Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Κάρολος Παπούλιας είχε ενημερωθεί για βασικά θέματα της Οικονομίας μας από τον Σ.Σοφιανόπουλο. Τι έπραξε;

Ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της ΧΡΩ.ΠΕΙ. κ.Σ.Σοφιανόπουλος πέραν της ενασχόλησης του με βασικά οικονομικά και πολιτικά θέματα αλλά και του επιστημονικού έργου που ανέπτυξε στα εργαστήρια εφαρμοσμένης και αναπτυξιακής έρευνας της ΧΡΩ.ΠΕΙ. ενημέρωνε (συνεχώς και ανεξαρτήτου πολιτικού κόμματος που ευρίσκετο στην εξουσία) τις πολιτικές και πολιτειακές αρχές της πατρίδος μας ώστε να αναλάβουν πρωτοβουλίες διόρθωσης των τραγικών επιλογών τους εις βάρος της Ελλάδος.

                                                                                 ***

Στις 30 Μαρτίου του 2005 ο Σ.Σοφιανόπουλος είχε αποστείλει στον νεοεκλεγέντα τότε, απερχόμενο σήμερα Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια την κάτωθι επιστολή (παραθέτουμε ένα τμήμα της, οι υπογραμμίσεις δικές μας) : 

"Κύριε Πρόεδρε,

Θέλω να σάς συγχαρώ για την εκλογή σας και να σάς γράψω ορισμένα πράγματα που πιστεύω ότι έπρεπε να κάνω. 

1ον Ξέρετε κύριε Πρόεδρε ότι σας προσφώνησε η Πρόεδρος της Βουλής η κυρία Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα, σας είπε μεταξύ άλλων "τα εθνικά σύνορα και ένα μέρος της εθνικής κυριαρχίας θα περιοριστούν χάριν της ειρήνης". Πίστευα κύριε Πρόεδρε ότι θα αντιδράσετε βίαια, πράγμα το οποίο δυστυχώς δεν κάνατε. Μπορεί και ορθώς. Αντιλαμβάνομαι κύριε Πρόεδρε ότι παρόλο που εκ του Συντάγματος δεν έχετε πολλές δυνατότητες παρόλα αυτά πιστεύω ότι ο τίτλος σας, σας επιφορτίζει με μεγάλα προβλήματα. Πρωτίστως το θέμα της εκκλησίας είναι πολύ μεγάλο και πρέπει να προσπαθήσετε πολύ, ήδη αρχίσατε. Ξέρω κύριε Πρόεδρε, όπως γράφω και στον κύριο Πρωθυπουργό ότι το ελληνικό κράτος είναι πάρα πολύ οργανωμένο για να μην μπορεί να κάνει τίποτα. Έχουμε τουλάχιστον 800.000 δημοσίους υπαλλήλους με 11.000.000 κατοίκους ενώ οι Η.Π.Α. με 270.000.000 κατοίκους έχουν 700.000 δημοσίους υπαλλήλους. Όταν ο δημοσιογράφος Ρίζος ρώτησε τον Υπουργό κ. Παυλόπουλο και τον βουλευτή κ. Πάγκαλο σε τηλεοπτική εκπομπή πως γίνεται να έχουμε τόσους δημοσίους υπαλλήλους ενώ άλλες χώρες με ίδιος πληθυσμό έχουν 100.000 δημοσίους υπαλλήλους, ουδείς απήντησε και τελείωσε η εκπομπή άνευ απαντήσεως. Όταν ο διοικητής της Εθνικής Τραπέζης Βρανόπουλος είπε σε δημοσιογράφους "θα σας πω ποιός είπε ν α πουλήσουμε ένα από τα μεγαλύτερα τσιμεντάδικα του κόσμου" η 17 Νοέμβρη τον σκότωσε πριν μιλήσει, γιατί άραγε δεν τον άφησαν πρώτα να μιλήσει και μετά να τον δολοφονήσουν; Περίεργα ερωτήματα. Όπως γράφω και στον κ. Καραμανλή σκότωσε η 17 Νοέμβρη και τον Αγγελόπουλο διότι πίεζε να ανοίξει την υψικάμινο για να εκμεταλλευτούμε τα 300.000.000 τόνους σιδηρομεταλλεύματα μας, που κατόπιν εντολή της κοινής αγοράς ο Αγγελόπουλος έκλεισε την υψικάμινο. Η 17 Νοέμβρη σκότωσε και τον Αλέξανδρο Αθανασιάδη-Μποδοσάκη όταν αυτός θέλησε να αυξήσει την τιμή του νικελίου πριν φτάσει στην σημερινή της εξωφρενική τιμή των 16.000 $ ο τόνος, τρεις μέρες νωρίτερα. Τίθεται το μεγάλο ερώτημα γιατί. Ξέρετε κύριε Πρόεδρε, όπως γράφω και στον Πρωθυπουργό, ότι ο κύριος Μητσοτάκης έκλεισε το εργοστάσιο του χρωμίου στο Βόλο που έφερνε 50.000.000 $ στην Ελλάδα. Και αφού το έκλεισε ο κ. Μητσοτάκης γιατί δεν το ξανάνοιξε ο κ. Σημίτης. Και αφού δεν το άνοιξε ο κ. Σημίτης γιατί δεν το ξανανοίγουμε σήμερα; Μεγάλο ερώτημα. 
Η επιστήμη λέει χρώμιο νικελειούχος χάλυβας. 70% χάλυβας, 20% χρώμιο, 10% νικέλιο. Είμαστε η μόνη χώρα σχεδόν στην Ευρώπη που έχουμε και τα τρία μέταλλα και έπρεπε να παράγουμε χρώμιο-νικελειούχο χάλυβα. Ο κ. Μητσοτάκης έκλεισε το εργοστάσιο όταν ο πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα παράξει ανοξείδωτο χάλυβα στη γενική συνέλευση.

