Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Ηλιακό ξηραντήριο: η χρήση του για την ξήρανση γεωργικών προϊόντων, του ελληνικού λιγνίτη και των σκουπιδιών θα μπορούσε να εξοικονομήσει τεράστιες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας. Σ. Σοφιανόπουλος: "Ο τότε διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας ενθουσιάστηκε με την ιδέα αλλά τίποτε δεν προχώρησε."


Σε πολλές αναρτήσεις έχουμε αναπτύξει το θέμα της υπονόμευσης επιχειρηματικών προσπαθειών που θα βοηθούσαν στην ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας. Την ίδια στιγμή που οι εκάστοτε κυβερνώντες -τα τελευταία 40 χρόνια- εμπόδιζαν κάθε σοβαρή προσπάθεια που θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη της ελληνικής βιοτεχνείας, βιομηχανίας και βαρειάς βιομηχανίας καθιστούσαν την Ελλάδα μεγαλο-εισαγωγέα των πολυεθνικών των λοιπών ευρωπαϊκών και αμερικανικών χωρών (σχετικά με επιχειρηματικές προσπάθειες που υπονόμευσαν οι κυβερνώντες, ενδεικτικά βλέπε εδώ: http://hellas-economy.blogspot.gr/2014/08/blog-post_74.html και εδώ: http://hellas-economy.blogspot.gr/2014/09/blog-post_15.html. Σε συνδυασμό με νόμους που επέβαλαν οι κυβερνώντες, όπως για παράδειγμα ο Νόμος 1083 των πανωτοκίων (σχετικά βλέπε εδώ: http://hellas-economy.blogspot.gr/2015/01/1083-30101980.html), η ελληνική βιοτεχνεία και βιομηχανία καταστράφηκε στην πατρίδα μας ολοσχερώς και σήμερα εν έτει 2015 αναζητούμε να βρούμε προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα και να γράφουν το δυσεύρετο πλέον "made in Greece" ή "made in Hellas". 

Με την παρούσα ανάρτηση θα μελετήσουμε μια απλή κατασκευή, αυτή του Ηλιακού Ξηραντηρίου, που πάλι η Ελλάδα έχει μοναδικό προνόμιο και θα έπρεπε να την είχε κατασκευάσει για πολλαπλές γεωργικές και βιομηχανικές χρήσεις. Η ηλιακή ενέργεια στην πατρίδα μας είναι ανεξάντλητη και θα έπρεπε αυτό το μοναδικό προνόμιο να το έχουμε εκμεταλλευθεί στο έπακρο. Ωστόσο, όπως θα δούμε παρακάτω, άνθρωποι του κρατικού μηχανισμού (με τις πιέσεις, προφανώς και ξένων κέντρων) εμπόδισαν και αυτή την προσπάθεια. 

Οδηγό μας στην παρουσίαση του θέματος θα έχουμε το πόνημα του πρώην Αντιπροέδρου της ΧΡΩ.ΠΕΙ. κ. Σ. Σοφιανόπουλου: "Οι "Άγνωστες" πλουτοπαραγωγικές πηγές της Ελλάδος και η πολιτική τους σημασία". Οι επισημάνσεις με bold και οι υπογραμμίσεις είναι δικές μας προκειμένου να βοηθήσουμε τον αναγνώστη στην καλύτερη κατανόηση του θέματος. Στο τέλος του κειμένου επισυνάπτουμε δικές μας σημειώσεις. Γράφει ο κ. Σ. Σοφιανόπουλος: 

Ηλιακό Ξηραντήριο 

"Όταν κάποιος αφήσει το αυτοκίνητο του στον ήλιο το καλοκαίρι και μετά από 1 ώρα τουλάχιστον θελήσει να πιάσει το τιμόνι, δεν μπορεί, γιατί η θερμοκρασία έχει ξεπεράσει τους 60 βαθμούς, ιδίως καθότι το τιμόνι είναι μαύρο, γιατί το μαύρο είναι καλός αγωγός της θερμότητος. Αυτό με απασχόλησε όταν ήμουν Αντιπρόεδρος και ΔιευθύνωνΣύμβουλος της ΧΡΩΠΕΙ και έκανα διάφορα πειράματα και κατέληξα στα εξής συμπεράσματα:
 
Σύντομη Περιγραφή
 
Προς τον βορρά πρέπει να γίνει ένας τείχος, ο οποίος βάφεται μαύρος. Επίσης, ο πάτος πρέπει να είναι στεγανός και από την πλευρά του νοτιά ανασηκώνεται αυτό ανάλογα με το μέγεθος του ξηραντηρίου περίπου 50 πόντους. Είναι θέμα μελέτης να δούμε το μέγεθος του ξηραντηρίου. Η οροφή πρέπει να κατασκευασθεί από ανοξείδωτο ατσάλι και να υπάρχουν ταυ. Όσο μεγαλύτερες είναι οι διαστάσεις τόσο το καλύτερο, γιατί τόσο πιο πολύς ήλιος εισέρχεται. Η μελέτη απέδειξε ότι για να ρέουν οι σταγόνες από την εσωτερική μεριά προς τα κάτω πρέπει η κλίση να είναι τουλάχιστον 15 μοίρες. Στο νότιο μέρος από την εσωτερική μεριά υπάρχει μία υδρορροή που μαζεύει τις σταγόνες που ρέουν προς αυτήν και βγάζει το νερό εκτός ξηραντηρίου. Τα ανοίγματα του ανοξείδωτου χάλυβος καλύπτονται με τζάμια, π.χ. 5-6 χιλιοστών και το ξηραντήριο είναι έτοιμο. (1) Δηλ. η νότια πλευρά του βλέπει προς τον ήλιο, όπως τοποθετούνται και οι ηλιακοί θερμοσίφωνες (*).

