Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2015

Αξίζει να θυσιάσουμε την ελευθερία μας, την εθνική κυριαρχία, την εθνική αξιοπρέπεια, την επιβίωση της οικονομίας, την αποφυγή δουλοπαροικίας των επόμενων γεννεών επειδή φοβόμαστε να επωμιστούμε θυσίες κάποιων μηνών; Μ. Νεγραπόντη-Δεληβάνη

Τα τελευταία χρόνια, ιδίως τα πέντε τελευταία χρόνια των μνημονίων τα συστημικά μ.μ.ε. έχουν αρνηθεί να παρουσιάσουν εναλλακτικές οικονομικές προτάσεις, όπως αυτές τις υπαγορεύει η οικονομική επιστήμη. Για παράδειγμα τα συστημικά μ.μ.ε. θεωρούν ως μονόδρομο την παραμονή μας στην Ευρωζώνη και αποκρύβουν ότι μια από τις ισχυρές εναλλακτικές θα μπορούσε να είναι η επιστροφή μας σε εθνικό νόμισμα.

Πολλοί οικονομολόγοι έχουν επιχειρηματολογήσει ότι το εγχείρημα της επιστροφής στο εθνικό νόμισμα συνεπάγεται δυσκολίες τους πρώτους μήνες, ωστόσο η ανάταξη της οικονομίας επέρχεται σύντομα και ταυτόχρονα η χώρα θα έχει επανακτήσει την Νομισματική της πολιτική δια της δυνατότητας εκτύπωσης εθνικού νομίσματος αλλά και την ελεύθερη άσκηση -χωρίς την τήρηση μνημονίων- της δημοσιονομικής της πολιτικής.  Πλούσια σχετική αρθρογραφία, κάποια άρθρα της οποίας θα δημοσιεύσουμε κι εμείς -συν τω χρόνω- έχει υπογραφεί από τους Δ. Καζάκη (βλέπε εδώ: http://dimitriskazakis.blogspot.gr/2011/11/blog-post_28.html), τον Σπύρο Λαβδιώτη (βλέπε εδώ: http://www.drachmi5.gr/politiki-apopseis/shedio-exodoy-apo-eyro) αλλά και άλλους. 

Παρακάτω παρουσιάζουμε ένα συνοπτικό άρθρο της Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κας Μαρίας Νεγρεπόντη-Δεληβάνη, που απαντάει στους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού για την αδυναμία επιστροφής σε εθνικό νόμισμα. Το άρθρο δεν αφορά σε μελέτη ή εκτενή έκθεση για την διαδικασία, το όφελος ή τη ζημία επιστροφής σε εθνικό νόμισμα, ωστόσο θίγει εύστοχα και απαντά βάσει της οικονομικής επιστήμης στους αίολους ισχυρισμούς περί της αδυναμίας επιστροφής σε εθνικό νόμισμα.   


Σημειώνουμε ότι η Μαρία Νεγρεπόντη-Δεληβάνη είναι καθηγήτρια Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και τρείς φορές εκλεγείσα Πρύτανης σε αυτό. 

Το άρθρο της κ. Μ. Νεγραπόντη-Δεληβάνη έχει ως εξής (με μπλέ γράμματα είναι όσα υποστήριξε στη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός), οι υπογραμμίσεις είναι δικές μας : 

ΔΡΑΧΜΗ: ΣΩΤΗΡΙΑ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ; 

Απαντήσεις σε σχετικές δηλώσεις του κ. Πρωθυπουργού  

Στην συνέντευξη του στην ΕΡΤ, ο Τσίπρας μίλησε ξεκάθαρα για τις επιπτώσεις της επιστροφής στην δραχμή.

1. "Η χώρα δεν έχει συναλλαγματικά αποθέματα για να στηρίξει την επιστροφή στο δικό της νόμισμα. Η δραχμή την ίδια στιγμή που θα εκδίδονταν, θα είχε μια δραματική υποτίμηση. Αυτό σημαίνει ότι ένας συνταξιούχος που παίρνει 800 ευρώ, θα έπαιρνε 800 δρχ. με τις οποίες θα έβγαζε 3 μέρες και όχι 1 μήνα."

