Ο Σωτήρης Αρ. Σοφιανόπουλος, όπως έχουμε γράψει και σε προηγούμενα κείμενά μας (εδώ, εδώ)
αγωνίσθηκε ακούραστα για την Ελλάδα μας και την ανάδειξη των
οικονομικών δυνατοτήτων της. Στα πλαίσια της δημόσιας δράσης του
απέστειλε επιστολές
σε πολλούς πολιτικούς, τους προέτρεψε να προχωρήσουν στην εκτέλεση
έργων (υδροηλεκτρικά, αξιοποίηση ορυκτού πλούτου, καλλιέργεια σόγιας
κλπ) ενώ παράλληλα εμφανιζόταν σχεδόν καθημερινά -σε επαρχιακούς κυρίως-
αλλά και μικρούς τηλεοπτικούς σταθμούς των Αθηνών με σκοπό να αφυπνήσει
τον έλληνα πολίτη.
Η παρακάτω συζήτηση, που μέρος της έχουμε απομαγνητοφωνήσει, πραγματοποιήθηκε το 1997 στο ραδιοφωνικό σταθμό των Αθηνών ''Ηρόδοτος 107,4 fm'' με τον δημοσιογράφο Κώστα Χούντα. Ο αναγνώστης μας θα βρει ενεργούς συνδέσμους στο παρακάτω κείμενο, που παραπέμπουν σε περαιτέρω πληροφόρηση για το αντίστοιχο θέμα ενώ έχουν τοποθετηθεί επικεφαλίδες ανά θεματική ενότητα στο περιεχόμενο της συζήτησης. Οι υπογραμμίσεις και επισημάνσεις με bold είναι δικές μας. Το νόμισμα που αναφέρει ο Σ.Σ. είναι η δραχμή βέβαια εφόσον η χώρα δεν είχε ενταχθεί στο ευρώ ακόμη. Ωστόσο τα συμπεράσματα είναι προφανή και χωρίς μετατροπή νομίσματος.
Η παρακάτω συζήτηση, που μέρος της έχουμε απομαγνητοφωνήσει, πραγματοποιήθηκε το 1997 στο ραδιοφωνικό σταθμό των Αθηνών ''Ηρόδοτος 107,4 fm'' με τον δημοσιογράφο Κώστα Χούντα. Ο αναγνώστης μας θα βρει ενεργούς συνδέσμους στο παρακάτω κείμενο, που παραπέμπουν σε περαιτέρω πληροφόρηση για το αντίστοιχο θέμα ενώ έχουν τοποθετηθεί επικεφαλίδες ανά θεματική ενότητα στο περιεχόμενο της συζήτησης. Οι υπογραμμίσεις και επισημάνσεις με bold είναι δικές μας. Το νόμισμα που αναφέρει ο Σ.Σ. είναι η δραχμή βέβαια εφόσον η χώρα δεν είχε ενταχθεί στο ευρώ ακόμη. Ωστόσο τα συμπεράσματα είναι προφανή και χωρίς μετατροπή νομίσματος.
****
Το κράτος εχθρικό προς την εγχώρια παραγωγή και την βιομηχανία.
Για
να μπορέσει μια χώρα να μπει σε έναν ρυθμό αναπτύξεως συγκεκριμένο και
χωρίς να παλινδρομούμε με παλαιούς νόμους πριν, με νέους τώρα,
απαιτείται μια λογική. Φυσικό είναι να υπάρχει η εφορία αλλά οι αρχαίοι
μας πρόγονοι λέγανε: ''πάν μέτρον άριστον''. Διότι η εφορία θα πάρει ένα
μέρος απο αυτά που παράγει ο μέσος πολίτης. Όταν όμως αυτό το μέσο
παραγωγής -που απο την μια πλευρά έχεις του εφοριακούς και σαν κράτος
λες: ''φέρτε λεφτά'' και απο την άλλη αυτός ο οποίος παράγει τα
χρήματα, δηλαδή η βιομηχανία, η βιομηχανική παραγωγή με νόμο -το κράτος-
το καταστρέφει, τότε σαν κράτος και σαν κυβέρνηση είσαι παλιόνθρωπος,
είσαι ψεύτης, είσαι προδότης. Και είδατε ό,τι μέσα σε 24-25 χρόνια στην Ελλάδα χάσαμε πάνω απο την μισή βιομηχανική μας παραγωγή -βλέπε ενδεικτικά εδώ, εδώ κι εδώ (σημ:εννοεί απο το 1972 και μετά που ξεκίνησε η καταστροφή της ελληνικής βιομηχανίας με ανθελληνικούς νόμους)
που στην Ελλάδα είχε ζήσει-επιβιώσει η βιομηχανία πάνω απο 50 χρόνια (η
βιομηχανοποίηση της Ελλάδας είχε ξεκινήσει προπολεμικά, βλέπε
Πρ.Μποδοσάκης, Μαλκότσης, ΧΡΩ.ΠΕΙ., Χαλυβουργική κλπ).
