Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

Στα τρία χρόνια από μια κουνέλα μπορούμε να πάρουμε 14 τόνους κρέας. Τα κουνέλια τρώνε τσουκνίδες, γαίδουράγκαθα και μολόχες. Τα χόρτα της ελληνικής υπαίθρου μπορούν να γίνουν άριστη ζωοτροφή, να συλλεγούν την άνοιξη, να αποξηρανθούν και να αξιοποιηθούν ως ζωοτροφή τον χειμώνα. Το κυπαρίσσι με την μεγάλη περιεκτικότητα σε υγρασία, στα φύλλα του, αποτελεί εύγευστη και άριστη τροφή για τα κουνέλια. Σ.Σοφιανόπουλος

Σε πολλές απο τις αναρτήσεις μας έχουμε αναφερθεί αναλυτικά στην σπουδαιότητα της ανάπτυξης της γεωργίας και κτηνοτροφίας της πατρίδος μας. Για να υπάρξει ανάπτυξη στην κτηνοτροφία όμως πρέπει να προηγηθεί η ανάπτυξη στην παραγωγή ζωοτροφών, βλέπετε εδώ.  Και σε αυτό τον τομέα, εξ' αιτίας των προδοτικών πολιτικών που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις των τελευταίων 35-40 ετών η πατρίδα μας έχει καταστεί ουραγός παγκοσμίως ενώ διαθέτει στρατηγικά πλεονεκτήματα, που ο κρατικός μηχανισμός όχι μόνον δεν αξιοποίησε αλλά ''έθαψε'' κυριολεκτικά.
Στους παρακάτω συνδέσμους μπορείτε διαδοχικά να μελετήσετε τις 4 σχετικές αναρτήσεις για την παραγωγή σόγιας, τα σχετικά πειράμματα του Σωτήρη Σοφιανόπουλου και πως το ελληνικό κράτος εμπόδισε τις προσπάθειές του, δείτε εδώ το Β' μέρος  και εδώ το Δ' μέρος . Μπορείτε πατώντας στους συνδέσμους να μελετήσετε το Ά και Δ' μέρος. 

Με την παρούσα ανάρτηση θα ασχοληθούμε με το κυπαρίσσι ως ζωοτροφή σύμφωνα με τις έρευνες του Σωτήρη Σοφιανόπουλου. Η κονικλοτροφία στην πατρίδα μας αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια και οι παρατηρήσεις του Σωτ. Σοφιανόπουλου μπορούν να βοηθήσουν τους κτηνοτρόφους που ασχολούνται με αυτή. 

Την σχετική μελέτη αντλούμε απο το πόνημα του Σωτ. Σοφιανόπουλου: ''ΟΙ ''Άγνωστες'' πλουτοπαραγωγικές πηγές της Ελλάδος και η πολιτική τους σημασία''. Παρεμβαίνουμε με κάποιες υπογραμμίσεις και επισημάνσεις με bold καθώς και σημειώσεις στο τέλος προκειμένου να επιστήσουμε την προσοχή των αναγνωστών σε κάποια σημεία και να τα κάνουμε περισσότερο κατανοητά. 

εκτροφή κουνελιών σε φάρμα (φ.Κάββαλος, Ηράκλειο Κρήτης)
 
