Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020

Η μάχη του Σ.Σοφιανόπουλου για τα κοιτάσματα πετρελαίου στο Κερί Ζακύνθου

Ο Σωτήρης Σοφιανόπουλος, ιδιοκτήτης και διευθύνων σύμβουλος της ΧΡΩ.ΠΕΙ. -όπως έχουμε γράψει πολλές φορές- υπήρξε εξαιρετικός επιστήμονας και ευπατρίδης βιομήχανος που μελέτησε όσο λίγοι τις οικονομικές δυνατότητες της Ελλάδας, τόλμησε να καινοτομήσει σε εφαρμογή ερευνητικού έργου και δράσεις για την ανάπτυξη της γεωργίας, κτηνοτροφίας και βιομηχανίας της αλλά και την αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου της.
Δεν φοβήθηκε ούτε δίστασε ενώπιον ενός δυσώδους πολιτικού συστήματος που ήθελε και θέλει την Ελλάδα πάντα μικρή, αδύναμη, εξαρτημένη και εσχάτως χρεοδουλοπαροικία του αισχίστου, μάλιστα, είδους.
Επόμενο ήταν λοιπόν το ''σύστημα'' και το δωσιλογικό πολιτικό προσωπικό να κυνηγήσουν μανιωδώς τον Σ.Σοφιανόπουλο και όσον αφορά τις ενεργειακές του έρευνες να τον σταματήσουν και φυλακίσουν ενώ όσον αφορά την πρωτοπόρα βιομηχανική του δράση στην ΧΡΩ.ΠΕΙ. να τον σταματήσουν -μέσω των τραπεζών και του νόμου των πανωτοκίων- και να κλείσουν οριστικά όχι μόνον την ΧΡΩ.ΠΕΙ. αλλά εκατοντάδες υγιείς βιομηχανίες της πατρίδος μας. 
Υπενθυμίζουμε δυο σημαντικά άρθρα του Σωτήρη Σοφιανόπουλου υπό τον τίτλο: ''Τα πετρέλαια στην Ελλάδα και το ενεργειακό πρόβλημα'' που δημοσιεύσαμε λίγα χρόνια νωρίτερα.  

Παρακάτω δημοσιεύουμε ένα κείμενο του περιοδικού ''Επίκαιρα'' που παρουσιάζει τις ενέργειες του Σωτήρη Σοφιανόπουλου για την αξιοποίηση πετρελαίου στην Ζάκυνθο αλλά και την δίωξή του από τότε υπ.βιομηχανίας Μιλτ. Έβερτ. 

***

''Μάχη πετρελαίου'' στη Ζάκυνθο. 

Υπάρχει ή δεν υπάρχει πετρέλαιο στη Ζάκυνθο και αν υπάρχει ποιοί εμποδίζουν την εκμετάλλευσή του. Το πρωτοδικείο Ζακύνθου θα αποφανθεί σε λίγες μέρες.

Υπάρχουν στην Ελλάδα -εκτός από την Θάσο- πετρέλαια; Και αν υπάρχουν ποιός εμποδίζει την εκμετάλλευσή τους. Είναι ερωτήματα που βασανίζουν πολλά χρόνια τον ελληνικό λαό. Και φαίνεται ότι ήλθε η ώρα να ξεκαθαριστεί το πρόβλημα και μάλιστα στη Βουλή.

Γνωστός επιχειρηματίας των Αθηνών υποστηρίζει: Ναι, υπάρχει πετρέλαιο και το αποκρύπτει το Υπουργείο Βιομηχανίας. Ο υπουργός Βιομηχανίας κ.Έβερτ απαντά ότι η όλη υπόθεση είναι παράλογη και παράξενη. 
Η Δ.Ε.Π. έστειλε στον εισαγγελέα τον επιχειρηματία.
Το Πασοκ έστειλε στην Βουλή την όλη υπόθεση. Αλλά πριν αποφανθεί η δικαιοσύνη και η Βουλή τα ''Επίκαιρα'' μιλούν με τους αντιδίκους. 

ο Σωτήρης Σοφιανόπουλος στο Κερί Ζακύνθου σε φρεάτιο γεώτρησης άντλησης πετρελαίου
''Επιδιώκω να δικασθώ σαν λαθρέμπορος αργού πετρελαίου για να αποκαλύψω ενώπιον της δικαιοσύνης ότι του υπουργείο Βιομηχανίας και Ενεργείας αποκρύπτει πλουτοπαραγωγικές πηγές πετρελαίου, που υπάρχουν στην Ελλάδα και είναι εκμεταλλεύσιμες''.
Με αυτή την σοβαρότατη καταγγελία, ο γνωστός Έλληνας επιχειρηματίας κ.Σωτήρης Σοφιανόπουλος, ιδιοκτήτης της ΧΡΩ.ΠΕΙ. έδωσε την βάση στην αξιωματική αντιπολίτευση για να χτυπήσει την κυβέρνηση σ' ένα θέμα ιδιαίτερα ευαίσθητο, όπως είναι η ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου στο ελληνικό υπέδαφος. 

