Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019

Η αντιεπιστημονική πολιτική του Υπ.Βιομηχανίας (1977) να κλείσει το μοναδικό σύστημα παραγωγής ενέργειας από απορρίμματά της ΧΡΩ.ΠΕΙ. Ομοίως αντιεπιστημονική η απαγόρευση πετρελαιοκίνησης στην Αθήνα. Σωτήρης Σοφιανόπουλος

Με την παρούσα ανάρτηση συνεχίζουμε την μελέτη μας -με κάποιες επισημάνσεις- του Σωτήρη Σοφιανόπουλου σχετικά με την παραγωγή ενέργειας από την καύση απορριμάτων. Θυμίζουμε ότι σε προηγούμενη ανάρτησή μας, εδώ, είχαμε εκτενώς παρουσιάσει το πρωτοποριακό σύστημα αξιοποίησης απορριμάτων που εφάρμοσε η ΧΡΩ.ΠΕΙ. ήδη από το 1970 με το οποίο και κατάφερνε τότε να εξοικονομεί τουλάχιστον έναν τόνο πετρελαίου ημερησίως. 
Βέβαια, όπως τόσες άλλες φορές έχουμε σημειώσει, το ''ελληνικό'' κράτος ήταν εκεί και με την δικαιολογία μόλυνσης του περιβάλλοντος έκλεισε το σύστημα αυτό το 1977. Μια εβδομάδα μετά ο Μιλτ. Έβερτ -ως υφυπουργός Οικονομικών- ανακοίνωσε, από τηλεοράσεως, την μέθοδο καύσης σκουπιδιών ως δική του ιδέα και την προώθησή της. Βέβαια τίποτε δεν έγινε από τον Μιλτ.Έβερτ και την κυβέρνηση στην οποία ανήκε για την προώθηση και εφαρμογή της καινοτομίας αυτής. Είχαν όμως πετύχει απόλυτα τον σκοπό τους να κλείσουν οριστικά το μοναδικό αυτό σύστημα της ΧΡΩ.ΠΕΙ. 

Παρακάτω, βασιζόμενοι στην ίδια θεματική ενότητα από το πόνημα του Σωτήρη Σοφιανόπουλου: ''Οι ''Άγνωστες'' πλουτοπαραγωγικές πηγές της Ελλάδος και η πολιτική τους σημασία'' παρουσιάζουμε κάποιες επισημάνσεις-παρατηρήσεις του σχετικά την παραγωγή ενέργειας από την καύση σκουπιδιών. Οι υπογραμμίσεις και επισημάνσεις με bold είναι δικές μας. Στο τέλος του κειμένου υπάρχουν κάποιες σημειώσεις δικές μας που βοηθούν να αντιληφθούμε το θέμα καλύτερα.

το εγκαταλειμμένο εργοστάσιο της ΧΡΩ.ΠΕΙ. ιδιοκτησίας Σοφιανόπουλου που έκλεισε το κράτος με το νόμο των πανωτοκίων (φώτο) σήμερα οι κυβερνώντες παρακαλούν για επενδύσεις Κινέζους, Καταριανούς, Ιταλούς κλπ που δεν είναι τίποτε άλλο από ξεπουλήματα έχοντας πρώτα καταστρέψει (βλέπε σημείωση 2) τους ευπατρίδες έλληνες βιομηχάνους
Επισημαίνει ο Σωτήρης Σοφιανόπουλος: 

