Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Ο Κ.Καραμανλής (ο νέος) είχε ενημερωθεί για τον χρυσό, την Λάρκο, τα πολύτιμα ορυκτά. Τι έπραξε;

Παρουσιάζουμε μια ακόμη επιστολή του πρώην Διευθύνοντος Συμβούλου της ΧΡΩ.ΠΕΙ. κ. Σ.Σοφιανόπουλου προς τον τότε Πρωθυπουργό της χώρας μας κ. Κ.Καραμανλή. Η επιστολή γράφτηκε την 10.2.2005 και ενημερώνει τον Πρωθυπουργό για ενέργειες που πρέπει να κάνει το ελληνικό κράτος ώστε να ανορθωθεί η ελληνική οικονομία. 
Το σημαντικότερο όλων πιστεύουμε είναι ότι η πολιτική ηγεσία- όπως συμβαίνει και σήμερα- ενημερώνεται από έγκριτους επιστήμονες και βιομηχάνους για το τι πρέπει να γίνει σε διάφορα οικονομικά θέματα ώστε η Ελλάδα να βγεί από το αδιέξοδο και την εξάρτηση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής εξουσίας και των πολυεθνικών. 
Ποιός λοιπόν από τους κυβερνώντες μπορεί να επικαλεστεί ότι δεν γνώριζε; Το τραγικό είναι ότι καμία πρωτοβουλία ή προσπάθεια δεν αναπτύχθηκε ή αναπτύσσεται προς τους τομείς που υποδεικνύουν άνθρωποι ειδήμονες και με αγάπη για την Ελλάδα. 


Η επιστολή του κ.Σ.Σοφιανόπουλου προς τον κ.Κ.Καραμανλή έχει ως εξής (οι υπογραμμίσεις δικές μας, στο τέλος της επιστολής αναλύονται οι δικές μας αριθμημένες σημειώσεις για να κατανοηθεί καλύτερα το περιεχόμενο της επιστολής): 

"Κύριε Πρωθυπουργέ,

Είπατε στην τελευταία συνέντευξή σας ότι θέλετε να διορθώσετε τα οικονομικά της Ελλάδος. Για να το πετύχετε αυτό θα πρέπει πιστεύω να κάνετε τα ακόλουθα τα οποία μέχρι στιγμής ελάχιστοι έχουν προσπαθήσει. 

1. Να βγάλετε τον ελληνικό χρυσό από τα 52 σημεία της Ελλάδος από όπου υπάρχει για να επαναλάβουμε το μεγαλυτέρας εγχειρήσεως θέμα μας που κάναμε το 1953 έως το 1960 και παρήγαμεν εις τον Γαλλικόν ποταμόν επί 7 χρόνια περίπου 250 κιλά μπάρες χρυσού καθαρότητας 925 χιλιοστά. Έκτοτε έχουν παρέλθει 45 χρόνια και ουδέν πράξαμε. Το ερώτημα είναι γιατί; (1)

2. Να πιέσετε την ΛΑΡΚΟ ν' αυξήσει εις το διπλούν τουλάχιστον την ποσότητα νικελίου που η Ελλάδα παράγει ήτοι 17.000 τόνους από τους 23.000 τόνους όλης της Ευρώπης και να παίρνουμε διπλάσια χρήματα δηλαδή περίπου 500 εκατ. $ από τα 250 εκατ. $ που παίρνουμε σήμερα. (2)

3. Να επαναλειτουργήσετε το εργοστάσιο του χρωμίου, το οποίο έκλεισε ο κ. Κ.Μητσοτάκης το 1993 στο Βόλο το οποίο έφερνε περίπου 50 εκατ. $ στην Ελλάδα και έκανε εξαγωγή  στα τρία εργοστάσια: της Ευρώπης 70%, στις Η.Π.Α. 17% και 12% στην Ιαπωνία. Το εργοστάσιο αυτό το έκλεισε ο κ.Κ.Μητσοτάκης όταν ο Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα παράξει ανοξείδωτο χάλυβα. (3)

4.Να προσπαθήσετε αφού πάρετε τις μελέτες πρωτίστως του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης να βγάλετε τα διαμάντια της Μακεδονίας αφού συμβουλευτείτε τον καθηγητή κ.Β. Μέλφο. (4)