Κυπαρίσσι προς παραγωγή ζωοτροφών κουνελιών

Στο κέντρο εφηρμοσμένης ερεύνης και ζωοτεχνολογίας (12) που διατηρούσα στην Ζάκυνθο (1) αποφάσισα μία μέρα να εξετάσω την χρησιμότητα του κυπαρισσιού. Παρακινήθηκα από την σκέψη ότι η Ελλάδα έχει παρά πολλά κυπαρίσσια, πλούσια σε φύλλα και καρπούς δένδρα, τα οποία όμως εκτός της παραγωγής οξυγόνου και λίγου διοξειδίου του άνθρακος προσφέρουν μόνο καλλωπισμό στη χώρα.(13)
Έκοψα ένα μεγάλο κλωνάρι της τάξεως των 2,5 μέτρων που ήταν σαν μικρό χριστουγεννιάτικο δένδρο και το έβαλα μέσα σε μία κλούβα η οποία ήταν 11 μ. μήκος , 2,5 μ. πλάτος και 2 μ. ύψος φτιαγμένη από γαλβάνιζε σύρμα με πολύ μικρές οπές, το οποία κλουβί εχρησίμευε σαν ειδικό μέρος για κουνέλια, καθώς και μία διάταξη ειδική που δεν ενδιαφέρει το παρόν σκοτεινή όπου τα κουνέλια μέσα σε αυτήν γεννούσαν.(2) Ο λόγος ήταν για να μην μπαίνουν τα ποντίκια και τρώνε τα μικρά. Επειδή είχα και άλλες πολλές ασχολίες το ξέχασα αυτό και μετά από 2 ημέρες που τα ξαναθυμήθηκα πήγα στο κλουβί να δώ τι είχαν κάνει τα κουνέλια με το κυπαρίσσι και δεν το είδα. Ρώτησα λοιπόν τον βοηθό μου αν το έβγαλε και μού απήντησε αρνητικά. Παραξενεύτηκα και ξαναμπήκα μέσα στο κλουβί να κοιτάξω καλά. Είδα τότε στο χώμα μία βέργα ξεφλουδισμένη και τότε κατάλαβα ότι τα κουνέλια είχαν φάει όλα τα φύλλα και τα μικρά κλαδάκια καθώς και το φλοιό και είχε παραμείνει μόνο το κλωνάρι. Το γεγονός μού έκανε μεγάλη εντύπωση. (3) Το βράδυ είδα έναν κύριο ονόματι Διονύσιο Τουρίκη που τον θεωρώ έναν από τους λίγους κτηνοτρόφους της Ελλάδος και του ανέφερα το γεγονός. Με έκπληξη μου τον άκουσα να μου λέει ότι το κυπαρίσσι ήταν η καλύτερη τροφή των κουνελιών, αλλά κανείς δεν το γνωρίζει. Όταν τον ρώτησα γιατί αυτός δεν τάιζε τα κουνέλια του κυπαρίσσι, χαμογέλασε και μου απήντησε ότι το έκανε όταν ήταν νεώτερος.είναι σήμερα 80 ετών.
Αντιλαμβάνεσθε λοιπόν ότι εάν κάποιος είχε κυπαρίσσια προς εκμετάλλευση πολλά θα μπορούσε να επιτύχει. Ήθελα εν συνεχεία να κάνω και τις αναλύσεις των φύλλων τουκυπαρισσιού και ακόμη θέλω αλλά έκτοτε δεν μου εδόθη η δυνατότης.(4) Ελπίζω να γίνει μία εμπεριστατωμένη έρευνα στο μέλλον, για να μπορούμε να έχουμε επιστημονικά στοιχεία στα χέρια μας. Πρέπει επίσης να μετρηθούν τα κυπαρίσσια της Ελλάδος, να μελετηθεί η διαδικασία όταν κόβεις ένα κλωνάρι πότε βγαίνει ένα άλλο, ποιο είδος είναι πιο κατάλληλο και γενικά μια επιστημονική αντιμετώπιση που σήμερα δεν υπάρχει. Η χρήση του ως ζωοτροφή των μυρηκαστικών δεν έχει αξιολογηθεί, ενώ θα έπρεπε.


12 Τα πειράματα αφορούσαν τροφές αιγών, προβάτων, αγελάδων, μόσχων, κοτόπουλων, γαλοποϋλων, παπιών, χηνών, χοιρινών και κουνελιών.
13 Βεβαίως, τα κυπαρίσσια είναι ένα παρά πολύ καλό ξύλο και λόγω της ευθύτητας του κορμού στο παρελθόν επρομήθευε και την αγορά με κατάρτια πλοίων. Από τότε όμως που βγήκε το πλαστικό που είναι και πιο ισχυρό και πιο ελαφρύ το κυπαρίσσι βρίσκει μόνον χρήση σαν ξύλο.

