Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021

Οι όροι των Συμβάσεων Δανειακής Διευκόλυνσης που υπαγορεύουν την καθολική δέσμευση της δημόσιας περιουσίας της Ελλάδας

Το 2010 υπογράφτηκε από την τότε κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου το 1ο μνημόνιο και η αντίστοιχη πρώτη ''Σύμβαση Δανειακής Διευκόλινσης''. Ο ελληνικός λαός δεν ενημερώθηκε τότε για τους επαχθείς και καταχρηστικούς όρους των συμβάσεων που υπογράφτηκαν, γι' αυτό και δυσκολεύεται να ερμηνεύσει τα όσα ακολούθησαν τα επόμενα 11 χρόνια και θα ακολουθήσουν. Πολύ περισσότερο όταν μετά το 1ο μνημόνιο ακολούθησε το 2012 το P.S.I., το 2ο μνημόνιο με την αντίστοιχη δανειακή σύμβαση ενώ το 2015 το 3ο μνημόνιο. Παράλληλα υπογράφτηκαν μεσοπρόθεσμα προγράμματα προσαρμογής, ''κρυφά'' μνημόνια κλπ.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τι υπέγραψαν οι εκάστοτε μνημονιακές κυβερνήσεις, τα οποία είναι σε πλήρη ισχύ ακόμη και σήμερα και θα είναι προφανώς μέχρι την εξόφληση των δανείων μετά το 2070 όπως φαίνεται και στους αντίστοιχους πίνακες (σελ.4) του ΟΔΔΗΧ.

Η καθολική δέσμευση της δημόσιας περιουσίας της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 παράγραφος 2 της ''Σύμβασης Δανειακής Διευκόλυνσης'' της 8.5.2010 μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των άλλων δεκαέξι χωρών της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ ολόκληρη η κινητή και ακίνητη περιουσία του ελληνικού δημοσίου είναι δεσμευμένη για την εξυπηρέτηση του δανείου για όσο χρόνο αυτό υπάρχει. Ο όρος δέσμευσης της περιουσίας απαγορεύει στην Ελλάδα να βρεί -υποτίθεται σύμφωνα με την πολιτική που θα έπρεπε να ασκήσει- άλλον δανειστή με υποθήκη ή άλλου είδους εγγύηση. Αυτό, διότι η Τρόϊκα απαιτεί την πρώτη προτεραιότητα στην υποθήκη της περιουσίας του ελληνικού δημοσίου.

Επιπλέον, η απαίτηση των ιδιωτών δανειστών (και όχι μόνον) ήτοι μεταξύ αυτών και των κερδοσκοπικών funds να διατηρήσουν ακέραιες τις δανειακές τους αξιώσεις έναντι του κουρέματος χρέους του 2012 αλλά και όποιου άλλου μελλοντικού αποδεικνύει ό,τι δεν υπάρχει προστασία του οφειλέτη (της Ελλάδος δηλαδή) λόγω ''επαχθούς χρέους''. Δηλαδή, οι ιδώτες μπορούν να απαιτήσουν τον ολοκληρωτικό αφανισμό της χώρας μας λόγω υπερδανεισμού. Σημειώνουμε ό,τι ''επαχθές χρέος'' είναι το ποσοστό του χρέους εκείνου που η εξόφλησή του θα παραβίαζε βασικές ανάγκες αξιοπρεπούς διαβίωσης, παροχών υγείας, εκπαίδευσης, απασχόλησης κ.α. για τους έλληνες πολίτες και για την ασφάλεια και κυριαρχία της χώρας.

Η καθολική δέσμευση της περιουσίας της Ελλάδας στην πράξη αφορά την αξιοποίηση κάθε περιουσιακού στοιχείου όπως ακινήτων, ακτών, ορυκτού πλούτου, υποθαλάσσιου πλούτου, αρχαιολογικών χώρων, μετοχών, ομολόγων, λοιπών αξιογράφων και κινητών πραγμάτων κλπ. Επομένως ως άμεση συνέπεια ήλθε η δημιουργία του ''Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου ΑΕ'' (ΤΑΙΠΕΔ) το οποίο ελέγχεται πλήρως από την Τρόϊκα. Στο πλάισιο αυτό πραγματοποιήθηκε η εκποίηση (κοινώς το ξεπούλημα) δημοσίων επιχειρήσεων σε πολυεθνικές ή άλλα κράτη που...τυγχάνει να είναι οι δανειστές μας (π.χ. περιφερειακά αεροδρόμια στην Γερμανική Fraport, η ΤραινΟΣΕ στον Ιταλικό κρατικό Όμιλο Ferrovie Stato Italiane, η ΕΛΒΟ στους Ισραηλινούς και όλες οι υπόλοιπες).

Παράλληλα, σύμφωνα με τους όρους του προαναφερόμενου άρθρου η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να προβεί σε καμία αξιοποίηση περιουσιασκού στοιχείου υπέρ του δημοσίου συμφέροντος παρά μόνον προς όφελος των δανειστών.