Τι θα πει «η χώρα δεν έχει συναλλαγματικά αποθέματα»; Βεβαίως έχει αυτά που της εξασφαλίζουν οι εξαγωγές της, αλλά και οι άδηλοι πόροι. Θα πρέπει, συνεπώς, μέχρι που να ξαναφτιάξει την  κατεστραμμένη της παραγωγική βάση (με τη βοήθεια της δραχμής, γιατί διαφορετικά το εγχείρημα είναι αδύνατον), να περιορίσουμε τις εισαγωγές στα απολύτως αναγκαία είδη, κόβοντας όλα τα πολυτελή και ημιπολυτελή αγαθά και υπηρεσίες. Η υπόθεση ότι μια σύνταξη 800 ευρώ που έφθανε για 1 μήνα, θα καταλήξει να επαρκεί μόνο για 3 ημέρες, αποδέχεται έναν πληθωρισμό που θα τρέχει σε 1000άδες. Κάτι τέτοιο φαίνεται εντελώς απίθανο για τους ακόλουθους λόγους:

 
Πρώτον, διότι η εσωτερική υποτίμηση υλοποίησε ήδη το μεγαλύτερο τμήμα αυτής της διαδικασίας, όπως τονίζει και ο νομπελίστας Paul Krugman σε ένα από τα τελευταία του άρθρα για την Ελλάδα, όπου και προτείνει την λύση της δραχμής. Το ποσοστό μείωσης της αγοραστικής δύναμης του συνταξιούχου των 800 δρχ. εξαρτάται άμεσα από το ποσοστό συμμετοχής εισαγόμενων αγαθών, στο «καλάθι της νοικοκυράς». Αυτό, προβλέπεται πολύ χαμηλό και οπωσδήποτε απείρως μικρότερο από το αντίστοιχο, που απειλείται,  με βάση την  ήδη εξαγγελθείσα πρόθεση της Τρόικα, περί "συντάξεων 300 ευρώ".
 
Δεύτερον, σε οικονομία με ποσοστό ανεργίας  27%  στον ενεργό πληθυσμό, η αύξηση της ρευστότητας (όπως δίδαξε ο J.M. Keynes) δεν θα κατευθύνεται στο επίπεδο των τιμών, αλλά στην απορρόφηση της ανεργίας, μέχρις ότου αυτή εξαλειφθεί.
 
Τρίτον, σε οικονομία που διαθέτει εθνικό νόμισμα, μία από τις κορυφαίες της δυνατότητες είναι η εκτύπωση χρήματος και η διάθεσή του με τρόπο που να περιορίζει τις ανισότητες (κάτι αδύνατον με το ευρώ).
 
Και  τέλος τέταρτον, θεωρώ  εξαιρετικά λανθασμένη την επιλογή προτίμησης λύσης, που σκοτώνει την Ελλάδα για πάνω από πενήντα χρόνια, μόνο και μόνο για να αποφευχθούν οι δυσκολίες κάποιων μηνών, εξαιτίας της μετάβασης στη δραχμή. Η Ελλάδα πρέπει να ζήσει, και κάποιες βραχυχρόνιες θυσίες, που θα της ξαναδώσουν προοπτικές ζωής, δεν είναι λογικό να απορρίπτονται με επιχειρήματα εν πολλοίς αβάσιμα, που προέρχονται από τους «εταίρους» μας,  και που εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους, εναντίον μας. Οι «εταίροι» μας πανικοβάλλονται με το GREXIT και για αυτό προσπαθούν να το «καλουπώσουν», όπως θα τους βόλευε. Εξυπακούεται, ότι ένα GREXIT όταν θα γίνει (γιατί θα γίνει οπωσδήποτε), θα πρέπει να «κεντηθεί» στις λεπτομέρειές του, προκειμένου να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της Ελλάδας, και όχι της Γερμανίας.
 
2. Οι πλούσιοι που έχουν χρήματα στο εξωτερικό (250 δισ. ευρώ), θα ερχόντουσαν και θα αγόραζαν την μισή Ελλάδα. Οι φτωχοί θα περνάγαν τραγικά και οι πλούσιοι ζωή και κότα.
 
Το επιχείρημα ότι "όσοι έχουν χρήματα έξω θα ευνοηθούν από ένα Grexit" δεν αποτελεί φυσικά επαρκή λόγο για να μη γίνει, αν καταλήξουμε ότι αυτό θα είναι σωτήριο για την Ελλάδα. Πρώτον,  επειδή ανέκαθεν, και όχι μόνον τώρα με την κρίση, οι πλούσιοι Έλληνες είχαν χρήματα στο εξωτερικό. Δεύτερον, γιατί θα είναι ευχής έργο να πειστούν να τα φέρουν και να τα επενδύσουν στην Ελλάδα, συμβάλλοντας στην αναγέννησή της, και τρίτον γιατί σε μια ευνομούμενη και επιπλέον ελαφρώς αριστερή κυβέρνηση το ευκολότερο των πραγμάτων θα είναι να πληρώσουν οι πλούσιοι και οι φέροντες τις περιουσίες τους από το εξωτερικό υψηλότερους φόρους.   
3. Μίλησε με Ρωσία, ΗΠΑ , Κίνα, κανείς τους δεν είπε, γύρνα στην δραχμή και θα βοηθήσουμε.