Σημειώσεις (δικές μας): 

Σημείωση 1: Στη ΧΡΩ.ΠΕΙ. την οποία διηύθυνε ο Σωτήρης Σοφιανόπουλος -πριν την κλείσει το κράτος και η Τράπεζα της Ελλάδος με τον προδοτικό νόμο 1083/80 ή αλλιώς νόμο των πανωτοκίων, για περισσότερα βλέπετε τις 5 σχετικές αναρτήσεις μας, εδώ το Ά μέρος:  και εδώ το Ε' μέρος:  - λειτουργούσαν τέσσερα ή πέντε εργαστήρια εφηρμοσμένης έρευνας και αναπτυξιακής τεχνολογίας. Τα πορίσματα, οι έρευνες, οι εφευρέσεις που προέρχονταν απο τα εργαστήρια αυτά έμπαιναν πολλές φορές στην παραγωγή με αποτέλεσμα η ΧΡΩ.ΠΕΙ. να παράγει δεκάδες αν όχι εκατοντάδες διαφορετικά προϊόντα, απο το αναλγητικό Algon έως πολεμικά τυφέκια και ρουκέτες και από ορούς και ζωοτροφές ως ταχύπλοα σκάφη στα Ναυπηγεία Αυλίδος. 
Σχετικά με τη ΧΡΩ.ΠΕΙ και το τεράστιο έργο του Σωτήρη Σοφιανόπουλου βλέπετε εδώ μια συνοπτική παρουσίαση:  Επιπλέον εδώ μπορείτε να μελετήσετε μια επιστολή του 2005 του Σωτήρη Σοφιανόπουλου προς τον τότε πρωθυπουργό Κ.Καραμανλή, ο οποίος τίποτε στην ουσία δεν έπραξε απο τα όσα του επισημαίνει. Εδώ  μπορείτε να μελετήσετε μια ακόμη επιστολή του Σ.Σ., επίσης το 2005, προς τον τότε Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. 

Σημείωση 2: Σύμφωνα με την στατιστική επετηρίδα της Ελλάδας 2009-2010, που εξέδωσε η Ελ.Στάτ. το 2007 είχαμε στην πατρίδα μας 1.230.613 κουνέλια με την εξής γεωγραφική κατανομή: στα πεδινά 571.138, στα ημιορεινά 356.396 και στα ορεινά 303.079. Για το 2006 η εκτροφή κουνελιών στο σύνολο ανερχόταν στα 1.242.140. 

Σημείωση 3: Όπως σημειώνει και ο Σ.Σ το κάθε τι και στον κτηνοτροφικό τομέα χρειάζεται έρευνα. Σε σχετική, λοιπόν, με την κονικλοτροφία τηλεοπτική εκπομπή (Ιανουάριος 1997, βλέπε το παρακάτω βίντεο) στο τότε High Channel ο Σ.Σ. είχε επισημάνει τα ακόλουθα: 