Ήδη το Πασόκ με ερώτηση και αίτηση καταθέσεως εγγράφων που υπέβαλε στην Βουλή ζητάει να ενημερωθεί η εθνική αντιπροσωπεία γύρω από το ζήτημα που δημιουργήθηκε από τις καταγγελίες του κ.Σοφιανόπουλου και την δικαστική του δίωξη. Την δίωξη προκάλασε μήνυση του αρμοδίου για τα πετρέλαια κρατικού φορέα της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου που ελέγχεται από τον υπ. Βιομηχανίας. 
Θέση της κυβέρνησης και της ΔΕΠ, όπως αναφέρεται στις δηλώσεις του κ.Εβερτ, που ακολουθούν είναι πως η όλη υπόθεση ξεκινάει από μια παράλογη και παράνομη δραστηριότητα του κ.Σοφιανόπουλου, που τα αίτιά της είναι προς το παρόν ανεξήγητα. 
Έτσι το δικαστήριο, ρπιν από τη Βουλή, θα κλειθεί να διαλευκάνει μια σοβαρότατη υπόθεση η οποία έχει ήδη πάρει πολιτικό χαρακτήρα και οπωσδήποτε έχει βοηθήσει στην τόνωση των ψιθύρων που από παλιά καλλιεργούνται για την ύπαρξη πετρελαϊκού πλούτου στην Ελλάδα που μένει ανεκμετάλλευτος γιατί το απαιτούν -ξένα και ακαθόριστα- συμφέροντα. 

Η υπόθεση

-Το 1972 ο φαρμακοβιομήχανος των Αθηνών ζητάει από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας έγκριση για να εξετάσει δείγμα πετρελαίου, που αναβλύζει από μια φυσική πηγή σε οικόπεδο που διαθέτει στο Κερί Ζακύνθου. 
-Η έγκριση δίνεται και τα θετικά αποτελέσματα της εξετάσεως ωθούν τον επιχειρηματία να προτείνει αξιοποίηση της πηγής με προσωπική του προσφορά. Τότε η χουντική κυβέρνηση του απαντά οτι η περιοχή της Ζακύνθου είναι δεσμευμένη υπέρ της ξένης εταιρείας ''Αν Καρ Οϊλ'' (ANCAR OIL), η ποία μόνο έχει δικαίωμα να ερευνήσει για πετρέλαιο στην περιοχή βάσει συμβάσεως που έχει υπογράψει από το 1970 με το ελληνικό δημόσιο.  
-Το Κυπριακό, η επιστράτευση και η μεταπολίτευση που ακολουθούν βάζουν το θέμα προσωρινά στο αρχείο. 
-Το 1977 η κυβέρνηση κατορθώνει να κηρύξει έκπτωτη την ''Αν Καρ Όϊλ'', από την σύμβαση που είχε συνάψει με την χούντα και σύμφωνα με βασικό μεταλλευτικό νόμο, που ψήφισε την ίδια χρονιά η Βουλή, τα δικαιώματα ερεύνης, παραγωγής και εκμεταλλεύσεως του πετρελαίου της περιοχής περιέρχονται στο Δημόσιο. 
-Μετά από αυτό ο κ.Σοφιανόπουλος επανέρχεται και παίρνει εξουσιοδότηση από την Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου να εξετάσει δείγμα του πετρελαίου της περιοχής και να γνωστοποιήσει τα αποτελέσματα στην ΔΕΠ. 
-Έτσι τον Φεβρουάριο του 1978 ο γεν.Διευθυντής της ΔΕΠ κ.Ζάχος ενημερώνεται για τα αποτελέσματα της εξετάσεως, που κατά τον κ.Σοφιανόπουλο, αναφέρουν ό,τι: 
--πλεονέκτημα του πετρελαίου της Ζακύνθου είναι ό,τι δεν περιέχει παραφίνη. Αυτό σημαίνει ότι παρουσιάζει αισθητά μειωμένο κόστος παραγωγής ορυκτελαίων.
--περιέχει ποσοστό λιπαντικών, γύρω στο 35%
--είναι κατάλληλο για την παραγωγή ασφάλτου διαφόρων τύπων. 