αυτοματοποιημένο πρότυπο ηλιακό ξηραντήριο **
Πρέπει να λάβουμε υπ' όψιν μας ότι το κάψιμο των σκουπιδιών πρέπει να προηγηθεί ηλιακός ξηραντήρας πολύ μεγάλου μήκους με μία μεταφορική ταινία σιδηρένια και ανοξείδωτη για την μεταφορά των σκουπιδιών, τα οποία σιγά σιγά θα ξεραίνονται. Ο ηλιακός ξηραντήρας θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ξήρανση τροφών και ζωοτροφών, για την ξήρανση των σκουπιδιών, για την ξήρανση του ελληνικού λιγνίτη (βλ. λιγνίτη Μεγαλοπόλεως) -που περιέχει παρά πολύ νερό 60% και λόγω αυτού δεν διαθέτει πάνω από 900 θερμίδες για να μπορεί να γίνει εν συνεχεία διαχωρισμός βάσει ειδικού βάρους- για την παραγωγή νερού πρωτίστως στα νησιά μας που στερούνται νερού, για την παραγωγή άλατος, ώστε να σταματήσει η εισαγωγή άλατος και λοιπές εφαρμογές (2).

Πρέπει να σημειωθεί ότι πριν από χρόνια είχαμε επισκεφθεί τον διοικητή της Αγροτικής Τραπέζης και του αναπτύξαμε το θέμα του ηλιακού ξηραντηρίου, ο οποίος ενθουσιάστηκε και μάλιστα συγκινήθηκε. Του είπα όμως να μην είναι τόσο ενθουσιώδης, διότι πιθανόν θα έχανε την θέση του, αν προσπαθούσε να προωθήσει τις ιδέες μας. 'Οπως το φανταζόμουν, παρόλο που είχαμε συμφωνήσει να ξαναβρεθούμε, αυτό δεν έγινε. Ο κύριος διοικητής διατηρεί την θέση του και κανένα από τα θέματα που του αναπτύξαμε δεν προχώρησε.
(3)
"

Σημείωση κειμένου:

(*) Πρέπει να ξέρει ο αναγνώστης ότι η Ελλάς με αυτήν την μικρή ιδιωτική πρωτοβουλία της έχει την μεγαλύτερη παραγωγή στον κόσμο ηλιακών θερμοσιφώνων. Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα κάνει χρήση των ευνοϊκών κλιματικών και περιβαλλοντικών της συνθηκών και δι αυτού του τρόπου εξοικονομεί τεράστιες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας. 

Αν υπολογίσει κανείς ότι κάθε ηλιακό θερμοσίφωνο τους 8 μήνες τον χρόνο που λειτουργεί με μεγάλη απόδοση εξοικονομεί τουλάχιστον 4 ΚW ωριαίως, και να υπολογίσουμε μία ηλιοφάνεια 10 ωρών, άρα 40 ΚW την ώρα ισοδυναμούν με 25 ηλ. θερμοσίφωνες ανα 1 ΜW και 40.000 ηλ. θερμοσίφωνες για ένα GW και 4.000.000 ηλ. θερμοσίφωνες για ένα TW. Αντιλαμβάνεστε εύκολα ότι όταν μία εγκατάσταση 1000 ΜW είναι της τάξεως των 500 εκατομμυρίων πόση μεγάλη οικονομία γίνεται από τους ηλιακούς θερμοσίφωνες.

                                                                             ***
μικρό ηλιακό ξηραντήριο εμμέσου τύπου (***)
Σημειώσεις δικές μας: 

Σημείωση 1: Το ηλιακό ξηραντήριο, όπως φαίνεται και από τα παραπάνω έχει πολλαπλές χρήσεις. Ωστόσο, δεν είναι τόσο απλή η κατασκευή του. Απαιτείται επιστημονική μελέτη και πειράμματα. Συνοπτικά δίνουμε παρακάτω κάποιες υποενότητες μιας μελέτης για ηλιακό ξηραντήριο για να αντιληφθούμε την σπουδαιότητα της κατασκευής: α. εξόρυξη νερού από τα προϊόντα (το εξατμιστικό δυναμικό του) β. θεωρεία της ξήρανσης (εναλλαγές αέρος προϊόντος στην ηλιακή ξήρανση, ταχύτητα ξήρανσης) γ. κατασκευές ξηραντηρίων (κελυφωτό ξηραντήριο, μικτό ξηραντήριο με ανεμιστήρα, ηλιακό ξηραντήριο με πορώδη απορροφητή και ηλιακή καπνοδόχο. δ. Διάταξη του υπολογισμού ενός ξηραντηρίου (Κλίβανος προσομοίωσης) ε. Καθορισμός των κυρίων διαστάσεων ενός έμμεσου ηλιακού ξηραντηρίου (Υπολογισμός ηλιακής ισχύος, υπολογισμός ολικής ακτινοβολίας σε κεκλιμένο επίπεδο, υπολογισμός ταχύτητας εξαγόμενου νερού, υπολογισμός απόλυτης μέσης υγρασίας αέρα περιβάλλοντος) κλπ.