Η δική μας βιομηχανία, η ΧΡΩ.ΠΕΙ. κε Χούντα, ήταν έτος ιδρύσεως 1883, δηλαδή μια βιομηχανία με ζωή 116 έτη (σημ: ως το 1997 που γράφεται η εκπομπή κι ενώ ήδη η ΧΡΩ.ΠΕΙ. με το νόμο των πανωτοκίων είχε περιέλθει στο κράτος). Πόσες βιομηχανίες ξέρετε στον κόσμο με ζωή 116 έτη; Θα έπρεπε στην Ελλάδα να προσέχουμε τις βιομηχανίες αυτές ως κόρην οφθαλμού. Κι αν ο βιομήχανος π.χ. ο Σοφιανόπουλος δεν είναι καλός, βγάλτε τον και βάλτε έναν καλόν βιομήχανο π.χ. τον κ.Χούντα αλλά όχι να κλείσει η βιομηχανία. Βιομηχανία δεν κλείνει πουθενά στον κόσμο. Εάν κλείσει βιομηχανία στην Ελλάδα ένεκα έλλειψης ικανοτήτων, ανταγωνισμού και λοιπά είναι κατανοητό. Αλλά στην Ελλάδα κε Χούντα καμία βιομηχανία δεν έκλεισε απο αυτά παρά με νόμους του ''ελληνικού'' κράτους. Επαναλαμβάνω οι βιομηχανίες στην Ελλάδα έκλεισαν με νόμους του ελληνικού κράτους (και εμπόδια που αυτο δημιούργησε). Διότι όταν κρατάς με νόμο τις τιμές των ελληνικών φαρμακευτικών προϊόντων καθηλωμένες επι 22 έτη πως θέλεις αυτή η βιομηχανία να επιβιώσει; (βλέπε εδώ) Ενώ ταυτόχρονα εισάγονταν οποιαδήποτε φάρμακα απο το εξωτερικό στην Ελλάδα (από εισαγωγείς) και το πωλούσαν ό,τι τιμή θέλανε; Έκανε δηλαδή κάποιος εισαγωγή για παράδειγμα του φαρμάκου Α κι έλεγε ο Γερμανός, ο Σουηδός, ο Αμερικανός κλπ το πουλάω 100 δρχ, έπαιρνε και το εμπορικό του κέρδος κι έλεγε στην αγορά 120 δρχ. και ο φαρμακοποιός είχε 30% επί του 120 οπότε γινόταν η τελική τιμή 156 δρχ. (σημ.ειπώθηκαν το 1997, 3 χρόνια πριν βάλουν την χώρα στην ευρωζώνη εξού και δρχ).
Αυτό
το ίδιο το προϊόν το παρήγαγε η ΧΡΩ.ΠΕΙ. κάποτε με 20 δρχ, όταν το ξένο
είχε κι αυτό 20 ή 25 δρχ αλλά το ξένο έφθασε -εξηγήσαμε- 156 δρχ τα 20
αυτά χρόνια με καθηλωμένες για τα ελληνικά φάρμακα τιμές - και το
ελληνικό παρέμεινε στις 20 δρχ. Οπότε και ο φαρμακοποιός άνθρωπος και
αυτός δεν προωθεί το φάρμακο των 20 δρχ να κερδίσει τις 6 δρχ απο τις 20
αλλά προωθεί το φάρμακο των 156 δρχ. για να κερδίσει. Αυτό όλο ήταν εις
γνώσιν του ελληνικού κράτους. Το είπα επανειλλημμένα σε έλληνες
υπουργούς αν δεν κάνετε ανακοστολόγηση και αύξηση τιμών των ελληνικών
φαρμάκων θα διαλύσετε την ελληνική βιομηχανία και την διέλυσαν.
