Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020

Επιστολή του Σ.Σοφιανόπουλου προς τον πρώην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ.Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο για μείζωνα εθνικά και οικονομικά θέματα της πατρίδας μας.

Τον Ιανουάριο του 2000 ο Σωτήρης Σοφιανόπουλος σε μια διαρκή προσπάθεια να θέσει την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας μας προ των ευθυνών της αποστέλλει επιστολή στον τότε πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ.Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο. 

Στην επιστολή του ο Σ. Σοφιανόπουλος δεν θίγει μόνον οικονομικά θέματα αλλά και ιστορικά, εθνικά και ηθικά. Άλλωστε, χωρίς ήθος πολιτική ζωή τι άλλο μπορεί να είναι από μια καταστροφή και έγκλημα σε όλα τα επίπεδα, όπως την ζούμε σήμερα. 

Δεν ήταν η πρώτη ούτε η τελευταία επιστολή που έστειλε ο Σ.Σ. στον τότε πρόεδρο Κων. Στεφανόπουλο ο οποίος και προς τιμήν του απάντησε και ευχαρίστησε για την επιστολή και ενημέρωσε πως την προώθησε αρμοδίως για τα θέματα στα οποία αναφερόταν. Προώθηση αρμοδίως σημαίνει αποστολή στα αντίστοιχα υπουργεία και δεδομένου της ενημέρωσης που ήδη είχε κάνει ο Σ.Σοφιανόπουλος στον τότε πρωθυπουργό κ.Κ.Σημίτη -ο οποίος και ποτέ δεν του απάντησε- καταλαβένετε ό,τι, στην καλύτερη των περιπτώσεων πήγε (η επιστολή) στο αρχείο ή στον κάλαθο των αχρήστων (κατ' ουσίαν).  

Πραγματικά ο Σωτήρης Σοφιανόπουλος υπήρξε όχι μόνον μεγάλος Έλλην και ευπατρίδης αλλά και μελετητής της Ιστορίας του γένους μας γι' αυτό μπορούσε να θέτει τον δάχτυλον επι των τύπον των ήλων και να μιλάει για την ουσία των πραγμάτων πράγμα σπάνιο σήμερα στον δημόσιο λόγο. 

Η επιστολή του Σωτήρη Σοφιανόπουλου προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κο Κ. Στεφανόπουλο έχει ως εξής: 

****

Προς τον                                                                                                          Αθήνα, 30.1.2000

Πρόεδρον της Ελληνικής Δημοκρατίας

κ.Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο

Εξοχώτατε κε Πρόεδρε,

Το θεωρώ σκόπιμο να επικοινωνώ μαζί σας κατά ορισμένα χρονικά διαστήματα. Θα ήθελα σήμερα να σάς απασχολήσω με θέματα, όπου τα μεν θα σάς ευχαριστήσουν, τα δε πιθανώς θα σάς δυσαρεστήσουν. 

ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ.Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, έδειξε -προς τιμήν του- ενδιαφέρον για τις επιστολές του Σ.Σοφιανόπουλου και για τα θέματα του τόπου στις οποίες αναφέρονταν, ωστόσο η έλλειψη εκτελεστικών αρμοδιοτήτων του Προέδρου δεν του άφηνε περιθώρια ενεργειών έστω κι αν θα ήθελε.
 

1ον. Θα μου επιτρέψετε να σάς συγχαρώ, διότι εβάλατε στην θέσιν του, κατά τα εγκαίνια της εκθέσεως ''EL GRECO'', τον κ. καθηγητή της Ιστορίας της Τέχνης, του Πανεπιστημίου της Κρήτης. Το να αποκαλεί ένας Έλλην τον ''El Greco'', τον Δομίνικο Θεοτοκόπουλο, Ισπανό ζωγράφο πρέπει να είναι ή βαλτός ή πολιτικώς διεφθαρμένος με έξωθεν εντολάς. Το ό,τι τον βάλατε εις την θέσιν του με τον τρόπο σας, αυτό το επαίνεσε όλη η Ελλάς. 

