώστες σημειώνουμε πως:
-ό,τι υπάρχει σε αυτό το blog είναι αποτέλεσμα μελέτης και έρευνας τόσο των έργων του Σωτήρη Σοφιανόπουλου όσο και άλλων επιστημόνων οι οποίοι αναφέρονται όπως και οι αντίστοιχες πηγές και βιβλιογραφία.
Ως εκ τούτου τα άρθρα μας αποτελούν πνευματικό κόπο της ομάδας μας ή μεμονωμένου συναδέλφου μας που τα συντάσσει.
Το δικαίωμα χρήσης και αναδημοσίευσης του υλικού από το blog μας καθορίζεται από τον αντίστοιχο νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας Ν. 4481/2017 σε συνέχεια του Ν. 2121/1993.
-Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου μας υπό την αυστηρή προϋπόθεση επισύναψης της πηγής μέσω ενεργού συνδέσμου και αναφοράς του blog και του ονόματος του συγγραφέως του άρθρου.
-Σχόλια θα εγκρίνονται όταν είναι σχετικά με το θέμα, εννοείται ό,τι δεν περιέχουν προσβλητικούς ή απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς και δεν περιέχουν συνδέσμους αμφιβόλου αξιοπιστίας.
-Όταν αποστέλλετε κείμενα μέσω σχολίων ή e-mail και δεν είναι δικά σας παρακαλείσθε να αναγράφετε την πηγή τους.
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία σας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.