Εγκατειλημμένα κτίρια της βιομηχανίας ΧΡΩ.ΠΕΙ. |
****
Ο φαρμακοβιομήχανος, πρόεδρος της ΒΙΑΝΕΞ της οικογένειας Γιαννακοπούλου, Δημήτρης Γιαννακόπουλος μιλάει για την διάλυση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας με νόμους που ψηφίζει η τότε κυβέρνηση (14.10.2015)
****
-Πυρόλυση λιγνίτη, αξιοποίηση υπάρχοντος διχτύου της ΔΕΗ, φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα
Αν κάνεις ένα μεγάλο ηλιακό ξηραντήριο και μέσα εκεί ξεραίνεις τον λιγνίτη για έξι μήνες -σημειώστε με την κατασκευή του ξηραντηρίου άπαξ- και με τον ήλιο να τον δίνει ο καλός Θεός, που δεν κοστίζει τίποτε. Εν συνεχεία να κάνεις την πυρόλυση σε περαιτέρω βήματα εφόσον έχεις -είπαμε- το ξηραντήριο (βλέπε τελευταία παράγραφο εδώ), την αποθήκη και την πυρόλυση. Το ερώτημα είναι αν αυτό που προτείνω τώρα βγαίνει απο μελέτη που δεν έχει γίνει κι αν δεν βγαίνει το αφήνουμε. Αν όμως βγαίνει γιατί δεν το κάνουμε;
Τι είναι η πυρόλυση τώρα; Παίρνεις τον λιγνίτη, τον βάζεις σε ένα δοχείο μεγάλο και το θερμαίνεις αλλά δεν μπαίνει αέρας μέσα. Δια της θερμάνσεως διαλύεται το στερεό και κάνει τρια προϊόντα: αέριο, το οποίο παίρνεις απο πάνω, κάνει υγρό το οποίο παίρνεις απο κάτω και μένει και το στερεό το οποίο είναι κάρβουνο. Το υγρό που μένει είναι υδρογονάνθρακες. Προσωπικά κε Χούντα έκανα την μελέτη αυτή πάνω σε ελαστικά μεταχειρισμένα. Έβγαλα 7.500 έως 8.000 θερμίδες δηλαδή το 80% της αξίας σε θερμίδες του πετρελαίου. Και το αέριο επίσης. Στην Αφρική το κάνουν αυτό που λέμε εμείς τώρα. Κάνουν πυρόλυση του λιγνίτη και παράγουν καύσιμα. Διότι εκεί που είναι ο λιγνίτης σε τεράστιες ποσότητες εκεί θα κάνεις την κατασκευή σου για την άμεση επεξεργασία. Κι αφού θα παράγεις το ρεύμα μετά με το καλώδιο θα πάς το ρεύμα όπου θέλεις διότι το καλώδιο υπάρχει.
Αυτό είναι και το έγκλημα με το φυσικό αέριο. Μεγαλύτερο έγκλημα από αυτό δεν μπορούσε να γίνει. Το φέρατε το αέριο. Αφήστε το στην Θράκη. Φτιάξτε ένα τεράστιο εργοστάσιο ηλεκτρικής ενεργείας και φέρτε το ηλεκτρικό ρεύμα στην υπόλοιπη Ελλάδα με το καλώδιο. Εδώ θεωρητικά στο studio που βρισκόμαστε δεν έχουμε ένα air condition που δουλεύει με ρεύμα; Αν φέρουμε απ' έξω αέριο δεν θα πρέπει να πετάξουμε αυτή την συσκευή; Γιατί να τα πετάξουμε αφού ήδη τα έχουμε κάνει. Το θέμα είναι φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα και τελειώσαμε.
Η πολιτική της Ελλάδος, του ελληνικού κράτους είναι πως θα ζημειώνει την χώρα απο τις δυνατότητες τις οποίες έχει. Τίποτε δεν γίνεται για το πως θα κερδίσει η Ελλάδα αλλά πως θα ζημειώσουμε. Κι ερωτώ γιατί να γίνεται αυτό;
-Δ.Μπάτσης για τον λιγνίτη, περιοριστικοί νόμοι προς όφελος των εισαγωγών λιγνίτη
Ο Δημήτρης Μπάτσης στο έργο του ''Η βαρειά βιομηχανία στην Ελλάδα'' (1947) γράφει: ''...στην πολιτική πάλη αυτή βλέπουμε ότι το κράτος βοηθούσε όχι την ''ανάπτυξη της λιγνιτοπαραγωγής'' μα τους ίδιους τους ταξικούς του στυλοβάτες, που ήταν και οι προνομιούχοι εκμεταλλευτές (με ειδικούς νόμους παραχωρήσεων απο το κράτος) και που μ' αυτόν τον τρόπο μεγάλωναν τα κέρδη τους. Γιατί βέβαια είναι χωρίς συζήτηση ότι η θέση του έλληνα ανθρακωρύχου ήταν ελεεινή και χειροτέρεψε σταθερά απο το 1920 ως σήμερα''.