Το γεγονός ότι Κίνα, Ρωσία κλπ. δεν προθυμοποιούνται, τώρα, να μας δανείσουν ουδόλως σημαίνει ότι θα είναι το ίδιο και μετά. Τα BRICS μπορεί να αποδειχθούν πολύ σημαντική υπόθεση για την Ελλάδα.

4. Κατάρρευση τραπεζικού συστήματος και εξαύλωση όλων των καταθέσεων των πολιτών

Δεν αντιλαμβάνομαι το γιατί, αν το GREXIT δρομολογηθεί με προγραμματισμένο τρόπο θα καταλήξει σε κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος. Δηλαδή, δεν βλέπω το γιατί δεν θα είμαστε σε θέση να προλάβουμε μια τέτοια καταστροφή, αλλά και να περισώσουμε τις καταθέσεις των πολιτών. 

5.Ακόμα και στην περίπτωση συναινετικής (με τους ευρωπαίους) επιστροφής στην δραχμή, για να αποκτήσουμε τα απαιτούμενα συναλλαγματικά αποθέματα, θα έπρεπε να μας δανείσουν πάλι με Μνημόνιο, οπότε θα είχαμε και δραχμή και Μνημόνιο

Αν πάμε στη δραχμή φυσικά θα πρέπει να καταγγείλουμε μνημόνια, επονείδιστο χρέος, αγγλικό δίκαιο κλπ., και να είμαστε έτοιμοι για μια περίοδο υψηλού βαθμού αυτάρκειας, με τις επώδυνες συνέπειες της σχετικής μας διεθνούς απομόνωσης. Το ερώτημα, ωστόσο, που έρχεται και παρέρχεται ακατάπαυστα, είναι το αν αξίζει να θυσιάσουμε την ελευθερία, την εθνική κυριαρχία, την εθνική αξιοπρέπεια, την επιβίωση της οικονομίας μας, την αποφυγή δουλοπαροικίας παιδιών, εγγονών, τρισέγγονων (και βάλε) επειδή φοβόμαστε να επωμιστούμε θυσίες κάποιων μηνών, αν επιστρέψουμε στη δραχμή. Μια τέτοια επιλογή σημαίνει, εξάλλου, ότι αναγνωρίζουμε πως είμαστε ανίκανοι να επιβιώσουμε (και να μεγαλουργήσουμε), χωρίς τις εξευτελιστικές εντολές της Τρόικας, χωρίς τις ειρωνείες και την προσβλητική συμπεριφορά του Σόιμπλε και χωρίς το ανειλικρινές χαμόγελο της Μέρκελ. Και, όμως, μπορούμε. Φθάνει να το πιστέψουμε. 
 
Για τα βιβλία που έχει γράψει η Μ. Νεγρεπόντη-Δεληβάνη μπορείτε να δείτε δώ: http://www.biblionet.gr/author/7697/%CE%9C%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%B1_%CE%9D%CE%B5%CE%B3%CF%81%CE%B5%CF%80%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B7_-_%CE%94%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CE%B2%CE%AC%CE%BD%CE%B7
  
Επιμέλεια: Ξενοφών Οικονομικός (22.7.2015)

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αγαπητοί αναγνώστες,
σας ενημερώνουμε ότι στο blog μας τα σχόλια έχουν στόχο τη συνεισφορά σε έναν επικοδομητικό διάλογο και την δημοσιοποίηση εκ μέρους των αναγνωστών επιπλέον στοιχείων για τις οικονομικές δυνατότητες της πατρίδας μας.
Ως εκ τούτου σχόλια θα εγκρίνονται όταν είναι σχετικά με το θέμα, εννοείται ότι δεν περιέχουν προσβλητικούς ή απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς και δεν περιέχουν συνδέσμους αμφιβόλου αξιοπιστίας.
Όταν αποστέλλετε κείμενα μέσω σχολίων ή e-mail και δεν είναι δικά σας παρακαλείσθε να αναγράφετε την πηγή τους.
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία σας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.