Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020

Αναφορές του Σωτήρη Σοφιανόπουλου για το δημογραφικό, την κατασκοπεία των Γάλλων στην Μικρά Ασία υπέρ του Κεμάλ, την αξιοποίηση των εγχώριων πρώτων υλών, την διόρθωση της ξενομανίας μας και το να αγαπάμε την πατρίδα μας


Στην παρούσα ανάρτηση παρουσιάζουμε κάποια σημαντικά ακόμη αποσπάσματα από τις καταγραμμένες ερωτήσεις του κοινού και απαντήσεις του Σωτήρη Σοφιανόπουλου στην ομιλία του ''Ο Μύθος της Ψωροκώσταινας'' που έλαβε χώρα στο θέατρο Μουσούρη το 1979.

Έχουμε πολλά να διδαχθούμε και συνειδητοποιήσουμε από αυτήν την ομιλία, την οποία λόγω έκτασης παρουσιάσαμε τμηματικά. (α' μέρος, β΄μέρος, γ' μέρος, δ' μέρος)
Επιπλέον παρουσιάζουμε κάποια αποσπάσματα από τον διάλογο που ακολούθησε της ανωτέρω ομιλίας, από τα οποία μπορούν να εξαχθούν προβληματισμοί αλλά και σημαντική γνώση για την πατρίδα μας. Βλέπετε διαδοχικά τις αναρτήσεις εδώ κι εδώ


Βέβαια παρήλθαν από τότε (1979) πολλά χρόνια. Ο Σωτήρης Σοφιανόπουλος έφυγε από την ζωή, φαινομενικά ίσως αδικημένος και χωρίς δικαίωση των μεγάλων αγώνων του για την πατρίδα. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ό,τι δυστυχώς δικαιώθηκε όσον αφορά όλες του τις προειδοποιήσεις και τις έρευνες ότι η Ελλάδα μας είναι πάμπλουτη χώρα αλλά οι κυβερνήσεις της την πρόδωσαν και δεν αξιοποίησαν τις τεράστιες δυνατότητες του τόπου μας προς όφελος του λαού της. Αλλά και για να είμαστε ειλικρινείς και ο λαός, στο μεγαλύτερο μέρος του, δεν πόνεσε την πατρίδα μας και δεν δεχθήκαμε -ο καθένας από εμάς- να αναλάβουμε προσωπικό κόστος για να κρατήσουμε την Ελλάδα μας αυτάρκης, παραγωγική, οικονομικά ανεξάρτητη και τελικά ελεύθερη. Δε νομίζω όμως ότι κάποιος μπορεί να ισχυριστεί πως ο Σωτήρης Σοφιανόπουλος δεν το έκανε, με διαρκές μάλιστα προσωπικό κόστος σε όλο το μήκος της ζωής του και της ενεργής δράσης του πριν ασθενήσει και αποσυρθεί από τον δημόσιο βιο. Γι' αυτό νομίζουμε πως το όλο έργο του έχει μόνον όχι τεράστια επιστημονική αξία αλλά και ηθική.


****
Επιλεγμένα αποσπάματα από τις απαντήσεις του Σωτήρη Σοφιανόπουλου

Σωτήρης Σοφιανόπουλος: Ο απλός πολίτης μπορεί να προσφέρει πολλά στον τόπο του όταν γίνει λαμπαδοφόρος στο ό,τι ο τόπος μας δεν είναι φτωχός, είναι πάμπλουτος. Όταν λέμε αυτό όμως στην πατρίδα μας σημαίνει ό,τι πρέπει να κάνει μια στροφή 180 μοιρών και να βαδίσει από την άλλη μεριά. Πρώτο είναι αυτό. 

Δεύτερο θα πρέπει ο καθένας να έχει την δυνατότητα την προσωπική να βοηθήσει τον τόπο. Θα δυσαρεστήσω πολλούς παρευρισκόμενους αλλά δεν μάς χρειάζονται ούτε τα ούϊσκια, ούτε τα marlboro, τα Kent και τα λοιπά. Διώξαμε 400.000 Έλληνες από τα καπνοχώρια της Μακεδονίας διότι πάντοτε δεν ξέραμε τι να κάνουμε τον καπνό μας και τον καίγαμε. Και τώρα ενώ όλοι λένε τι θα γίνει μ' αυτήν την ξενομανία, όλοι αν βγάλουν τώρα τα πακέτα τα τσιγάρα από την τσέπη και τα σηκώσουν, φοβούμαι ότι θα μετρήσουμε πιο πολλά ξένα παρά ελληνικά. Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι τα ξένα τσιγάρα που παράγονται στον τόπο τους είναι ελληνικά. Δεν είναι. Διότι σε όλα αυτά πληρώνουμε χαράτσι και το χαράτσι είναι επί των πωλήσεων και όχι επι των κερδών. 