''Πρέπει ο αναγνώστης να γνωρίζει ότι η καύση παράγει καυσαέρια, δηλ. CO2. 'Οταν καίμε πετρέλαιο (δηλ. υδρογονάνθρακα) αυτό καίγεται σε παραγωγή νερού (το υδρογόνο) και σε παραγωγή CO2 ο άνθραξ. Άνευ του CO2, όπως ξαναείπαμε, δεν μπορεί αν ζήσει κανένα φυτό ή δένδρο επί της γης, διότι τα φυτά καταναλίσκουν το CO2 της ατμόσφαιρας (που είναι το 0,03%) και το μεν οξυγόνο το εκπνέουν, με τον δε άνθρακα παράγουν το ξυλώδες μέρος
και τους καρπούς, κλπ. (1)
Θέλω με όλα αυτά να πω ότι ανπεπιστημονικώς έπραξε το Υπουργείο Βιομηχανίας, (σημ.: εννοεί το κλείσιμο του πρωτοποριακού συστήματος καύσης απορριμάτων της ΧΡΩ.ΠΕΙ. και παραγωγής ενέργειας από αυτό) διότι το ίδιο π.χ. θα μπορούσε να κάνει με την ΔΕΗ στο Κερατσίνι, που έκαιγε την εποχή εκείνη 450.000 τόνους μαζούτ ή τις μεγάλες καμινάδες των νοσοκομείων κλπ ή τις καμινάδες των πολυκατοικιών, οι οποίες υποχρεωτικά αντικατέστησαν το μαζούτ με το ντήζελ. Σταμάτησε μάλιστα και η ΔΕΗ να καίει μαζούτ, αλλά βασικώς για οπτικούς λόγους και όχι λόγους υγιεινής.
Κάτι που πολλοί δεν ξέρουν είναι ότι οπτικός και αισθητικός είναι ο λόγος για τον οποίο το ελληνικό κράτος δεν επιτρέπει την πετρελαιοκίνηση στην Αθήνα (η μόνη πρωτεύουσα στην Ευρώπη όπου απαγορεύεται η πετρελαιοκίνηση) και μετά κόπων και βασάνων το επέτρεψε
στα ταξί. Αν υπολογίσουμε ότι έχουμε 15.000 ταξί και το καθένα ας πούμε ότι καίει 20 λίτρα ντήζελ ημερησίως, ενώ ο καυστήρας της πολυκατοικίας κατά μέσον όρο καίει 60 λίτρα την ώρα και επί 6 ώρες κατ' ελάχιστον ημερησίως, θα κάψει 360 λίτρα ημερησίως, δηλ. όσο 15 ταξί τουλάχιστον. 
Και αν υπολογίσουμε ότι έχουμε 15.000 ταξί στην Αθήνα, αυτά καταναλίσκουν σε ντήζελ όσο 1.000 πολυκατοικίες. Εάν λοιπόν ληφθή υπόψιν ότι η Αθήνα και ο Πειραιάς έχουν τουλάχιστον 200.000 πολυκατοικίες αντιλαμβανόμεθα ότι τους χειμερινούς μήνες είναι τεράστια η κατανάλωση πετρελαίου από τις πολυκατοικίες και όχι από τα αυτοκίνητα. Δεδομένου τώρα ότι τα πλοία καίνε ντήζελ και μαζούτ, τα αεροπλάνα καίνε ντήζελ, όλα δε τα φορτηγά άνω των 1,5 τόνων καίνε ντήζελ, είναι φανερό ότι η απαγόρευση της πετρελαιοκινήσεως στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη είναι παράλογη, αντι-επιστημονική και απαράδεκτη. Διότι αλλιώς δεν εξηγείται γιατί είμαστε η μοναδική χώρα σε όλη την Ευρώπη που το απαγορεύει. Δηλ. οι Ιταλοί, οι Γάλλοι, οι Ισπανοί, οι Βρετανοί κλπ, δεν ξέρουν τι κάνουν και εμείς είμαστε οι μεγάλοι επιστήμονες και σοφοί; Ο βασικός λόγος είναι ότι το πετρέλαιο καταναλίσκει 150 γραμμ. ανά ίππο και ώρα, ενώ ο βενζινοκινητήρας 220 γραμμ. ανά ίππον και ώρα, και επομένως, όσο πιο πολλά πετρελαιοκίνητα έχεις, αυτά θα καταναλίσκουν τα 2/3 των καυσίμων της βενζινοκινήσεως. Δηλ. κάποιοι κερδοσκοπούν εις βάρος του ελληνικού λαού ή κάποιοι ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΙΟΙ ΑΛΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΕΘΝΗ ΣΙΩΝΙΣΜΟ.
Τίθεται τώρα το ερώτημα γιατί η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που δεν καίει τα σκουπίδια της, (3) αλλά τα πετάει στα ρέμματα, πρακτική που έχει καταδικασθεί επανειλημμένως από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε υψηλά πρόστιμα. Στην υπόλοιπη Ευρώπη υπάρχουν εργοστάσια που καίνε τα σκουπίδια της πόλεως και παράγουν ρεύμα. Θα μπορούσε το υπουργείο στην περίπτωση της ΧΡΩ.ΠΕΙ, αν πράγματι ανησυχούσε τόσο πολύ για το περιβάλλον, τουλάχιστον να μας βοηθούσε να βελτιώσουμε την εγκατάσταση βάζοντας ηλεκτροστατικά φίλτρα ή φίλτρα νερού, ώστε να μην διοχετεύεται το παραμικρό στερεό στην ατμόσφαιρα και όχι να διατάξει το κλείσιμο της μονάδος.