Η αντιδικία

Από την φάση αυτή αρχίζει και η αντιδικία με το Υπ.Βιομηχανίας. Η αντιπαράταξη των επιχειρημάτων των δυο πλευρών είναι αυτή που ακολουθεί: 

Σοφιανόπουλος: Στις επανειλημμένες συστάσεις μου για περαιτέρω αξιοποίηση του κοιτάσματος το Υπουργείο κώφευε. Αναγκάστηκα να στείλω προσωπική επιστολή στον πρωθυπουργό με την οποία τον ενημέρωνα ότι ''δεν μπόρεσα από έτους να κλείσω μια συμφωνία με την κρατική μηχανή λόγω γραφειοκρατίας και συμφερόντων. Παρακαλώ κε Πρόεδρε όπως καλύψετε την προσπάθειά μου.
Πιστεύω ότι δύναμαι να φέρω εις πέρας τα όσα αναφέρω και θέτω εις την διαβεβαίωσιν ως εγγύηση όλην την προσωπικήν περιουσία μου και τας μετοχάς εις ΧΡΩ.ΠΕΙ. θέτω εις διάθεσιν του Σοφιανοπούλειου κληροδοτήματος. 

Έβερτ: Το πρόβλημα με τον κ.Σοφιανόπουλο είναι ακριβώς ότι δεν προήλθε σε καμία συμφωνία με το Δημόσιο. Διότι θα του επιτρεπόταν η συστηματική έρευνα της περιοχής βάσει του νόμου, αν έκανε μια σύμβαση με την ΔΕΠ που απαιτεί από μέρους του χρησιμοποίηση κεφαλαίου περίπου 15 εκατομμυρίων δραχμών. 

Σοφιανόπουλος: Με εκάλεσε μετά την επιστολή ο Πρωθυπουργός και παρουσία μου είπε στον σημερινό υπουργό Βιομηχανίας να παρακάμψει τις δυσκολίες που ίσως παρουσιάζει ο νόμος και να βρει τρόπο για να κάνω την έρευνα. 

Έβερτ: Η συνάντηση αυτή έγινε, και στον κ.Σοφιανόπουλο επιτράπηκε να κάνει δειγματοληψία και προσέγγιση του θέματος. Αυτός όμως αγνοώντας τελείως τους νόμους, χωρίς να κάνει σύμβαση με την ΔΕΠ προχώρησε σε γεωτρήσεις, παραγωγή και εκμετάλλευση μικρών ποσοτήτων πετρελαίου. 

ο Σωτήρης Σοφιανόπουλος σε φρεάτιο γεώτρησης πετρελαίου στο Κερί Ζακύνθου. Δίπλα: ο Σ. Σοφιανόπουλος με δημοσιογράφους: Γιώργος Κουρής, Γιώργος Καρατζαφέρης, Γιώργος Τράγκας

''Μου είπαν να απέχω...''

Σοφιανόπουλος: Ο κ.Έβερτ μού έστειλε πέρυσι το Νοέμβριο ένα επιτιμητικό έγγραφο που μου ζητούσε να απέχω από πετρελαιοπαραγωγικές δραστηριότητες στην περιοχή Ζακύνθου, για να αποφύγω τις συνέπειες του νόμου. Εγώ, πιστεύοντας ότι η κρατική μηχανή με εμπόδιζε, για άγνωστους λόγους, να προχωρήσω την έρευνα και την αξιοποίηση του πετρελαίου της Ζακύνθου, συνέχισα και έφθασα να παράγω αρκετά βαρέλια πετρελαίου ημερησίως. Η δίηξή μου πιστεύω ότι θα βοηθήσει για να βγει στο προσκήνιο το θέμα της αποκρύψεως του πετρελαϊκού μας πλούτου. 

Έβερτ: Ο κ.Σοφιανόπουλος διώκεται γιατί παρέβη τη νομοθεσία. Η παραγωγή του σε πετρέλαιο ήταν μικρή, αλλά αν αφήναμε έστω και έναν να παράγει οποιαδήποτε ποσότητα πετρελαίου, θα ανοίγαμε τον δρόμο γαι εξαιρέσεις που θα βλάψουν σημαντικά το ελληνικό δημόσιο. Πάντως η όλη υπόθεση, όπως ανακινείται από τομ επιχειρηματία και όπως ήδη προβάλλεται δεν έχει στοιχεία σοβαρότητας. 

Σοφιανόπουλος: Το πετρέλαιο της Ζακύνθου και υπάρχει και είναι εκμεταλλεύσιμο. Όπως ανέφερε σε έκθεσή του ο αρχιμηχανικός της Εταιρείας ''ΝΗΑΡ ΙΣΤ ΠΕΤΡΟΛΕΟΥΜ ΚΟΜΠΑΝΥ'' (Near East Petroleum Company) Α. Χάριγκτον: ''η μέση ημερήσια παραγωγή, καλώς οργανωμένη, δύναται να φθάσει τους εκατό τόνους''. 