Δηλαδή κε Χούντα, ήταν τέτοια η νομοθετική ρύθμιση του θέματος που χειροτέρεψε την οποιαδήποτε προσπάθεια αναπτύξεως της λιγνιτοπαραγωγής προς όφελος των εισαγωγών. Και ερωτώ: ποιός κάθησε στο εδώλειο του κατηγορουμένου;
Γιατί τι ήταν αυτό που έκαναν τότε οι νομοθέτες-βουλευτές; Αναφέρω παράδειγμα: έχουμε έναν έλληνα ο οποίος παράγει λιγνίτη. Ο λιγνίτης παράγετο (τότε) με 700-800 δρχ το κιλό.Απο την άλλη αυτό το ίδιο προϊόν το εισάγουμε με 1.200 δρχ. Γιατί λοιπόν ως ελληνικο κράτος να μην ενισχύσουμε τον έλληνα παραγωγό λιγνίτη να κάνει την μεγαλύτερη δυνατή παραγωγή και να αποφύγουμε τελείως την εισαγωγή; Αντί λοιπόν να γίνει αυτό νομοθέτησαν περιοριστικούς νόμους και απαγορεύσεις και γραφειοκρατικές διατυπώσεις που δεν μπορούσε ο έλληνας παραγωγός να ανταποκριθεί -όπως ακριβώς γίνεται και σήμερα- με αποτέλεσμα να τα παρατήσει.
-Το προδοτικό σύστημα στην Ελλάδα: όσο περισσότερο καταναλώνεις τόσο περισσότερο πληρώνεις ενώ θα μπορούσαμε να έχουμε άφθονη εγχώρια παραγωγή σε ηλεκτρικό ρεύμα και αξιοποίηση υδάτων
Αναφέρω προσωπικό παράδειγμα με λογαριασμό της ΔΕΗ κε Χούντα. Μου έστελναν κάθε δίμηνο λογαριασμό της ΔΕΗ, πολύ μικρό σχετικά. Κι έλεγα: τόσο λίγο ρεύμα; Πως γίνεται αυτό; Και μετά απο τα δίμηνα μου έρχεται ένα μπουγιουρντί 860.000 δρχ ρεύμα -διάρκειας ενός χρόνου και 4 μηνών από τον Μάιο του 1997 εώς το Νοέμβριο του 1998- διότι λέει τα πρώτα 2.300 kilowatt με 21 δρχ η κιλοβατώρα, τα δεύτερα 2.300 kilowatt με 27 δρχ η κιλοβατώρα, τα τρίτα 2.300 kilowatt με 34 δρχ η κιλοβατώρα και το 70% που ήταν το υπόλοιπο 17.000 kilowatt με 42 δρχ η κιλοβατώρα. Έκανα λοιπόν μετρήσεις ό,τι αν μου στέλνανε κάθε δίμηνο και πλήρωνα την κατανάλωση με 21 δρχ η κιλοβατώρα θα είχα γλυτώσει 419.000 δρχ απο τις 860.000 που ζητούν.
Αυτό το λέω σαν απόδειξη ό,τι στην Ελλάδα είναι τόσο σατανικό το σύστημα. Όσο πιο πολύ καταναλώνεις τόσο πιο πολύ πληρώνεις ενώ θα έπρεπε να συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Και πως το δικαιολογούν; Ό,τι είμαστε -λέει- ελλειμματικοί σε ρεύμα. Περίπου στο 4% της κατανάλωσής μας. Δίνουμε 20 με 30 δις δρχ για να εισάγουμε ρεύμα ενώ θα μπορούσαμε -σαν χώρα- να εξάγουμε τεράστιες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας.