η είσοδος του εργοστασίου ΧΡΩ.ΠΕΙ. (σημείωση 1 εδώ) (φώτο) Πάντα το κράτος ήταν παρόν στο να καταστρέφει κάθε ιδιωτική πρωτοβουλία οικονομικής ανάπτυξης της χώρας μας προς όφελος των ξένων πολυεθνικών. Ο Δ.Μπάτσης τα έγραφε από το 1947 γι' αυτό τον εκτέλεσαν.
Σημειώσεις:
Σημείωση 1: Κλιματική αλλαγή  και περί επιβολής αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών CO2 που έχει εξελιχθεί σε κερδοσκοπική φούσκα
Είναι γνωστό τα τελευταία χρόνια, το παγκόσμιο κίνημα, που τελικά δεν είναι όπως φαίνεται τόσο ανεξάρτητο αλλά και επιστημονικά τεκμηριωμένο για την μείωση των ρύπων και ιδιαίτερα του CΟ2. Μάλιστα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ έχει λάβει διαστάσεις τεράστιες με παράλληλη ''άνθηση'' κινημάτων Οικολόγων τα οποία και καταλαμβάνουν έδρες στα κοινοβούλια των χωρών της Ευρώπης. Παρατηρείται όμως και κάτι άλλο, που δείχνει πως ξεκάθαρα τα περί κλιματικής αλλαγής εξυπηρετούν συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα, εννοώ την υψηλή φορολόγηση ρύπων CO2 σε ιδιωτικές και κρατικές βιομηχανίες και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, όπως π.χ. στην ΔΕΗ με αποτέλεσμα να ναυαγούν οικονομικά. Ταυτόχρονα όμως χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία αρνούνται να δεχτούν το... story περί κλιματικής αλλαγής και βέβαια να...αυτοκαταστραφούν επιβάλλοντας φόρους στην παραγωγή τους. 
Ταυτόχρονα, στην Ελλάδα, πολυεθνικές εταιρείες ή διαπλεκόμενες ντόπιες είναι έτοιμες να εξαγοράσουν, έναντι πινακίου φακής, τεράστιες επιχειρήσεις του Δημοσίου, οι οποίες αναπτύχθηκαν με την βαρειά φορολόγηση του ελληνικού λαού αφού αυτές ναυάγησαν οικονομικά όχι από τον κρατισμό και τις αθρόες προσλήψεις, όπως κάποιοι ψευδώς διαδίδουν αλλά λόγω επιλογών των διοικησεών τους (δηλαδή των κυβερνώντων) που τελικά εξυπηρετούσαν τα οικονομικά συμφέροντα των μελλοντικών αγοραστών τους με όχημα και πρόφαση την εκπομπή υψηλών ρύπων CO2. 
 ***
Παρακάτω μεταφέρουμε ένα μικρό απόσπασμα από άρθρο του Λεωνίδα Βατικιώτη σχετικά με την οικονομική καταστροφή της ΔΕΗ. Ο Λεωνίδας Βατικιώτης εστιάζει στα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ του πρώτου τριμήνου 2019 (οι υπογραμμίσεις δικές μας και επισημάνσεις με bold δικές μας):
''...Προς επίρρωση, αρκεί μια ματιά στα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου για να φανεί ότι η αιτία των οικονομικών δεινών της ΔΕΗ βρίσκεται στην επιχειρούμενη ιδιωτικοποίησή της κι ευρύτερα στη νεοφιλελεύθερη διαχείριση κι όχι στον περιβόητο «κρατισμό». Ο «κρατισμός» πιθανά να οφείλεται στο βαθμό που, αντίθετα με ό,τι του καταλογίζεται, έγινε μέσο επιβολής μέτρων και πολιτικών προς όφελος της αγοράς. Το πρώτο τρίμηνο του 2019 η επιχείρηση εμφάνισε καθαρές ζημιές (προ φόρων) ύψους 233,5 εκ. ευρώ όταν την αντίστοιχη χρονική περίοδο του προηγούμενου έτους είχε εμφανίσει οριακές ζημιές μόλις 18,7 εκ. ευρώ. Αξίζει ωστόσο να δούμε πώς διαμορφώθηκε αυτό το αρνητικό αποτέλεσμα.

