Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015

Ο καταστρεπτικός Νόμος 1083/30.10.1980 και η Απόφαση 289 της Ν.Ε. Σ.Σοφιανόπουλος: "Η διευκρινιστική εγκύκλιος 2393 της Τ.τ.Ε. αποτελεί απόδειξη ότι σκοπίμως τόσα χρόνια οι τράπεζες δια των επιτοκίων υπερημερίας (πανωτοκίων-κεφαλαιοποίηση των τόκων) κατέκλεβαν τον κόσμο και κατέστρεψαν παραγωγικές επιχειρήσεις όλων των κλάδων." Ε' Μέρος

Με την παρούσα ανάρτηση, πέμπτη (Ε') σε συνέχειες επί του σχετικού θέματος, ολοκληρώνουμε την συνοπτική παρουσίαση του Νόμου 1083 του 1980 και της Απόφασης 289 της Νομισματικής Επιτροπής της Τραπέζης της Ελλάδος που κατάφεραν τεράστιο πλήγμα στην Ελληνική οικονομία. 

Συνοπτικά αναφέρουμε πως ο εν λόγω Νόμος, βασιζόμενος ουσιαστικά επί της Αποφάσεως 289 της Νομισματικής Επιτροπής της Τραπέζης της Ελλάδος επέτρεψαν -από στις εμπορικές τράπεζες- την κεφαλαιοποίηση των τόκων και την -με γεωμετρική πρόοδο- αύξηση του οφειλόμενου κεφαλαίου του δανειολήπτη. Αυτό πρακτικά είχε ως συνέπεια, μια επιχείρηση που είχε δανειστεί π.χ. 1 εκατ. ευρώ στα δυο χρόνια να οφείλει το διπλάσιο κεφάλαιο ήτοι 2 εκατ. ευρώ, στα 10 χρόνια 32 φορές το αρχικό κεφάλαιο ήτοι 32 εκατ. ευρώ και στα 20 χρόνια 32 φορές! το κεφάλαιο που όφειλε στα 10 χρόνια ήτοι 1 δις 24 εκατ. ευρώ! Για μια πρώτη μαθηματική απόδειξη χρησιμοποιώντας ως νόμισμα την δραχμή (1996) δες το παράδειγμα στο τέλος της ανάρτησης εδώ, όπως το έχει παρουσιάσει στις σημειώσεις του ο Σ. Σοφιανόπουλος: http://hellas-economy.blogspot.gr/2015/01/1083-30101980.html

Πρόκειται για έναν Νόμο που ψήφισε η Ν.Δ. και διατήρησε με συνέπεια το Πασόκ με τη συνενοχή και των άλλων μικρότερων κομμάτων με σκοπό την καταστροφή του βασικού κορμού των μεγάλων επιχιερήσεων και ακολούθως μικρομεσαίων, που διατηρούσαν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και εξασφάλιζαν αυτάρκεια, στη χώρα μας, σε πολλά βιοτεχνικά και βιομηχανικά προϊόντα.  

ο ιδιοκτήτης της ΧΡΩ.ΠΕΙ. Σωτήρης Σοφιανόπουλος 
Κολοσιαίες επιχειρήσεις -αναφέρουμε ελάχιστα παραδείγματα- όπως η ΙΖΟΛΑ (ψυγεία, πλυντήρια, κουζίνες κλπ.), η ΧΡΩ.ΠΕΙ. (φάρμακα, όπλα, ζωοτροφές, τορπιλάκατοι κλπ.), ΜΑΛΚΟΤΣΗΣ (δίχρονες, τετράχρονες μηχανές, τρακτέρ), ΒΙΑΜΑΞ (αμαξώματα λεωφορείων, 3η θέση στη λίστα με τις μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις), ΒΟΜΒΥΞ και ΒΟΜΒΥΚΡΥΛ (κλωστοϋφαντουργίες), ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΠΑΤΡΑΪΚΗ (κλωστοϋφαντουργίες), ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ (ατμάμαξες, γέφυρες, πλοία), ΔΗΜΑΔΗΣ-ΚΑΝΑΚΗΣ (Βόλος-εργοστάσια πετρελαιοκινητήρων), ΑΞΕΛΟΣ (πετρελαιοκινητήρες), ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ (πετρελαιοκινητήρες), ΕΛ.ΒΙ.Λ. (βιομηχανία λιπαντικών) διαλύθηκαν -εξ' αιτ'ιας του Νόμου 1083- και τα περιουσιακά τους στοιχεία περιήλθαν στις τράπεζες με πρώτη εξ΄ αυτών την Εθνική Τράπεζα. 

