Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020

Η υπονόμευση της ΧΡΩ.ΠΕΙ. και η καταστροφή της από το ''κράτος'' των κυβερνώντων. Μια καινοτόμα, παραγωγική και κερδοφόρα επιχείρηση κλείνει προς όφελος μόνον των πολυεθνικών. Επιστολή-απάντηση του Σωτήρη Σοφιανόπουλου (β' μέρος)

Το 1981 ο Σωτήρης Σοφιανόπουλος αποστέλλει κείμενο-απάντηση στην εφημερίδα ''Το Βήμα'' του συγκροτήματος Λαμπράκη σχετικά με προηγούμενη δημοσίευση όπου άφηνε υπονοούμενα για την ΧΡΩ.ΠΕΙ. και την όλη προσπάθεια της βιομηχανίας αυτής.(Το πρώτο μέρος της επιστολής εδώ)

Συνεχίζουμε να παρουσιάζουμε την επιστολή αυτή, από την οποία πολλά συμπεράσματα μπορούμε να εξάγουμε για το ποιοί και πως εμπόδισαν (και εμποδίζουν) την βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας μας και τελικά πέτυχαν να μετατρέψουν την Ελλάδα από μια πάμπλουτη σε ορυκτό πλούτο, γεωφυσική θέση και ανθρώπινο δυναμικό χώρα σε μια χρεοδουλοπαροικία. 

Γράφει λοιπόν στην επιστολή του ο Σωτήρης Σοφιανόπουλος: 

ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΊΑ 


‘’Άρχισε η προσπάθεια τον Αύγουστο του 1974 μετά το Κυπριακό. Επίστευα τότε και εγώ ότι πράγματι δεν είχαμε όπλα να πολεμήσουμε. Τώρα βλέπω ότι είχαμε και παρά είχαμε. Απλώς η κρατική μηχανή για πολλοστή φορά έλεγε ψέματα στον λαό για να δικαιολογήσει την στάση της έναντι της Τουρκίας κατ’ εντολή των δήθεν συμμάχων μας ως συνέβη και το 1922 (βλέπε Theodor Hertzel [1] απόφαση του Σιωνιστικού συνεδρίου Βασιλείας 1899 και δηλώσεις του Balfoor Υπουργού Εξωτερικών Μεγάλης Βρετανίας 1920 έχουσα σχέση με Κύπρο – Παλαιστίνη και Σινά).
Είχε δοθεί έγκριση αρ.145/3/5.1.77 της νομισματικής επιτροπής για δάνειο 100.000.000 δρχ. για όπλα και πυραύλους βαλλιστικούς, ακτίνας δράσεως σε α’ φάση 50 Km (κατασκευαστικά σχέδια στην κυριότητά μας), απόφαση Υπουργού Οικονομικών αρ.16715/70, ημερομηνία 22.2.1977. 

Θα βοηθούσε οικονομικά και πολιτικά την χώρα μας και οικονομικά την ΧΡΩ.ΠΕΙ. διότι εξεδηλώθει αμέσως ενδιαφέρον από τον Αραβικό κόσμο και με γράμματα μάλιστα (εις την διάθεση οποιουδήποτε) για παραγγελίες 200.000 όπλων αξίας 2 δισεκατομμυρίων δραχμών (2.000.000.000) τον Απρίλιο του 1975. Η επένδυση δεν ολοκληρώθηκε:
 
α. διότι μάς ενέπαιξε τόσο το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης (υπουργός κ. Αβέρωφ και υπουργός Ζαΐμης) ως και ολόκληρος η τότε κυβέρνηση (όλος ο φάκελος που αποδεικνύει το ισχυρισμό μου εις την διάθεση οποιουδήποτε).

β. διότι η Εθνική Τράπεζα παρ’ όλην την έγκριση της Νομισματικής Επιτροπής και την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και με καθαρά θέση της ΧΡΩ.ΠΕΙ. τότε, άνω των 2.500.000.000, δεν έδωσε τα χρήματα παρά μόνον μέρος αυτών κατόπιν εντολής προφανώς και η επένδυση παρέμεινε και παραμένει ημιτελής. Υπενθυμίζω ότι η τότε κυβέρνηση υπέγραψε μόλις τον Νοέμβριο του 1977 για το εργοστάσιο του Αιγίου με ξένον οίκο και μας αγνόησε παντελώς παρ’ όλο που εμείς είχαμε αρχίσει τον Αύγουστο του 1974 και προσφερθήκαμε αφιλοκερδώς να συμμετέχουμε σε διαπραγματεύσεις όπως και άλλες βιομηχανίες της πατρίδος μας π.χ. Καλυκοποιείο [2] (δεν μπορεί τον πατριωτισμό να τον μονοπωλούν ορισμένοι μόνον. Υπάρχουν και άλλοι πατριώτες και ας μην το διαφημίζουν). Υπήρχε δε η δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν οι εγκαταστάσεις των ΧΡΩ.ΠΕΙ. σαν υποκατασκευαστές για την Ε.Β.Ο. αλλά ούτε αυτό έγινε. Υπάρχουν δε και πολλά άλλα επ’ αυτού’’.

