Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

Κοτόπουλο και τα υποπροϊόντα του ως υλικό παραγωγής ζωοτροφών. Η προσπάθεια και δημιουργία εργοστασίου κρεαταλεύρων στην ΧΡΩ.ΠΕΙ. Ο ρόλος των Η.Π.Α. τότε που με τους πράκτορές της δεν τους ξέφευγε τίποτε όσον αφορά την σόγια για την παρασκευή ζωοτροφών. Η κατασκευή του μηχανήματος του υδρολυτή από την ΧΡΩ.ΠΕΙ. Α' μέρος

Με την παρούσα ανάρτηση θα μελετήσουμε -σε μια προσέγγιση αξιοποίησης των υποπροϊόντων του ως ζωοτροφών (κρεαταλεύρων)- το κοτόπουλο (και τα υποπροϊόντα του).  

Ο Σωτήρης Σοφιανόπουλος, πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΧΡΩ.ΠΕΙ. συνήθιζε σε τηλεοπτικές εκπομπές του να σημειώνει ότι: ''οι ζωοτροφές κυβερνούν τον κόσμο''. Και δεδομένου ότι ήταν όχι μόνον ερευνητής αλλά και σπουδαίος μελετητής του όλου θέματος έχοντας ταξιδέψει στο εξωτερικό και μελετήσει εργοστάσια παραγωγής κρεαταλεύρων και λοιπών ζωοτροφών ήξερε πολύ καλά τι έλεγε. Άλλωστε και ο ίδιος πέτυχε στην ΧΡΩ.ΠΕΙ. να δημιουργήσει εργοστάσιο κρεαταλεύρων αλλά το ανθελληνικό κράτος δεν τον άφησε να προχωρήσει, βλέπε εδώ το απόσπασμα σχετικής επιστολής του. 

''Το ζήτημα των ζωοτροφών είναι τεράστιο και απασχολεί τον κόσμο'' (δηλαδή τις κυβερνήσεις, τις πολυεθνικές κλπ.) τόνιζε ο Σ.Σοφιανόπουλος. Όπως γράφει ο Dan Morgan στο βιβλίο του: Merchants of Grain δίπλα στις ''seven sisters'' (επτά αδελφές) των πετρελαίων υπάρχουν οι ''the big five'', δηλαδή πέντε τεράστιες εταιρείες που σαν κύριο έργο είχαν από δεκαετίες και έχουν τον έλεγχο των καρπών (σιταριού, καλαμποκιού, κριθαριού, σόγιας κλπ) και επομένως πρωτογενώς και όλων των... ζωοτροφών. Οι εταιρείες είναι γνωστές σε όσους μελετούν το θέμα: Cargill Inc. of Minneapolis, the Continental Grain Company of New York City, Andre of Lausanne Switzerland, the Louis Dreyfus Company of Paris and the Bunge Corporation.
Κάποιος από τους αξιωματούχους των ανωτέρω εταιρειών είχε καυχηθεί -λόγω της μυστικοπάθειας που έχουν στην λειτουργία και στην δημοσίευση των πεπραγμένων τους-: ''some of our best customers have never heard of us''. 

Έχουμε πολλές φορές γράψει για την σόγια, ως το βασικό στοιχείο των ζωοτροφών πλην κρεαταλεύρων, βλέπετε εδώ, εδώ, εδώ, εδώ. Αξίζει να αναφέρουμε ένα περιστατικό από τα όσα έχει περιγράψει ο Σωτήρης Σοφιανόπουλος σχετικά με την σόγια και είναι βιντεοσκοπημένο σε τηλεοπτική εκπομπή -πριν 20 περίπου χρόνια- με τον Κώστα Χούντα (εδώ). 

Όταν οι Αμερικάνοι αντελήφθησαν την προχωρημένη έρευνα και παραγωγή του Σ.Σ. για την σόγια και έστειλαν τον πρακτορίσκο τους...