Ο σπουδαίος οικονομολόγος Δ. Μπάτσης είχε επισημάνει τον αντεθνικό ρόλο των τραπεζών και κυρίως της Εθνικής τράπεζας από τη δεκαετία του 1940, βλέπε εδώ http://hellas-economy.blogspot.gr/2014/11/blog-post_11.html#more το κείμενο του Δ. Μπάτση και προς το τέλος της δική μας σημείωση. Στην ανάρτηση που παραπέμπουμε κάτωθι μπορείτε να μελετήσετε την τοποθέτηση του Δ. Μπάτση σχετικά με τις τράπεζες και ειδικότερα την Εθνική Τράπεζα, γραμμένα ήδη -από τον σπουδαίο αυτό επιστήμονα- το 1947: http://hellas-economy.blogspot.gr/2014/11/blog-post_3.html  

Την τροποποίηση αρχικά και την κατάργηση τελικά, του εν λόγου κατάπτυστου νόμου πέτυχε μετά από πολλούς αγώνες και δικαστικές διαμάχες ο πρώην Φαρμακοβιομήχανος (ΧΡΩ.ΠΕΙ.) Σωτήρης Σοφιανόπουλος. 


Παρουσιάζουμε το Ε' και τελευταίο μέρος. Παραπέμπουμε στα προηγούμενα μέρη ως εξής, για το Α' μέρος βλέπετε εδώ: http://hellas-economy.blogspot.gr/2015/01/1083-30101980.html για το Β' μέρος βλέπετε εδώ: http://hellas-economy.blogspot.gr/2015/01/108330101980-289.html για το Γ' μέρος μπορείτε να μελετήσετε εδώ: http://hellas-economy.blogspot.gr/2015/03/108330101980-289-1988-289.html και για το Δ' μέρος εδώ: http://hellas-economy.blogspot.gr/2015/07/1083-30101980-289.html

Μέρος Ε' 

Η ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ

6 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 8 ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 1083
ΤΗΣ 30/10/1980


(ΕΠΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ Ν. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΙΑΤΗΡΗΘΗΚΕ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ Π.Α.ΣΟ.Κ ΑΠΟ ΤΟ 1981
ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝ ΙΣΧΥ)
ΚΑΙ Η ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΣΑ

ΑΠΟΦΑΣΙΣ
ΤΗΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟ 289, ΕΠΙΣΗΣ ΤΗΣ 30/10/1980

ΕΓΙΝΑΝ ΣΚΟΠΙΜΩΣ
ΔΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΝ ΓΈΩΡΠΚΗΝ, ΑΛΙΕΥΤΙΚΗΝ, ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗΝ, ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΗΝ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟΝ
(ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ),

ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

5.3.1996


Οταν συνειδητοποίησα το μέγεθος αυτής της απάτης εις βάρος του τόπου μας από τα δύο κυβερνώντα κόμματα, έστειλα εξώδικο εις τον Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Λουκά Παπαδήμα, και του ζητούσα να μας απαντήσει εντός 10 ημερών όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και τους νόμους, για το ποιοί ήσαν οι διοικηταί της Τ.Ε. από της εκδόσεως του νόμου μέχρι σήμερον, δια να τιμωρηθούν κάποτε, πότε εξεδόθησαν οι ειδικότερες οδηγίες ως προβλέπεται από το άρθρο 6, κτλ. Το εξώδικο επεδόθη και πράγματι εντός 10 ημερών η Τράπεζα της Ελλάδος απήντησε.