Ο συνδυασμός της κρατικής μηχανής με τους ιδιώτες εάν θα μπορούσε να αποτελέση μια μια αλυσίδα είναι η ιδανική λύση. Αυτό μέχρι στιγμής προσωπικώς δεν το έχω δει αλλά πιστεύω ότι θα το δούμε, dum spiro spero, ελπίζουμε. 
Κάτι ενδείξεις τελευταίως υπάρχουν τώρα για το άλλο που είπατε. Μόνο στον τομέα αυτό πιστεύω ότι ο καθένας μπορεί να βοηθήσει. Ας ξεχάσουμε λίγο την προσωπική μας καλοπέραση σε όλους τους τομείς. Δεν χρειάζεται. Καλοπερνάμε. Τα ταξίδια στο εξωτερικό για να ψωνίσουμε π.χ. στο Παρίσι. Ισχυρίζεται κάποιος το βρίσκει εκεί φθηνότερα. Ναι, αλλά αν υπολογίσουμε και το ταξίδι, το ξενοδοχείο κλπ έρχεται πολύ ακριβότερα. Και όλα αυτά τα έξοδα αν τα υπολογίσετε και τα σουμάρετε, στο τέλος μιλάμε για πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια τα οποία πετιώνται, δυστυχώς, έξω. Δεν έχουμε την πολυτέλεια στον τόπο μας να μπορούμε να τα έχουμε αυτά. 


Σήμερα βρισκόμαστε δυστυχώς σε επικίνδυνο σημείο. Αν εξαιρέσετε την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, ο υπόλοιπος ελλαδικός χώρος είναι άδειος. Νομίζω σε αυτήν την αίθουσα έχω επαναλάβει ό,τι τα Δωδεκάνησα σήμερα έχουν 170.000 κατοίκους, δηλαδή τίποτε. Εκ των οποίων τα 7% είναι τούρκοι. Σε πενήντα, εξήντα χρόνια οι Τούρκοι θα έχουν πιάσει το 50%. Η Θράκη έχει ήδη σχεδόν φθάσει σε αυτό το σημείο. Η Κομοτηνή έχει παραπάνω Τούρκους από Έλληνες. Δεν έχω τίποτε με τους τούρκους τους ανθρώπους, αλλά οι Τούρκοι για την Τουρκία και οι Έλληνες για την Ελλάδα

Κάθε ημέρα διαβάζω εκδηλώσεις για την Χιλή, για το Περού, για το Αφγανιστάν, για ό,τιδήποτε άλλο θέλετε. Καμία εκδήλωση για τον τόπο μέχρι στιγμής δεν έχω δει. Θα πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας οι έλληνες βέβαια, πόρω απέχουμε να λεγόμαστε Έλληνες οι νεοέλληνες. Εκείνοι ήταν οι Έλληνες κάποτε, ο Πλάτων, ο Αριστοτέλης κλπ. Εν πάσει περιπτώσει να ξεχάσουμε για ό,τι μάς έχουν βάλει, απ΄ ότι πιστεύω και ιστορικώς φαίνεται, μάς έχουν βάλει σε ένα κανάλι να βγάζουμε τα μάτια μας αναμεταξύ μας. Να μάς διαφεύγει η ουσία δηλαδή. Ασχολούμεθα με πράγματα τα οποία είναι εκτός πραγματικότητας. Δεν ενδιαφέρουν. Πράγματι, καλό και το Αφγανιστάν, λυπάμαι για ό,τι έγινε αλλά δεν μπορώ να σώσω εγώ το Αφγανιστάν. Να κοιτάξω να σώσω τον τόπο μου πρώτα και από εκεί και πέρα θα δούμε και για την Χιλή και για τους υπόλοιπους όλους. 

Φοβούμαι ό,τι αυτή την στιγμή εμείς πάμε να σώσουμε την Κοινή Αγορά. Δε νομίζω ότι θα σώσουμε την Ελλάδα πρώτα και μετά να σώσουμε και την Κοινή Αγορά. Να δούμε η Κοινή Αγορά θα σώσει εμάς; Μέχρι στιγμής εγώ τέτοια δείγματα δεν έχω δει. 