Διηγείτο ο Σ.Σ.: Ήταν η εποχή που ασχολιόμουν με την καλλιέργεια σόγιας στην Ελλάδα πειραμματικά. (σημ.ο Σ.Σ. -αρχές δεκαετίας του 1970- κατάφερε και έφερε από τις Η.Π.Α. τέσσερις ποικιλίες σόγιας βρώσιμες και τρείς για ζωοτροφές μετά την μεσολάβηση γνωστού του προσώπου. Οι Αμερικάνοι σε καμία περίπτωση δεν έδιναν σπόρους ούτε αποκάλυπταν τίποτε για την τεχνογνωσία του φυτού. Ο Σ.Σ. καλλιέργησε περί τα 200 στρέμματα σε 4 διαφορετικά σημεία της Ελλάδας: Κρήτη, Πελοπόννησο, Θεσσαλία, Μακεδονία. Τα αποτελέσματα υπήρξαν εκπληκτικά. Αλλά φαίνεται τίποτε δεν μένει κρυφό από τις Η.Π.Α. όταν αυτό αφορά ευαίσθητα στρατηγικά θέματα). 
Και συνεχίζει ο Σ.Σ.: Με ειδοποιούν από την είσοδο της ΧΡΩ.ΠΕΙ. ό,τι είναι ένας Αμερικανός και ότι θέλει να με δει. Τους είπα να περάσει. Ήταν ο Διευθυντής της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής (σημ. για την οποία [Αμερ.Γεωργ.Σχολή] ο Σ.Σ. σημείωνε ότι ιδρύθηκε μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, ό,τι δεν έχει διδάξει τίποτε στον Ελληνικό λαό και ότι είναι... CIA. Για όσους μελετούν σχετικά είναι τοις πάσι γνωστόν πως καμουφλάρονται μυστικές υπηρεσίες πίσω από ιδρύματα, οργανισμούς και Μ.Κ.Ο.
Συζητήσαμε για λίγο και του λέω: Εσείς μπορείτε να μου κλείσετε ένα ραντεβού στο CBS ή το NBC (τότε δεν υπήρχε το CNN) να μιλήσω στον Αμερικανικό λαό και να του πω ό,τι ψεύδεσθε και τον κλέβετε; Γιατί εσείς από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή στην Θεσσαλονίκη, πως με βρήκατε εδώ στην ΧΡΩ.ΠΕΙ.; Που με βρήκατε; Από που και ως που; Και να πάτε να τα πείτε αυτά στους πρακτορίσκους που είναι πίσω από εσάς. Είμαι ο άνθρωπος που σάς χαλάω την δουλειά. 
Και σας ρωτώ κε καθηγητά της Αμ.Γεωργ.Σχολής γιατί δεν μάθατε τον Ελληνικό λαό πως να καλλιεργεί την σόγια; Τι σόι σύμμαχοι είστε εσείς που μάς μάθατε πως να κάνουμε λίγο παραπάνω παραγωγή στο σιτάρι ή στο τριφύλλι και την σόγια το σημαντικότερο προϊόν του κόσμου το κρατάτε για τον εαυτό σας; Ο Αμερικανός τα έχασε ενώ κρατούσε σημειώσεις για τα πάντα. Τότε του είπα: κρατείστε τις σημειώσεις σας και εδώ δεν θα ξαναέλθετε ούτε θα με ξαναρωτήσετε. Και γι' αυτό το ραντεβού στο NBC ή CBS να το κλείσετε να πάω στον Αμερικανικό λαό και να τους πως πόσο ψεύτες και απατεώνες είστε! 
οι...φίλοι και σύμμαχοί μας...των εντολοδόχων πολιτικών δηλαδή και ποτέ της Ελλάδος
 
  ***
Για την μελέτη του εν λόγω θέματος θα βασιστούμε στο πόνημα του χημικού και ιδιοκτήτη της ΧΡΩ.ΠΕΙ. Σωτήρη Σοφιανόπουλου υπό τον τίτλο: ''Οι ''Άγνωστες'' πλουτοποαραγωγικές πηγές της Ελλάδας και η πολιτική τους σημασία''. Σημειώνουμε ό,τι το πόνημα του Σ.Σ. κυκλοφορήθηκε από τον ίδιο το 2003, ωστόσο όλο το ερευνητικό έργο και οι αναλύσεις που περιέχει γράφτηκαν -κάποιες τουλάχιστον- αρκετά χρόνια νωρίτερα. Για το λόγο αυτό ο αναγνώστης δεν θα πρέπει να ξενίζεται όταν συναντάει π.χ. αξίες αποτιμημένες σε δρχ. ή αναφορά σε παραγωγικές επιχειρήσεις που πλέον έχουν κλείσει (βλέπε καλύτερα τις κατέστρεψε το κράτος υπό την καθοδήγηση των εκάστοτε κυβερνώντων, βλέπετε ενδεικτικά εδώ, εδώ, εδώ, εδώ και εδώ).