15.3.1996

Με αριθμό Πρωτ. 200, η Διεύθυνση Νομισματικής Πολιτικής και Τραπεζικών Εργασιών, απαντά στο εξώδικο μου, αλλά ενώ αναφέρει διάφορες ειδικότερες οδηγίες που έχουν εκδοθεί, καμία δεν αναφέρεται στους τόκους τόκων, αλλά όλες διά το συνάλλαγμα και αυτές με καθυστέρησιν από 11 ως 14 χρόνια. Από τηλεοράσεως απήντησα στην Τ.Ε., ότι αφού δεν εξαιρείται το άρθρο 8 παραγρ. 6,από την έκδοση ειδικότερων οδηγιών, είναι αδιανόητον ότι μετά παρέλευση 17 ετών, ακόμη η Τ.Ε., δεν τηρεί τον νόμον.

15.7.1996

Ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, και με αριθμό 2393, εκδίδει πράξιν με θέμα «Επιτόκιο Υπερημερίας για τις Χορηγήσεις των Πιστωτικών Ιδρυμάτων σε δραχμές και Συνάλλαγμα». Αφου έλαβε υπ'όψιν του διάφορα και πρωτίστως την απόφασιν 289 της Ν.Ε., αποφάσισε να καθορίσει ότι από 1/8/1996, το επιτόκιο υπερημερίας δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις 2,5 μονάδες ετησίως από αυτό που προβλέπεται στην σύμβαση, ότι η συχνότης ανατοκισμού δεν μπορεί να υπερβαίνει αυτήν που έχει συμφωνηθεί για την ενήμερη εξυπηρέτηση των αντιστοίχων οφειλών που συνήθως είναι και ήταν εξάμηνα ή ετήσια, και ότι τα Πιστωτικά Ιδρύματα της χώρας, πρέπει αναλυτικά και με σαφήνεια να ενημερώνουν τους πελάτες για τα επιτόκια που προκύπτουν. (Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο). 

Ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, προφανώς πιεζόμενος πλέον από το θόρυβο που επηκολούθησε του εξωδίκου μου και των τηλεοπτικών εκπομπών, αναγκάστηκε να πάρει θέση και να εκδόσει επιτέλους την διευκρινιστική εγκύκλιος δια της οποίας στην ουσία καταργεί την μέχρι τούδε εφαρμοζόμενη ληστρική πολιτική από μέρους των τραπεζών. Πέραν όμως αυτού, εμείς έχουμε να προσθέσουμε ότι αυτή είναι η καλύτερα απόδειξις ότι σκοπίμως τόσα χρόνια έγινε ό,τι έγινε, διότι αφού από 1ης Αυγούστου του 1996 ισχύουν αυτά, αυτό είναι μια έμμεση ομολογία του Διοικητού της Τ.Ε., ότι μέχρι την 31/7/1996, οι τράπεζες έκαναν τα αντίθετα, άρα κατάκλεβαν τον κόσμο. Ως σαφώς νοείται, τον λόγον πλέον έχει η δικαιοσύνη, διότι δεν είναι εις την διακριτικήν ευχέρειαν του παρανομούντος (όταν μάλιστα το παραδέχεται) κι από μια ημερομηνία κι έπειτα μόνος του ανακαλείται στην τάξη, διά τα προηγούμενα εγκλήματα του, να παραμένει ατιμώρητος, επειδή έτσι ο ίδιος αποφασίζει.

Οι καταστραφέντες, οι αχρεωστήτως καταβάλλοντες τόσα χρόνια στις τράπεζες, που ήσαν και ακόμα είναι χειρότερες και απο τους τοκογλύφους, και ο αδικαιολόγητος πλουτισμός κατά το ορθότερον δια του αθέμητου αυτού τρόπου, θα πρέπει πλέον να λύσουν τις διαφορές τους διά των δικαστηρίων, διά των οποίων θα τους επιστραφούν τα αδικαιολογήτως καταβληθέντα, διότι το δικαίωμα τους αυτό, παραγράφεται στην 20ετία.