Κι επειδή ο Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος λέει ό,τι ένας λαός πρέπει να γνωρίζει την ιστορία της πατρίδος του για να μην πράττει σφάλματα εις το παρόν τα οποία έπραξε στο παρελθόν για το μέλλον. Κι επειδή είναι και επίκαιρο λίγο διότι έχει να κάνει με το Ελλάς-Γαλλία συμμαχία και με τις προεδρικές εκλογές που γίνανε στην Γαλλία θα σάς αναφέρω τον (Αθανάσιο) Κορόζη ''Ελληνοτουρκικοί αγώνες και φιλία κατ' επιταγή''. Αποδεικνύεται ό,τι ο στρατηγός Γκραμά, ο οποίος ήτο συναρχιστράτηγος του Ελληνικού Επιτελείου Στρατού κατά τον πόλεμο της Μικράς Ασίας -εδώ σήμερα δεν είναι δυνατόν να μην βρίσκονται μικρασιάτες, δεν είναι δυνατόν να μην βρίσκονται έλληνες από τις χαμένες πατρίδες όπως ονομάζονται. 

Λοιπόν ο στρατηγός Γκραμά απεδείχθη ό,τι ήτο κατάσκοπος της Γαλλίας υπέρ του Κεμάλ, από αποκρυπτογραφηθέν τηλεγράφημα το οποίο έστελνε εις τον τότε συνταγματάρχη Κολόμα του Γαλλικού στρατού εις την Σμύρνη να κατασκοπεύσει τον ελληνικό στρατό. Και όλες τις απόρρητες διαταγές του Ελληνικού Επιτελείου Στρατού πηγαίνανε μέσω της Γαλλικής Στρατιωτικής Αποστολής η οποία επληρώνετο από τον ελληνικό λαό στον Κεμάλ. 

Τώρα θα μου πείτε γιατί δεν το μάθατε ποτέ. Δεν θα το μάθετε και προκαλώ να μου πείτε γιατί δεν το μάθατε ποτέ ενώ θα έπρεπε να διδάσκεται στο σχολείο. Θα πρέπει να συνεργαστούμε με όλους τους λαούς, δεν έχω καμία αντίρρηση, και πρωτίστως με την Ευρώπη. Αλλά να μην είναι σαν εκείνο το μοίρασμα που γινότανε ένα μου ένα σου, δυο σου, ένα, δυο μου τρία σου, ένα δυο τρια μου και ούτω καθεξής. Θα έπρεπε να υπάρχει μια ισορροπία.
ακροατής: Το 1953 στο Κίτικον της Γερμανίας, στο παλαιό αυτό χωριό της Πανεπιστημιούπολης, υπάρχει κι ένα ινστιτούτο Γεωγραφίας και ο γεωλόγος εκεί έκανε μια διάλεξη όπως εσείς. Εβοηθείτο από χάρτη της πατρίδος μας και έδειχνε που ήταν - το άγνωστο τότε, όπως το άκουγα πρώτη φορά- πλούσιο υπέδαφος της πατρίδος μας. Μάς έδειχνε σε διάφορα σημεία που ήταν το πετρέλαιο, που ήταν ο άνθραξ, όπου ήταν ο λιγνίτης και οπωσδήποτε το ουράνιο. 

Σωτήρης Σοφιανόπουλος: Ένα άλλο θέμα είναι το εργοστάσιο σκουπιδιών στην Θεσσαλονίκη που έκλεισε. Αυτό έγινε διότι το υποπροϊόν του, το λίπασμα, δεν μπορούσε να φθάσει στους αγρότες να το προωθεί δηλαδή το εργοστάσιο σακί-σακί. Αυτό θα πρέπει να προωθηθεί μέσω των κρατικών καναλιών. Θα πρέπει να το κάνει το υπουργείο Γεωργίας μέσω της Αγροτικής Τραπέζης και να το προωθήσει στους αγρότες. Δεν το πήρε όμως ποτέ. Το έφτιαχναν λόφους εκεί και τελικώς εκεί παραμένει ακόμη.

ακροατής: Πείτε μας σχετικά με τις υδατοπτώσεις, οι οποίες είναι πραγματικά μεγάλες σε ποσότητες. Η δυνατότητα της εκμεταλλεύσεώς τους για την παραγωγή ενέργειας, ηλεκτρισμού δηλαδή, λένε ότι είναι ακριβότερη η κιλοβατώρα που παράγουν αντί αυτής από το πετρέλαιο.