5.Να αρχίσει η εκμετάλλευση του μεγαλύτερου κοιτάσματος της ανθρωπότητος μέχρι σήμερα στους Φιλίππους της Καβάλας μεγέθους 4 δισεκατομμυρίων τόνων με περίπου 2.000 θερμίδες το κιλό, ενώ η Μεγαλόπολις που είναι ένα πολύ μικρότερο λιγνιτικό κοίτασμα έχει 900 θερμίδες το κιλό. 
Αυτά υπάρχουν καταγεγραμμένα σε επιστημονικά βιβλία όπως του Δημ. Μπάτση "Η βαρειά βιομηχανία στην Ελλάδα", τον οποίο τον σκοτώσαμε επειδή ήταν κομμουνιστής και εξαφανίσαμε το βιβλίο του το οποίο γράφτηκε το 1947. Το ξαναεξέδωσε το 1977 η κόρη του Ελένη γράφοντας: "για να μάθουν τα παιδιά μου το έργο του παππού τους".
Εν συνεχεία το βιβλίο του Σταύρου Κατράκη, καθηγητού του Πολυτεχνείου το οποίο εξέδωσε το 1965 με τίτλο "Ορυκτός Πλούτος και Οικονομική Άνοδος" όπου ξεκάθαρα αναφέρει την ύπαρξη 500 τόνων χρυσού. 
Και το βιβλίο του Συνδέσμου Μεταλλοβιομηχανιών της Ελλάδος που εκδόθηκε το 1979 με τίτλο "Ο Ελληνικός Ορυκτός Πλούτος", όπου πρόεδρος ήταν ο Αλέξανδρος Αθανασιάδης - Μποδοσάκης τον οποίο σκότωσε η "17 Νοέμβρη" διότι ήθελε να αξιοποιήσει το νικέλιο. 
Αυτά είναι 3 σοβαρότατα βιβλία τα οποία δεν γνωρίζει ο Ελληνικό λαός. 

6. Να κάνετε ενέργειες να αξιοποιηθεί η βαμβακιά που είναι της τάξεως των 60 δισεκατομμυρίων τεμαχίων (4 εκατ. στρέμματα με 15.000 βαμβακιές το στρέμμα) διότι αφού οι βαμβακοπαραγωγοί πάρουν το βαμβάκι που είναι περίπου το 2,5% το υπόλοιπο το πετούν ενώ είναι περίπου 35% άμυλο, 7% πρωτεΐνες και 2% λιπαρά. Μπορεί να σάς έχουν πει κ.Πρωθυπουργέ για την γκοσυπόλη, η οποία εμπεριέχεται στο σπόρο σε περίπου 0,5% και δεν μπορεί να ταϊστεί παραπάνω από 8% στα μηρυκαστικά και καθόλου στα μονάντερα (κοτόπουλα και χοιρινά) διότι ψοφούν. Υπάρχει ένα εργοστάσιο που κάνει βαμβακάλευρο απηλαγμένο γκοσυπόλης το οποίο πότε δουλεύει και πότε όχι ενώ θα έπρεπε να έχουμε τουλάχιστον 20 για να αντικαταστήσουμε μερικώς τη σόγια που έχει 44% πρωτεΐνες. Επίσης πρέπει να φροντίσετε να αξιοποιηθούν οι κληματαριές, οι οποίες κλαδεύονται κάθε χρόνο από Ιανουάριο μέχρι Μάρτιο και παράγουν περίπου 6 εκατομμύρια τόνους που επίσης έχουν 35% άμυλο και είναι μια άριστη ζωοτροφή πρωτίστως για τα μηρυκαστικά. (5)

Πρέπει να ξέρετε κ. Πρωθυπουργέ ότι αν υπολογίσουμε την ξερή βαμβακιά σε 200 γραμμάρια και διαιρέσουμε τα 60 δισεκατομμύρια βαμβακιές δια του 5 μάς δίνει 12 εκατομμύρια τόνους άριστη ζωοτροφή, η οποία πετιέται ενώ έπρεπε να χρησιμοποιηθεί. Μην ξεχνάτε ότι 80% το μοσχαρίσιο κρέας εισάγεται, το 70% το χοιρινό εισάγεται και 25% το αιγοπρόβειο εισάγεται καθώς επίσης γάλα και τυρί σε μεγάλες ποσότητες. Η Ελλάς παράγει 180 χιλιάδες τόνους τυρί, 120 χιλιάδες τόνους φέτα, 60 χιλιάδες τόνους σκληρά τυριά και 80 χιλιάδες τόνους εισάγουμε συνήθως γκούντα, ένταμ κλπ. Να προωθήσετε την αιγοπροβατοκτηνοτροφία μας (10 εκατ. προβατίνες και 6 εκατ. κατσίκες διότι δεν είναι στην ποσόστοση). Αυτά τα ζώα μάς δίνουν 700.000 τόνους πρόβειο γάλα και 500.000 τόνους γιδίσιο γάλα. 