Ό,τι γίνεται στην Ελλάδα είναι σκόπιμο κε Χούντα. Η γαλλική Πεσινέ (βλέπε σημείωση 1 στην ανάρτηση εδώ) πληρώνει 3,80 δρχ την κιλοβατώρα. Το ίδιο γίνεται στην Ελλάδα και με το νερό. Απο μια ποσότητα και μετά το πληρώνουμε χρυσάφι το νερό. Μετά απο πόσα κυβικά -δεν ενθυμούμε- πάει με 4.600 δρχ το κυβικό μέτρο. Μα τι πουλάτε ρε παλιάνθρωποι που η Ελλάδα μας έχει τεράστιες ποσότητες σε ύδατα; Κάποια στιγμή κε Χούντα το βαρέλι πετρέλαιο απο 42 $ πήγε στα 9 $, ερωτώ πόσο μειώθηκε στην Ελλάδα;
Ό,τι γίνεται στην Ελλάδα είναι σκόπιμο κε Χούντα. Η γαλλική Πεσινέ (βλέπε σημείωση 1 στην ανάρτηση εδώ) πληρώνει 3,80 δρχ την κιλοβατώρα. Το ίδιο γίνεται στην Ελλάδα και με το νερό. Απο μια ποσότητα και μετά το πληρώνουμε χρυσάφι το νερό. Μετά απο πόσα κυβικά -δεν ενθυμούμε- πάει με 4.600 δρχ το κυβικό μέτρο. Μα τι πουλάτε ρε παλιάνθρωποι που η Ελλάδα μας έχει τεράστιες ποσότητες σε ύδατα; Κάποια στιγμή κε Χούντα το βαρέλι πετρέλαιο απο 42 $ πήγε στα 9 $, ερωτώ πόσο μειώθηκε στην Ελλάδα;
-Δυνατότητα αξιοποίησης του αυτοφυούς καλαμιού ως καυσίμου
Πάμε
σε ένα άλλο θέμα κε Χούντα, το οποίο συζήτησα με έναν Γερμανό καθηγητή
που συνεργάστηκα όταν έβαλα υποψηφιότητα για Νομάρχης Αργολίδας.
Συνεργάστηκα μαζί του για τον Ανάβαλο που συγκεντρώνει 50.000 κυβικά
μέτρα νερό πόσιμο την ώρα και τα αφήνουμε να πέφτουν στην θάλασσα χωρίς
να φτιάχνουμε φράγμα. 'Εχετε δει σε πλείστα όσα σημεία της χώρας μας υπάρχει αυτοφυές καλάμι.
Αυτό αν εμείς το καλλιεργήσουμε μάς δίνει, -σε ξερικό χωράφι- 6 τόνους
καλάμι ξερό ανά στρέμμα που σημαίνει 2 τόνοι πετρέλαιο δηλαδή 14 βαρέλια
πετρέλαιο. Και δεν έχει γίνει εκμετάλλευση στη χώρα μας ούτε ένα
στρέμμα για δείγμα. Το φέρνω σαν παράδειγμα αυτό. (για ενεργειακές καλλιέργειες βλέπε εδώ)
Καλάμια αυτοφυή στην Μεσσαρά, Γεροπόταμο κλπ στην Κρήτη (εδώ) |
***
Το κράτος και οι κυβερνώντες ήταν και είναι εδώ! απέναντι στις υγιείς προσπάθειες Ελλήνων επιχειρηματιών
Πολλές είναι οι φορές -χωρίς να το επιδιώκουμε ή να το θέλουμε- που έχουμε αναφερθεί στο κράτος και τις κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών και τον ρόλο τους στην καταστροφή της πατρίδος μας. Τα παραπάνω -από ένα αξιοπρεπές κράτος που υπηρετεί το συμφέρον του λαού του - δεν θα έπρεπε να συμβαίνουν.