Σωτήρης Σοφιανόπουλος: Θα ενθυμείστε όλοι ό,τι κάποτε υπήρχε μια διαμάχη στις εφημερίδες κατά πόσον συμφέρει να παράγουμε αμμωνία από λιγνίτη ή να την παράγουμε από το πετρέλαιο. Και βέβαια τότε τα οικονομολογικά δεδομένα της στιγμής, όπως μου έλεγε και κάποιος που μού έκανε μερικά μαθήματα λογιστικής, τα οποία εγκατέλειψα γρήγορα γιατί δεν καταλάβαινα τίποτε, έδειχναν ό,τι πράγματι σε αριθμούς δραχμών ήταν ακριβότερη η παραγωγή αμμωνίας από λιγνίτη παρά από το πετρέλαιο. Με την μόνη διαφορά ότι το πετρέλαιο τα κάναμε εισαγωγή και τον λιγνίτη όμως μάς τον έδωσε ο Θεός στα πόδια μας. Είναι μεγάλο το όφελος σε μια χώρα όταν αξιοποιεί τις δικές της πρώτες ύλες και δεν κατασπαταλά ξένο συνάλλαγμα...
Σωτήρης Σοφιανόπουλος σε νεανική ηλικία
Επανέρχομαι λοιπόν. Συμφέρει πάντοτε, έστω κι αν τα οικονομικά δεδομένα της στιγμής λένε άλλα διότι κατ' αρχήν δεν θα μεταναστεύσει ο κόσμος διότι όταν ο κόσμος δεν μεταναστεύει το όλο κύκλωμα των εργασιών μεγαλώνει και ως εκ τούτου το όφελος της πατρίδος μας είναι μεγάλο όταν αξιοποιούνται οι εγχώριες πρώτες ύλες μας παρά όταν εισάγουμε κάτι από το εξωτερικό. Ως εκ τούτου οι δραχμές δεν μάς πονάνε, μάς πονάνε τα δολλάρια, τα φράγκα, τα μάρκα και ούτω καθεξής. Από την στιγμή λοιπόν που ένα δολλάιο ή ένα μάρκο μπορούμε να το εξοικονομήσουμε εκμεταλλευόμενοι ελληνική πρώτη ύλη και ελληνικές δυνάμεις εργατικές και επιστημονικές η προσωπική μου άποψη είναι ότι συμφέρει. Και η ιστορία των πραγμάτων αυτό απέδειξε. Κάθε φορά που λέγαμε ότι αυτό δεν συμφέρει, μετά από δυο τρια χρόνια συνέφερε. Ας παραδειγματισθούμε λοιπόν από την ιστορία ότι κάθε φορά αυτοί οι υπολογισμοί των διαφόρων σοφών βγαίνουν δυστυχώς για τον τόπο μας, λανθασμένοι πολύ.  

Επιμέλεια: Ξενοφών Οικονομικός (29.6.2020) ©
 
Copyright 4481/2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αγαπητοί αναγνώστες σημειώνουμε πως:
-ό,τι υπάρχει σε αυτό το blog είναι αποτέλεσμα μελέτης και έρευνας τόσο των έργων του Σωτήρη Σοφιανόπουλου όσο και άλλων επιστημόνων οι οποίοι αναφέρονται όπως και οι αντίστοιχες πηγές και βιβλιογραφία.
Ως εκ τούτου τα άρθρα μας αποτελούν πνευματικό κόπο της ομάδας μας ή μεμονωμένου συναδέλφου μας που τα συντάσσει.
Το δικαίωμα χρήσης και αναδημοσίευσης του υλικού από το blog μας καθορίζεται από τον αντίστοιχο νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας Ν. 4481/2017 σε συνέχεια του Ν. 2121/1993.
-Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου μας υπό την αυστηρή προϋπόθεση επισύναψης της πηγής μέσω ενεργού συνδέσμου και αναφοράς του blog και του ονόματος του συγγραφέως του άρθρου.
-Σχόλια θα εγκρίνονται όταν είναι σχετικά με το θέμα, εννοείται ό,τι δεν περιέχουν προσβλητικούς ή απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς και δεν περιέχουν συνδέσμους αμφιβόλου αξιοπιστίας.
-Όταν αποστέλλετε κείμενα μέσω σχολίων ή e-mail και δεν είναι δικά σας παρακαλείσθε να αναγράφετε την πηγή τους.
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία σας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.