7.Οργανώστε κ.Πρόεδρε ομάδες να κλαδέψουν τις πουρναριές της Ελλάδος και όταν κόβεις ξύλα στο δάσος πρέπει να τα μεταφέρεις με άλογα, μουλάρια και γαϊδούρια. Όταν τα ζώα αυτά το βράδυ ξεκουραστούν στο στάβλο θα κοπρίσουν και θα ουρήσουν. Να φροντίσετε τα κόπρανα να γίνουν εταιρείες μονιταριών διότι οι Γάλλοι έχουν 9 κιλά κατανάλωση κατ' έτος κατ' άτομο, η υπόλοιπη κοινή αγορά 6 κιλά και δυστυχώς η πατρίδα μας μόνο 600 γραμμάρια. Ρωτήστε μια πιτσαρία που βρίσκει τα μανιτάρια και η απάντηση που θα πάρετε είναι από τη Γαλλία και την Ολλανδία. Τα δε κλαδιά θα καούν προς παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. 


8.Να φροντίσετε να αξιοποιηθούν τα σκουπίδια του λεκανοπεδίου και όλης της Ελλάδος μέσω ηλιακού ξηραντηρίου που έπρεπε να υπάρχει στην Ελλάδα για να εξοικονομούμε ημερησίως 100 εκατομμύρια δρχ. Επίσης να φροντίσετε να αξιοποιηθεί το αέριο των διϋλιστηρίων που έτσι κι αλλιώς καίγεται προς ξήρανση της λάσπης της Ψυττάλειας που έχει υγρασία 70-80% και αν δεν είναι απαγορευτικά τα βαρέα μέταλλα να γίνει λίπασμα κατά τις ανάγκες της χώρας. Επίσης κ.Πρωθυπουργέ να ξεκινήσει η διαδικασία παραγωγής κονίκλων στην Ελλάδα διότι το οποιοδήποτε άλλο ζώο σε τρία χρόνια θα μάς δώσει το πολύ 2 τόνους κρέας, ενώ το κουνέλι 16.000 τόνους κρέας, αφού χρησιμοποιηθούν πρωτίστως οι βαμβακιές σαν διατροφή του για να είναι φθηνή. (6)

Κύριε Πρόεδρε σας τα έγραψα πολύ περιληπτικά και θα σας παρακαλούσα αν είχατε χρόνο να με δεχθείτε να σάς πω και τις άλλες λεπτομέρειες που υπάρχουν που δεν μπορώ τώρα να τα γράψω και να φροντίσετε άμεσα τη ζεύξη του κόλπου του Μαλιακού δια μέσω της Βορείας Εύβοιας όπου η διαφορά Αθήνα-Θεσσαλονίκη  θα μειωθεί κατά 60 χλμ και η οικονομία σε καύσιμα θα είναι 200 εκατ. ευρώ ετησίως. Δηλαδή έχουμε μια μείωση της απόστασης Αθήνας-Θεσσαλονίκης κατά 130 χλμ. (7)

Ευχόμενος ευόδοση στο έργο σας,
διατελώ μεθ' υπολήψεως 

Σωτήριος Αριστ. Σοφιανόπουλος" 

[Η ανωτέρω επιστολή του Σ.Σοφιανόπουλου περιέχεται στα βιβλία (συλλογές ντοκουμέντων) που έχει εκδώσει υπό τους τίτλους: Ντοκουμέντα τόμος 1ος και αντίστοιχα τόμος 2ος και τόμος 3ος. Τα βιβλία αυτά μπορείτε να βρείτε σε μορφή pdf σε πολλά site και blog του διαδικτύου]. 
 