Αρχικά πρέπει να τονίσουμε ότι η δαπάνη μισθοδοσίας και λοιπών ελεγχόμενων δαπανών μειώθηκε κατά 5,7 εκ. ευρώ ή 2,1%. Κατά συνέπεια, οι λύσεις που υποδεικνύονται για μαζικά προγράμματα εθελούσιας εξόδου μπορεί να μειώσουν παραπέρα το σχετικό κονδύλι, απέχουν ωστόσο από την αντιμετώπιση των πραγματικών αιτιών των οικονομικών ζημιών της ΔΕΗ.

Οι πραγματικές αιτίες εντοπίζονται πρώτο, στις αυξημένες δαπάνες αγοράς φυσικού αερίου, λόγω τόσο της αυξημένης τιμής του κατά 32,5% όσο και λόγω της ανάγκης εισαγωγής αυξημένων ποσοτήτων για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών. Πρόκειται για επιβάρυνση που φέρνει ξανά στην επικαιρότητα την πολύ σοβαρή ενεργειακή εξάρτηση της Ελλάδας, η οποία ανέρχεται στο 73,6%, όταν η ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ των 19 ανέρχεται σε 61,9% και της ΕΕ των 28 σε 53,6%. Παρόλα αυτά από τον ενεργειακό σχεδιασμό της Ελλάδας απουσιάζουν μέτρα που έστω θα αντιμετωπίσουν αυτή την δομική αδυναμία.

Δεύτερο, στην αύξηση της Οριακής Τιμής Συστήματος κατά 33,6% (ως αποτέλεσμα της αυξημένης ζήτησης ενέργειας κατά 4,2% στις 14.897 GWh έναντι 14.291 GWh το πρώτο τρίμηνο του 2018 που αναγκάζει τους διαχειριστές να ρίχνουν στην παραγωγή και ακριβές μονάδες) και κατ’ επέκταση στην υψηλότερη δαπάνη για αγορά ενέργειας.

Τρίτο, στην αυξημένη δαπάνη για αγορά δικαιωμάτων εκπομπών CO2 που έχει εξελιχθεί σε μια γιγάντια κερδοσκοπική φούσκα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τιμές των δικαιωμάτων από τον Ιούλιο του 2018 καταγράφουν αλλεπάλληλα ρεκόρ, φθάνοντας στις 5 Ιουλίου τα 25,84 ευρώ. Για να φανεί η διαφορά να αναφέρουμε ότι τον Απρίλιο του 2013 η τιμή των δικαιωμάτων ανερχόταν σε 3,08 ευρώ και τον Μάιο του 2017 στα 4,45 ευρώ. Μιλάμε επομένως για εξαπλασιασμό του κόστους αγοράς δικαιωμάτων! Ο χρηματιστηριακός τζόγος επί των ρύπων, κατ’ εφαρμογήν πιθανότατα της αρχής «ο ρυπαίνων γονατίζει οικονομικά και κάποιος επιτήδειος κερδοσκοπεί» κατατρώει μέχρι στιγμής τα ταμεία της ΔΕΗ καθώς για λόγους εμφανώς πολιτικούς η κυβέρνηση και η διοίκηση της εταιρείας μέχρι στιγμής δεν είχαν μεταβιβάσει το κόστος στους λογαριασμούς. Στόχος προφανώς ήταν να προστατευθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις από μια νέα άνοδο του ενεργειακού κόστους. Πλέον, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η περίοδος χάριτος έχει τελειώσει και αργά ή γρήγορα θα βρεθούμε ενώπιον μεγάλων αυξήσεων στα τιμολόγια του ηλεκτρικού, πολύ δε περισσότερο αν αποφασισθεί να μεταβιβασθούν οι σωρευτικές αυξήσεις με τις οποίες έχει επιβαρυνθεί η ΔΕΗ τουλάχιστον τους τελευταίους 12 μήνες...'' (Ολόκληρο το άρθρο του Λεωνίδα Βατικιώτη εδώ)