Επίσης αναφέρω το θέμα πετρελαίου της Ζακύνθου όπου ενώ η ΔΕΗ είχε δώσει άδεια δια έρευνα πετρελαίου στη Ζάκυνθο στην ΧΡΩ.ΠΕΙ. και όταν μετά από 1 χρόνο μέσα στον Βάλτο του Κεριού (περιοχή της Ζακύνθου) αρχίσαμε να παράγουμε 3-5 τόνους πετρελαίου ημερησίως, κατέληξα στα δικαστήρια κατηγορούμενος για το έγκλημά μου κατ' εξακολούθησιν της παραγωγής αργού πετρελαίου, η δε Ε.Τ..Ε. απηγόρευσε την συνέχισιν των εργασιών, πράγμα που μετέφερε στο Δ.Σ. της εταιρείας ο οικονομικός παρατηρητής κ.Κόκκινος. Αντί δηλαδή να βοηθήσουν όλοι να βγεί από μόνον Έλληνες το πετρέλαιο, μάς σταμάτησαν. Μέχρι σήμερα και από τον Μάϊο του 1979 που μάς σταμάτησαν το ταμείο της
ΧΡΩ.ΠΕΙ. άρα και της Ελλάδας έχει χάσει σε συνάλλαγμα 1.000.000 δολάρια και άνω.

ΈΡΕΥΝΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΣΟΓΙΑΣ

Μέχρι και σόγια καλλιέργησε η ΧΡΩ.ΠΕΙ. σε 4 σημεία της πατρίδας μας Κοπαΐδα, Λάρισα, Θεσσαλονίκη και Ξάνθη σε 200 στρέμματα με άριστα αποτελέσματα το 1972. Εις συνάντησή μου το 1973 στο Παρίσι με τον σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας όταν μου ζήτησε να του αναπτύξω κανένα μεγάλο θέμα για τον τόπο και του ανέπτυξα το θέμα Σόγια, μου απάντησε: ''Εάν δώσει ο Θεός και ξαναγυρίσω στην Ελλάδα να έλθεις για το θέμα αυτό να με βρείς''. Το προσπάθησα αλλά είς μάτην πολλαπλώς. 
καλλιέργεια σόγιας στην Καβάλα
Η οποιαδήποτε λοιπόν προσπάθεια που έκανε η ΧΡΩ.ΠΕΙ. για να ξεφύγει από το οικονομικό αδιέξοδο αλλά και για να βοηθήσει τον τόπο μας, εμποδιζόταν πάντοτε από την κρατική μηχανή όταν ήδη είχε επιτύχει. Αλλά αυτό το ίδιο συνέβαινε και συμβαίνει και με άλλες αμιγώς ελληνικές επιχειρήσεις, μέχρι να τις πάρουν οι ξένοι όπως και τις πήραν ή να κλείσουν, άρα άλλο είναι το πρόβλημα. Ελληνική προδοσία και ξένη πλεκτάνη και όχι πτώχεια της Ελλάδος όπως μάς μαθαίνανε και στο σχολείο. Διότι απαιτείται τεράστια και καταπληκτική κρατική οργάνωση για να κρατάς αυτόν τον παράδεισο που λέγεται Ελλάδα σε τέτοια χάλια.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εξίσωσα τα γυναικεία με τα ανδρικά ημερομίσθια τον Δεκέμβριο του 1974. Οικιοθελώς δώσαμε τριετίες στους εργαζομένους. Στους συμπληρώνοντας 30ετίαν έδιδε πάντοτε η ΧΡΩ.ΠΕΙ. μεγάλο χρηματικό ποσό σε χρυσές λίρες, 30 τον αριθμό και αποζημειώσεις με την συνταξιοδότηση πολλαπλώς μεγαλυτέρας από του Νόμου οριζόμενες, δάνεια άτοκα σχεδόν σε όσους επιθυμούσαν και διευκολύνσεις για την αγορά αυτοκινήτων κλπ Αυτά γινόντουσαν πριν γίνει το σωματείο, αλλά φαίνεται ο πρόεδρος θα τα ξέχασε όλα αυτά. Το μεγαλύτερο δε μέρος των μετοχών έχει γίνει δωρεά σε φιλανθρωπικά ιδρύματα που εδημιούργησε η οικογένεια. Tο ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΕΙΟ και το ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΕΙΟ.