Κοτόπουλα - κοτόλιπος και υποπροϊόντα κοτόπουλου 

Αμφιβάλλω αν υπάρχει έστω και ένας Έλλην που να μην έχει φάει κοτόπουλο. Ένα πράγμα που συνήθως οι Έλληνες δεν γνωρίζουν τι μεγάλη επιχείρηση είναι τα κοτόπουλα, τι τεράστιος τζίρος γίνεται για την διατροφή τους, τι τεράστιος τζίρος για την μετακίνηση τους, για το σφάξιμό τους, και για την μετακίνηση των σφαγέντων είτε αυτά είναι νωπά είτε κατεψυγμένα.


Θα ξεκινήσω με το πιο απλό πράγμα, για να αντιληφθεί ο αναγνώστης για τι τεράστια νούμερα μιλάμε, αναφέροντας τον αριθμό των πτηνών που σφάζονται ημερησίως στην πατρίδα μας. Επί περίπου 250 ημέρες τον χρόνο. Ο αριθμός αυτός όσο και αν φαίνεται υπερβολικός είναι τουλάχιστον 400.000 κοτόπουλα ημερησίως. Αν υπολογίσουμε ότι ο Βοκτάς (1) ή ο Μιμίκος (2) έσφαζαν 50.000 κοτόπουλα ημερησίως είναι εύκολο να καταλήξουμε στις 400.000, εάν βάλουμε το Άστρος Κυνουρίας, τα Ιωάννινα, γενικώς την Μακεδονία και τις άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδος. Προπολεμικώς, δεν υπήρχε το κοτόπουλο στην Ελλάδα όπως υπάρχει σήμερα, διότι δεν είχε εξελιχθεί η τεχνολογία πρωτίστως του σφαξίματος όπως έχει προχωρήσει στις μέρες μας. Αν υπολογίσουμε στα 50.000 κοτόπουλα ημερησίως που σφάζει ο Μιμίκος, και αν υπολογίσουμε σε 2 βάρδιες, τότε η κάθε βάρδια σφάζει περίπου 3.500 κοτόπουλα την ώρα.

Αντιλαμβάνεσθε τι μεγάλη οργάνωση απαιτείται για να μπορεί η επιχείρηση να σφάζει αυτά τα 3.500 κοτόπουλα/ώρα, δηλαδή περίπου 1 κοτόπουλο/δευτερόλεπτο. Η περιγραφή της διαδικασίας νομίζουμε ότι ξεφεύγει της παρούσης. Αυτό όμως που πρέπει να αναφέρουμε είναι ότι αυτά ονομάζονται αυτόματα πτηνοσφαγεία, υπάρχουν αρκετά στην Ελλάδα, και είναι όλα εισαγόμενα εκ του εξωτερικού. Ο μηχανολογικός εξοπλισμός είναι όλος από ανοξείδωτο χάλυβα και εξασφαλίζουν μία άριστη ποιότητα στο σφάξιμο του πτηνού, διότι οι υγειονομικοί κανονισμοί πρέπει πράγματι να τηρούνται. Η παρεμβολή του ανθρώπου υπάρχει μόνο στο σημείο που γίνεται η απαντέρωση και η συσκευασία. Το κόψιμο των ποδιών, της κεφαλής, το μάδημα, δεν έχουν την παρέμβαση του ανθρώπου και είναι όλα αυτόματα. Αναλογικώς είναι περίπου 13% το κεφάλι, τα πόδια και τα έντερα και 12% τα φτερά, που μας δίνει περίπου 25% του ζώντος βάρους.