2ον Ξέρω κύριε Πρόεδρε ότι έχετε αναλώσει τη ζωή σας για τα εθνικά θέματα, είμαι υποχρεωμένος όμως να σάς πω ότι ο κύριος Γεώργιος Παπανδρέου είναι μόλις 25% Έλλην και 75% ξένος. Εις την Αρχαία Αθήνα έπρεπε να είσαι απόγονος και από μάνα και από πατέρα Αθηναίου πολίτη για να πάρεις τίτλο. Εις τας Η.Π.Α. πρέπει να είσαι γεννημένος εις την Αμερική για να γίνεις Πρόεδρος. Θα τα δείτε όλα αυτά εις την επιστολή που έστειλα στον Γιώργο Παπανδρέου άνευ απαντήσεως όμως μέχρι σήμερα, μετά από 5 μήνες. 

...."
ο ιδρυτής της ΛΑΡΚΟ και πλήθους άλλων επιχειρήσεων Πρόδρομος Αθανασιάδης Μποδοσάκης


                                                                            ***

Σχετικά με το θέμα του χρωμιο-νικελειούχου χάλυβα μεταφέρουμε ένα απόσπασμα από άρθρο του δρ. Π. Τζεφέρη (βλέπε εδώ: http://www.oryktosploutos.net/2011/09/ii.html#.VAO1d6McaoE). Οι υπογραμμίσεις δικές μας.

"...Γιατί αλήθεια δεν παράγουμε ανοξείδωτο χάλυβα στον τόπο μας από εγχώριες πηγές, ενώ διαθέτουμε τους πρωτογενείς πόρους για την παραγωγή του; Γιατί δεν παράγουμε πλέον σιδηροχρώμιο στον τόπο μας; Γιατί κάθε χρόνο αναρωτιόμαστε αν θα συνεχίσουμε να παράγουμε και σιδηρονικέλιο; Γιατί η ΕΛ.ΣΙ. δεν υπάρχει πλέον και η ΛΑΡΚΟ φυτοζωεί παρά το υπερδεκαετές χρηματιστηριακό ράλυ του νικελίου; Γιατί, αλήθεια, δεν έχουμε καμία υδρομεταλλουργία στον τόπο μας όταν ειδικοί επιστήμονες τη θεωρούν ως το μέλλον της μεταλλουργίας, επειδή μπορεί να επεξεργαστεί τα πολύ φτωχά μεταλλεύματα και να δώσει λύσεις σε ειδικά προβλήματα; Γιατί, δεν έχουμε μεταλλουργία χρυσού ενώ θα μπορούσαμε να είμαστε μία από τις μεγαλύτερες χρυσοπαραγωγούς χώρες της Ευρώπης; Γιατί ο τομέας της ανακύκλωσης και της αξιοποίησης των εξορυκτικών ή μεταλλουργικών αποβλήτων δεν βρίσκεται στην πρωτοπορία;

                                                                             ***

Η ΛΑΡΚΟ ήδη βρίσκεται στον δρόμο του ξεπουλήματος μέσω του ΤΑΙΠΕΔ. Πως είναι δυνατόν να είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που μπορεί να παράξει ανοξείδωτο χάλυβα και να ξεπουλάμε μιας από τις ιστορικότερες βιομηχανίες όπως την ΛΑΡΚΟ που έχει άμεση σχέση με την παραγωγή του. Η ΛΑΡΚΟ παράγει το σιδηρονικέλιο. 