2ον. Άκουσα τον λόγο σας, που απευθύνατε επ' ευκαιρία της αφίξεως εις την πατρίδα μας του Προέδρου των ΗΠΑ. Εδώ κε Πρόεδρε με ευχαριστήσατε μεν και αισθάνθηκα υπερηφάνεια, όπως πιστεύω και η συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού λαού. Θα μου επιτρέψετε όμως να σάς προτείνω σε άλλη τέτοια περίπτωση, που θα παρουσιαστεί εις το μέλλον, να συμπεριλάβετε εις τον λόγον σας, τα εξής ερωτήματα: 

α.Διατί οι ΗΠΑ δημιούργησαν 1000 σχολεία εις την Μικράν Ασίαν προ του 1922 και κανένα εις την Ελλάδα;

β. Διατί ίδρυσαν 8 Πανεπιστήμια και κανέναν εις την Ελλάδα;

γ. Διατί 6 νοσοκομεία και κανένα εις την Ελλάδα;

δ. Διατί δεν εκήρυξαν ποτέ τον πόλεμο κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ('Α Παγκόσμιος Πόλεμος). Στοιχεία από το βιβλίο του Αμερικανού Γενικού Προξένου στην Σμύρνη τότε J.Horton ''Η Μάστιγα της Ανατολής''. Πρωτίστως δε διατί δεν εκαλλιέργησαν ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο ελληνικής γης, δια της Γεωργικής Σχολής των στην Θεσσαλονίκη, Σόγιας ενώ το κλίμα προσφέρεται άριστα. 

Επί του θέματος ''Σόγια'' θα ήθελα να σάς δω προσωπικώς κε Πρόεδρε. Να λάβετε παρακαλώ υπ'όψιν σας, ό,τι χρειαζόμεθα άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, δια την εισαγωγή σόγιας, η δε Κοινή Αγορά έχει ανάγκη περί τα 40 εκατομμύρια τόνων σόγιας, και ούτε 5% αυτής της ποσότητας δεν παράγει λόγω κλίματος. Εάν η Ανωτάτη Γεωπονική Σχολή και γενικώς τα Αγροτικά Πανεπιστήμια της χώρας ασχοληθούν με το θέμα, προς δημιουργία σπόρων Σόγιας πολλά θα είχαμε να κερδίσουμε. Ας σημειωθεί παρακαλώ, κε Πρόεδρε, ό,τι το 50% της παγκοσμίου παραγωγής σόγιας καλλιεργείται στις ΗΠΑ, και το υπόλοιπο 30% πάλι αμερικανικά συμφέροντα, σε Αργεντινή και Βραζιλία. 

Η σόγια κε Πρόεδρε, είναι η υπ' αριθμόν ένα βασική πρώτη ύλη του κόσμου, με την οποία και ΗΠΑ ελέγχουν την διατροφή της ανθρωπότητας. Μόνο για τα κοτόπουλά μας, θέλουμε 500 τόνους σόγιας ημερησίως, και προς 75 δρχ/ κιλό = 37.000.000 δρχ (*). 

Η Γιουγκοσλαβία είχε ένα κέντρο σποροπαραγωγής σόγιας στο Νόβισαντ, γι' αυτό προφανώς και βομβαρδίστηκε. Ας σημειωθεί, κε Πρόεδρε, ό,τι όσο συνάλλαγμα εισάγει η Γαλλία από τις τρεις αυτοκινητοβιομηχανίες της Citroen, Renault και Peugeot, δεν την φθάνει και χρειάζεται επί πλέον 10% έως και 20% αυτού του ποσού ετησίως σε δολάρια για να εισάγει σόγια από τις ΗΠΑ για να διατηρήσει την κτηνοτροφία της. 

Επιμέλεια: Αντώνης Καλόγηρος (14.10.2020)

(θα ακολουθήσει το δεύτερο μέρος)

****

*Το 2017 η Ελλάδα εισήγαγε 317.754 τόνους σόγιας και 331.254 τόνους σογιάλευρων συνολικής αξίας 230 εκατομμυρίων ευρώ.(δείτε περισσότερα στοιχεία εδώ)

Στην Ε.Ε. εισάγονται 36 εκατομμύρια τόνοι σόγιας ετησίως που αντιστοιχούν σε 150 εκατομμύρια στρέμματα καλλιεργημένης γη με σόγια. Ο κύριος όγκος των εκτάσεων αφορά καλλιέργειες στη Νότιο Αμερική και γεννετικά τροποποιημένο σπόρο σόγιας. 