Σημειώσεις:  

1. Όπως επανειλλημένα έχει δηλώσει ο κ.Σ.Σοφιανόπουλος από ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές ο Κ.Καραναλής ο πρεσβύτερος, ο οποίος την περίοδο 1958-1961 ήταν πρωθυπουργός της Ελλάδος προκειμένου να σταματήσει την επένδυση εύρεσης και αξιοποίησης του χρυσού στον Γαλλικό ποταμό προέβει στην μερική αποξήρανσή του! Αποτέλεσμα ήταν το ειδικό πλοιάριο που έφερε τα μηχανήματα κοσκινίσματος της άμμου και συλλογής του χρυσού να μην μπορεί να πλεύσει, οπότε η όλη προσπάθεια εγκαταλείφθηκε. 
Ο Γαλλικός ποταμός είναι ο αρχαίος Ποταμός Εχέδωρος. Βρίσκεται στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, πηγάζει από τα Κρούσσια Όρη του Ν.Κιλκίς και εκβάλλει στον Θερμαϊκό κόλπο. Το μήκος του είναι 70χλμ. 

ο Γαλλικός ποταμός

Η σημερινή ονομασία του προέρχεται από από τη ρωμαϊκή αποικία Καλλίκουμ (Callicum), του 1ου αιώνα π.Χ. Callicum ονομαζόταν το κόσκινο από δέρμα κατσίκας, με το οποίο συνέλεγαν τη χρυσόσκονη. Η αποικία ήταν κέντρο συλλογής χρυσού.
Στο πρόσφατο παρελθόν ο Γαλλικός ήταν ξερός το καλοκαίρι και μόνο το χειμώνα έχει κάποιες μικρές ποσότητες υδάτων. Τα τελευταία χρόνια έχουν μεταφερθεί στο δέλτα του ποταμού ποσότητες ύδατος από τον Αλιάκμονα με αποτέλεσμα το δέλτα του Γαλλικού να έχει αναγεννηθεί.
 
2. σχετικά με την ΛΑΡΚΟ, η οποία ανήκει πλέον στο ΤΑΙΠΕΔ και είναι προς πώληση(!), την στρατηγική της σημασία για την βαρειά βιομηχανία και την παραγωγή χρωμιο-νικελειούχου χάλυβα που τελικά δεν έγινε βλέπε εδώ


άποψη από τις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ

3.σχετικά με την βιομηχανία Ελληνικά Σιδηροκράματα (ΕΛ.ΣΙ.) η οποία παρήγαγε χρώμιο στον Αλμυρό Βούλου και την έκλεισε ο Υπ.Βιομηχανίας Ανδρ.Ανδριανόπουλος επί Μητσοτάκη βλέπε ομοίως εδω: http://hellas-economy.blogspot.gr/2014/09/blog-post.html#more

4. σχετικά με τον Λέκτορα Κοιτασματολογίας-Γεωχημείας κ.Β.Μέλφο δείτε εδώ για μελέτη σχετικά με το τι είναι τα ορυκτά και οι πολύτιμοι λίθοι και σε ποιες περιοχές της Ελλάδας τα συναντάμε βλέπε εδώ.

χάρτης μεταλλικών και βιομηχανικών ορυκτών σε Μακεδονία και Θράκη

5. τα ανωτέρω ίσως ξενίζουν τον αναγνώστη δεδομένου ότι ακούγοντας τη λέξη οικονομία τα μμε εστιάζουν (εσκεμμένα και παραπλανητικά) στην τριτογενή παραγωγή (υπηρεσίες, ασφάλειες, τράπεζες, δημόσιο κλπ) κρύβοντας ότι δεν υπάρχει στον πλανήτη ισχυρή οικονομία με βαρειά βιομηχανία, βιομηχανία και μεταποίηση χωρίς να έχει ισχυρή και αυτάρκη (κατά το δυνατόν) γεωργιο-κτηνοτροφία. Για να έχετε μια πρώτη ενημέρωση επί του θέματος δείτε εδώ  και εδώ.
Όσον αφορά το βαμβάκι, κλήματα κλπ θα επανέλθουμε σε μελλοντικές αναρτήσεις μας. 
Σχετικά με την σόγια την στρατηγική της σημασία ως προϊόν με το υψηλότερο ποσοστό πρωτεϊνών από κάθε άλλο φυτό βλέπε εδώ (Α,Β,Γ,Δ μέρη σε συνέχειες)

6. Η κατασκευή ηλιακού ξηραντηρίου δεν είναι τόσο απλή όσο ακούγεται. Ουσιαστικά πρόκειται για το εγχείρημα "στεγνώματος" των σκουπιδιών χωρίς να καταναλωθεί πετρέλαιο, φυσικό αέριο ή ηλεκτρικό ώστε το κόστος να είναι το μικρότερο δυνατό. Ο κ.Σ. Σοφιανόπουλος είχε κάνει έρευνα και σχετική μελέτη στην ΧΡΩ.ΠΕΙ. και είχε πετύχει την καύση και την αξιοποίηση ενέργειας από την καύση των σκουπιδιών. Η απάντηση ήταν το ελληνικό κράτος να κλείσει την ΧΡΩ.ΠΕΙ. 