η ΛΑΡΚΟ στην περιοχή Λάρυμνα Φθιώτιδος
Λίγα λόγια για την ΛΑΡΚΟ:

Η ΛΑΡΚΟ ιδρύθηκε το 1963 από τον οραματιστή βιομήχανο Πρόδρομο Αθανασιάδη Μποδοσάκη. Το 1966  γίνεται η ίδρυση εργοστασίου στην περιοχή της Λάρυμνας (Φθιώτιδος) και η πρώτη παραγωγή σιδηρονικελίου. Τα έτη 1970-1972 δύο νέες περιστροφικές κάμινοι προστίθενται στη παραγωγή, αυξάνοντας την παραγωγή στους 15.000 τόνους νικελίου.
Το 1976  η ΛΑΡΚΟ είναι η πρώτη μεταλλουργική εταιρεία  στον κόσμο που εισάγει το κοκκοποιημένο σιδηρονικέλιο στην αγορά.
Το 1977 πραγματοποιείται η εγκατάσταση της μεγαλύτερης μεταφορικής ταινίας (7.5χλμ) μεταλλεύματος στην Ευρώπη στα Μεταλλεία της Εύβοιας, η οποία εξοικονομεί ενέργεια και περιορίζει τους ρύπους μειώνοντας τα δρομολόγια μεταφοράς με φορτηγά.
Το 1992 γίνεται η έναρξη εκμετάλλευσης κοιτασμάτων της Λεροπηγής στον νομό της Καστορίας και ανάπτυξη των ομώνυμων μεταλλείων.

Προηγήθηκε το 1989 η εκκαθάριση της παλαιάς ΛΑΡΚΟ, η νέα ΛΑΡΚΟ ιδρύεται με μετόχους την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ), τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρικού (ΔΕΗ) και τον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων (ΟΑΕ).
Σήμερα η ΛΑΡΚΟ έχει περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ!
                                                                                ***

Παρακάτω μεταφέρουμε ένα απόσπασμα από τη συνέντευξη που έδωσε ο Αντιπρόεδρος της ΛΑΡΚΟ κ.Χαρ.Τσουτρέλης στην Οικονομική Επιθεώρηση. Οι υπογραμμίσεις δικές μας.

4. Τί θα συνέβαινε στη διεθνή τιμή του νικελίου στην ακραία περίπτωση που η ΛΑΡΚΟ έκλεινε; 
Μικρή μόνον επίδραση θα είχε στην διεθνή τιμή του νικελίου, που καθορίζεται καθημερινά στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (London Metal Exchange), διότι σήμερα υπάρχει πλεονάζον δυναμικό παραγωγής νικελίου παγκοσμίως μετά την αιχμή ζητήσεως του 2007, που έφθασε μέχρι τις 53.000 $/t, που έφερε νέους παραγωγούς στο προσκήνιο έναντι σημερινής 14.000 $/t.Οι υψηλές τότε τιμές ενεθάρρυναν επενδύσεις σε κοιτάσματα νικελίου και μεγάλες εταιρείες έδωσαν προτεραιότητα στην αξιοποίησή τους με αποτέλεσμα σήμερα το τμήμα αυτό της δραστηριότητας τους να είναι ζημιογόνο και όλοι να αναμένουν μια ανάκαμψη των τιμών τουλάχιστον στο επίπεδο των 18.000-20.000 $/t.
οι εγκατασάσεις της ΛΑΡΚΟ (Λάρυμνα Φθιώτιδος)

Η ιδιομορφία της ΛΑΡΚΟ προέρχεται από το γεγονός ότι το εμπορεύσιμο προϊόν της δεν είναι το νικέλιο αλλά κράμα του περιεκτικότητας 20% σε νικέλιο και  80% σε πρωτογενή σίδηρο. Αυτό διατίθεται σε 4-5 σταθερούς παραδοσιακούς πελάτες της ΛΑΡΚΟ εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που από ετών έχουν προσαρμόσει ανάλογα τις παραγωγικές τους διαδικασίες στην επεξεργασία του υπόψη κράματος. Στους πελάτες αυτούς τυχόν «ξαφνικός θάνατος της ΛΑΡΚΟ» θα έχει επιπτώσεις αλλά και πάλι όχι αξεπέραστες, αφού μετά από κάποιο χρονικό διάστημα θα βρουν λύση και θα επέλθει ηρεμία.. 


