Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019

Η Γεωργία της πατρίδος μας, προτάσεις του Σωτήρη Σοφιανόπουλου


Συνεχίζουμε, με την ανάρτησή μας αυτή, το πρώτο μέρος εδώ, την παρουσίαση κάποιων επιπλέων προτάσεων για την Γεωργία της πατρίδος μας, όπως αυτές τις κατέγραψε στο πρόγραμμά του ο ευπατρίδης βιομήχανος Σωτήρης Σοφιανόπουλος.
Οι προτάσεις του αφορούν βέβαια σε μακροοικονομικό επίπεδο όλη την επικράτεια, ωστόσο μπορεί κάποιος να αντιληφθεί σε αυτές το πνεύμα του ερευνητή Σ.Σοφιανόπουλου και να εφαρμόσει κάποιες από αυτές στο κτήμα του, τις καλλιέργειες του κλπ. 
(Είναι αυτονόητο ότι επειδή το πρόγραμμα έχει γραφεί την δεκαετία του 1980-90, οι αξίες που αναφέρονται είναι σε δρχ, οι ποσότητες είναι της περίοδου εκείνης καθώς και οι δείκτες της οικονομίας. Έχουμε μετατρέψει τις δρχ σε ευρώ για διευκόλυνση του αναγνώστη. Ωστόσο, η σχετική απόκλιση των μεγεθών παραμένει). 

Γεωργία (συνέχεια)
 
ζ. Θα δημιουργηθούν κέντρα σποροπαραγωγής και πρωτίστως υβριδίων εν συνεργασία με τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, και ιδιαιτέρως με την Ανωτάτην Γεωπονικήν Σχολή. 
καλλιέργεια σόγιας στην Καβάλα
Σήμερα εισάγουμε αυτά τα υβρίδια. Ως προς την καλλιέργεια της σόγιας (1), ουδέν μέχρι στιγμής επετεύχθη αν και μόνον εμείς από την Κοινή Αγορά διαθέτουμε τις ιδανικές προς τούτο συνθήκες (κλίμα, εδαφικές συνθήκες κλπ). Έτσι η Κοινή Αγορά είναι ελλειμματική και έχει ανάγκη 36 εκατομμυρίων τόνων σόγιας ετησίως. Τούτο θα εξασφαλίσει στην χώρα μας εκατοντάδες εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά πρωτίστως θα μάς καταστήσει σε μεγάλο βαθμό αυτάρκεις σε θέματα διατροφής στα οποία σήμερα είμαστε ελλειμματικοί σε ποσά κυμαινόμενα στα 3 δις δολάρια.

η. Η Πολιτεία θα μεριμνήσει ώστε όλες οι ξερικές εκτάσεις, π.χ. σίτου, κρίθης, κλπ να μετατρεπούν σε αρδεύσιμες επειδή με τους μικρούς γεωργικούς κλήρους τους οποίους έχουμε, δεν δύναται ο φτωχός γεωργός να αντέξει οικονομικώς το βάρος μιάς γεωτρήσεως. Εάν υπολογίσουμε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 10 εκατομμύρια στρέμματα ξερικά και τα
μετατρέψουμε σε αρδεύσιμα, τότε αυξάνει η παραγωγή της χώρας κατά 50.000 δρχ (=150 ευρώ περίπου) ανά στρέμμα, δηλαδή, 500 δις δρχ (1,47 δις ευρώ) (στην πρωτογενή παραγωγή, δηλαδή το σύνολο της βιομηχανικής προστιθέμενης αξίας επί 3 τουλάχιστον, ήτοι κατά 1,5 τρις δρχ (4,4 δις ευρώ), άρα 15% του ΑΕΠ (στοιχεία δεκαετίας 1980-90). 
αρδευτικό κανάλι για την άρδευση καλλιεργειών
Επιμέλεια: Ξενοφών Οικονμικός (16.12.2019)
Υποσημειώσεις:
1. Πρέπει να σημειώσουμε εδώ προς άρσην παρεξηγήσεων πως ο Σωτήρης Σοφιανόπουλος υποστηρίζει με επιμονή την καλλιέργεια σόγιας στην πατρίδα μας, ως το νούμερο ένα φυτό σε πρωτεΐνη παγκοσμίως αλλά βέβαια στην φυσική βελτιωμένη μορφή του και όχι την μεταλλαγμένη των γνωστών πολυεθνικών εταιρειών. 
Επιπλέον, οι πειραματικές καλλιέργειες του Σωτήρη Σοφιανόπουλου με σόγια, σε 4 διαφορετικά σημεία της πατρίδος μας έγιναν με σπόρο εξ' Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, μη μεταλλαγμένο αλλά βελτιωμένο τον οποίο προμηθεύτηκε κατόπιν πολύ δυσκολίας και αξιοποιώντας τις γνωριμίες του σε κέντα σπόρων των Η.Π.Α. Διαβάστε εδώ την παράγραφο ''Ε. Οι Αμερικανοί και οι εταιρείες δεν δίνουν ούτε καν σπόρο της σόγιας''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αγαπητοί αναγνώστες σημειώνουμε πως:
-ό,τι υπάρχει σε αυτό το blog είναι αποτέλεσμα μελέτης και έρευνας τόσο των έργων του Σωτήρη Σοφιανόπουλου όσο και άλλων επιστημόνων οι οποίοι αναφέρονται όπως και οι αντίστοιχες πηγές και βιβλιογραφία.
Ως εκ τούτου τα άρθρα μας αποτελούν πνευματικό κόπο της ομάδας μας ή μεμονωμένου συναδέλφου μας που τα συντάσσει.
Το δικαίωμα χρήσης και αναδημοσίευσης του υλικού από το blog μας καθορίζεται από τον αντίστοιχο νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας Ν. 4481/2017 σε συνέχεια του Ν. 2121/1993.
-Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου μας υπό την αυστηρή προϋπόθεση επισύναψης της πηγής μέσω ενεργού συνδέσμου και αναφοράς του blog και του ονόματος του συγγραφέως του άρθρου.
-Σχόλια θα εγκρίνονται όταν είναι σχετικά με το θέμα, εννοείται ό,τι δεν περιέχουν προσβλητικούς ή απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς και δεν περιέχουν συνδέσμους αμφιβόλου αξιοπιστίας.
-Όταν αποστέλλετε κείμενα μέσω σχολίων ή e-mail και δεν είναι δικά σας παρακαλείσθε να αναγράφετε την πηγή τους.
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία σας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.