Μικρή ποσότητα; 

Εβερτ: Το πετρέλαιο στην περιοχή Ζακύνθου παρουσιάζεται αναμεμειγμένο με νερό, παρουσιάζει δε το φαινόμενο μετά από μια γεώτρηση να φθίνει συνεχώς η εξαγωγή του μέχρι που μηδενίζεται. Με προσωπική μου εντολή συστήθηκε ειδική ομαδα εργασίας από επιστήμονες της ΔΕΠ, που ερεύνησε το θέμα και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η εμφάνιση πετρελαίου στη Ζάκυνθο οφείλεται σε τρια πιθανά σενάρια: 1. η παρουσία πετρελαίου στο Κερί έχει σχέση με διαφυγή από κοίτασμα πετρελαίου που βρίσκεται κοντά στην περιοχή, αλλά σε άγνωστο και οπωσδήποτε μεγάλο βάθος 2. Πρόκειται για πλευρική μετανάστευση πετρελαίου από την ευρύτερη (χερσαία και θαλάσσια) περιοχή της Ζακύνθου, ή 3. η ειδική τεκτονική διαμόρφωση του εδάφους του Κεριού, επιτρέπει την μετανάστευση μικρών ποσοτήτων από μια συγκέντρωση πετρελαίου που είναι σε πολύ μακρινή θέση. 
Ήδη η περιοχή έχει καταταγεί στην πρώτη σειρά ενδιαφέροντος και έχουν γίνει γεωλογικές και γεωφυσικές έρευνες που θα υποδείξουν τα πιθανά πετρελαιοφόρα σημεία. Με βάση αυτά θα γίνουν γεωτρήσεις, που εντάσσονται στο πρόγραμμα για το Ιόνιο. 
Τα αναφερόμενα για αποκρύψεις κ.ο.κ. είναι τουλάχιστον αστεία. 

Η δίκη του κ.Σοφιανόπουλου θα γίνει στο Τριμελές Πλημμελειοδικίο Ζακύνθου και η συζήτηση της ερωτήσεως του Πασόκ θα γίνει στην ολομέλεια της Βουλής σε κάποια προσεχή συνεδρίαση. 
Μέχρι τότε όμως στην κοινή γνώμη θα μένει -και σε μερικές περιπτώσεις θα καλλιεργείται- η αμφιβολία μήπως πράγματι για λόγους γραφειοκρατικούς ή άλλους μένουν αναξιοποίητες πλουτοπαραγωγικές πηγές του ελληνικού υπεδάφους.
Όλα αυτά δεν θα συνέβαιναν αν οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες ενημέρωναν τακτικά και με συνέπεια τον λαό επάνω στις εργασίες και τα πορίσματά τους. 
Γιατί αμφιβάλλουν όσοι δεν έχουν σωστή πληροφόρηση. Και αυτοί ακριβώς μπορούν να γίνουν θύματα κάθε μύθου ή θρύλου.
(το κείμενο-συνέντευξη υπογράφει ο Κώστας Σπ.Παπανικολάου) 

Το ανωτέρω βίντεο από εδώ.

Επιμέλεια: Ξενοφών Οικονομικός (24.2.2020) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αγαπητοί αναγνώστες σημειώνουμε πως:
-ό,τι υπάρχει σε αυτό το blog είναι αποτέλεσμα μελέτης και έρευνας τόσο των έργων του Σωτήρη Σοφιανόπουλου όσο και άλλων επιστημόνων οι οποίοι αναφέρονται όπως και οι αντίστοιχες πηγές και βιβλιογραφία.
Ως εκ τούτου τα άρθρα μας αποτελούν πνευματικό κόπο της ομάδας μας ή μεμονωμένου συναδέλφου μας που τα συντάσσει.
Το δικαίωμα χρήσης και αναδημοσίευσης του υλικού από το blog μας καθορίζεται από τον αντίστοιχο νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας Ν. 4481/2017 σε συνέχεια του Ν. 2121/1993.
-Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου μας υπό την αυστηρή προϋπόθεση επισύναψης της πηγής μέσω ενεργού συνδέσμου και αναφοράς του blog και του ονόματος του συγγραφέως του άρθρου.
-Σχόλια θα εγκρίνονται όταν είναι σχετικά με το θέμα, εννοείται ό,τι δεν περιέχουν προσβλητικούς ή απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς και δεν περιέχουν συνδέσμους αμφιβόλου αξιοπιστίας.
-Όταν αποστέλλετε κείμενα μέσω σχολίων ή e-mail και δεν είναι δικά σας παρακαλείσθε να αναγράφετε την πηγή τους.
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία σας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.