Σημαντική όμως ζημιά θα προκληθεί στην Εθνική Οικονομία, που θα απωλέσει ένα καθημερινό έσοδο εκ του εξωτερικού 800.000 € (ισοδύναμο εκείνου που δαπανούν 1300 τουρίστες σε μια εβδομάδα), καθώς και απώλεια 1.500 παραγωγικών θέσεων εργασίας από τις οποίες το 95% δραστηριοποιείται στην ύπαιθρο (Καστοριά, Κεντρική Εύβοια, Φθιώτιδα). Θα υπάρξουν επίσης και παράπλευρες επιπτώσεις γιατί ο πολλαπλασιαστής στην μεταλλευτική δραστηριότητα είναι διπλάσιος ή τριπλάσιος ανά ευρώ. Πέρα όμως από όλα αυτά τα 100 εκ.t σιδηρονικελιούχων κοιτασμάτων της Χώρας θα τεθούν σε αργία με άγνωστο μέλλον. 
(Ολόκληρη τη συνέντευξη μπορείτε να διαβάσετε εδώ:  http://www.oryktosploutos.net/2013/12/i.html#.VAO2zaMcaoG)

                                                                               ***

Λίγα λόγια για τα ΕΛ.ΣΙ. 

Πρόκειται για το εργοστάσιο χρωμίου στο Βόλο, στο οποίο και αναφέρεται στην επιστολή του ο Σ.Σοφιανόπουλος. Την βιομηχανία Ελληνικά Σιδηροκράματα, γνωστή με τα αρχικά ΕΛ.ΣΙ. έκλεισε ο Υπ. Βιομηχανίας Ανδρέας Ανδριανόπουλος επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη. Από τότε η εταιρεία τέθηκε σε εκκαθάριση και ενώ υπήρξαν σημαντικές προσπάθειες να εξαγοραστεί από την ΛΑΡΚΟ (που σήμερα είναι στα χέρια του ΤΑΙΠΕΔ) αγοράστηκε τελικά το 2000 από την Σιδενόρ του Ομίλου Βιοχάλκο (η Βιοχάλκο έχει και αυτή εξαγοραστεί από την εταιρεία Viohalco με έδρα τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τις ενημερώσεις ωστόσο το μεγαλύτερο ποσοστό μετοχών κατέχει η οικογένεια Στασινόπουλου βλέπε εδώ: http://viohalco.com/el/investors-2/share-information/major-shareholders).

Σύντομο ιστορικό:

Η εξόρυξη χρωμίτη αποτέλεσε μια από τις παλαιότερες και μακροβιότερες (1870-1991) μεταλλευτικές δραστηριότητες στη σύγχρονη Ελλάδα. 
Τα μεγαλύτερα κοιτάσματα μεταλλουργικού τύπου χρωμίτη, που έτυχαν εκμετάλλευσης, είναι αυτά του ορεινού συγκροτήματος του Βούρινου (Ν. Κοζάνης, Δ. Μακεδονία) και χρησιμοποιούνται κυρίως για την παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα.
Την περίοδο 1936-1990 εξορύχθηκαν 2,6εκ.τόνοι χρωμίτη με περιεκτικότητες 15-40% Cr2O3 από μεταλλεύματα της περιοχής Βούρινου στην Κοζάνη.
Μετά το 1970 το μεταλλείο Βούρινου μπαίνει σε νέα φάση ανάπτυξης με πρόσθετα έργα υποδομής, εγκαταστάσεων και χρηματοδότησης για τον εντοπισμό νέων αποθεμάτων. Τα θετικά αποτελέσματα οδήγησαν στην ίδρυση της μεταλλουργίας σιδηροχρωμίου στον Αλμυρό της Μαγνησίας (ΕΛΣΙ).
Σύμφωνα με έρευνες του ΙΓΜΕ τα διαθέσιμα αποθέματα στην περιοχή του Βούρινου ανέρχονται σε περίπου 3εκ. τόνους.
Η μονάδα Ελληνικά Σιδηροκράματα άρχισε να λειτουργεί το 1983 απορροφώντας τον μεταλλουργικό χρωμίτη του Βούρινου
Οι εισροές σε συνάλλαγμα (1989-1991) από τις εξαγωγές εμπλουτίσματος και σιδηροχρωμίου ξεπερνούν τα 5 δις. δραχμές.
Το 1992 παρά τις βελτιώσεις στις διαδικασίες εξόρυξης και μεταλλουργίας αναστέλλεται κάθε δραστηριότητα λόγω της παγκόσμιας κρίσης των τιμών των Ορυκτών Πρώτων Υλών.