Σημείωση 2: Περί κλιματικής αλλαγής και πως ένα φυσικό φαινόμενο μετατράπηκε σε απάτη
Παρακάτω παρουσιάζουμε κάποια αποσπάσματα από σχετική αρθρογραφία του ομότιμου καθηγητή Πολυτεχνείου Κρήτης και ομότιμου ερευνητή της Γεωπολιτικής Υπηρεσίας του Καναδά κ.Αντωνίου Φώσκολου ο οποίος μάς διαφωτίζει σχετικά με το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής αλλά και των συνεπειών του στην πατρίδα μας κόντρα στην συστημική πολιτική προπαγάνδα κυβερνώντων και πολυεθνικών συμφερόντων. (Οι υπογραμμίσεις και επισημάνσεις με bold δικές μας). 
ο ομότ. καθ. του Πολυτεχνείου Κρήτης Αντώνης Φώσκολος (φώτο)
 Από το άρθρο του slpress με τίτλο:

Κλιματική Αλλαγή: Πως ένα φυσικό φαινόμενο μετατράπηκε σε απάτη

...Το 1995 εκατοντάδες επιστήμονες από όλον τον κόσμο άρχισαν να κάνουν γεωτρήσεις στον Βόρειο και Νότιο Πόλο, όπως επίσης στη Γροιλανδία (εικόνα 2) για να πάρουν παγοκολώνες που δείχνουν τις κλιματικές αλλαγές τα τελευταία 450.000 χρόνια.

Αυτές οι πάγο-κολώνες ορισμένες μήκους 3.200 μέτρων, (εικόνα 3) φυλάγονται στο μουσείο του πανεπιστημίου Οχάιο των ΗΠΑ ενώ οι πάγο-κολώνες από την Γροιλανδία στο Ινστιτούτο Niels Bohr της Κοπεγχάγης στη Δανία.

Μελετώντας τις διακυμάνσεις της περιεκτικότητας του διοξειδίου του άνθρακος που υπήρχαν ως εγκλείσματα στις παγοκολώνες όπως επίσης τα ισότοπα οξυγόνου 18 (δ 18Ο) που βρίσκονται σε εγκλείσματα αέρος και είναι θερμοκρασιακοί δείκτες, κατασκεύασαν διαγράμματα διακύμανσης της θερμοκρασίας και του διοξειδίου του άνθρακος των τελευταίων 450.000 ετών, (εικόνα 4).

Στην εικόνα 4, παρατηρούμε πόσες φορές η μέση γήινη θερμοκρασία υπερέβη την σημερινή μέση γήινη θερμοκρασία των 15 βαθμών Κελσίου ασχέτως της ατμοσφαιρικής περιεκτικότητας σε διοξείδιο του άνθρακος. Επιπροσθέτως, παρατηρούμε την επιβεβαίωση της θεωρίας του Milancovitch, δηλαδή ότι περίπου κάθε 120.000 χρόνια πρέπει και πράγματι έχουμε μέσο-παγετώδεις περιόδους, δηλαδή κλιματικές αλλαγές, όπως επίσης επιβεβαίωση των υπαιθρίων παρατηρήσεων που έκαναν οι γεωλόγοι του Τεταρτογενούς πριν 200 χρόνια για τις κλιματικές αλλαγές.