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ

Η Εθνική Τράπεζα δυστυχώς στο τέλος του 1977, όταν τελικώς επάρθησαν οι πολυπόθητες αυξήσεις τιμών, έστω και μερικώς, παρενέβει εκβιαστικά και άλλαξε το πρόγραμμα, με αποτέλεσμα ενώ 31.12.1977 υπήρχαν υποχρεώσεις της τάξεως των 650.000.000, αλλά είχε γίνει μια τεράστια υποδομή που μπορούσε να εξυγιάνει την επιχείρηση και η οποία τότε αριθμούσε σε 1.000 συνεργάτες και εργάτες με όλα τα τμήματα εν λειτουργία σήμερα οι υποχρεώσεις έφθασαν το 1.600.000- και με όλη την υποδομή αυτής της τετραετούς προσπαθείας κατεστραμμένη. 
Λεπτομέρειες αυτού του γιγαντιαίου τεχνολογικού, οικονομικού και επιστημονικού έργου που βασίστηκε σε αναπτυξιακή έρευνα και τεχνολογία, για το οποίο η πατρίδα μας σήμερα θα μπορούσε να είναι υπερήφανη, ιδιαιτέρως λόγω των εργαστηρίων που αναπτύχθηκαν, ελπίζω να μπορέσω να δώσω σε δίκη που θα επακολουθήσει για να εντοπιστούν τόσο οι προδοσίες όσο και οι αμέλειες. 
Μάρτυρες από τώρα επικαλούμαι πλείστους όσους συνεργάτες των ΧΡΩ.ΠΕΙ. σήμερα, υπουργούς, διευθυντές υπουργείων, διευθυντές τραπεζών καθώς και αρίστους, πρώην επιστήμονες των ΧΡΩ.ΠΕΙ. που έφυγαν μετά τον παρεμβατισμό της τραπέζης για άγνωστους λόγους. 
Το άρθρο σας λοιπόν καθώς βλέπετε ουδεμία σχέση έχει με την αλήθεια και την πραγματικότητα. Φίλος Πλάτων, φίλος Σωκράτη, φιλτέρα η αλήθεια. Καλά θα κάνετε λοιπόν κ.Λαμπράκη να ακολουθήσετε τα λεγόμενα του Αριστοτέλους από εδώ και μπρός και το ρητόν: ''Μηδενί δίκην δικάσης πριν αμφοίν μύθον ακούσης''.  
Για όσους διαβάσουν το εξώδικό μου αυτό να θυμηθούν το ρητό ''νους ορά και νους ακούει''. Φαίνεται ότι εδώ και πολλά χρόνια η ΧΡΩ.ΠΕΙ. ήταν μεγάλο εμπόδιο στα ξένα συμφέροντα τα οποία αντιπροσωπεύουν διάφοροι έλληνες προδόται όπως έχει αποδείξει και ο καθηγητής Ενεπεκίδης σε ιστορικές έρευνές του. Πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι υπάρχουν πράγματα εις αυτήν την ζωή που δεν εξαρτιώνται και δεν μετριώνται από ή με χρήματα.

Διαφωνήσας ριζικά με την Ε.Τ.Ε. και το κράτος παρητήθην της θέσεώς μου και τυπικώς τον Αύγουστο του 1979.  

Σωτήριος Αριστοτέλους Σοφιανόπουλος 
Πρώην Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΧΡΩ.ΠΕΙ. 

Υ.Γ. Παρακαλώ δια την δημοσίευσιν βάσει του Νόμου περί Τύπου. 

Κοινοποιήσεις: 
κ.Πρωθυπουργό
1. ''ΒΗΜΑ'' με εξώδικο
2. Υπ.Κοινωνικών Υπηρεσιών 
3. Υπ. Συντονισμού
4. Υπ. Βιομηχανίας 
5. Υπ. Εμπορίου
6. Υπ. Γεωργίας
****

Υποσημειώσεις:

1.Σχετικά με τον σύγχρονο πατέρα του πολιτικού Σιωνισμού Theodor Hertzel (Benjamin Ze'ev Herzl), (2.5.1860–3.7.1904) βλέπε εδώ και συνοπτικά στα Ελληνικά εδώ.
2.Σχετικά με το Ελληνικό Πυριτιδοποιείο και Καλυκοποιείο βλέπε εδώ.

Επιμέλεια: Αντώνης Καλόγηρος (6.3.2020)
©
 
Copyright 4481/2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αγαπητοί αναγνώστες σημειώνουμε πως:
-ό,τι υπάρχει σε αυτό το blog είναι αποτέλεσμα μελέτης και έρευνας τόσο των έργων του Σωτήρη Σοφιανόπουλου όσο και άλλων επιστημόνων οι οποίοι αναφέρονται όπως και οι αντίστοιχες πηγές και βιβλιογραφία.
Ως εκ τούτου τα άρθρα μας αποτελούν πνευματικό κόπο της ομάδας μας ή μεμονωμένου συναδέλφου μας που τα συντάσσει.
Το δικαίωμα χρήσης και αναδημοσίευσης του υλικού από το blog μας καθορίζεται από τον αντίστοιχο νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας Ν. 4481/2017 σε συνέχεια του Ν. 2121/1993.
-Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου μας υπό την αυστηρή προϋπόθεση επισύναψης της πηγής μέσω ενεργού συνδέσμου και αναφοράς του blog και του ονόματος του συγγραφέως του άρθρου.
-Σχόλια θα εγκρίνονται όταν είναι σχετικά με το θέμα, εννοείται ό,τι δεν περιέχουν προσβλητικούς ή απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς και δεν περιέχουν συνδέσμους αμφιβόλου αξιοπιστίας.
-Όταν αποστέλλετε κείμενα μέσω σχολίων ή e-mail και δεν είναι δικά σας παρακαλείσθε να αναγράφετε την πηγή τους.
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία σας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.