Σημείωση δική μας: Πως γίνεται τα ΕΛ.ΣΙ να φέρνουν συνάλλαγμα στη χώρα μας 5 δις δρχ ή  όπως σημειώνει ο Σ.Σοφιανόπουλος 50.000.000 $ και να είναι το μοναδικό εργοστάσιο που κατασκευάζει χρώμιο και οι κυβερνώντες να το κλείνουν; Αυτό ας το απαντήσουν αυτοί. 
Σίγουρα για την Ελλάδα, τη βαρειά μεταλλευτική βιομηχανία και την οικονομία της πατρίδος μας είναι ένα ακόμη έγκλημα.
                                                                                 ***

φώτο από τις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ
Ενώ λοιπόν η πατρίδα μας είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που διαθέτει τις πρώτες ύλες για την παραγωγή χρωμιο-νικελειούχου χάλυβα και ενώ, όπως γράφει και στην επιστολή του ο Σ. Σοφιανόπουλος η τρομοκρατική (βλέπε κατευθυνόμενη εκετελεστική) οργάνωση "17 Νοέμβρη" σκότωσε τον Αλέξανδρο Αθανασιάση Μποδοσάκη που θέλησε τότε να αυξήσει την τιμή του νικελίου ώστε να ωφεληθεί η χώρα μας από τις εξαγωγές, ως μόνη παραγωγός χώρα στην Ευρώπη, οι κυβερνώντες ξεπουλάνε σήμερα την ΛΑΡΚΟ. 
Τα προηγούμενα χρόνια δε, δεν έπραξαν τίποτε ώστε αυτό το "μεγάλο" που ξεκίνησε με την ΛΑΡΚΟ ο οραματιστής Πρόδρομος Αθανασιάδης Μποδοσάκης να προστατευτεί. Απεναντίας με τον νόμο 1083/30.10.1980, τον γνωστό νόμο των πανωτοκίων διέλυσαν τις μεγάλες βιομηχανίες της πατρίδος μας, μεταξύ αυτών και τη ΛΑΡΚΟ και τα ΕΛ.ΣΙ., τις οποίες φόρτωσαν με χρέη πανωτοκίων. 
Αναρωτιόμαστε σε ποια χώρα του πλανήτη, αν είχε αυτό το μοναδικό προνόμιο να διαθέτει τις πρώτες ύλες για την κατασκευή χρωμιο-νικελειούχο χάλυβα οι κυβερνώντες θα φέρονταν τόσο καταστροφικά (για να μη χρησιμοποιοήσουμε άλλους όρους)...όταν μάλιστα η τιμή του νικελίου όπως λέει ανωτέρω και ο αντιπρόεδρος της ΛΑΡΚΟ είχε φθάσει το 2007 στις 53.000 $ ο τόνος; 
Πρόκειται ξεκάθαρα για εθνικό έγκλημα εις βάρος της βαρειάς μεταλλευτικής βιομηχανίας της πατρίδος μας και του εθνικού ορυκτού πλούτου μας που ανήκει σε όλους τους Έλληνες. 

Επιμέλεια: Ξενοφών Οικονομικός (1.9.2014)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αγαπητοί αναγνώστες σημειώνουμε πως:
-ό,τι υπάρχει σε αυτό το blog είναι αποτέλεσμα μελέτης και έρευνας τόσο των έργων του Σωτήρη Σοφιανόπουλου όσο και άλλων επιστημόνων οι οποίοι αναφέρονται όπως και οι αντίστοιχες πηγές και βιβλιογραφία.
Ως εκ τούτου τα άρθρα μας αποτελούν πνευματικό κόπο της ομάδας μας ή μεμονωμένου συναδέλφου μας που τα συντάσσει.
Το δικαίωμα χρήσης και αναδημοσίευσης του υλικού από το blog μας καθορίζεται από τον αντίστοιχο νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας Ν. 4481/2017 σε συνέχεια του Ν. 2121/1993.
-Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου μας υπό την αυστηρή προϋπόθεση επισύναψης της πηγής μέσω ενεργού συνδέσμου και αναφοράς του blog και του ονόματος του συγγραφέως του άρθρου.
-Σχόλια θα εγκρίνονται όταν είναι σχετικά με το θέμα, εννοείται ό,τι δεν περιέχουν προσβλητικούς ή απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς και δεν περιέχουν συνδέσμους αμφιβόλου αξιοπιστίας.
-Όταν αποστέλλετε κείμενα μέσω σχολίων ή e-mail και δεν είναι δικά σας παρακαλείσθε να αναγράφετε την πηγή τους.
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία σας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.