Επίσης, χωρίς την έγκριση της Τρόϊκα η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να συνάψει οποιαδήποτε οικονομικού περιεχομένου σύμβαση με τρίτη χώρα ή οργάνισμο με την οποία θα αναλάμβανε κάποια οικονομική υποχρέωση.
 
Όπως περιγράφει σε βιβλίο του πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδος το 2015 κι ενώ προς τα έξω φαινόταν η...δήθεν δημοκρατική εικόνα να συσκέπτονται οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης (Euro group) στην πραγματικότητα όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα και οι αποφάσεις λαμβάνονταν σύμφωνα με την θέληση του Βερολίνου όπως αυτή εκφραζόταν από τον υπ.Οικονομικών του τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε 

Συνδυάστε στην σκέψη σας, μαζί με δυο προηγούμενες αναρτήσεις μας για τον υπέρμετρο δανεισμό και την άρση της εθνικής κυριαρχίας ως όρο των μνημονίων, που για πρώτη φορά υπογράφεται απο κράτος στην παγκόσμια ιστορία το γεγονός πως δυο μόλις ημέρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας της...παράγκας ή αλλιώς Πρεσπών (12 Ιουνίου 2018) το Eurogroup (δηλαδή το... Βερολίνο) έδωσε ως δώρο στην τότε μνημονιακή κυβέρνηση δεκαετή παράταση εξόφληση μέρους του χρέους (περίπου 97 δις ευρώ).Συνδυάστε επίσης το γεγονός πως σύμφωνα με ειδήσεις, σχόλια και φήμες (διότι κάποια πράγματα δεν αποδεικνύονται) οι...σύμμαχοί μας και δανειστές μας Γερμανοί δεν επέτρεψαν να αγοράσουμε τις Γαλλικές φρεγάτες Belh@rra οι οποίες φέρουν υποστρατηγικά όπλα όπως το Naval Scalp 1000 χλμ βεληνεκούς. 
***

Οι αρχαίοι μας πρόγονοι μάς διδάσκουν από το παρελθόν αλλά δεν ακούμε:

''Τα δάνεια δούλους τους ελευθέρους ποιεί''. Μένανδρος, 4ος αιών π.Χ.

”…γιατί (ο τύραννος) πιστεύει πως όσο πιο φτωχοί είναι οι άνθρωποι τόσο πιο υποταγμένοι είναι ώστε να τους χρησιμοποιεί…” 
Ξενοφών (430-355 π.Χ.) στο έργο του ”Ιέρων”.
 

Επιμέλεια: Ξενοφών Οικονομικός (20.2.2021)

****

Βιβλιογραφία:

-''Οι παράνομες Συμβάσεις Δανεισμού της Ελλάδας'' - Τα κείμενα που αποκάλυψαν τις δουλείες υποτέλειας της χώρας, Γεώργιος Κασιμάτης, Εκδοτικός οργανισμός Λιβάνη ΑΒΕ, Αθήνα, 2011

-''Το απάνθρωπο Καθεστώς Δανεισμού της Ελλάδας'' - Η ελληνική εμεπιρία ενός ευρωπαϊκού προβλήματος με παγκόσμιες διαστάσεις, Γεώργιος Κασιμάτης, Εκδοτικός οργανισμός Λιβάνη ΑΒΕ, Αθήνα, 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αγαπητοί αναγνώστες σημειώνουμε πως:
-ό,τι υπάρχει σε αυτό το blog είναι αποτέλεσμα μελέτης και έρευνας τόσο των έργων του Σωτήρη Σοφιανόπουλου όσο και άλλων επιστημόνων οι οποίοι αναφέρονται όπως και οι αντίστοιχες πηγές και βιβλιογραφία.
Ως εκ τούτου τα άρθρα μας αποτελούν πνευματικό κόπο της ομάδας μας ή μεμονωμένου συναδέλφου μας που τα συντάσσει.
Το δικαίωμα χρήσης και αναδημοσίευσης του υλικού από το blog μας καθορίζεται από τον αντίστοιχο νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας Ν. 4481/2017 σε συνέχεια του Ν. 2121/1993.
-Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου μας υπό την αυστηρή προϋπόθεση επισύναψης της πηγής μέσω ενεργού συνδέσμου και αναφοράς του blog και του ονόματος του συγγραφέως του άρθρου.
-Σχόλια θα εγκρίνονται όταν είναι σχετικά με το θέμα, εννοείται ό,τι δεν περιέχουν προσβλητικούς ή απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς και δεν περιέχουν συνδέσμους αμφιβόλου αξιοπιστίας.
-Όταν αποστέλλετε κείμενα μέσω σχολίων ή e-mail και δεν είναι δικά σας παρακαλείσθε να αναγράφετε την πηγή τους.
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία σας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.