Για την σόγια έχουμε κάνει πολλές αναφορές και αναλύσεις δεδομένου ό,τι ο Σ.Σοφιανόπουλος είχε ο ίδιος καλλιεργήσει σόγια στην Ελλάδα σε 4 διαφορετικές περιοχές με εξαιρετικά αποτελέσματα. Ωστόσο το κράτος δεν υιοθέτησε τίποτε από την προσπάθεια του και με ψεύδη την απομυθοποίησε. Όσον αφορά τον ισχυρισμό κάποιων οι οποίοι προφασίζονται ό,τι αποφεύγουμε να καλλιεργήσουμε λόγω του ό,τι είναι γεννετικά τροποποιημένη είναι εσφαλμένως και αυτός. 

Ο Σ. Σοφιανόπουλος είχε συνεργαστεί με καθηγητές της Ανωτάτης τότε Γεωπονικής Σχολής και του είχαν πει με κάθε βεβαιότητα ό,τι μπορεί η Ελλάδα να αναπτύξει τον δικό της σπόρο σόγιας εντός μιας δεκαετίας. Η προσπάθεια του Σ.Σ. έγινε περί το 1972 οπότε -αν ήθελε το ελληνικό κράτος- θα είχε τους δικούς του σπόρους σόγιας εδώ και 40 χρόνια αλλά...

Παρακάτω σημειώνουμε ενεργούς συνδέσμους του blog μας για το όλο θέμα Σόγια:  

Στρατηγικό ζήτημα η καλλιέργεια ζωοτροφών και σόγιας για την πατρίδα μας,  

Η πατρίδα μας κατάλληλη για την παραγωγή σόγιας, θα μπορούσε να καλύψει το 15% των αναγκών σόγιας της Ευρώπης,  

β΄ μέρος,  

Από το 1947 ο Ιορδάνης Δημητριάδης είχε γράψει ότι η σόγια άπτεται του προβλήματος υποσιτισμού της Ελλάδας

Η σόγια μπορεί να καλλιεργηθεί σε δυο "ζώνες" του πλανήτη στις οποίες ανήκει και η Ελλάδα,  

Η Γεωργία της πατρίδος μας, προτάσεις του Σωτήρη Σοφιανόπουλου, 

 Γεωργικά θέματα της Ελλάδας. Προτάσεις του ευπατρίδη βιομήχανου της ΧΡΩ.ΠΕΙ. Σωτήρη Σοφιανόπουλου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αγαπητοί αναγνώστες σημειώνουμε πως:
-ό,τι υπάρχει σε αυτό το blog είναι αποτέλεσμα μελέτης και έρευνας τόσο των έργων του Σωτήρη Σοφιανόπουλου όσο και άλλων επιστημόνων οι οποίοι αναφέρονται όπως και οι αντίστοιχες πηγές και βιβλιογραφία.
Ως εκ τούτου τα άρθρα μας αποτελούν πνευματικό κόπο της ομάδας μας ή μεμονωμένου συναδέλφου μας που τα συντάσσει.
Το δικαίωμα χρήσης και αναδημοσίευσης του υλικού από το blog μας καθορίζεται από τον αντίστοιχο νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας Ν. 4481/2017 σε συνέχεια του Ν. 2121/1993.
-Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου μας υπό την αυστηρή προϋπόθεση επισύναψης της πηγής μέσω ενεργού συνδέσμου και αναφοράς του blog και του ονόματος του συγγραφέως του άρθρου.
-Σχόλια θα εγκρίνονται όταν είναι σχετικά με το θέμα, εννοείται ό,τι δεν περιέχουν προσβλητικούς ή απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς και δεν περιέχουν συνδέσμους αμφιβόλου αξιοπιστίας.
-Όταν αποστέλλετε κείμενα μέσω σχολίων ή e-mail και δεν είναι δικά σας παρακαλείσθε να αναγράφετε την πηγή τους.
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία σας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.