Σημείωση 2: Άλλες χώρες, ακόμη και η πρώην Σοβιετική Ένωση ασχολήθηκαν με την κατασκευή ξηραντηρίων. Παρ' ότι μάλιστα η ηλιακή ενέργεια στις χώρες του Βορρά είναι αρκετά μικρότερη από της Ελλάδας. Αναφέρουμε ενδεικτικά κάποιες από τις κατασκευές ξηραντηρίων άλλων χωρών (Ξηραντήριο που μελετήθηκε από το πανεπιστήμιο το Poitier, ξηραντήρια που επινοήθηκαν από σοβιετικούς επιστήμονες, ηλιακό ξηραντήριο για ξύλα με ενισχυμένη κυκλοφορία αέρα C.T.F.T. (Μαδαγασκάρη), ηλιακό ξηραντήριο ξύλου του πανεπιστημίου του Perpignan)

Σημείωση 3:  Στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης http://www.ekt.gr/ (ο εθνικός οργανισμός που συγκεντρώνει, οργανώνει και διαθέτει ψηφιακό περιεχόμενο έρευνας, επιστήμης και πολιτισμού) μπορεί κανείς να βρεί διδακτορικές διατριβές ελλήνων επιστημόνων που έχουν ασχοληθεί με τα ηλιακά ξηραντήρια. Ωστόσο, το ελληνικό κράτος -από όσο γνωρίζουμε ώς σήμερα- δεν έχει υιοθετήσει την επιστημονική αυτή γνώση ώστε να περάσουμε -με τη βοήθεια των υπηρεσιών του- στην εκτενή εφαρμογή των ξηραντηριών τόσο στη γεωργία, την κτηνοτροφία, την βιοτεχνεία και την βαρειά βιομηχανία. 

Εδώ ενδεικτικά μπορείτε να δείτε σχετικές μελέτες και διδακτορικές διατριβές: http://www.openarchives.gr/search/%CE%97%CE%BB%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CF%8C%20%CE%BE%CE%B7%CF%81%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9%CE%BF, ενώ εδώ μπορείτε να μελετήσετε μια μεταπτυχιακή εργασία για την κατασκευή και λειτουργία έμμεσου ηλιακού ξηραντηρίου για την αποξήρανση της κορινθιακής σταφίδας http://nemertes.lis.upatras.gr/jspui/bitstream/10889/1144/1/Nimertis_Stamatopoulos%28b%29.pdf ενδιαφέρουσες οι φωτογραφίες της κατασκευής στις σελίδες 33, 34, 35, 36 και 54, 55.
 
Σημείωση 4: Πηγές φωτογραφειών: η 1η φώτο (**) προέρχεται από το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων http://www.fria.gr/woodtech/gr_lab.htm, η 2η φώτο (***): http://rodbees.blogspot.gr/2013/01/blog-post.html,

Επιμέλεια: Ξενοφών Οικονομικός (19.2.2015)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αγαπητοί αναγνώστες σημειώνουμε πως:
-ό,τι υπάρχει σε αυτό το blog είναι αποτέλεσμα μελέτης και έρευνας τόσο των έργων του Σωτήρη Σοφιανόπουλου όσο και άλλων επιστημόνων οι οποίοι αναφέρονται όπως και οι αντίστοιχες πηγές και βιβλιογραφία.
Ως εκ τούτου τα άρθρα μας αποτελούν πνευματικό κόπο της ομάδας μας ή μεμονωμένου συναδέλφου μας που τα συντάσσει.
Το δικαίωμα χρήσης και αναδημοσίευσης του υλικού από το blog μας καθορίζεται από τον αντίστοιχο νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας Ν. 4481/2017 σε συνέχεια του Ν. 2121/1993.
-Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου μας υπό την αυστηρή προϋπόθεση επισύναψης της πηγής μέσω ενεργού συνδέσμου και αναφοράς του blog και του ονόματος του συγγραφέως του άρθρου.
-Σχόλια θα εγκρίνονται όταν είναι σχετικά με το θέμα, εννοείται ό,τι δεν περιέχουν προσβλητικούς ή απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς και δεν περιέχουν συνδέσμους αμφιβόλου αξιοπιστίας.
-Όταν αποστέλλετε κείμενα μέσω σχολίων ή e-mail και δεν είναι δικά σας παρακαλείσθε να αναγράφετε την πηγή τους.
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία σας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.