Ας θυμηθούμε κι άλλες (ελάχιστες μόνον από τις πολλές που υπάρχουν) -επώδυνες δυστυχώς- επεμβάσεις του ''ελληνικού'' κράτους που κατέστρεψαν ζωτικής σημασίας επιχειρηματικές προσπάθειες Ελλήνων ή ξεπούλησαν τον πλούτο της πατρίδος μας με ελάχιστο ή μηδενικό οικονομικό όφελος: Κ.Καραμανλής (ο πρεσβύτερος) δεν επιτρέπει την παραγωγή κιτρικού οξέως απο την ΧΡΩ.ΠΕΙ. (εδώ κι εδώ), ο ίδιος εμπόδισε την κατασκευή ενός από τα μεγαλύτερα διυλιστήρια παγκοσμίως στην Πάχη Μεγάρων καταστρέφοντας τον καθηγητή Στρατή Ανδρεάδη με τις άδικες και ολοκληρωτικής νοοτροπίας κρατικοποιήσεις των επιχειρήσεών του (εδώ). Ο Νόμος 1083/1980 ή Νόμος των πανωτοκίων που κατέστρεψε τις μεγαλύτερες βιομηχανίες παραγωγής στην Ελλάδα, τουριστικές ξενοδοχειακές μονάδες, γεωργιο-κτηνοτροφικές επιχειρήσεις κ.α. (ψηφίστηκε απο τη Ν.Δ. και διατηρήθηκε από το Πασόκ επί 16 χρόνια). Μόνο στο Νομό Αττικής έκλεισαν 300 μεγάλες επιχειρήσεις (εδώ). Η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης που εξασφάλιζε αυτάρκεια για τις ανάγκες της χώρας μας και έκανε και εξαγωγές (εδώ). Namco που κατασκεύασε το ελληνικό αυτοκίνητο Pony και άλλα οχήματα, παρόλο που έχει την τεχνογνωσία κατασκευής αυτοκινήτου, έχει χρηματοδότες και χιλιάδες παραγγελίες έχουν εξασφαλισθεί δεν της δίνεται άδεια να παράγει το νέο της αυτοκίνητο (εδώ). Κ.Καραμανλής (ο πρεσβύτερος) πάλι, εμπόδισε την αξιοποίηση της Τύρφης των Φιλίππων, ενός από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα λιγνίτη παγκοσμίως (εδώ). Κλείσιμο εργοστασίου χρωμίου στον Βόλο από τον Κ.Μητσοτάκη (με το οποίο παράγαμε τον Χρωμιο-Νικελιούχο χάλυβα- είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που έχει τα κοιτάσματα να τον παράγει) σήμερα τα κοιτάσματα αυτά έχουν στοχοποιηθεί και προωθούνται προς ξεπούλημα σε πολυεθνικές (όπως στην Eldorado Gold ξεπούλησαν τα κοιτάσματα της Χαλκιδικής), και δεκάδες άλλες προτάσεις που ποτέ δεν ασχολήθηκε το κράτος και οι κυβερνήσεις να κάνουν κάτι πράξη (εδώ). Οι προσπάθειες για την εξόρυξη πετρελαίου στο Κερί Ζακύνθου που λιμνάζει σε βαλτώδη περιοχή και η δίωξη του Σ.Σοφιανόπουλου από Κ.Καραμανλή και Έβερτ (εδώ και εδώ). Το ξεπούλημα των χρυσοφόρων, αργυροφόρων και χαλκοφόρων κοιτασμάτων της Β.Χαλκιδικής αξίας άνω των 15 δις. ευρώ στην πολυεθνική Eldorado Gold με την παράλληλη παραχώρηση 300.000 στρεμμάτων ελληνικής γης για να το επιτύχει (εδώ, εδώ, εδώ κι εδώ). Και τόσες ακόμη επεμβάσεις...
***
Επιμέλεια-απομαγνητοφώνηση-επεξεργασία: Ξενοφών Οικονομικός (30.1.2022) ©
copyright 4481/2017
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αγαπητοί αναγνώστες σημειώνουμε πως:
-ό,τι υπάρχει σε αυτό το blog είναι αποτέλεσμα μελέτης και έρευνας τόσο των έργων του Σωτήρη Σοφιανόπουλου όσο και άλλων επιστημόνων οι οποίοι αναφέρονται όπως και οι αντίστοιχες πηγές και βιβλιογραφία.
Ως εκ τούτου τα άρθρα μας αποτελούν πνευματικό κόπο της ομάδας μας ή μεμονωμένου συναδέλφου μας που τα συντάσσει.
Το δικαίωμα χρήσης και αναδημοσίευσης του υλικού από το blog μας καθορίζεται από τον αντίστοιχο νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας Ν. 4481/2017 σε συνέχεια του Ν. 2121/1993.
-Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου μας υπό την αυστηρή προϋπόθεση επισύναψης της πηγής μέσω ενεργού συνδέσμου και αναφοράς του blog και του ονόματος του συγγραφέως του άρθρου.
-Σχόλια θα εγκρίνονται όταν είναι σχετικά με το θέμα, εννοείται ό,τι δεν περιέχουν προσβλητικούς ή απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς και δεν περιέχουν συνδέσμους αμφιβόλου αξιοπιστίας.
-Όταν αποστέλλετε κείμενα μέσω σχολίων ή e-mail και δεν είναι δικά σας παρακαλείσθε να αναγράφετε την πηγή τους.
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία σας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.