Οι μεν πολίται θα πρέπει να τολμήσουν και να ασκήσουν το αναφαίρετο εκ του Συντάγματος δικαίωμα τους, προσφυγής των εις τον φυσικόν τους δικαστή, οι δε δικασταί και εισαγγελείς, ανεξαρτήτως πιέσεων και απειλών, να ενθυμηθούν τον Πολυζωϊδη και τον Τερτσέτη, οι οποίοι παρ' όλο που επροπυλακίστηκαν, δεν υπέγραψαν την θανατικήν καταδίκην του Θ. Κολοκοτρώνη, και με σθένος να επιδιώξουν να αποδώσουν το δίκαιον, και όχι αυτό που το πολιτικόν και κυβερνητικόν-κομματικόν και συνήθως προδοτικόν όφελος επιτάσσει. Θέλω εδώ να υπενθυμίσω ότι εις την Ιαπωνία ευημερούν οι επιχειρήσεις και κινδυνεύουν να καταστραφούν οι τράπεζες, διότι ο τόκος εκεί είναι  περί το 1,5%. 

«Πάντων δεινών τόκος εστίν » -Αριστοτέλης.

Ενώ στην πατρίδα μας, ευημερούν οι τράπεζες και κατεστράφη πάσης φύσεως παραγωγή γι' αυτό πρέπει τάχυστα να σταματήσει το επιχείρημα, κύριοι Δικασταί και κύριοι Εισαγγελείς, ότι αν δικαιωθούν οι καταστραφέντες, θα τιναχτεί το τραπεζικό σύστημα στον αέρα, είναι πέρα ως πέρα ψευδές, διότι η μεγαλύτερη καταστροφή έχει γίνει σε θεωρητική αλλαγή του ιδιοκτήτου ακινήτων που δεν επηρεάζει τη ρευστότητα, αλλά και πέραν αυτού, το Δημόσιο που ευθύνεται δι' αυτήν την τεράστια ζημιά, έχει μεγάλη ακίνητον περιουσίαν, η ρευστοποίηση μέρους της οποίας, μπορεί να καλύψει τους μέχρι σήμερα ζημιωθέντας, μια και το δημόσιο είναι αυτο που διέπραξε αυτό το έγκλημα κατά της πατρίδος. 

Την απόλυτον ευθύνην αυτής της καταστροφής φέρουν βασικώς όλα τα πολιτικά κόμματα που ευρίσκονται σήμερα μέσα στη Βουλή, ιδιαιτέρως οι Αρχηγοί αυτών.

Αθήνα, 7 Ιουλίου 1996

Σωτ.Αρ.Σοφιανόπουλος 

                                                                           ***

Ακολουθεί σε μορφή pdf α. το εξώδικο που απέστειλε στον τότε Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος (Λουκά Παπαδήμο) ο Σ. Σοφιανόπουλος β. η απάντηση της Τραπέζης της Ελλάδος καθώς και γ.  η Πράξη Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος της 15.7.1996, που μετά από 16 χρόνια καταστροφής ρυθμίζει μερικώς το θέμα των επιτοκίων υπερημερίας σχετικά : 



















Επιμέλεια: Ξενοφών Οικονομικός (19.8.2015)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αγαπητοί αναγνώστες σημειώνουμε πως:
-ό,τι υπάρχει σε αυτό το blog είναι αποτέλεσμα μελέτης και έρευνας τόσο των έργων του Σωτήρη Σοφιανόπουλου όσο και άλλων επιστημόνων οι οποίοι αναφέρονται όπως και οι αντίστοιχες πηγές και βιβλιογραφία.
Ως εκ τούτου τα άρθρα μας αποτελούν πνευματικό κόπο της ομάδας μας ή μεμονωμένου συναδέλφου μας που τα συντάσσει.
Το δικαίωμα χρήσης και αναδημοσίευσης του υλικού από το blog μας καθορίζεται από τον αντίστοιχο νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας Ν. 4481/2017 σε συνέχεια του Ν. 2121/1993.
-Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου μας υπό την αυστηρή προϋπόθεση επισύναψης της πηγής μέσω ενεργού συνδέσμου και αναφοράς του blog και του ονόματος του συγγραφέως του άρθρου.
-Σχόλια θα εγκρίνονται όταν είναι σχετικά με το θέμα, εννοείται ό,τι δεν περιέχουν προσβλητικούς ή απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς και δεν περιέχουν συνδέσμους αμφιβόλου αξιοπιστίας.
-Όταν αποστέλλετε κείμενα μέσω σχολίων ή e-mail και δεν είναι δικά σας παρακαλείσθε να αναγράφετε την πηγή τους.
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία σας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.