Το πολύ σημαντικό συμπέρασμα, που πρέπει να το καταλάβουν οι περιβαλλοντολόγοι είναι ότι κατά την διάρκεια του Τεταρτογενούς ιδιαίτερα τα τελευταία 450.000 χρόνια είχαμε μέσο-παγετώδεις περιόδους με μέσες γήινες θερμοκρασίες πολύ μεγαλύτερες από ότι έχουμε σήμερα και για πολύ μεγάλες περιόδους, χωρίς να λιώσουν οι πάγοι στον Βόρειο και Νότιο Πόλο... (για να δείτε τις εικόνες και τα διαγράμματα καθώς και ολόκληρο το άρθρο επιλέξτε τον τίτλο του ανωτέρω) 

Μέχρι το 2017, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κάλυπταν το 4.5% των παγκόσμιων ενεργειακών αναγκών. Με βάση τα στοιχεία της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας (IEA) που εδρεύει στο Παρίσι, οι ΑΠΕ θα καλύψουν έως το 2040 μόνο το 20%, (Eικ.2). Το υπόλοιπο 80% θα το καλύψουν οι μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εκ των οποίων το 75% θα προέρχεται από τους υδρογονάνθρακες...

...Η Κίνα παράγει ετησίως 2.8 δισ. τόνους λιγνίτη και ανθρακίτη, οι ΗΠΑ 800 εκ. τόνους λιγνίτη και λιθάνθρακα, η Ρωσία 320 εκ. τόνους, η Ινδία 320 εκ. τόνους κοκ.

Δηλαδή η Κίνα καταναλίσκει ετησίως περισσότερο λιθάνθρακα και λιγνίτη από ότι αθροιστικά οι ΗΠΑ, Ρωσία και οι Ινδίες. Επιπροσθέτως η Κίνα παράγει ετησίως 800 εκ. τόνους CO2 από τα εργοστάσια παρασκευής τσιμέντου ήτοι τόσο CO2 όσο όλοι οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής στη Ευρώπης...

...Με δεδομένο ότι, οι ετήσιες εκπομπές του CO2 ανέρχονται στα 37 δισεκατομμύρια τόνοι, εκ των οποίων μόνο τα 19 δισεκατομμύρια οφείλονται στους υδρογονάνθρακες, αν σταματήσει η Ευρώπη να εκπέμπει το μερίδιο της που είναι 0.8 δισεκατομμύρια τόνοι ετησίως, ήτοι 2.2%, θα σωθεί ο πλανήτης;

Πάντως, όχι μόνο η στάθμη της θάλασσας δεν ανεβαίνει, όπως προεξοφλούσαν, αλλά ούτε η θερμοκρασία στην τροπόσφαιρα --εκεί που είναι συγκεντρωμένο το ατμοσφαιρικό CO2-- έχει πέσει κάτω από τους -600...

... Ναι, η δυτική Ευρώπη με 300 εκατομμύρια κατοίκους που επηρεάζει μόνο το 0,8% των ετήσιων εκπομπών του CO2, θέλει --με πρόσχημα την κλιματική αλλαγή-- να επιβάλλει πράσινους φόρους σε όλο τον κόσμο. Βέβαια, κάτι τέτοιο τα σχεδόν 7,5 δισεκατομμύρια ανθρώπων που ζουν σε Ασία, Αφρική, Αυστραλία και Αμερική το αρνούνται. Αντίθετα με τη δυτική Ευρώπη, η ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια --πλην Ελλάδας-- επίσης αρνούνται...(για να δείτε τις εικόνες και τα διαγράμματα καθώς και ολόκληρο το άρθρο επιλέξτε τον τίτλο του ανωτέρω)

Από το άρθρο του slpress με τίτλο:

Πως καταστράφηκε η ΔΕΗ και έφτασε η τιμή του ρεύματος στα ύψη

Πριν λίγες εβδομάδες, ο πρωθυπουργός παρέστη στα εγκαίνια της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου με φυσικό αέριο στην Βοιωτία, την οποία κατασκεύασε ο Μυτιληναίος. Διερωτώμαι, γιατί ο πρωθυπουργός δεν ρώτησε τον κ. Μυτιληναίο γιατί δεν χρησιμοποίησε ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας). Γιατί προτίμησε το εισαγόμενο αμερικανικό φυσικό αέριο LNG έναντι του εισαγόμενου ρωσικού φυσικού αερίου;

Υπάρχει κοινός παρονομαστής για όλα αυτά. Ο κ. Χατζηδάκης θα πρέπει να θυμάται ποιος ανάγκασε την ΔΕΗ να χρησιμοποιεί το 60% του εισαγόμενου πανάκριβου ρωσικού φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή. Η τιμή του εισαγόμενου ρωσικού αερίου είναι 40% υψηλότερη από το υγροποιημένο φυσικό αέριο που αγοράζει από τις ΗΠΑ ο όμιλος Μυτιληναίου.