-Κατόπιν πειραμμάτων που πραγματοποίησε με κουνέλια διαπίστωσε ότι τρώνε μετά μανίας τις τσουκνίδες, τα γαϊδουράγκαθα και τις μολόχες. Αν σκεφτεί λοιπόν κανείς ότι αυτά προσφέρονται σε απεριόριστες ποσότητες στην ελληνική γη υπάρχει άμεση η προοπτική αξιοποίησής τους ως ζωοτροφή. Παράλληλα πολλοί αγρότες, οι οποίοι ζουν με μια ελάχιστη σύνταξη του ΟΓΑ θα μπορούσαν να δραστηριοποιηθούν στη συλλογή τσουκνιδιών, γαϊδουράγκαθων κλπ και ν΄αυξήσουν το εισόδημά τους. 
-Δεν είναι τυχαίο γεγονός η επιλογή του τι θα φάει το ζώο. Για παράδειγμα τα πρόβατα και τα κατσίκια απομακρύνονται απο τις πικροδάφνες. Η πικροδάφνη είναι δηλητηριώδες φυτό και μια ελάχιστη ποσότητα π.χ. ένα φύλλο της μπορεί να θανατώσει επι τόπου μια αγελάδα ή ένα ενήλικο άλογο. Ακόμη και οι αναθυμιάσεις απο το κάψιμο της πικροδάφνης είναι επικύνδυνες (εδώ).
-Στα τρια χρόνια, έστω κι αν φαίνεται απίστευτο, απο μια κουνέλα μπορούμε να πάρουμε 14 τόνους κρέας, ενώ απο μια αγελάδα πολύ λιγότερο. Αν σκεφτεί όμως κανείς ότι η κουνέλα γεννάει 8-10 κουνελάκια ανά 30 ημέρες, ενώ η αγελάδα ένα μοσχάρι ανά 9 μήνες καταλαβαίνει ότι απο την κουνέλα ξεκινάει ένα δενδροδιάγραμμα που αναπτύσσεται με γεωμετρική πρόοδο. 
-Τα εκατοντάδες είδη χόρτων που φύονται την άνοιξη στην πατρίδα μας θα μπορούσαν να συλλεγούν και να αποξηρανθούν και να αξιοποιηθούν ως ζωοτροφή τον χειμώνα για τα διάφορα είδη ζώων. Αντίθετα, ακόμη και σήμερα πολλοί -εν αγνοία του προβλήματος που δημιουργούν-, ψεκάζουν με δηλητήρια τα χόρτα που φύονται π.χ. κάτω απο τις ελιές και έτσι δηλητηριάζουν το χώμα, τις ρίζες των δένδρων και τον υδροφόρο ορίζοντα ενώ καταστρέφουν και χιλιάδες τόνους εν δυνάμει ζωοτροφής. Αυτό που δεν γίνεται εδώ κάνουν στο εξωτερικό οι κτηνοτρόφοι (Γαλλία, Ελβετία κλπ.) μαζεύοντας με το δρεπάνι ή μηχανήματα όλη την υπάρχουσα βλάστηση κάτω απο τα δένδρα.  
-Όπως και για πολλά άλλα πράγματα στην Ελλάδα δεν έχει γίνει επιστημονική έρευνα για τα εκατοντάδες χόρτα που φύονται στην πατρίδα μας, την διατροφική τους αξία και την φαρμακευτική τους. Αν αυτό γινόταν τεράστιες προοπτικές αξιοποίησης και ανάπτυξης θα άνοιγαν σε πολλούς τομείς (κτηνοτροφικό, γεωργικό, φαρμακευτικό, εμπορικό κλ)  

Σημείωση 4:  Ο Σωτήρης Σοφιανόπουλος προχώρησε τελικά στις χημικές αναλύσεις για το κυπαρίσσι και τα αποτελέσματα φαίνονται στην παρακάτω γνωμάτευση. Πολύ υψηλό είναι το ποσοστό της υγρασίας που έχουν τα φύλλα κυπαρισσιού και έτσι εξηγείται ίσως γιατί είναι τόσο πολύ εύγευστο για τα κουνέλια.

 

Επιμέλεια: Ξενοφών Οικονομικός (23.8.2016) ©
 
copyright 4481/2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αγαπητοί αναγνώστες σημειώνουμε πως:
-ό,τι υπάρχει σε αυτό το blog είναι αποτέλεσμα μελέτης και έρευνας τόσο των έργων του Σωτήρη Σοφιανόπουλου όσο και άλλων επιστημόνων οι οποίοι αναφέρονται όπως και οι αντίστοιχες πηγές και βιβλιογραφία.
Ως εκ τούτου τα άρθρα μας αποτελούν πνευματικό κόπο της ομάδας μας ή μεμονωμένου συναδέλφου μας που τα συντάσσει.
Το δικαίωμα χρήσης και αναδημοσίευσης του υλικού από το blog μας καθορίζεται από τον αντίστοιχο νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας Ν. 4481/2017 σε συνέχεια του Ν. 2121/1993.
-Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου μας υπό την αυστηρή προϋπόθεση επισύναψης της πηγής μέσω ενεργού συνδέσμου και αναφοράς του blog και του ονόματος του συγγραφέως του άρθρου.
-Σχόλια θα εγκρίνονται όταν είναι σχετικά με το θέμα, εννοείται ό,τι δεν περιέχουν προσβλητικούς ή απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς και δεν περιέχουν συνδέσμους αμφιβόλου αξιοπιστίας.
-Όταν αποστέλλετε κείμενα μέσω σχολίων ή e-mail και δεν είναι δικά σας παρακαλείσθε να αναγράφετε την πηγή τους.
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία σας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.