Ο υπολογισμός εδώ των τόνων παραγωγής κρέατος κουνελιού βασίζεται -όπως έχει πολλές φορές εξηγήσει από τηλεοράσεως ο κ.Σ.Σοφιανόπουλος- στο γεγονός ότι η κουνέλα γεννάει ανά 25-30 ημέρες 6-8 κουνελάκια. Επομένως αν κάνουμε δενδροδιάγραμμα και "τρέξουμε" γεωμετρική πρόοδο λαμβάνουμε το παραγώμενο κρέας στα τρία χρόνια. 

δορυφορική φώτο του Μαλιακού Κόλπου με τον Σπερχειό ποταμό


7. Ο Μαλιακός Κόλπος, όπως είναι γνωστό είναι ο κόλπος που βρίσκεται στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα και εισχωρεί στο Νομό Φθιώτιδας  από ανατολικά προς δυτικά κατά 8 ως 12 μίλια (15 ως 22 km), ανάλογα με τον καθορισμό των εξωτερικών του ορίων. Η ακριβέστερη οριοθέτηση τοποθετεί τα όριά του στα ακρωτήρια Χιλιομίλι (νοτιοανατολικά) και Καραβοφάναρα (βορειοανατολικά). Στην περίπτωση αυτή έχει άνοιγμα 2,8 km και είσδυση 15 Km. Το μέγιστο βάθος του είναι 27 μέτρα. Πρακτικά το μοναδικό λιμάνι του Μαλιακού Κόλπου είναι η Στυλίδα στη βόρεια ακτή του, αλλά και αυτό ακόμα απαίτησε την εκβάθυνση με τη δημιουργία διαύλου, εξαιτίας του αβαθούς της θάλασσας. Η Στυλίδα είναι το επίνειο της Λαμίας.



ο Μαλιακός κόλπος

Μέσα στον Μαλιακό Κόλπο δημιουργούνται μικροί όρμοι, όπως της Αγίας Τριάδας (νότια ακτή) και της Στυλίδας. Ο μοναδικός ποταμός που χύνεται στο Μαλιακό Κόλπο είναι ο Σπερχειός, ο οποίος με τις προσχώσεις του μειώνει τις τελευταίες δεκάδες χιλιάδες χρόνια αργά αλλά συνεχώς την έκταση του κόλπου. 

Επιμέλεια: Ξενοφών Οικονομικός (2.9.2014) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αγαπητοί αναγνώστες σημειώνουμε πως:
-ό,τι υπάρχει σε αυτό το blog είναι αποτέλεσμα μελέτης και έρευνας τόσο των έργων του Σωτήρη Σοφιανόπουλου όσο και άλλων επιστημόνων οι οποίοι αναφέρονται όπως και οι αντίστοιχες πηγές και βιβλιογραφία.
Ως εκ τούτου τα άρθρα μας αποτελούν πνευματικό κόπο της ομάδας μας ή μεμονωμένου συναδέλφου μας που τα συντάσσει.
Το δικαίωμα χρήσης και αναδημοσίευσης του υλικού από το blog μας καθορίζεται από τον αντίστοιχο νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας Ν. 4481/2017 σε συνέχεια του Ν. 2121/1993.
-Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου μας υπό την αυστηρή προϋπόθεση επισύναψης της πηγής μέσω ενεργού συνδέσμου και αναφοράς του blog και του ονόματος του συγγραφέως του άρθρου.
-Σχόλια θα εγκρίνονται όταν είναι σχετικά με το θέμα, εννοείται ό,τι δεν περιέχουν προσβλητικούς ή απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς και δεν περιέχουν συνδέσμους αμφιβόλου αξιοπιστίας.
-Όταν αποστέλλετε κείμενα μέσω σχολίων ή e-mail και δεν είναι δικά σας παρακαλείσθε να αναγράφετε την πηγή τους.
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία σας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.