Φυσικά, όλη η Ελλάδα, προς το παρόν, στηρίζεται στο εισαγόμενο πανάκριβο ρωσικό φυσικό αέριο. Πρόκειται για ένα "έγκλημα" της θητείας Σιούφα στο υπουργείο Ανάπτυξης (πάλαι ποτέ υπουργείο Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας), επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή. Εκείνο, όμως, που δεν απαντήθηκε είναι γιατί ο όμιλος Μυτιληναίου έβαλε στον Άγιο Νικόλαο της Βοιωτίας ατμοηλεκτρικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με ισχύ 1426 MW και πρώτη ύλη το φυσικό αέριο και όχι ανεμογεννήτριες με ισχύ 1426 MW. Εξάλλου, ο αέρας είναι τζάμπα, σωστά;
Ανεμογεννήτριες και σπάνιες γαίες

Ο λόγος είναι ότι κάθε ανεμογεννήτρια ισχύος 2 MW χρειάζεται περίπου 1 τόνο σπάνιες γαίες --και όχι μόνο-- αξίας 6 εκατ. δολάρια. Άρα, για ένα ισοδύναμο εργοστάσιο των 1426 MW που έχει ανεμογεννήτριες και διάρκεια ζωής 45 ετών, ο κ. Μυτιληναίος θα δαπανούσε τουλάχιστον 9 δισ. δολάρια. Την ίδια στιγμή, η ισοδύναμη μονάδα φυσικού αερίου συνδυασμένου στοίχισε στον κ. Μυτιληναίο πολύ λιγότερο από ένα 1 δισ. δολάρια, αν δεν κάνω λάθος. Επίσης, να λάβουμε υπόψιν ότι οι ανεμογεννήτριες έχουν διάρκεια ζωής 22 έτη.
(για να δείτε τις εικόνες και τα διαγράμματα καθώς και ολόκληρο το άρθρο επιλέξτε τον τίτλο του ανωτέρω) 
Σχετικά με την καταστροφή της Πίνδου από την τοποθέτηση ανεμογεννητριών και δημιουργία αιολικών πάρκων διαβάστε εδώ.  

Σημείωση 3: Σχετικά με την παραγωγή ενέργειας από σκουπίδια στην Ήπειρο μπορείτε να μελετήσετε σχετικό άρθρο της Καθημερινής εδώ

Θα είναι η πρώτη μονάδα στη χώρα μας που θα παράγει ενέργεια (1,5 MW) από την καύση του βιοαερίου από βιοαπόβλητα.
 
Επιμέλεια: Ξενοφών Οικονομικός (12.11.2019) ©
 
copyright 4481/2017







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αγαπητοί αναγνώστες σημειώνουμε πως:
-ό,τι υπάρχει σε αυτό το blog είναι αποτέλεσμα μελέτης και έρευνας τόσο των έργων του Σωτήρη Σοφιανόπουλου όσο και άλλων επιστημόνων οι οποίοι αναφέρονται όπως και οι αντίστοιχες πηγές και βιβλιογραφία.
Ως εκ τούτου τα άρθρα μας αποτελούν πνευματικό κόπο της ομάδας μας ή μεμονωμένου συναδέλφου μας που τα συντάσσει.
Το δικαίωμα χρήσης και αναδημοσίευσης του υλικού από το blog μας καθορίζεται από τον αντίστοιχο νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας Ν. 4481/2017 σε συνέχεια του Ν. 2121/1993.
-Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου μας υπό την αυστηρή προϋπόθεση επισύναψης της πηγής μέσω ενεργού συνδέσμου και αναφοράς του blog και του ονόματος του συγγραφέως του άρθρου.
-Σχόλια θα εγκρίνονται όταν είναι σχετικά με το θέμα, εννοείται ό,τι δεν περιέχουν προσβλητικούς ή απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς και δεν περιέχουν συνδέσμους αμφιβόλου αξιοπιστίας.
-Όταν αποστέλλετε κείμενα μέσω σχολίων ή e-mail και δεν είναι δικά σας παρακαλείσθε να αναγράφετε την πηγή τους.
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία σας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.